Visoke naknade za plin ometaju sposobnost Ethereuma da podrži rast DeFi-a

DeFi Digest OKEx Insights-a tjedni je pregled decentraliziranog financijskog svijeta.

Snimka tržišta DeFi-a

Unatoč ispravku, decentralizirano financijsko tržište nastavilo je pozitivan zamah ovog tjedna, jer je ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi porasla s 8,8 na 9,4 milijarde dolara..

Nakon izlaska upravljačkog tokena UNI, Uniswap je vratio prvo mjesto u DeFi prostoru jer je zaključao najviše USD. Decentralizirana razmjena također je postigla tržišni postotak dominacije od 18,7% – iako su DEX-ovi zabilježili 5-postotni pad prosječnog tjednog obujma trgovine.

U sferi uzgoja prinosa, Uniswap je ujedno bio i najveći fond likvidnosti s zaključanim 1,4 milijarde dolara. Što se tiče decentraliziranog kreditiranja, ukupan opseg zaduživanja dosegnuo je 2,1 milijardu USD – 26% tjedno povećanje.

Ključne metrike u svijetu DeFi-a nastavile su pozitivan zamah ovog tjedna. Izvori: DeFi puls i DeBank

UniLogin se isključuje

UniLogin, dobavljač Ethereum rješenja za ugradnju, najavio njegovo isključenje 18. rujna, pozivajući se na visoke naknade za plin na mreži Ethereum. Prema suosnivaču Alexu Van de Sandeu, razumne naknade za plin presudne su za opstanak projekta.

Uvođenje novog multi-sig novčanika za korisnike, izrada registracija usluge Ethereum Name Service i upotreba UniLogin-ovog relayer-a za dodavanje DAI transakcija zahtijevaju novu lančanu transakciju koja zahtijeva da korisnici plaćaju naknadu za plin – nešto što je nakon porasta postalo izuzetno skupo od DeFi-a. Van de Sande dodao je da troškovi ulaska novih korisnika prelaze 130 dolara po korisniku, što košta ekvivalent postavljanju novog hardverskog novčanika za svakog.

DeFi groznica dovela je do visokih naknada za plin

Naknada za plin na mreži Ethereum cijena je koja je potrebna za provođenje transakcije ili izvršavanje pametnog ugovora na blockchainu. Naknada za plin najčešće se mjeri u gweiju, koji jednako 0,000000001 Eter (ETH).

Nakon zlatne groznice u rudarstvu likvidnosti, o visokim naknadama za plin na mreži Ethereum široko se raspravljalo u kripto zajednici. Compound, algoritamski protokol novčanog tržišta na Ethereumu, objavio je svoj upravljački žeton COMP sredinom lipnja – koji je označio početak pomame u rudarstvu likvidnosti u sferi DeFi.

Izdanje COMP-a dovelo je do velike potražnje za projektima uzgoja prinosa, što je povećalo broj transakcija provedenih na blok-lancu Ethereum. To je dovelo do zagušenja mreže Ethereum i sudionici su plaćali veće naknade za plin kako bi izvršili svoje transakcije. Kao rezultat, rudarstvo likvidnosti DeFi tokena dovelo je do kontinuiranog povećanja dnevnih naknada za plin tijekom posljednja tri mjeseca. Dnevni potrošeni plin početkom rujna dosegnuo je najvišu razinu od 80,18 milijardi.

Ukupni plin koji se dnevno koristi na mreži Ethereum neprestano je rastao nakon što je Compound pokrenuo svoj upravljački token. Izvor: Etherscan.io, OKEx Insights


Povećana količina plina koja se koristi na mreži Ethereum također se podudarala s porastom prosječne potrošene plina. Kao što se vidi na donjem grafikonu, skokovi prosječnih naknada za plin na četiri mjesta uzrokovani su lansiranjem novih DeFi tokena za rudarstvo likvidnosti. Na primjer, prosječna cijena plina dosegla je sredinom lipnja 709 gwei tijekom pokretanja COMP-a. Ostali značajni popisi tokena DeFi – poput YAM-a sredinom kolovoza, SUSHI-a početkom rujna i UNI-ja prošlog tjedna – također su doveli do zagušenja na mreži Ethereum i značajnih povećanja prosječne potrošene cijene plina.

Prosječne cijene plina na mreži Ethereum skočile su usporedo s izdanjima novih tokena za rudarstvo likvidnosti. Izvor: Etherscan.io, OKEx Insights

Najbolji korisnici s najviše potrošenih etera također su naznačili da DeFi dominira aktivnostima na mreži Ethereum. Uniswap v2 činio je 30% ukupnog trošenja etera tijekom posljednjih 30 dana, a slijedi Tether’s 24%.

Plin prvenstveno troše projekti povezani s DeFi-om. Izvor: Ethgasstation.info

Visoke naknade za plin čine Ethereum neodrživim

Popularnost rudarstva likvidnosti dolazi na račun projekata Ethereuma koji nisu povezani s DeFi-om.

Prema Van de Sandeu iz UniLogina, ključni DeFi igrači određuju druge namjene Ethereum blockchaina – poput igara, nefungibilnih tokena i decentraliziranih autonomnih organizacija. To se može vidjeti u dnevnom iznosu transakcija na mreži Ethereum tijekom proteklih mjesec dana, kojim su dominirali DeFi protokoli i decentralizirane razmjene.

Dnevni obim transakcija mreže Ethereum u posljednjih 30 dana. Izvor: Dapp.com

Jesu li rješenja za skalabilnost Ethereum Layer-2 izlaz?

Nedostatak skalabilnosti na mreži Ethereum ponovno je otkriven nakon DeFi-induciranog neba u porastu naknada za plin. To također pokreće zabrinutost je li Ethereum prava platforma za podršku sve većem ekosustavu DeFi. Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma, pod stresom da rješenja za visoke naknade za plin već postoje putem rješenja drugog sloja. Iako je Buterin tvrdio da aplikacije s drugorazrednim rješenjima za skalabilnost mogu rješavati jednostavna plaćanja brzinom od 2.500 transakcija u sekundi, usvajanje tih aplikacija ograničeno je i pozvao je zajednicu da ih koristi.

Kako bi se olakšalo opterećenje plinom mreže Ethereum, neki od vodećih protokola DeFi eksperimentiraju s Layer-2 rješenjima. Na primjer, protokol sintetičke imovine na lancu Synthetix pušten njegova drugoslojna otopina, "Fomalhaut," 24. rujna Synthetix je lansirao poticajni testnet za probno SNX stavljanje uloga na Optimistic Ethereum, koji je kombinacija korištenja virtualnih strojeva Optimistic i rješenja Layer 2, Optimistic Rollup. Izdanje testneta ima za cilj ublažiti troškove plina za male SNX ulagače. Slično tome, protokol decentraliziranog kreditiranja Aave najavio u kolovozu da planira zamijeniti naknade za plin vlastitim aTokenima za sva plaćanja uključena u transakcije tokena ERC-20.

Iako rješenja skalabilnosti Layer-2 pružaju tračak nade za zagušenu mrežu Ethereuma, Ilya Abugov, vodeći analitičar u tvrtki DappRadar, upozorio je da će se projektni timovi DeFi prebaciti s Ethereuma na druge blockchaine ako i dalje budu postojale visoke naknade za plin. Rekao je za OKEx Insights:

"Projektni timovi natječu se kako bi smanjili svoje naknade za plin kako bi privukli korisnike i programere. Osim Ethereuma, i drugi blockchains poput IOST i NEO pokreću vlastite DeFi inicijative. Iako rješenja za skaliranje Ethereum Layer-2 predstavljaju ogroman potencijal za snižavanje naknada za plin za korisnike, korisnici i projektni timovi mogu početi migrirati svoju likvidnost iz Ethereuma u druge blockchains ako nadolazeći Ethereum 2.0 ne može učinkovito riješiti problem visokih naknada za plin."

Spremni ući u DeFi? Započnite rudarstvo likvidnosti na jednostavan način s OKEx Earn.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map