YAM Finance pokušava se podići iz pepela putem pokretanja V3

DeFi Digest OKEx Insights-a tjedni je pregled decentraliziranog financijskog svijeta.

Snimka tržišta DeFi

Decentralizirano financijsko tržište ovog je tjedna oporavilo pozitivan zamah jer je ukupna zaključana vrijednost porasla sa 6,8 na 8,8 milijardi dolara. Aave je zauzeo prvo mjesto s najviše zaključanih dolara i postigao tržišnu dominaciju od 15,3%.

Što se tiče decentraliziranog kreditiranja, ukupan opseg zaduživanja dosegnuo je 1,67 milijardi američkih dolara – tjedni porast od 15%.

Decentralizirane burze zabilježile su pad prosječnog tjednog obujma trgovanja od 28%, kojim je dominirao Uniswap.

U sferi uzgoja prinosa, Swerve je bio najveći fond likvidnosti s zaključanih 9,01 milijardi dolara.

Ključni metrički podaci u svijetu DeFi-a prvenstveno su se oporavili ovog tjedna. Izvori: DeFi puls i DeBank

DeFi vijesti u tjednu

Ovog su tjedna u zajednici DeFi postignute dvije važne prekretnice:

  1. YAM financije ponovno pokrenut njegov protokol.
  2. Uniswap je pokrenuo svoj upravljački token, UNI.

U ovom izdanju DeFi Digest-a OKEx Insights zaronit ćemo dublje u ponovno pokretanje YAM Finance.

Spremanje YAM financija

Opisana kao a "minimalno održiv novčani eksperiment," YAM financije je decentralizirani stabilcoin koji traži inovacije u stabilnosti cijena i upravljanju. 

Njegova najznačajnija značajka je postavljanje elastična opskrba svog tokena, YAM. To znači da se ponuda YAM-a može proširiti i smanjiti kao odgovor na tržišne uvjete. Da bi se postigla stabilnost cijena, 10% svakog proširenja opskrbe YAM-om koristi se za kupnju yCurve, stablecoina denominiranog u USD, i pohranjuje se u YAM-ovu riznicu. Vrijednost svakog YAM-a cilja 1 USD. 

Za upravljanje, YAM Finance donosi upravljanje na lancu, u kojem zajednica može odrediti funkcionalnost YAM protokola i upravljati YAM riznicom.


YAM Finance pokrenut je 11. kolovoza i njegova je tržišna kapitalizacija uzletjela s nule na 57 milijuna dolara u dva dana. Međutim, suosnivač YAM-a Brock Elmore otkrio je kritičnu grešku u protokolu 13. kolovoza, što je dovelo do masovne prodaje YAM tokena i pada njegove vrijednosti za 90%.

Cijena YAM tokena strmoglavo je pala nakon što je otkrivena kritična greška. Izvor: CoinGecko

Prema an službeno priopćenje, greška je pronađena u ugovoru o ponovnom postavljanju YAM-a i poslala je veliku količinu viška YAM-a u rezervu protokola. Greška je također onemogućila kvorum u YAM-ovom upravljanju, što znači da se nisu mogle poduzimati nikakve upravne radnje i da su sredstva u YAM-ovoj riznici zaključana. 

Pokušavajući spasiti YAM Finance, tim je predložio dvofazni postupak za ponovno pokretanje protokola:

  1. Prva faza bila je migracija s YAMv1 na YAMv2.
  2. Druga faza bila je provesti cjelovitu reviziju YAM sustava i preraspodijeliti se kao YAM V3.

Prijedlog je prihvatila zajednica YAM Finance i protokol je uspješno prošao migrirao od v1 do v2 22. kolovoza, omogućujući izvanmrežno upravljanje zajednicom. U drugoj je verziji pokrenut forum o upravljanju za članove zajednice koji mogu podnijeti prijedloge. Također, vlasnici tokena mogu svojim potpisima glasati za prijedloge. Nadalje, stvoren je novi YAMv2 ERC-20 token, koji vlasnicima tokena omogućuje pretvaranje njihovih v2 tokena u YAM V3 protokol. 

Nakon pokretanja YAM Finance v2, tim je surađivao s Peckshield Inc. kako bi proveo potpunu reviziju protokola. Kompletna revizija uspješno je izvršena dovršen 10. rujna, a u protokolu nisu pronađene kritične pogreške. Tim je otklonio 15 bugova koji su pronađeni tijekom revizije. Kao rezultat, protokol je preraspodijeljen i treća verzija pokrenuta je 18. rujna, prema rasporedu. 

Iskopavanje likvidnosti YAMv3 može dodatno potaknuti Uniswap

Kao što je navedeno u najava, fond YAM / yUSD Uniswap pružatelja likvidnosti jedini je poticani fond nagrada YAM Finance V3. Korisnici mogu svoju kripto krilaticu dostaviti u bazen i zaraditi YAM tokene kao nagradu. yUSD će biti pričuvna imovina, a YAM-ova riznica će kupiti yUSD u Uniswap LP spremištu.

YAM / yUSD Uniswap LP bazen sadržavat će prinos od YAM / yUSD, što ukupno iznosi približno 925.000 YAM tokena. 92.500 YAM-ova, 10% od ukupnog broja, podijelit će se svaki tjedan. Ponuda nagrada smanjivat će se za 10% svakog sljedećeg tjedna. S trenutnom cijenom YAMv2 tokena od 25 USD, vrijednost YAMv2 distribuirana u prvom tjednu iznosi 2,31 milijuna USD.

Korisnici mogu zaraditi YAM ulaganjem u jednu od osam kriptovaluta, kao što su COMP, LINK i MKR. Takva fleksibilnost pobudila je interes zajednice DeFi, a 500 milijuna dolara bilo je zaključano u prvom YAM protokolu u prvom danu nakon objavljivanja. Kad se protokol srušio zbog buga pametnog ugovora, srušila se i cijena DeFi tokena koje podržava YAM. Na primjer, Ampleforth je pao s 0,90 na 0,71.

Slijedeći najavljeni raspored YAM Finance V3 15. rujna, cijena YAMv2 ponovno je porasla s 24 na 33 dolara. 

Cijena YAMv2. Izvor: Uniswap.info

Za YAMv3, YAM-ova poljoprivredna nagrada koncentrirat će se u YAM / yUSD Uniswap LP bazenu. Moguće je da će korisnici gomilati svoja sredstva na Uniswap LP fondu kako bi zaradili YAM, što bi pružilo još jedan poticaj Uniswap-u, nakon izdavanja upravljačkog tokena Uniswap-a, UNI.

Stajbolin vođen zajednicom

YAM V3 i dalje je eksperiment za stabilne kovanice koje pokreće zajednica. Zajednica financija YAM pridonijela je upravljanju protokolom glasanjem o početnim parametrima YAM V3. Ovi odluke uključivalo je ažuriranja pričuvne imovine, raspodjelu poljoprivrednih nagrada imateljima žetona, postavljanje programa nagrađivanja protiv bugova i još mnogo toga.

U usporedbi s Ampleforthom, YAM-ovim stabilnim suparnikom s elastičnom opskrbom kriptovaluta, YAM Finance ima viši stupanj decentralizacije jer proces upravljanja diktira zajednica.

Nagrade i YAM distribucija tokena

Pokretanje YAM Finance V3 ocrtavalo je distribuciju nagrade tokena nositeljima i delegatima tokena.

Nositelji YAMv2 tokena mogu u bilo kojem trenutku migrirati svoje tokene u YAM V3 u omjeru 1: 1. Nakon što se njihovi tokeni migriraju, 50% tokena im je dostupno odmah, dok će preostalih 50% biti dodijeljeno YAM protokolu na 30 dana.

Za vlasnike YAM tokena koji su propustili početnu migraciju s v1 na v2, YAM tim će stvoriti multisig koji će im pomoći u migraciji tokena na YAM V3. Ova se pomoć neće primijeniti na one koji kupuju YAMv1 tokene nakon isteka prozora za migraciju.

Delegati su oni koji daju glasove za olakšavanje migracije s YAMv1 na YAMv2. Da bi nagradili delegate, dobit će nagradu YAMv3 1: 1 ako imaju preko 27 glasova. Oni delegatori s jednakim ili manje od 27 glasova dobit će paušalnu nagradu od 27 žetona. Nagrade će se kontinuirano dodjeljivati ​​tijekom više od 90 dana.

Spremljeni YAM-ovi

Od početka "Spremi YAM" inicijativa za nedavno pokretanje YAMv3, očito je da YAM Finance široko podržava zajednica DeFi. Aktivna zajednica YAM Finance bit će ključ dugoročne vrijednosti YAM tokena.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map