Zašto ugovori o izvedenim derivatima s maržom USDT postaju toliko popularni?

USDT- u odnosu na zamjenu slike s marginom kovanice

Iako je cijena Bitcoina znatno oscilirala tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, zabilježili smo stalni porast – što je dovelo do svih najviših razina – postotka trgovanih ugovora s izvedbenim derivatima s maržom od USDT. Istodobno, ugovori s maržom na kovanice i dalje gube tržišni udio. Maržirana valuta – USDT ili kovanica, što znači druga kriptovaluta – odnosi se na valutu u kojoj se namiruju ugovori.

Ovaj trend porasta broja USDT maržiranih ugovora vidljiv je prilikom ispitivanja udjela vječnih ugovora OKEx-a u opsegu trgovanja po vrstama. Na donjem grafikonu iskrivljenja BTC / USDT predstavlja zamjene s USDT maržom, a BTC / USD zamjene s marginom kovanice. Vrijednost prve svakodnevno premašuje vrijednost druge, dok je prosječni obujam trgovanja između njih dvoje bio vrlo blizu.

Zbirni dnevni volumen i otvorena kamata između BTC / USD (zamjene) i BTC / USDT (zamjene). Izvor: iskriviti

Što se tiče dubine trgovanja, zamjene s USDT marginom sada su sustigle zamjene s marginama na kovanice – čak i premašivši ih tijekom proteklog tjedna.

Postotak obujma trgovine između BTC / USD svopova i BTC / USDT swapova od 2. do 17. lipnja Izvor: OKEx

Ugovori s USDT maržom pokrenuli su se tek u prosincu 2019. godine, kada je OKEx postao prva burza koja je istovremeno imala dvije vrste ugovora. U nešto više od pola godine, opseg trgovine USDT maržiranih ugovora brzo je rastao – što također odražava trenutne tržišne uvjete.

Razlika u ponudi / ponudi od 5 milijuna USD (%, prosječno dnevno) između BTC / USD izmjena i BTC / USDT zamjena od 1. siječnja do 17. lipnja. Zbog povjerljivosti izostavili smo Y-os. Izvor: OKEx

Ugovori s maržom na kovanice u odnosu na ugovore s maržom na USDT

Ugovor s marginom kovanice je proizvod inverzne trgovine – što znači da se kripto kupuje prije nego što se ugovor položi kao kolateral – koji se podmiruje na temelju kovanice ili kriptovalute, koju trgovac odabire. To znači da ako trgujete BTC / USD, vaša će se pozicija na kraju podmiriti u BTC-u. Trgovci također trebaju držati BTC kao instrument osiguranja ako trguju BTC ugovorom ili ETH ako trguju ETH ugovorom.

S druge strane, ugovor s maržom USDT linearni je derivatni proizvod koji se kotira i namiruje u USDT – Tetherovom stabilcoin valuti koja je vezana za vrijednost američkog dolara.

Za obrnute ugovore, dobici i gubici ili P / L izračunavaju se u BTC-u, dok linearni ugovori koriste USDT.

Inverzna nelinearna vs linearna isplata. Izvor: Kompletno

Već dugi niz godina inverzni terminski ugovori najpopularniji su derivati ​​za trgovanje kriptovalutama. Do sada su kvartalni terminski poslovi s marginom kovanice bili najtrgovaniji i najlikvidniji proizvodi na OKExu.

Na primjer, u trgovanju BTC-om, kvartalni terminski poslovi (BTC-USD-200925) činili su oko 33% ukupnog volumena trgovanja u posljednja 24 sata. Istodobno, vječne zamjene s marginom USDT (BTC-USDT-SWAP) čine oko 19% i premašuju vječne zamjene s marginom kovanice (BTC-USD-SWAP) za 3%.

OKEx 24-satni BTC terminski poslovi & Razmjenjuje količine (milijun dolara) 7. srpnja. Izvor: iskriviti

Prednosti trgovanja s USDT-om

Kako je cijena Bitcoina nastavila padati u drugoj polovici 2019. godine, popraćena s više brzih pumpi i odlagališta, tržište je očito postalo sklonije riziku. To se također poklopilo sa stabilnim kovanicama stječući popularnost i kako se primjeri njihove upotrebe povećavaju.

U ne-bikovskom okruženju ili u razdobljima velike volatilnosti, ugovori s USDT maržom mogu pomoći ublažiti spomenutu volatilnost. Oni također omogućuju trgovcima da lako izračunaju svoj prinos u fiatu umjesto u BTC-u.

Popularni analitičar i Decentrader osnivač FilbFilb objašnjeno za OKEx Insights:

"Problem s BTC-om kao osnovnom imovinom, unatoč tome što je inovativan swap proizvod, znači da postoji dodatni sloj upravljanja rizikom neophodan za zaštitu Bitcoin kolaterala. Novi novi poluga-inovativni proizvodi koji se na mreži smiruju u USDT, uklanjaju se neke poteškoće za one koji žele prvenstveno upravljati izvedbom u USD.." 

Trgovanje USDT-om, daleko najveći stablecoin tržišnom kapitalizacijom, pokazao se dobrim izborom za nestabilna razdoblja – kao što je prva polovica 2020. – jer oslobađa korisnike od stalnog razmišljanja o zaštiti svoje kripto izloženosti.

Štoviše, ako trgovci zauzmu kratke pozicije, ugovori s maržom prema USDT-u mogli bi generirati bolju dobit od ugovora s maržom na kovanice pri izračunavanju dobiti i gubitaka u fiat-u. OKEx prethodno ilustrirana ovu točku u sljedećem primjeru:

Međutim, na bikovom tržištu je Contango – situacija u kojoj je terminska cijena temeljne imovine viša od spot cijene – vrlo visoka. Ugovori s maržom na kovanice odgovarajuće će generirati više dobiti jer cijena kolaterala raste.

Uz linearnu krivulju prinosa, ugovori s marginom USDT također su lakši za trgovce jer mogu otvoriti BTC, EOS, ETH i druge ugovore izravno s USDT-om. Ovo eliminira gubitke nastale tijekom pretvorbe između kovanica.

Trgovci također mogu brže otvarati naloge jer ugovori s maržom prema USDT eliminiraju potrebu za kupnjom temeljnih kovanica – što također smanjuje naknade za trgovanje.

Za one koji su novi u kripto trgovanju, ugovori s marginom USDT mogu se osjećati intuitivnije. Na primjer, kada trgovac ostvari 100 USDT dobiti, oni mogu izravno vidjeti da ta dobit vrijedi približno 100 USD – budući da je vrijednost 1 USDT u većini slučajeva vrlo blizu 1 USD.

S obzirom na relativnu stabilnost, popularnost i svestranost USDT-a, vjerojatno će se upotreba stablecoina u trgovini izvedenicama samo povećavati kako će godina odmicati.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca. Slijedite OKEx Insights na i .

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner