Yearn.finance predlaže kompromis između budućeg razvoja i ideologije Bitcoina

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

DeFi Digest slika

Pritisak prodavača nastavio se i ovog tjedna, a decentralizirane financije nisu bile imune. Ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi opala je 21. siječnja na 21,92 milijarde dolara, iako je povratila gubitke u posljednja tri dana i dosegla 25,81 milijardu dolara prema vremenu tiska.

Uz to, prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama opao je za 11% i iznosi 1,79 milijardi američkih dolara u vrijeme pisanja ovog članka. Uniswap je nastavio vodstvo među DEX-ovima s tržišnim udjelom od 41%.

Ukupan opseg zaduživanja u sferi zajma DeFi također je opao za 4% jer je Compound zadržao svoju tržišnu dominaciju u ovom sektoru s udjelom od 48%. Curve je zadržao svoje vodstvo kao najveći fond likvidnosti – objava u tjednom porastu od 17%, a zaključana ukupna vrijednost iznosi 1,32 milijarde dolara.

Prosječni tjedni obujam trgovanja na DEX-ima zabilježio je značajan pad. Izvor: DeFi Pulse i DeBank

Dijeljenje ideologije fiksne opskrbe Bitcoina

Bio je to naporan tjedan za DeFi agregator prinosa Yearn.finance nakon što je zajednica raspravljala o nedavnom prijedlogu financiranja u vezi s kovanjem YFI tokena. Argument predstavlja kompromis između izvorne vizije protokola i njegovog budućeg razvoja.

Čeznite.financiranje je paket proizvoda DeFi koji pruža agregaciju zajmova, stvaranje prinosa i osiguranje na Ethereum blockchainu. Protokol ima upravljački token, YFI, i općenito dijeli sličnu filozofiju opskrbe kao i Bitcoin utvrđivanjem ukupne opskrbe na 30 000 tokena, bez nagrada za rudnike, dodjelu timova ili osnivača. Ta je nestašica YFI dovela do masovnog povrata od 35 000% u prvom tjednu uvrštavanja na Uniswap.

U rujnu 2020. osnivač Yearn.finance Andre Cronje zaprosio sprečavanje budućeg izdavanja YFI postavljanjem tvrde granice od 30.000 tokena. Međutim, prijedlog nije donesen – unatoč činjenici da je stekao preko 90% odobrenja. Prema programeru Yearn "Traheopteriks," Cronje nije dao službeni prijedlog za poboljšanje godine ili YIP za opskrbu YFI tokenima. Bilo je bez obvezujućeg glasanja za spaljivanje YFI tipki za kovanje. Kao rezultat toga, trenutno ne postoji ograničena ukupna ponuda YFI.

Zadržavanje programera Yearn

Rasprava o ukupnoj opskrbi YFI ponovno je pokrenuta na stol kada je zajednica Yearn započela raspravu o budućem razvoju protokola. Član zajednice "yfi_lit" izrazio zabrinutost zbog zadržavanja programera Yearn i zaprosio kovanje 1.000 YFI tokena za poticanje razvoja. Međutim, 60% birača je bilo protiv prijedloga.

Činilo se da je zajednica Yearn konsenzus o nagrađivanju programera putem prijedloga YIP-56 – Otkup i izgradnja čezne. Takozvani "DIJETE" prijedlog ne bi stvorio novi YFI i ima dva ključna cilja:

  1. Zamijenite YFI nagrade za ulog YBI otkupom
  2. Umirovite upravljački trezor YFI

Pojedinci koji stoje iza prijedloga vjeruju da ga je mali godišnji postotak prinosa YFI učinio nekonkurentnim za nositelje. To bi moglo odvratiti nositelje YFI od sudjelovanja u upravljanju. Ako se prijedlog donese, otkupi YFI-a koristili bi svakom nositelju YFI-a – umjesto samo onima koji ulažu upravljačke žetone. Aprecijacija kapitala putem otkupa YFI-a mogla bi se oporezivati ​​manje od prihoda od dividende ulaganjem nagrada. Štoviše, povlačenje trezora za upravljanje omogućilo bi korisnicima da sudjeluju u upravljanju – čak i ako su YFI isporučivali na bazenima likvidnosti u drugim protokolima DeFi..

Prijedlog je prošao sa preko 99% odobrenja.

Kovanje novog YFI

Dana 22. siječnja, jedanaest glavnih programera i članova zajednice iznijelo je a prijedlog pozvao "Financiranje Yearnove budućnosti" u pokušaju kovanja 6.666 YFI – od čega će trećina pripasti glavnim donatorima, od čega će dvije trećine biti stavljeno u riznicu kojom upravlja zajednica Yearn.

Tim Yearna vjerovao je da najnoviji prijedlog financiranja konsolidira viziju prijedloga BABY, a da i dalje zadržava ključne suradnike. Priznali su da paketi nagrada programerima nisu konkurentni, a timovi drugih projekata promiču neke suradnike. Konkretno, Yearn.finance imao je operativnu blagajnu od samo 500 000 USD i nula žetona dodijeljenih timu – što je činilo gotovo nemogućim natjecanje s rivalima kao što su Uniswap i Compound.

Protokoli Veličina riznice (USD) Tokeni dodijeljeni timovima (USD)
Čeznite.financiranje 500 000 američkih dolara 0
Otkaži ~ 2 milijarde dolara ~ 4 milijarde
Spoj ~ 176 milijuna ~ 580 milijuna

Yearn.finance se borio da zadrži talente zbog ograničenih resursa u riznici i nedostatka raspodjele tokena timovima. Izvor: Yearn.finance

Kako bi zadržao temeljne programere, tim Yearna izjavio je da je kovanje jedini razumni način da se premosti jaz između protokola i konkurenata. Nakon prikupljanja povratnih informacija od zajednice Yearn, tim je zaključio da je povećanje od ~ 20% minimalni održivi iznos za pružanje konkurentnog plana za zadržavanje programera. Kao takvi, predložili su spomenutu kovnicu novca od 6 666 YFI – 22% trenutne ukupne ponude.

Osnovala bi se radna skupina za naknadu koja bi finalizirala pakete naknada i uvjete za dodjelu prava kvalificiranim programerima. Radna skupina također će biti odgovorna za zapošljavanje novih suradnika.

U međuvremenu, fondovi u riznici bit će raspoređeni u različite slučajeve upotrebe – poput budućih poticaja za doprinose, programa rudarstva likvidnosti i spajanja protokola. Pored toga, kovani YFI također može podržati tekuće izdatke navedene u YIP-54.

Zanimljiva zajednica Žudnja

Iako su se Yearn zajednica načelno složili s najnovijim prijedlogom financiranja, oni su imali različita gledišta o iznosu kovanja YFI i udjelu YFI dodijeljenom glavnom timu programera. U vrijeme pisanja ovog prijedloga, prijedlog je dobio 70% odobrenja, a očekuje se službeno glasovanje putem upravljačkog alata.

Iako su nedavni prijedlozi oko kovanja YFI-a izazvali užurbane rasprave, glavni tim Yearna uvelike je izrazio oduševljenje angažmanom zajednice. Cronje izjavio u tvitu početkom ovog tjedna da su rasprave bile fascinantne za gledanje i da vjeruje da je ovo solidan primjer upravljanja zajednicom.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner