Vaga 2.0: Je li Facebook kriptovaluta izgubila dušu?

facebook libra novi

Facebook-ov sustav plaćanja temeljen na blockchainu, Vaga, ponovno je privukao široku pažnju kada je njegov digitalni novčanik preimenovan iz Calibre u Novi 27. svibnja 2020. Kao što je navedeno u službeno priopćenje, naziv “Novi” dolazi od nadahnuća latinskih riječi “novus” za “novo” i “putem” za “put”.

Novi je digitalni novčanik koji tek treba pokrenuti i čiji je cilj olakšati prekogranični prijenos novca putem samostalne aplikacije, Facebook Messengera i WhatsAppa. Prema Facebooku, svi korisnici Novog moraju biti provjereni pružanjem dokaza o državnoj iskaznici.

Kad je Facebook pokrenuo svoj prvi bijeli papir Vage 18. lipnja 2019. neki u blockchain i kriptovaluti vjerovali su da će Vaga biti najperspektivniji projekt koji će usvojiti uobičajeno usvajanje digitalnih valuta. Drugi su kritizirali projekt, navodeći zabrinutost zbog centralizacije i privatnosti. Gotovo godinu dana nakon početnog objavljivanja bijelog papira, Vaga još uvijek nije pokrenuta, a tim ga je ažurirao bijeli papir na drugu verziju.

OKEx Insights duboko zaranja u dvije tehničke knjige i ističe značajne razlike između valuta i postupaka usklađenosti opisanih u obje verzije. Također ispitujemo Vaginu viziju da dosegne "nebankarski" i najnovije stanje organizacije koja stoji iza platnog prometa, Udruženje Vaga.

Vaga, prva verzija: zabrinutost zbog monetarne suverenosti

U prvom bijelom papiru Vage, "Novčić za Vagu" je opisan kao stabilna digitalna kriptovaluta. Bijela knjiga tvrdi da je iza Vage bila košarica imovine niske volatilnosti, poput bankovnih depozita i kratkoročnih državnih vrijednosnih papira u valutama renomiranih središnjih banaka. To je značilo da Vaga nije postavljena za vezanje u jednu valutu. Kako se vrijednost temeljne imovine kreće, vrijednost jedne kovanice Vage u drugim valutama također bi fluktuirala.

Kao što je navedeno u bijeloj knjizi, imovinu koja podupire vrijednost kovanice Vage trebao bi zadržati Rezervat Vage, koji je držala globalna mreža skrbnika s kreditnim rejtingom investicijskog razreda. Međutim, sastav imovine u Rezervu Vaga nije naveden.

Pojava koncepta valute Vaga odmah se našla pod regulatornim nadzorom, posebno u Sjedinjenim Državama. Regulatori su naglasili njegov potencijal da ugrozi monetarni suverenitet različitih nacija.

Friedrich Hayek, nobelovac, ekonomist, u svojoj je knjizi predložio koncept denacionalizacije novcaDenacionalizacija novca: pročišćen argument”1976. Ovaj koncept zagovarao je viziju da izdavanje novca ne kontroliraju isključivo vlada i središnje banke. Umjesto toga, privatne se institucije potiču na inovacije i izdavanje vlastitih valuta, čime se postupak izdavanja novca denacionalizira.

Ogromna baza korisnika Facebooka čini Vagu perspektivnim kandidatom za postizanje denacionalizacije novca. Od prvog tromjesečja 2020. Facebook ima 2,6 milijardi aktivnih korisnika mjesečno – od kojih većina dolazi iz Azijsko-pacifičkog regiona i ostatka svijeta, poput Afrike i Južne Amerike. Facebookove podružnice, WhatsApp i Instagram, imaju 1,5 milijardi i milijardu korisnika.

mjesečni aktivni korisniciKorisnici Facebooka mjesečno. Izvor: Izvješće o zaradi za Facebook 2020. Q1

Razni svjetski čelnici izrazili su svoju zabrinutost zbog utjecaja Vage kao zamjene za fiat valute.

Neposredno nakon što je prva bijela knjiga objavljena prošle godine, američki predsjednik Donald Trump izjavio da Facebook-ova Vaga nema malu pouzdanost i da se div društvenih medija mora pridržavati postojećih bankarskih propisa ako želi pokrenuti Vagu. Otprilike u isto vrijeme, Maxine Waters, predsjednica Odbor za financijske usluge kuće i skeptik Facebookove Vage, kritiziran njegova ambicija stvoriti novi globalni financijski sustav koji je namijenjen potkopavanju američkog dolara.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1149472284702208000?lang=hr


Američka vlada nije sama naglašava potencijalnu prijetnju monetarnom suverenitetu koju donosi Facebookova Vaga. Nakon lansiranja prve bijele knjige o Vagama, Wang Xin, voditelj istraživanja u Narodnoj banci Kine (PBoC), izrazio njegova zabrinutost zbog Vage tijekom događaja u Institut za digitalne financije Sveučilišta Peking. Xin je pitao:

“Ako se Vaga široko koristi za prekogranična plaćanja, bi li mogla funkcionirati kao novac i imati velik utjecaj na monetarnu politiku, financijsku stabilnost i međunarodni monetarni sustav?”

Uvriježeno je mišljenje da je Facebookova Vaga ubrzala razvoj kineskog elektroničkog plaćanja s digitalnom valutom (DCEP) i digitalnih valuta središnje banke (CBDC), u cjelini. Stručnjaci također navode brzi razvoj CBDC-a, potaknut Vagom, kao jedan od razloga jačanja institucionalnih interesa za kriptovalute. Henri Arslanian, globalni kripto voditelj PwC, podijelio je s OKEx Insights svoje predviđanje o institucionalnom interesu za kriptovalute:

“Očekujem da će se tijekom sljedećih mjeseci povećati institucionalni interes za kripto imovinu. To nije samo zbog makro razvoja, od CBDC-a do Vage, već i zbog važnih razmatranja poput regulatorne jasnoće i usvajanja najboljih praksi. “

Ponovno, početna bijela knjiga o Vagi predložila je jedinstvenu digitalnu kriptovalutu potpomognutu košaricom imovine niske volatilnosti. To je izazvalo zabrinutost regulatora u pogledu monetarne suverenosti, kao i potencijalne ilegalne upotrebe, poput pranja novca.

Kako bi udovoljio regulatornim problemima, sredinom travnja 2020. godine, tim Vage pokrenuo je novu verziju svoje bijele knjige, s promjenama u dizajnu sustava i praksi usklađenosti.

Vaga, druga verzija: stabilnokovanice s jednom valutom

Druga verzija bijelog papira Vage opisuje projekt kao “globalni sustav plaćanja” koji sadrži obje monete stabilnog novca s više valuta Libra Coin.

Bijela knjiga priznaje da je “ključna zajednička zabrinutost bila mogućnost da multivalutni novac Vaga (≋LBR) ometa monetarnu suverenost i monetarnu politiku ako mreža dosegne značajne razmjere i ako se velik opseg domaćih plaćanja izvrši u ≋ LBR. ”

Kao rezultat toga, tim Vage predložio je da se uz ≋LBR uvrsti i stabilan novac u jednoj valuti. Stabilni novac bi se u početku označavao u USD, EUR, GBP i SGD. Nadalje, BRLBR se ne predlaže kao zasebno digitalno sredstvo od stabilnih kovanica u jednoj valuti. Umjesto toga, riječ je o digitalnom sastavu nekih stabilnokovaca u jednoj valuti dostupnih na mreži Vaga.

Kako bi ublažio zabrinutost zbog prijetnje monetarnom suverenitetu, najnoviji je bijeli papir također priznao razvoj CBDC-a i naglasio da se oni mogu izravno integrirati u mrežu Vaga. Ako središnje banke razviju CBDC označen u USD, EUR ili GBP, bijela knjiga napominje da bi CBDC mogao zamijeniti Vagin odgovarajući jednovalutni stabilcoin. Nadalje, valutni sastav imovine u Rezervu Vage odgovarat će sastavu izvanrednih stabilnih kovanica u jednoj valuti. Očekuje se da će ovo biti u skladu s Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta (FINMA) licenca platnog sustava koja ublažava kamatne stope i kreditni rizik.

Osim stabilnih kovanica u jednoj valuti, nova bijela knjiga također pokušava pružiti daljnju jasnoću o dizajnu ≋LBR-a. ≋LBR bit će definiran u fiksnim nominalnim ponderima, kao što su posebna prava vučenja (SDR) koja održava Međunarodni monetarni fond (MMF). Za imovinu koju posjeduje Rezervat Vaga, najnovija je bijela knjiga navela da će Rezervat držati najmanje 80 posto u vrlo kratkoročnim državnim vrijednosnim papirima, a preostalih 20 posto u gotovini – s preko noći prevlačenjem u fondove novčanog tržišta koji ulažu u kratkoročnim državnim vrijednosnim papirima.

Tim Vage također je izjavio da pozdravlja nadzor i kontrolu nad sastavom svoje košarice od strane središnjih banaka i međunarodnih organizacija pod vodstvom FINMA-e.

Međutim, čini se da su pitanja ostala nakon lansiranja drugog Bijelog papira Vage. Kongresnica Sylvia Garcia izdao izjava istog dana kada je objavljena, 16. travnja, u kojoj se kaže da se tim Vage još uvijek nije pozabavio svojom namjerom razvoja kriptovalute i zabrinutosti zbog potencijalnog utjecaja Vage na globalno gospodarstvo.

U jesen 2019. Garcia je sponzorirala račun, “H.R.5197 – Managed Stablecoins su Zakon o vrijednosnim papirima iz 2019“, U kojem se navodi da stabilni kovanci trebaju biti klasificirani kao vrijednosni papiri i prema tome podlijegati važećim zakonima o vrijednosnim papirima Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC). Ako se donese, zakon bi se mogao odnositi na stabilne kovanice valuta koje su predložile Vage.

Značajno je da je druga verzija Vage bijelog lista izgubila izvornu viziju jedinstvene globalne valute. U radu se naglašava da je novčić Vaga kompliment, ali ne i zamjena fiat valuta – očito pokušavajući ublažiti regulatornu zabrinutost. Usvajanje stabilnih kovanica u jednoj valuti ovisit će o načinu na koji regulatori klasificiraju stabilan novac u različitim jurisdikcijama.

Osim dizajna Vage, poboljšani postupci poznavanja svog kupca (KYC) navedeni u drugom bijelom papiru također ga izdvajaju od originalnog bijelog papira.

Vaga KYC

Početni bijeli papir o Vagama predstavio je Udrugu Vaga – ono što se naziva „neovisnom, neprofitnom članskom organizacijom“ koja će „upravljati“ Blockchainom i Rezervatom Vage. Udruženje je također opisano kao odgovorno za uspostavljanje politika i postupaka o promjeni sastava košarice imovine u Rezervu Vage. Međutim, u prvom bijelom papiru nisu napisani konkretni postupci usklađenosti. To je izazvalo široku zabrinutost među regulatorima da bi se novčić Vaga putem izvorno nazvanog novčanika Calibra potencijalno mogao koristiti kao alat za pranje novca ili financiranje terorizma.

Druga bijela knjiga o Vagama učinila je veliki korak prema usklađivanju obraćajući se važećim zakonima i propisima. Druga bijela knjiga iznijela je detaljan prijedlog programa usklađenosti i sigurnosti na temelju standarda koje je utvrdio međuvladin regulator za pranje novca i financiranje terorizma Radna skupina za financijsku akciju (FATF). Prijedlog izložen u posljednjoj bijeloj knjizi daje smjernice za četiri kategorije sudionika na mreži Vaga:

  • Određeni trgovci
  • Regulirani pružatelji usluga virtualne imovine (VASP)
  • Ovjereni VASP-ovi
  • Nehostirani novčanik

Usklađenost na temelju FATF-a

Kao što je navedeno u drugoj bijeloj knjizi Vaga, predloženi program usklađenosti naveo je opće i posebne zahtjeve za VASP-ove kako bi bili u skladu sa FATF standardima. Predloženi program usklađenosti na temelju FATF-a proširen je na regulirane i certificirane VASP-ove.

Regulirani VASP-ovi

Kao što je navedeno u Smjernice FATF-a, VASP-ovi uključuju razmjenu digitalne imovine, pružatelje novčanika i davatelje financijskih usluga koji se odnose na izdavanje, ponudu ili prodaju virtualne imovine.

"Regulirani VASP-ovi" odnose se na one registrirane ili licencirane kao VASP u jurisdikciji članice FATF-a.

Kao što se navodi u najnovijoj bijeloj knjizi o Vagama, subjekti koji bi željeli biti „regulirani VASP“ u mreži Vaga trebali bi podnijeti dokaz o registraciji FATF-a i pokazati programe usklađenosti propisa koji se temelje na riziku Udruzi Vaga.

Nakon uspješne provjere, reguliranim VASP-ovima omogućuje se transakcija na mreži bez ograničenja stanja transakcija i adrese. U radu se također navodi da se status reguliranih VASP-a mora ponovno certificirati na godišnjoj osnovi.

Ovjereni VASP-ovi

Prema bijeloj knjizi, “certificirani VASP” odnosi se na VASP koji se ne kvalificira kao regulirani VASP, ali je certificiran prema standardima utvrđenim od strane Udruge Vaga. Očekuje se da će najviša razina certificiranih VASP-ova ispuniti zahtjeve i Udruge Vaga i smjernica FATF-a.

Ovlašteni VASP-ovi, poput reguliranih VASPS-a, smiju obavljati transakcije na mreži Vaga bez ograničenja transakcija i adrese. Također, poput reguliranih VASP-ova, oni trebaju godišnju ponovnu certifikaciju.

Pravila putovanja izvan blockchaina

Udruga Vaga izjavila je u svojoj drugoj tehničkoj knjizi da će razviti off-blockchain protokol kako bi olakšala poštivanje propisanih i certificiranih VASP-ova. Ovaj će protokol olakšati razmjenu informacija od strane VASP-a radi poštivanja pravila putovanja i zahtjeva za vođenje evidencije.

Udruga Vaga kaže da će također voditi javni imenik reguliranih i certificiranih VASP-ova za praćenje statusa.

Matthew Unger, izvršni direktor tvrtke za upravljanje usklađenošću iComply, rekao je za OKEx Insights da uloge reguliranih i certificiranih VASP-ova u programu Vage koji je predložio Vaga zaista mogu zadovoljiti zahtjeve pravila putovanja FATF-a:

“U prvoj fazi Vage, sada Novi [sic], bio bih iznenađen kad bi imali problema s pravilom putovanja FATF-a. Struktura Novog jedinstvena je financijska institucija koja upravlja mrežom koju dijele operativni članovi zaklade.

Ključna komponenta pravila putovanja je prijenos sredstava s jednog VASP-a na drugi VASP u ime svojih klijenata. U slučaju Novog postoji samo jedan VASP i svi fondovi ostaju u toj mreži cijelo vrijeme. Trenutno se čini da su regulirani procesori plaćanja jedini način prikupljanja sredstava u mreži ili izvan nje. “

Sukladnost koja se ne temelji na FATF-u

U najnovijoj bijeloj knjizi o Vagi navedeni su i kriteriji usklađenosti koji se ne temelje na smjernicama FATF-a. Ostali kriteriji primjenjivi su na ovlaštene dilere i nehostirane novčanike.

Određeni trgovci

Prema najnovijoj tehničkoj knjizi Vaga, ovlašteni trgovci su subjekti s pravom kupnje ili prodaje kovanica Vage u mreži Vaga. Oni mogu obavljati transakcije na mreži Vaga bez ograničenja transakcija i adrese ako zadovoljavaju ulazni standard postavljen od strane Udruženja Vaga.

Udruga Vaga navodi da će provoditi provjere sankcija, provjeravati stvarne vlasnike i općenito obavljati dubinsku skrb nad imenovanim trgovcima u platnom sustavu Vaga.

Propisani ovlašteni dileri jedini su kanali za distribuciju kovanica Vage koje su iskovane od strane mreže Vaga, prema najnovijem bijelom listu o Vagama. Kao što je opisano, imenovani dileri bit će subjekti koji kupuju i prodaju kovanice Vage burzama i bez recepta (OTC) stolovi za olakšavanje likvidnosti kovanica Vaga za krajnje korisnike.

Nehostirani novčanici

Udruga Vaga u posljednje vrijeme priznaje važnost financijskog uključivanja u najnovijoj bijeloj knjizi. Stoga je projekt stvorio način da svi ostali korisnici koji se ne uklapaju u gore opisane kategorije koriste mrežu Vaga. Pojedinci i entiteti mogu koristiti mrežu Vaga putem takozvanih nehostiranih novčanika.

Međutim, ovi korisnici podliježu određenim ograničenjima: Protokol Vaga nametnut će ograničenje transakcije i maksimalno stanje adrese na svakoj nehostiranoj adresi novčanika. Nehostirani novčanici trebali bi raditi s reguliranim ili certificiranim VASP-ovima ako žele obavljati transakcije izvan postavljenih ograničenja.

Što je s oporezivanjem?

Unatoč uvođenju stabilnih kovanica u jednoj valuti i poboljšanih KYC postupaka, drugi tehnički papir o Vagi ne čini nikakav pokušaj za rješavanje problema poreza ili rješavanje problema privatnosti mreže Vaga.

Za stabilne kovanice u jednoj valuti, poput LibraGBP, ako vrijednost fluktuira u GBP, to će dovesti do dodatne složenosti u utvrđivanju potencijala za oporezive kapitalne dobitke i gubitke – što može ometati široko prihvaćanje LibraGBP-a.

Stvari se mogu zakomplicirati kada tvrtke i kupci obavljaju transakcije putem stabilnih kovanica Vage koje se razlikuju od fiat valute njihove matične zemlje. Robert Sharpe odvjetničkog društva Clifford Chance komentirao je OKEx Insights o poreznim obvezama za kupce i tvrtke koje posluju u "tuđica" Stabilni novac Vage:

„Potrošači i tvrtke koje posluju u stranim LBR stabilnim kovanicama (npr. Korisnici u Velikoj Britaniji koji posluju u EURLibri) također se suočavaju s poreznim obvezama i obvezama poreznog izvještavanja. Svaki put kad koriste inozemni LBR, potrošač ili poduzeće morat će izračunati svoj kapitalni dobitak / gubitak izražen u njihovoj matičnoj valuti.

Ukupni dobitak / gubitak tog korisnika općenito će trebati izračunati i prijaviti matičnoj poreznoj upravi, a ako postoji dobit, korisnik će često morati platiti porez. To će često biti lošiji porezni ishod nego da je korisnik jednostavno izvršio transakciju u stranoj valuti, jer pravila o porezu na kapitalnu dobit mnogih zemalja uključuju izuzeće za dobitak u stranoj valuti (ali dobici od kriptovaluta rijetko su izuzeti). “

Za ≋LBR, kako će vrijednost ≋LBR fluktuirati u odnosu na bilo koju pojedinu valutu, svaka transakcija na BRLBR donosi kapitalni dobitak ili gubitak – nešto što se odnosi i na Bitcoin i druge kriptovalute koje su već u nekim jurisdikcijama, poput američkog Sharpea elaborirano o poreznim obvezama od transakcija u BRLBR:

„Ključni porezni problem za korisnike je taj što će multi valuta LBR varirati u vrijednosti u odnosu na korisnikovu matičnu valutu, što znači da će se kapitalni dobitak ili gubitak često pojaviti kada ga koriste. Ako britanski korisnik kupi multivalutni LBR za 10 GBP, ali kad potroši LBR nekoliko tjedana kasnije, multivalutni LBR vrijedi 12 GBP, tada je korisnik ostvario potencijalno oporezivi kapitalni dobitak od 2 GBP.

Korisnici će morati pratiti svoje kapitalne dobitke / gubitke pri svakoj transakciji koju izvrše, što znači potencijalni porezni trošak u najgorem slučaju i barem glavobolju usklađenosti."

Pitanja privatnosti ostaju

Osim dvosmislenosti u poreznim obvezama Vage, čuveni prošli skandali o privatnosti Facebooka predstavljaju još jedan izazov prije nego što mreža Vaga može biti pokrenuta.

Iako druga bijela knjiga o Vagi pruža jasnoću o ponuđenim valutama i ulozi sudionika mreže, iComply’s Unger vjeruje da se projekt treba nositi s ostalim postojećim regulatornim izazovima u vezi s privatnošću:

„Projekt ima i druge regulatorne izazove – ponajviše, Facebook-ovi dosijei za identifikaciju korisnika i snažnu autentifikaciju klijenta su bezvrijedni.

Jedna procjena sugerira da je do 25 posto računa na Facebooku lažno, što je užasan temelj služiti kao regulirani pružatelj financijskih usluga. Iako je Facebook u protekle 4 godine stekao hrpu davatelja identiteta i KYC-a – sve su te tvrtke bile ograničene tijekovima rada s jednom jurisdikcijom.

Dok Facebook ne pronađe način da poboljša privatnost, sigurnost i identitet korisnika – vjerojatno će ovaj projekt i dalje dobivati ​​više naslova za odnose s javnošću nego stjecanje novih korisnika. “

S prethodnim Facebookom skandali s privatnošću, izgradnja pouzdanog sustava digitalnog identiteta na mreži Vaga može biti izazov – jer mreža Vaga uključuje različite kategorije sudionika. U komentaru za OKEx Insights, Hans Lombardo, glavni operativni direktor tvrtke Blockpass, prepoznao je važnost otvorenih standarda identiteta i ključnih regulatornih područja kojih bi tim Vage trebao biti svjestan:

“Uvijek smo vjerovali da je otvoreni standard identiteta važan za postizanje sigurne interakcije potrebne za Web 3.0, što je vidljivo u W3C-ovom DID protokolu. Međutim, vrlo je važno da standard digitalnog identiteta omogući korisniku kontrolu nad identitetom i podacima, približavajući se razini samosvojnosti i nula sposobnosti znanja.

Što se tiče propisa, postoji sukob između režima poput GDPR-a, koji zahtijeva prava na privatnost podataka, i onih koje je iznio FATF, odnosno “pravila putovanja” i transparentnosti za one koji trguju i prenose digitalnu imovinu. Ovo je i dalje kompatibilno sa standardom identiteta usmjerenom na korisnika, sve dok korisnik ima slobodu izbora trgovine i slanja & primiti imovinu. “

Bankarstvo nebankarskih

I prva i druga inačica bijele knjige Vage dijele istu viziju kako doći do nebankarskih i olakšati financijsku inkluziju. U posljednjoj verziji, tim Vage nabrojao je dva alata za postizanje ovog cilja: ≋LBR i nehostirane novčanike.

Kao što je navedeno u najnovijem bijelom dokumentu o Vagi, ≋LBR može poslužiti kao neutralno sredstvo s niskom volatilnošću za zemlje koje na mreži Vaga nemaju stabilnu valutu u jednoj valuti. Tim Vage tvrdi da se BRLBR može koristiti kao novčić za poravnanje u prekograničnim transakcijama, gdje korisnici mogu pretvoriti ≋LBR u svoju lokalnu valutu za kupnju robe i usluga.

Tim Vage uveo je nehostirane novčanike kako bi pružio izravan pristup nebankariranom i podbankarskom stanovništvu, koje možda neće imati pristup reguliranim ili certificiranim VASP-ovima..

Trenutno ih ima 1,7 milijardi nebankarirani pojedinci širom svijeta. Nebankarsko stanovništvo odnosi se onima koji nemaju pristup financijskim uslugama koje pruža financijska institucija ili putem mobilnog davatelja novca.

A studija Oxford Economics i FinTech projekt sa sjedištem u San Franciscu objavljen u studenom 2019. priznao je potencijalni gospodarski rast koji donosi nebankarsko stanovništvo. Studija je pokazala da se identificiranjem i rješavanjem potreba nebankarskog stanovništva očekuje povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 250 milijardi dolara, s potencijalnim povećanjem globalne štednje kućanstava za 512 milijardi dolara i prosječnog povećanja BDP-a od šest posto po stanovniku u zemljama s niskim prihodima.

nebankarska kartaUdio odrasle populacije koja nema pristup financijskim uslugama. Izvor: Oxfordska ekonomija

Problem nebankarskog stanovništva proizlazi iz činjenice da ih ima jedna milijarda ljudi koji nemaju službeni dokaz o identitetu, od 2018. Konkretno, neregistrirano stanovništvo je jako koncentrirana u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Takav globalni jaz u identifikaciji objašnjava se nedostatkom dobro funkcionirajućih sustava civilne registracije (CR) u mnogim zemljama s niskim i srednjim prihodima. Ovi loše funkcionirani CR sustavi ne vode odgovarajuću evidenciju o rođenju, smrti, braku i drugim životnim događajima.

neregistrirano stanovništvoNeregistrirano stanovništvo po regijama. Izvor: ID4D globalni skup podataka (2018.)

Nebankarirano stanovništvo pruža ogromne mogućnosti za rast od potencijalnog usvajanja mobilnih telefona i interneta. Za ljude koji nemaju bankovni račun, mobiteli i internet omogućuju im pristup financijskim uslugama. Statistika iz Udruženje mobilnih tvrtki Groupe Speciale (GSMA) ističu da je stopa prodiranja mobilnih telefona za regije podsaharske Afrike samo 45 posto u 2019. godini – što je daleko niže od globalnog prosjeka od 67 posto.

Očekuje se da će se ova stopa povećati na 50,2 posto do 2025. Očekuje se da će 4G veze biti osnovni izvor rasta u subsarahanskoj Africi, s 10 posto u 2019. na predviđenih 27 posto u 2025., prema izvještaju GSMA.

prodor internetaStopa prodiranja jedinstvenih mobilnih pretplatnika u 2019. Izvor: GSMA

Što se tiče prodora na internet, GSMA očekuje da će regija subsaharske Afrike narasti s 26 posto u 2019. na 39 posto u 2025. Očekuje se da će korisnici mobilnog interneta u subsaharskoj regiji dohvatiti 483 milijuna do 2025. Za regiju Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike (MENA) očekuje se da će se stopa penetracije interneta povećati s 41 posto u 2019. na 50 posto u 2025. godini.

S ogromnim potencijalom za rast mobilnog i internetskog prodora, zajedno s 63 posto odraslih koji nisu u bankama, čini se da je subsaharska Afrika ključna regija za Vage da “dođu do nebankarskih”.

prodor internetaProdor korisnika interneta po regijama. Izvor: GSMA

Vaga je i za Facebook

Osim ogromnog potencijala da Vaga dođe do nebankariranog, Libra Coin se može smatrati alatom za poticanje masovnog Facebookova poslovanja s oglasima. Tijekom Facebook-ovog godišnjeg sastanka dioničara održanog 27. svibnja 2020., Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka, rekao je da je Vaga presudna za omogućavanje brzih i neometanih plaćanja unutar ekosustava Facebook e-trgovine.

Od prvog tromjesečja ove godine prihod od oglašavanja računi za 98 posto ukupnog prihoda Facebooka – što ga čini jezgrom poslovnog modela internetskog diva.

Posao s oglasima dražbeni je model u kojem tvrtke mogu licitirati za oglase po ciljanoj cijeni. To znači da Facebook tvrtkama može ponuditi najnižu moguću cijenu za sudjelovanje u dražbi Facebook oglasa.

Jednom kad je Libra pokrenuta, objasnio je izvršni direktor, korisnici mogu kliknuti oglas na Facebooku i kupiti povezanu robu i usluge izravno s Libra Coin. Zuckerberg je također izjavio da očekuje da će integracija Vage smanjiti troškove pretvorbe valuta i potaknuti tvrtke da daju veće ponude u oglasima – što, pak, povećava prihod Facebooka.

Pokretanje Vage moglo bi povećati prihod od oglašavanja giganta društvenih medija u “nebankarskim regijama”, poput podsaharske Afrike, posebno. Trenutni prihod Facebooka od oglašavanja od korisnika u “ostatku svijeta” (izvan SAD-a i Kanade, Europe i Azijsko-pacifičkog regiona) čini samo devet posto ukupnog prihoda od oglašavanja od korisnika Facebooka prema zemljopisnom okruženju, od prvog tromjesečja 2020..

S obzirom na Facebook-ovu tvrdnju da bi lansiranje Libra Coin moglo otvoriti financijski pristup nebankarskom stanovništvu u Africi i Južnoj Aziji, Vaga bi potencijalno mogla smanjiti dominaciju udjela u prihodu SAD-a, Kanade i Europe u oglašavanju.

facebook zarada 2020. kvPrihod od oglašavanja prema geografskoj lokaciji korisnika Facebooka, od prvog tromjesečja 2020. Izvor: Izvješće o zaradi za Facebook 2020. Q1

Naprijed put Udruge Vaga

Od svog osnutka u lipnju 2019., Udruga Vaga doživjela je nekoliko ključnih promjena u svom sastavu članstva. Nakon prvog formalnog povlačenja PayPala u listopadu 2019., Mastercard, Visa, Mercado Pago, Booking Holdings, eBay i Stripe slijedio odijelo. Gubitak ovih plaćanja i divova e-trgovine ostavio je samo 21 tvrtku da potpiše povelju udruge Vaga.

Val povlačenja nastavio se 2020. godine kada je Vodafone najavio svoje povlačenje iz udruge Vaga u siječnju, pozivajući se na namjeru da se usredotoči na vlastitu platformu za mobilno plaćanje. Udruga Vaga od tada na brodu platforma za digitalnu trgovinu Shopify u veljači 2020. Heifer International i Checkout.com pridružili su se udruzi u travnju 2020. Temasek, Paradigm i Slow Ventures nedavni su dodaci udruge Vaga u svibnju 2020. Postoje 27 članova do danas.

Udruga Vaga također nedavno imenovan Stuart Levey kao njezin izvršni direktor. Levey je bio dužnosnik Ministarstva financija SAD-a i služio je u HSBC Holdings Plc od 2012. godine kao glavni pravni direktor.

Istog dana kada je objavljen novi bijeli papir, Udruga Vaga također je objavila da jest pokrenut zahtjev za licencu platnog sustava s FINMA-om.

Vaga: Alternativne ili tradicionalne financije?

Druga tehnička knjiga o Vagi podnijela je značajna žrtvovanja izvornoj ambiciji Vage: jednostavnoj globalnoj valuti. Uz zabrinutost zbog monetarne suverenosti i financijske stabilnosti, tim Vage namjerava izdati nekoliko stabilnokovaca u jednoj valuti na mreži Vaga.

Kao što navodi druga verzija bijelog papira, „mreža Vaga zamišljena je da bude globalno dostupan i jeftin sustav plaćanja – nadopuna domaćim valutama, a ne zamjena za njih“.

To također znači da ako Vaga želi preživjeti, ona mora biti dio međunarodnog financijskog sustava, umjesto da služi kao alternativa. Frances Coppola, kolumnistica CoinDeska, podijeljeni njezina razmišljanja u nedavnom članku o mišljenju, navodeći da Vaga može uspjeti samo ako postane kvazidržavni projekt:

“Projekt Babilonske kule je gotov. Vaga će se pridržavati svega što vlade zahtijevaju, a zauzvrat će biti apsorbirana u postojeći međunarodni financijski sustav.

Pouka iz kapitulacije Vage jest da ako stvarno želite izazvati vladine vlasti, ne vežete se za postojeći sustav. Vi mu postavite alternativu i branite je do dna grla. “

Nakon lansiranja najnovije bijele knjige o Vagama, u travnju, David Gerard, autor knjige Attack of 50-Foot Blockchain, told medjaa da se izvorna vizija Facebook Vage ne može pretvoriti u stvarnost:

„Izvorna vizija Vage bila je ona s divljim kripto snovima o privatnom novcu, bez regulacije. Ovo nikad nije letjelo. Facebook je prava, dodirljiva tvrtka. Možete zloupotrijebiti privatne podatke ljudi – ali vlade novac uzimaju vrlo ozbiljno. “

Međutim, unatoč ustupcima učinjenim u novom tehničkom dokumentu o Vagi, navedeni cilj projekta “Vaga” “postizanje masovnog usvajanja” i dalje je živ – za sada. Jedan od članova Udruge Vaga, izvršni direktor tvrtke Bison Trails Joe Lallouz, vjeruje da je druga verzija bijelog papira Vage “jedan korak bliže” ciljevima Vage:

“Najvažnija stvar za postizanje cilja masovnog usvajanja je izbaciti projekt iz ruku u ruke ljudi kojima je najpotrebniji.”

U nedavnom intervjuu za Bloomberg objavljenom 1. lipnja, Katie Haun, generalna partnerica u Andreessen Horowitz, zahtjevi da Facebookova Vaga predstavlja novo doba internetskog novca i njegov slučaj može biti presedan za slijeđenje drugih sličnih projekata:

“Još uvijek smo u ranim počecima kategorije internetskog novca. Izuzetno rano. Razmislite o onim ranim dial-up danima interneta. Facebook Vaga imala je sjajan tehnološki iskorak, ali još nije spremna za udarne termine, ali stiže tamo. I ne možete ga staviti u ruke javnosti dok ne bude spreman i ne bude izveden. “

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map