Zašto su bitne stope blizu nule bitne za Bitcoin

Pandemija COVID-19 pokrenula je jedan od najtežih globalnih ekonomskih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kreatori politike širom svijeta poduzeli su široke mjere kako bi obuzdali i ograničili ekonomsku štetu od izbijanja virusa. Te mjere uključuju smanjenje kamatnih stopa na izuzetno niske razine i provedbu programa otkupa imovine vrijednih bilijuna dolara.

Iako se očekuje da će takve akcije dodatno napuhati cijene imovine širom svijeta, što to znači za kripto imovinu poput Bitcoina (BTC)?

Fed stopa ostaje ultra niska do najmanje 2022. godine

Ekonomske neizvjesnosti pod vodstvom COVID-a gurnule su Federalne rezerve Sjedinjenih Država da se još jednom uskoče u ponudu nužnih kamatnih stopa gotovo nula. Dva neplanirana smanjenja stopa u ožujku smanjila su ukupno 150 baznih bodova, čineći ciljani raspon stope između 0% -0,25%.

Potezi su doveli do toga da se Fed ponovno pridružio svojim kolegama u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europskoj uniji i Japanu kao dio globalno koordinirane akcije ublažavanja negativnog ekonomskog utjecaja od situacije s koronavirusom.

Dužnosnici Federalne rezerve također su pružili svoje izglede za kamatne stope na svom sastanku o politici u lipnju. Posljednja točka pokazuje da 15 sudionika Saveznog odbora za otvoreno tržište – Fedovog odbora zaduženog za nadzor nad poslovanjem na otvorenom tržištu – nije očekivalo da će američki središnji bankarski sustav povisiti stope prije 2022. U međuvremenu, samo su dvojica dužnosnika očekivala da će povećati interes stope u 2022.

Točkasti prikaz koji ilustrira kako se očekuje da će se stope od gotovo nule zadržati do 2022. Izvor: Bloomberg

Nadalje, predsjednik Feda Jerome Powell rekao je na sastanku o politici u lipnju izjava:

"Odbor očekuje zadržavanje ovog ciljanog raspona sve dok ne bude uvjeren da je gospodarstvo prebrodilo nedavne događaje i da je na putu da postigne svoje ciljeve maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cijena. “

Situacija bez posla u SAD-u mogla bi učvrstiti slučaj postojanja gotovo nulte stope u sljedeće dvije godine. S obzirom da je svibanjska stopa nezaposlenosti iznosila 13,3%, što je nešto niže od rekordnih 14,7% u travnju, tradicionalna tržišta nisu očekivala da će se broj uskoro vratiti na razinu prije COVID-a. Trenutačno tržište rada još je uvijek daleko od Fedovog cilja da ima ekonomiju "na putu da postigne svoju maksimalnu zaposlenost," prema izjavi o politici iz lipnja.

Fedova bilanca balonira

Uz ultra niske kamatne stope, nastavak programa otkupa imovine Federalne rezerve još je jedan ključni dio cjelokupnog paketa namijenjenog podršci financijskim tržištima – i nije teško primijetiti očaj američke središnje banke u korištenju njezine ravnoteže list kao novi monetarni alat za osiguravanje likvidnosti:

  • 15. ožujka, Federalne rezerve najavio da će se obvezati na kupnju najmanje 500 milijardi dolara vrijednosnih papira i najmanje 200 milijardi dolara vrijednosnih papira s hipotekom.
  • 23. ožujka Fed napravljeno program otvoren, izjavivši da će “kupiti iznose potrebne za potporu nesmetanom funkcioniranju tržišta i učinkovit prijenos monetarne politike na šire financijske uvjete i gospodarstvo”.
  • 15. lipnja središnja banka neočekivano rekao je započeo bi s kupnjom korporativnih obveznica putem Sekundarnog tržišnog instrumenta za korporacije – Fedovo posebno sredstvo za podršku tržištu korporativnih obveznica kao odgovor na COVID-19 – kako bi se povećala likvidnost tržišta i dostupni krediti za velike poslodavce.

S novim krugom kupnje imovine, Fedova bilanca povećala se s razine prije COVID-a od 4,1 do 7 milijuna dolara sredinom lipnja.

Fed-ova bilanca stalno se balonira. Izvor: Bloomberg

Bitcoin može imati koristi od intervencije središnje banke

Kamatne stope vjerojatno će u skoroj budućnosti ostati na gotovo nultoj razini, a očekuje se da će cijene imovine potaknuti programi otkupa imovine ne samo američke Federalne rezerve već i drugih glavnih središnjih banaka. To bi moglo imati koristi od kripto imovine, poput Bitcoina, na više načina.

Sniježne cijene imovine

Kad se novi novac stalno upumpava u sustav, on gura investitore da traže imovinu s višim prinosima umjesto da jednostavno drže novac. To je zbog činjenice da povećanje novčane mase obezvređuje valutu i umanjuje kupovnu moć.

Dionice i zlato u povijesti su bili neki od korisnika ovih olakšavajućih narativa – a kripto imovina poput Bitcoina mogla bi biti još jedna imovina koja bi imala koristi od toga.

Inflacija nasuprot deflaciji

Za razliku od fiat valuta, koje središnje banke mogu tiskati po svojoj volji, ponuda Bitcoina je ograničena. Ovo ograničenje opskrbe daje prvoj i najvažnijoj kriptovaluti antiinflacijsko svojstvo koje fiat valute jednostavno nemaju. To čini BTC sličnijim robama poput zlata.

Štoviše, mreža Bitcoina je decentralizirana i nudi veću zaštitu svojim korisnicima.

Te značajke djelomično jačaju narativ o Bitcoinovom skladištu vrijednosti – a akcije globalnih središnjih banaka nakon COVID-a mogu samo ojačati ovaj prijedlog.

CBDC potvrđuju da je Bitcoin na dobrom putu

Digitalne valute središnjih banaka, poznate pod nazivom CBDC, postale su glavna modna riječ ne samo promatrača blockchaina i kriptokripcija već i tradicionalnog svijeta financija posljednjih mjeseci.

Kina je puna gasa kada je u pitanju stvaranje vlastitog CBDC-a – čije je lansiranje i započeto navodno na horizontu. U međuvremenu su druge zemlje i središnje banke igrale sustizanje.

I sve veća otvorenost i pomak stavova s ​​kreatora politike usmjeravaju se prema blokchain-friendly okruženju – onom u kojem Bitcoin sjaji kao decentralizirana alternativa CBDC-ovima, koji kooptiraju njegovu temeljnu tehnologiju.

Pripovijest o bitcoinima oblikovat će post-COVID ekonomija

U trenutku kada potencijalni drugi val pandemije COVID-19 prijeti bilo kakvom gospodarskom oporavku, očekuje se da će središnje banke širom svijeta – uključujući američku Federalnu pričuvu – zadržati svoje narative i politike o ublažavanju tijekom dužeg razdoblja. To bi mogao biti jedan od najvažnijih temeljnih čimbenika koji oblikuju narativ za šire tržište digitalne imovine u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi.

Iako će financijska tržišta očekivati ​​da će SAD u sljedeće dvije godine održati gotovo nula kamata, ta su očekivanja također uvijek podložna promjenama. Zbog toga će i promatrači makronaredbi i trgovci bitcoinima vjerojatno i dalje pažljivo pratiti najnoviji razvoj COVID-19 i oporavak stvarne ekonomije.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner