Velike bitcoin transakcije sugeriraju da se institucije gomilaju

Izvorno izvješće o istraživanju koje analizira podatke o transakcijama BTC radi procjene tržišnog ponašanja i trendova u 2020.

Napisao OKEx Insights | Pokreće Catallact

Na dnu ove stranice nalazi se PDF sljedećeg izvješća kako bi ga čitatelji mogli pregledavati, preuzimati i dijeliti kada im odgovara.

Od najmanje 2013. godine, u prostoru Bitcoina i kriptovaluta bilježi se sve veći broj institucionalnih i velikih ulagača "pametni novac" igrači akumuliraju BTC. Ovaj se fenomen ubrzao u posljednjih nekoliko godina – s tim da je industrija bilježila porast institucionalnih ulaganja svaki put kad se još jedan poznati fond pridruži – rastući ruku pod ruku s porastom tržišta derivata Bitcoin.

U svibnju 2020 "institucije su ovdje" narativ je još jednom pojačan kada je poznati makro ulagač Paul Tudor Jones najavio da će njegov fond ulagati u BTC futures kao zaštitu od inflacije. Priču je dodatno pojačala vijest da je tvrtka MicroStrategy s 1,2 milijarde dolara vrijednih tvrtki MicroStrategy s popisa Nasdaqa stekla 21.454 BTC – u to vrijeme vrijednih preko 250 milijuna dolara – u pokušaju da obrani svoju pričuvnu blagajnu od fiat-inflacije.

S pričama poput ovih na naslovima, lako se složiti s općenitom naracijom da BTC postaje sve privlačniji za institucionalne investitore i velike igrače – posebno, možda, 2020. No, o čemu nam govore podaci o bitcoinima na lancu ponašanje velikih ulagača ove godine?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, OKEx Insights i tvrtka za podatkovne blokove Catallact ponovno su se udružili kako bi pogledali podatke o transakcijama koji se odvijaju na Bitcoin blockchainu. U ovom izvješću ispitujemo možemo li iznijeti argument da institucionalni investitori i igrači s velikim novcem zapravo akumuliraju BTC ove godine.

Napomena o tome kako tumačimo podatke na lancu

Ali prvo, nekoliko riječi upozorenja. Iako se ovo izvješće temelji na istraživanju, lančani podaci ne mogu nam reći sve, a analitičari moraju biti oprezni kada iz njega pokušavaju izvući zaključke.

Na primjer, možemo ispitati velike BTC transakcije, ali ne možemo jasno razlikovati koliko je to kupnja, prodaja, kretanje agregiranih transakcija s burzi kriptovaluta ili velika kretanja od institucija i fondova. Ipak, gledajući ove velike BTC transakcije, možemo pažljivo promatrati i iznijeti moguće zaključke.

Uz to, podaci koji se ispituju u ovom izvješću počinju u siječnju 2020. i završavaju početkom kolovoza 2020. Kao takvi, ne uzimaju u obzir BTC transakcije tijekom većeg dijela kolovoza i početka rujna, kada je cijena zabilježila pad od najnoviji maksimum u srpnju.

Velike BTC transakcije su neuobičajene

Prije nego što zakopčemo preduboko u podatke o lancu, krenimo s osnovama.


Kada ispitamo broj transakcija koje se odvijaju na Bitcoin blockchainu i rasporedimo ih prema broju kovanica kojima se trguje, vidimo rezultate koji ni na koji način nisu neočekivani – no važno ih je napomenuti, bez obzira na to.

Najmanje transakcije – one između 0 i 1 BTC – čine lavovski udio adresa za promjenu vrijednosti dolara na Bitcoin blockchainu. Broj tih manjih transakcija s vremenom općenito prati cijenu BTC-a. U međuvremenu, kako se veličina BTC transakcije povećava, broj transakcija opada.

Broj transakcija opada kako se povećava iznos BTC-a kojim se trguje. Izvor: Catallact

Ukratko, što je veće kretanje kovanica na Bitcoin blockchainu, to je rjeđe.

Iako se ovo možda ne čini poantom vrijednom spomena, bitno je shvatiti da broj transakcija s malim iznosima BTC-a uvelike premašuje broj transakcija koje prenose srednje do masovne količine kovanica. Kao takvi, ako i kada vidimo da se događa neobično velik ili mali broj velikih BTC transakcija, slobodni smo pretpostaviti i izvući određene zaključke.

Prije nego što dođemo do tih zaključaka, hajde da se prvo probijemo kroz konkretnije podatke na lancu koji se odnose na broj transakcija po veličini (u BTC-u) u nastojanju da uočimo zapažene nedosljednosti.

Maloprodaja je u svibnju pristupila s čekanjem i koštala je 10.000 američkih dolara

Krenimo od najčešće vrste BTC transakcija – transakcija s manje od jedne desetine kovanice. U sve svrhe i svrhe, možemo se ugodno pozivati ​​na ove transakcije "maloprodaja," s obzirom na to da su institucije i veliki igrači daleko manje vjerojatni za transakcije u tako malim iznosima BTC-a od vašeg prosječnog pojedinca.

Ne iznenađuje što broj dnevnih transakcija manjih od 0,1 BTC vrlo pomno prati kretanje cijena digitalne valute. To sugerira da mali ulagači kupuju i prodaju relativno male količine BTC-a jer cijena kriptovalute varira i da će im biti lakše "istresao" tržišta u vrijeme velike volatilnosti i dramatičnog pada cijena.

Broj dnevnih malih BTC transakcija smanjio se i primio pristup čekanja kad je cijena BTC-a u svibnju dosegla 10.000 USD. Izvor: Catallact

Najzanimljivije odstupanje koje možemo vidjeti iz gornjeg grafikona je ono koje se odvijalo tijekom svibnja 2020. godine, dok se BTC približavao svojoj trećoj nagradi prepolovljujući. Cijena BTC-a vratila se na psihološku razinu od 10.000 američkih dolara, koju je zadnji put dosegla prije velikog pada cijena sredinom ožujka. Tijekom cijelog mjeseca dnevni se broj malih maloprodajnih transakcija smanjivao i odstupao od trenda cijene – što sugerira da su mali ulagači prihvatili malo čekanja jer je BTC započeo sezonsko razdoblje akumulacije nakon pada.

Aktivnost transakcija srednje veličine smanjila se nakon pada u ožujku

Prijelazeći na srednje velike transakcije – za koje je vjerojatnije da dolaze od rudara i / ili većih maloprodajnih igrača – vidimo kako se pojavljuje drugačiji obrazac.

Kada ispitamo broj transakcija između 10 i 100 BTC dnevno, vidimo dvije stvari koje vrijedi napomenuti:

  1. Prosječni broj transakcija smanjio se neposredno nakon kraha tržišta povezanog s COVID-om u ožujku i ostao je niži od onoga što mu je prethodilo.
  2. Prosječni broj transakcija u porastu je od kraja lipnja.

Broj transakcija između 10 i 100 BTC smanjio se nakon pada cijene u ožujku, ali je počeo rasti posljednjih mjeseci. Izvor: Catallact

Ovdje se sugerira da je krah u ožujku potresao neke veće maloprodajne igrače, dok se aktivnost transakcija od rudara Bitcoina smanjila nakon što se prepolovio blok nagrade vodeće kriptovalute. Broj transakcija ove veličine, međutim, neprekidno raste od kraja lipnja.

Prelazeći na sljedeću razinu u ovom grupiranju, odmah primjećujemo da je broj dnevnih transakcija između 100 i 1000 BTC prije pada u ožujku bio manji od onih između 10 i 100 BTC. To je u skladu s onim što smo ranije primijetili, da se ukupni broj transakcija smanjuje kako se vrijednost transakcija povećava.

Međutim, u ožujku je broj transakcija između 100 i 1.000 BTC primjetno odstupio od trenda koji su formirali kada se tržište bitcoina i kriptovaluta srušilo u razdoblju panike povezane s COVID-om.

Broj transakcija između 100 i 1.000 BTC popeo se kad je cijena Bitcoina pala u ožujku. Izvor: Catallact

Nakon toga, odmah je nastavio svoj uobičajeni trend – što sugerira da skok transakcija zbog događaja s crnim labudom nije potaknuo nijedan temeljni pomak među velikim maloprodajnim kitovima i / ili rudarima.

Kitovi su kupili dno i akumulirali se tijekom ljeta

Konačno, kad počnemo bacati pogled na vjerodostojne kitove transakcije – tj. Velike transakcije od preko 1.000 BTC – primjećujemo jedan posebno zanimljiv prijenos.

Osim skoka transakcija u ožujku i skoka koji je uslijedio kad se BTC ponovno približio psihološkoj razini od 10.000 američkih dolara u svibnju, na donjem grafikonu možemo jasno vidjeti i trend rasta broja transakcija između 1.000 i 5.000 BTC od kraja Lipanj. Broj transakcija po danu postupno se povećavao od lipnja, čak i kad se konsolidirala cijena najvažnije kriptovalute.

Prosječni broj transakcija između 1.000 i 5.000 BTC povećava se posljednjih mjeseci. Izvor: Catallact

Ovaj trend rasta sugerira mogućnost da su se institucije i / ili veliki igrači zauzeli akumuliranjem BTC-a kao mjere ekonomskog poticaja od središnjih banaka potaknute na kupnju tvrde imovine. Međutim, budući da ne možemo čisto razlikovati koja se stvarna aktivnost odvijala od broja transakcija, to ostaje samo spekulativna mogućnost.

Zanimljivo je da se ovaj trend ne nastavlja s transakcijama u rasponu od 5.000 do 10.000 BTC – najveći raspon koji smo pratili.

Međutim, ovdje primjećujemo, možda, najzanimljiviju anomaliju u skupu podataka na lancu. Broj transakcija između 5.000 i 10.000 BTC bilježio je ponovljene skokove tijekom cijele sezone konsolidacije BTC cijena, od sredine svibnja do kraja sredine srpnja ove godine.

Broj transakcija između 5.000 i 10.000 BTC zabilježio je dramatičan porast tijekom ljeta konsolidacije cijena Bitcoina. Izvor: Catallact

Skokovi u dnevnim transakcijama između 5.000 i 10.000 BTC dovode nas do dva potencijalna zaključka:

  1. Budući da ne možemo razlikovati burzovne transakcije od ne-burzovnih, moguće je da su jedna ili više burzi kriptovaluta – koje sadrže izuzetno velike količine BTC – kovanice premještale u razne novčanike iz bilo kojeg mnoštva razloga, najvjerojatnije povezanih sa sigurnošću.
  2. Alternativno, postoji mogućnost da su veliki institucionalni igrači i kitovi s velikim novcem akumulirali ili distribuirali velike iznose BTC-a tijekom ovog razdoblja konsolidacije u očekivanju da će se cijena vodeće kriptovalute dodatno povećati ili smanjiti.

Druga opcija, posebno u pogledu mogućnosti akumulacije, odgovarala bi narativu koji postoji od pandemije COVID-19 do pustoši na globalnim tržištima – naime, da su institucionalni investitori poput Paula Tudora Jonesa i milijarde dolara vrijedne tvrtke poput MicroStrategyja alocirajući bogatstvo u BTC kao zaštitu protiv inflacije.

Mogućnost da su igrači i institucije s velikim novcem akumulirali BTC tijekom ljeta također se može vidjeti kada ispitamo postotak ukupnih BTC transakcija od 100 BTC ili više. Ovi podaci jasno pokazuju ne samo odstupanje od nesreće povezane s COVID-om u ožujku, već i odstupanje od sredine lipnja do kolovoza – ističući mogućnost da su kitovi trebali ovo vrijeme da se akumuliraju u očekivanju porasta cijena.

Postotak ukupne vrijednosti transakcije preko 100 BTC odstupao je od cijene Bitcoina u ožujku i od sredine lipnja do kolovoza. Izvor: Catallact

Međutim, postotak ukupnih transakcija od 100 BTC ili više uključuje i ono što bismo smatrali srednje velikim igračima, kao što su Bitcoin rudari. Kako bismo pokušali posebno sagledati institucionalne investitore, možemo suziti podatke kako bismo vidjeli postotak ukupnih transakcija od preko 1.000 BTC.

Kada ispitamo ove podatke na lancu, možemo izvući slične zaključke.

Postotak ukupne vrijednosti transakcije preko 1.000 BTC povećao se odmah nakon dna BTC-ove cijene nakon pada i trenutno dosegnuo najvišu razinu od početka godine. Izvor: Catallact

Postotak tih velikih transakcija povećao se odmah nakon dna pada cijena u ožujku i opet se povećao od sredine lipnja do danas. Ovo bi mogla biti najzanimljivija nota od svih, jer početkom kolovoza možemo vidjeti novu visoku razinu udjela u tim velikim transakcijama do danas.

Zaključci

Nakon analize podataka na lancu za BTC transakcije tijekom 2020. godine, mogli bismo izvući određene špekulativne zaključke.

Prvo, čini se da su to bili mali mali ulagači "istresao," donekle, tijekom panike povezane s COVID-om u ožujku, a potom je pristupio čekanju nakon što se cijena BTC-a vrati na razinu prije pada u svibnju.

Drugo, BTC transakcije srednje veličine smanjile su se neposredno nakon kraha u ožujku, zajedno s prepolovljenjem treće Bitcoin-ove nagrade. Međutim, broj tih transakcija – koje su vjerojatno od većih maloprodajnih igrača i rudara – kontinuirano se povećavao tijekom ljeta, dok je cijena BTC-a ostala nepromijenjena. To implicira da se u ovom razdoblju konsolidacije dogodila određena akumulacija od srednjih sudionika na tržištu.

Veliki igrači u Bitcoin prostoru postali su vrlo aktivni kad je cijena BTC-a pala. To sugerira da kitovi i / ili institucionalni investitori "kupio dip." Nadalje, velike su se transakcije kontinuirano povećavale tijekom ljeta, kako se konsolidirala cijena BTC-a – ističući mogućnost da je došlo do akumulacije.

Napokon, najveći igrači u BTC prostoru postali su najaktivniji tijekom konsolidacije cijena BTC-a ovog ljeta. Podaci također ističu mogućnost da su se akumulirali s očekivanjem da će BTC dugoročno povećati vrijednost.

Ako smatrate da je ova analiza pronicljiva, u nastavku možete pogledati, preuzeti i podijeliti PDF verziju ovog izvješća:

Prikaži cijeli zaslon

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map