Tether Crypto: Usporedba USDT Stablecoina + Bitfinex priča

vodilica za privezivanje

Contents

Vodič za Tether Stablecoin: Kako funkcionira USDT kripto žeton

Tether (USDT) stablecoin jedna je od najvećih kontroverznih tema na tržištu kriptovaluta u bitcoin zajednici. Master The Crypto sastavio je trodijelni vodič koji ćete pregledati kako biste bolje razumjeli Tether, kako funkcioniraju Stablecoins i drama Bitfinex asocijacije / manipulacije cijenama. Započnimo:

 • 1) što je Tether stablecoin (USDT)
 • 2) kako Stablecoins rade + stablecoin usporedba s Facebook Libra konkurencijom
 • 3) cjelovita priča o kriptokeni Tether i razmjeni Bitfinex i što je sljedeće

Cijena Live Tether-a: USDT Tržišna kapitalizacija kovanica

Vezati poveznicu: Sveobuhvatan vodič za USDT i ako biste trebali doći do vrhunskog stablecoina!

tether usdt pregled

Tether, čija je službena web stranica tether.to, stabilna je kriptovaluta valute koja simbolom USDT predstavlja simbol 1 USD za USD koji je vezan za USD 1: 1. Kao što su krilatni slogani Tether rekli, „digitalni novac za digitalno doba“, s ciljem da „dovede stvarnu valutu u blockchain“, USDT je ​​jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u zajednici.

Broj kriptovaluta eksplodirao je od pojave Bitcoina davne 2008. S 11 godina razdvajanja od njegovih vrlo skromnih početaka, sada postoji ogroman broj digitalne imovine na tržištu. Te se različite valute ili izdvajaju s jedinstvenim funkcijama ili jednostavno nastoje iskoristiti uspjeh tih virtualnih valuta.

Iako ta različita imovina pruža intrinzičnu vrijednost njihovom mnoštvu korisnika i investitora, još jedan ‘žanr’ digitalne valute uspio je također rasti impresivnom brzinom. Zahvaljujući suverenoj valuti, Stablecoins su se tijekom posljednjih nekoliko godina pojavili kao gotovo proširenje popularno poznatih valuta poput američkog dolara, kao jedan od primjera.

Treba reći, ove stabilne kovanice nisu točno uspjele eksplodirati na isti način kao i digitalna imovina, ali postoji nekoliko prilično zanimljivih ponavljanja koja vrijedi razmotriti. Jedan od njih je, naravno, Tether (USDT) koji je jedan od popularnijih stabilizatora među onima koji su zainteresirani za njegovo korištenje, držanje ili čak posuđivanje. Bez obzira gdje provjerili cijenu Tethera, bilo da se radi o CoinMarketCap, CryptoCompare ili CoinGecko, vidjet ćete USDT u prvih 10, ako ne i najboljih 5 po tržišnoj kapitalizaciji i naizmjeničnom rangu obujma trgovanja s Bitcoinima za # 1 i # 2 za većinu u ekosustavu tokena temeljenom na blockchainu.

Ali kako je točno Tether započeo? Koja je temeljna logika koja stoji iza njegove upotrebe? A kako biste se točno trebali dokopati? Zaronit ćemo u ova pitanja upravo ovdje i upravo sada.

Brzi kontekst – o stabilnim kovanicama

o privezivanju

Jedna od zanimljivih stvari o Stablecoinsima jest da oni nisu toliko ‘noviji’ kako bismo željeli misliti; u stvari, neke od prvih verzija ovih valuta zapravo prethode onome što znamo kao neke od najvećih kovanica u kripto svijetu.

Primjerice, neki od prvih stabilnih kovanica predstavljeni su zajednici još 2014. godine, uključujući Tether koji je prvi put objavljen u srpnju 2014. pod nazivom ‘RealCoin’. Uključeni su i BitShares (BitUSD) i Nu (NuBits) koji su mogli pružiti korisnicima likvidnu virtualnu imovinu s fiksnom cijenom zahvaljujući činjenici da je držao rezervu američkih dolara koja je djelovala kao vrsta kripto osiguranja.

Jednostavno reći “kripto kolateral” znači duboko pojednostaviti često komplicirani sustav likvidnosti koji imaju neki od tih stabilnih kovanica, a može se kretati od pojedinačne rezerve američkih dolara, do mješovitog niza udjela od američkih dolara, do kripto-imovine poput Združeni Ethereum.


Bez obzira na to, stabilni novčići pružaju vlastiti jedinstveni stav o stabilnom ekonomskom sustavu. A isto vrijedi i za Tether u koji ćemo sada zaroniti.

Ukidanje veze – podrijetlo

tether stablecoin povijest

Tether je zanimljivo ono što bismo opisali kao zamisao velikog broja starijeg menadžerskog tima koji stoji iza burze kriptovaluta – Bitfinex. Iako to sada znamo, stvarni menadžerski tim ostao je skriven od šire javnosti kada je prvi put predstavljen 2014. godine, započevši s radom kao „RealCoin“ prije nego što je u studenom iste godine preimenovan u „Tether“..

Pa što je zapravo Tether? Prema svojoj bijeloj knjizi, Tether djeluje kao vrsta stabilnog valuta koji korisnicima daje mogućnost korištenja američkog dolara na Ethereum i Bitcoin blockchains.

„Digitalni token poduprt fiat valutom pruža pojedincima i organizacijama robustan i decentraliziran način razmjene vrijednosti uz upotrebu poznate računovodstvene jedinice. Inovacija blockchaina je revidirana i kriptografski osigurana globalna knjiga.

Izdavači tokena s potporom imovine i drugi sudionici na tržištu mogu iskoristiti blockchain tehnologiju, zajedno s ugrađenim sustavima konsenzusa, za transakcije u poznatim, manje volatilnim valutama i imovini.

Kako bismo održali odgovornost i osigurali stabilnost u tečajnoj cijeni, predlažemo metodu za održavanje omjera rezerviranja jedan prema jedan između žetona kriptovalute, nazvanog tether, i povezane imovine u stvarnom svijetu, fiat valute. Ova metoda koristi Bitcoin blockchain, dokaz o rezervama i druge metode revizije kako bi dokazala da su izdani tokeni u cijelosti u potpunosti zaštićeni i rezervirani. “

Jedna od zanimljivih stvari o Tetheru vraća se ovoj jednostavnoj aplikaciji i na Bitcoinu i na Ethereumu. Iako njegovi suvremenici ponekad postoje unutar vlastitog blockchaina kao samostalni sustav kao što je MakerDAO, Tether je drugačiji zbog činjenice da većina njegovih virtualnih tokena postoji i rutinski djeluje na Bitcoin-u i Ethereum-ovom blockchain-u; što iznosi 97 posto njegovih token kretanja.

Pa zašto je to tako? To je popularno korišten žeton koji je dostupan centraliziranim i decentraliziranim razmjenama za ulagače i potencijalne kupce.

Logika iza toga prilično je jednostavna – pruža dobru špekulativnu zaštitu za kupce u slučaju medvjeđeg zaokreta na glavnom kripto tržištu; za investitore im omogućuje da se vrate na rezervnu imovinu koja neće varirati u vrijednosti ako je odluče ostaviti tamo. Ali to im također omogućuje lak prelazak iz jedne valute u drugu.

Za razmjene kriptovaluta – dostupnost Tether-a pruža dodatni sloj likvidnosti za njihovu razmjenu, što je posebno važno kao manja centralizirana ili decentralizirana razmjena.

Ono što ovo čini malo čudnom jest činjenica da, iz financijske perspektive, nema toliko smisla povlačiti ova dva blockchain protokola. Suprotno tome, drugi stabilni novac jednostavno razvijaju i pokreću vlastitu bazu podataka.

Pritom mogu ublažiti sve dodatne troškove koji mogu proizaći iz suočavanja s, na primjer, rudarima u skladu s mehanizmom konsenzusa dokaza o radu koji koriste i Ethereum i Bitcoin.

Ova metrika od 97 posto zapravo ne zvuči previše, ali ono što joj daje zaista velik utjecaj je kad odvojimo vrijeme da razmotrimo činjenicu da je Tetherov token, USDT, podržan u omjeru 1: 1 u odnosu na dolar. A s 2,2 milijarde njih u opticaju, to znači da Tether nosi rezervu od najmanje isto toliko.

Zašto koristiti Tether?

kako koristiti privezak

Kao što je prethodno opisano, dobra vrijednost ima povezivanje digitalne valute (na neki način) s državnom valutom. Za burze kovanica i za korisnike to posebno uključuje posjedovanje neke vrste financijske zaštite na kripto tržištu.

Ali ista prednost vrijedi i za one tvrtke i trgovce koji žele prihvatiti kriptovalute od potencijalnih kupaca. Kao što smo vidjeli među ostalim poput Microsofta i Expedije, postoji svaka motivacija za kupnju u kripto, ali postoje neki ozbiljni problemi koji dolaze s tim pokušajima.

Prvo, postoji velika nestabilnost koja dolazi s pokušajem plaćanja za proizvode u Bitcoinu. Drugo, platni sustavi treće strane koji rade na pružanju ovog rješenja na pristupačniji način u osnovi negiraju vrijednost uzimanja kriptografije kao sredstva plaćanja; pa zašto se mučiti?

Tether želi premostiti tu podjelu između trgovaca i svakodnevnih korisnika nudeći najbolje iz oba svijeta; digitalna valuta koja može povratiti Bitcoin ili Ethereum, a koja je također podržana stabilnom (ish) državnom valutom.

Za razmjene je Tether kao jedan drugi primjer imao mogućnost otvaranja vrata za korisnike koji su zainteresirani za kupnju kriptovaluta za brzo prevođenje gotovine iz stvarnog svijeta u digitalnu vrstu..

Burze i tvrtke koje nastoje ponuditi Tether zapravo mogu naći daleko veće tržište za one koji su zainteresirani za ulaganje, a to bi se moglo pokazati korisnim u bliskoj budućnosti.

U usporedbi s bilo kojom drugom vrstom stabilnog valuta, Tether je najpopularnija vrsta tokena koji se koristi unutar ekosustava u usporedbi s ostalim vrstama vani.

Pa kako Tether radi?

kako tether kripto novčić radi

Tether trenutno djeluje na vrhu Omni protokola, koji se često koristi za one digitalne elemente koji sjede na vrhu i koriste Bitcoin blockchain. Iako je temeljna premisa Tethera (USDT) da djeluje kao digitalni prijevod američkog dolara, on ne funkcionira točno na isti način.

Prvo, dok američki dolar, za sve namjere i svrhe, ostaje relativno stabilan dok je u vašem džepu. USDT je ​​podložan nekoj razini fluktuacije, ali uspijeva se nasloniti na orbitu ili usko orbitira oko $ 1.

Pa kako to da zapravo djeluje? Hipotetski, ako bi korisnik izravno preusmjerio novac na kriptovalutu poput Krakena, u Tetheru će dobiti isti iznos. Isti korisnici tada mogu uzeti ovaj iznos USDT-a i dovršiti transakcije za druge vrste kripto valuta.

Iako je to nekad bio slučaj za sve korisnike koji su se željeli domoći Tethera, to više nije slučaj zbog bankarskih problema koje je tvrtka pretrpjela tijekom posljednjih nekoliko godina.

Dakle, ovako je KORISTILO za rad. Kako to sada djeluje? Iako se više ne uključuje u takve transakcije, i dalje djeluje na protokolu Omni, koji je rješenje sloja 2.

Na Tetherovoj tehničkoj hrpi možemo vidjeti novi postupak; to jest da, dok Tether kruži Omni, korisnici mogu dobiti vlastite količine Tethera putem mješavine decentraliziranih burzi i centraliziranih burzi koje su uspjele postati prihvaćenim izdavačem ili skrbnikom stabilcoin-a.

Za one koji su zainteresirani za stvarno dobivanje Tethera, evo nekoliko razmjena koje ih trenutno nude:

 • Kraken
 • Binance
 • Bithumb Global
 • Poloniex
 • Bittrex
 • KuCoin
 • Vrata.io
 • Bitsdaq
 • BTCTurk
 • UpBit
 • Max Maicoin
 • OmgFin
 • BitoPro
 • IndoDax
 • CITEX
 • WazirX
 • Razmjena kuna
 • BitSonic
 • FTX
 • PieXGo

Svaka od ovih burzi trenutno nudi Spot trgovanje mrežom Tether, s drugima koji pružaju korisnicima i futures trgovanje.

Tetherove kontroverze

tether (usdt) kontroverza

U ove prve tri godine nitko nije znao tko točno stoji iza ovog projekta. Bilo je to do 2017. godine, kada je Tether napokon i neobično objavio vlastitu stranicu “O nama” između tjedana 5. i 17. prosinca. Nakon što je ovo napokon otkriveno, ispostavilo se da su glavni članovi ovog projekta bili iz Bitfinex tima; posebno:

 • JL van der Velde (izvršni direktor)
 • Giancarlo Devasini (financijski direktor)
 • Philip Potter (OCD)
 • Stuart Hoegner (glavni savjetnik)
 • Matthew Tremblay (glavni službenik za usklađivanje)

Utvrđivanje cijene bitcoina

tether bitcoin manipulacija cijenama

To bi se moglo jednostavno slegnuti ramenima jer članovi strastvene zajednice kriptovaluta žele izjednačiti uvjete za nove igrače u svojoj zajednici. Problem je u tome što zasigurno ima dovoljno prstiju koji pokazuju na Bitfinexov tim kako bi sugerirali da tu ima i više od ovog.

Biti umovi iza razmjene kripto valuta I I lako dostupna vrsta stablecoina koja se može koristiti na spomenutim burzama nešto je više stvarna prijetnja nego teoretska.

To je nešto na što je Bitfinexov tim zasigurno djelovao, prema izvorima vijesti poput Bloomberga koji je o tome izvještavao u to vrijeme, te Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država i njegove Komisije za trgovinu robama i robama još u studenom 2018..

Te zabrinutosti, poteškoće i poteškoće CFTC-a i Ministarstva pravosuđa proizlaze iz posljedica Bitcoin hiper-bika iskusnog još 2017. godine. Bilo je prilično ozbiljnih optužbi da je Bitfinex, kroz svoje izravne veze s Tetherom, koristio stablecoin za podršku ili, možda, poticanje skupa na tržištu 2017. godine.

Evo što je Bloomberg o tome imao reći tijekom vremena:

“Neki trgovci – kao i akademici – tvrde da se ovi Tethersi koriste za kupnju Bitcoina u ključnim trenucima kada vrijednost sveprisutnijih digitalnih tokena padne. JL van der Velde, glavni izvršni direktor Tether Ltd. i Bitfinexa, ranije je odbacio takve tvrdnje. “

Izvršni direktor također je odgovorio sljedećim riječima u vezi s optužbama za upotrebu Tethera u potencijalnom utvrđivanju cijena:

“Tether izdavanja ne mogu se koristiti za povećanje cijene Bitcoina ili bilo kojeg drugog novčića / žetona na Bitfinexu.”

Zatim je tu bilo izvješće o istraživanju od 25. lipnja 2018. “Je li Bitcoin stvarno nevezan?”Sveučilišta u Teksasu na Austinovom Odjelu za financije Johna M. Griffina i Amin Shamsa s Državnog sveučilišta u Ohiju, koje je nedavno ažurirano u studenom 2019. godine, podnoseći višestruke tvrdnje i pretpostavke o manipulaciji kripto tržišta i cijene bitcoina. Tu je i novo izvješće Carol Alexander i Michaela Dakosa pod naslovom “Kritično istraživanje podataka i analiza kriptovaluta Kritično istraživanje podataka i analiza kriptovaluta”Koji je objavljen u svibnju 2019.

Evo grafikona s prikazom izdavanja Tethera u 2017., 2018. i 2019. koji prikazuje ispisane iznose zajedno s brojem puta u kojima je bitcoin u korelaciji s povećanjem USDT tržišne kapitalizacije (imajte na umu da korelacija nije uvijek jednaka uzročnosti):

tether-usdt-bitcoin-btc-chart-manipulacija cijenama

Mnogo toga zagonetka se još uvijek igra u vrijeme ove kripto recenzije Tether, ali sada kada imamo nogu u USDT stabilnom svijetu, napravimo puni korak i shvatimo kako funkcioniraju stablecoins te usporedimo Tether i s ostalim kripto kovanicama vezanim za dolar kao dodir na ono što će Facebook Libra stablecoin učiniti prema Tetheru.

Vodič za Stablecoins: Krajnji popis za usporedbu Stablecoina

kako funkcioniraju stabilkovanci

Što je Stablecoin? Koji su najveći i najpopularniji stabilni novac? Kako funkcioniraju stablecoins? Saznajte sve što trebate znati o stabilnim kovanicama

Stablecoins su digitalni tokeni koji pripisuju svoju vrijednost određenoj imovini – poput američkog dolara. Kako kripto industrija nastavlja rasti, primijetili smo kako raste potražnja za stabilnim kovanicama.

Unatoč rastućoj potražnji za stabilnim kovanicama, mnogi ljudi i dalje su potpuno nesvjesni kako funkcioniraju stabilni kovanci. Što je stablecoin? Koji su stabilizatori najboljih i kojima se najviše vjeruje na tržištu? U ovom vodiču odgovaramo na sva vaša pitanja o stabilnim kovanicama.

Što je Stablecoin?

Što je Stablecoin

Stabilnicoin je digitalni token izrađen od temelja kako bi imao stabilnu vrijednost. Mnogo stabilnih kovanica vezano je za američki dolar jednostavno zato što je to najčešće korištena valuta na svijetu. Međutim, vidjeli smo i stabilan novac povezan sa svim vrstama velikih i malih fiat valuta.

Neke stabilne kovanice nisu vezane ni za jednu fiat valutu, niti su vezane za bilo koju nacionalnu ekonomiju. Primjerice, pametnim ugovorima uravnotežuju rezerve. Pametni ugovor prodaje stabilan novac kad su cijene visoki, a zatim kupuje stabilan novac s tržišta kada su cijene niske.

Zašto su nam potrebni stabilni novac?

Zašto su nam potrebni stabilni novac

Stablecoins su bili nužni dodatak kripto zajednici. Stablecoins su se pojavili iz niza važnih razloga. Međutim, dva najvažnija razloga zbog kojih smo trebali stabilne kovanice bili su:

Kripto volatilnost

Bitcoin i druge kriptovalute notorno su nestabilne. Trenutno je tvrtkama, trgovcima ili pojedincima teško prihvatiti bitcoin, jer vrijednost može svakodnevno znatno varirati. Recimo da zastupništvo kupi automobil od Honde za 20.000 dolara, a zatim ga proda za 2 BTC nekoliko dana kasnije. Sve dok su 2 BTC jednaka 20 000 USD, zastupništvo je u redu. Ako vrijednost BTC-a padne, tada bi zastupništvo moglo koštati tisuće dolara.

Regulatorni nadzor nad Fiatovim valutama

Kripto burze koje obrađuju ‘stvarne’ USD ili druge fiat valute često se suočavaju s većim regulatornim nadzorom. Zbog ovog regulatornog nadzora, neke burze uopće blokiraju svako trgovanje fiat-om. Stabilni novčanici vezani uz Fiat omogućuju trgovcima da uživaju u blagodatima trgovine fiat valutama bez određenih regulatornih prepreka.

Kako funkcioniraju stablecoins?

Kako funkcioniraju stablecoins

Danas stabilni novčići rade na različite načine kako bi zadržali stabilnu vrijednost.

Primjerice, Tether je jedan od najpoznatijih stabilcoin-a na tržištu. Vezana je za američki dolar u omjeru od 1 američki dolar (USDT) do 1 američki dolar. Tether zadržava svoju vrijednost držeći rezervu USD imovine.

Izvorno je Tether tvrdio da svaki USDT ima 1: 1 s novčanim rezervama. Drugim riječima, za svaku milijardu USDT dolara na kripto tržištima Tether je na svom bankovnom računu držao milijardu dolara likvidnog novca. Ta se tvrdnja brzo pokazala lažnom, a Tether sada jednostavno tvrdi da je USDT poduprt ekvivalentnom “gotovinom i drugom imovinom” umjesto strogo novčanim rezervama.

Neki stabilni novčići ostaju stabilni s ugrađenim algoritmima ili pametnim ugovorima. Kada vrijednost stablecoina padne ispod određenog iznosa, pametni ugovor kupuje stablecoins s tržišta, što povećava cijene. Kada vrijednost stabilnog valuta poraste iznad određene vrijednosti, pametni ugovor prodaje stabilkoin kako bi smanjio potražnju na tržištu.

Ostali stabilizatori koriste još složenije sustave koji uključuju složeni niz algoritama, programe otkupa i fiat rezerve. Kako se svijet stabilnih valuta nastavlja širiti, vidimo nove i nove mehanizme stabilnosti.

Blagodati Stablecoina

pogodnosti stablecoin-a

Neke od prednosti korištenja, držanja ili trgovanja stabilnim kovanicama uključuju:

Bolje i jednostavnije uobičajeno usvajanje kriptografije: Pokušajte se spustiti do podzemne željeznice i reći izvođaču sendviča da ćete platiti 0.0005 BTC za podnožju dugu podnožju. Sretno. Svi su sada čuli za bitcoin, ali malo ljudi može odmah zamisliti vrijednost bitcoina kao što može zamisliti vrijednost USD ili drugih glavnih fiat valuta.

Ne plaćate najam niti kupujete namirnice u Bitcoin-u: Velika većina svijeta ne plaća stanarinu niti kupuje namirnice u bitcoinu. Ako se unutar sljedećih nekoliko godina ne dogodi nešto dramatično, ovaj se sustav neće promijeniti u bliskoj budućnosti. Sve dok ljudi plaćaju stanarinu, kupuju namirnice i upravljaju ostalim dnevnim potrebama u glavnim fiat valutama, trebat će nam neka vrsta jednostavnog mehanizma za pretvorbu fiat-u-kripto.

Tržišta žive ograde: Recimo da držite bitcoin. Veliki ste vjernik tehnologije – ali vjerujete i da dolazi korekcija tržišta. Pametni bi trgovac zavarao svoju poziciju prodajući malo BTC-a za imovinu stabilne vrijednosti – poput stablecoina. Prodajete 1 BTC za stabilancoin vrijedan 10.000 USD. BTC pada na 5000 USD po BTC nekoliko tjedana kasnije. Zatim prodajete svoj stabilcoin natrag u BTC i na kraju imate 2 BTC umjesto 1. Jednostavno rečeno, stablecoins daju trgovcima više mogućnosti i bolju sposobnost zaštite od tržišta.

Stabilnost: Tisuće trgovaca sada prihvaćaju bitcoin i druge kriptovalute. Međutim, široko prihvaćanje bitcoina ometa nestabilnost bitcoina. Trgovac možda ne želi prihvatiti 1 BTC za proizvod danas kada prodavač još uvijek radi u gotovini. Kada je volatilnost velika, teško je sredstvo koristiti kao valutu.

Kupite dionice sa stabilnim kovanicama: Neka kripto tržišta podigla su stvari na sljedeću razinu, omogućujući vam da kriptovalute, stabilan novac i dionice držite na jednoj prikladnoj nadzornoj ploči. Ta vam tržišta rijetko omogućuju kupnju dionica izravno za BTC, ali možda ćete prvo morati prebaciti novac s kriptoa u stablecoin.

Pravne i regulatorne pogodnosti: Puno je pravnih i regulatornih pogodnosti korištenja stabilnog novca. Naime, stabilne kovanice nisu nužno poduprte istim ograničenjima trgovanja kao i novčane rezerve. Razmjeni je često lakše koristiti zamjensku valutu – poput USDT – umjesto da izravno rukuje gotovinom u USD.

I dalje je decentralizirano: Kritičari Stablecoina mogli bi tvrditi da stablecoins samo stvaraju drugačiju verziju gotovine. To, međutim, nije sasvim točno. Mnogi stabilni kovanci prate USD i druge fiat valute; drugi stabilni kovanci, međutim, prate drugu imovinu ili je uopće nemaju. Dobar stablecoin ima decentralizirani sustav upravljanja koji privlači kripto zagovornike.

Digitalni tokeni temeljeni na blockchainu: Većina stabilnih novčića temelji se na blockchainu, zbog čega se njima lako može trgovati među kripto burzama. Trgovci stabilnim valutama dobivaju najbolje iz oba svijeta, uživajući u sigurnosti i decentralizaciji tokena temeljenih na blockchainu, zajedno sa stabilnošću i poznavanjem fiat valuta.

Vrste stabilnih novca

vrste stabilnih valuta

Danas je dostupan niz različitih vrsta stabilnih kovanica. Općenito, međutim, stabilni kovanci spadaju u dvije široke kategorije, uključujući kolateralizirane i nekolateralizirane stabilkointe.

Kolateralizirani stabilni novac

Kolateralizirani stabilni kovanci su stabilni kovanci iza kojih stoji neko sredstvo. Ta imovina ima vrijednost, a svaka jedinica imovine vezana je za određenu količinu stablecoina. Na primjer, kod USDT-a svaki USDT dobiva 1: 1 u gotovini u USD. Svaka jedinica Tethera u potpunosti je osigurana. Ostale stabilne kovanice kolateraliziraju kriptovalute – ne fiat valute.

Fiat kolateralizirano: Fiatovi kolateralizirani stabilkovanci koriste fiat valutu kao kolateral. Tether, na primjer, ima rezerve u USD i omogućava trgovcima da razmijene USDT 1: 1 s USD. Zbog toga Tether ima vrijednost. Na sličan način djeluju i drugi fiat-kolateralizirani stabilcoin. Ako je u optjecaju stabilancoin vrijedan milijun dolara, onda je u trezoru milijun američkih dolara koji podupire vrijednost tog stabilnog valuta.

Kolateralizirano kripto: Neke stabilne kovanice peku rezerve kriptovaluta. Na primjer, MakerDAO platformu za pozajmicu podupire ETH, a korisnici su dužni zaključati 150% ETH kako bi posudili Dai stablecoin. Zbog toga je svaki Dai osiguran ETH-om u minimalnom omjeru od 150%.

Založeno sredstvo: Postoji treća vrsta kolateraliziranog stablecoina. Stabilni kovanici osigurani sredstvima ne podržavaju fiat valute ili kriptovalute; umjesto toga, podržani su nekom drugom vrstom imovine. Na primjer, mogu biti potpomognuti zlatnim polugama ili dionicama i drugom imovinom.

Nekolateralizirani stabilni novac

Neki stabilizatori uopće nisu kolateralizirani. Ne postoji ništa posebno što podupire vrijednost stabilnog valuta. Vrijednost stablecoina nije vezana za USD, EUR, BTC ili bilo koju drugu tradicionalnu imovinu; umjesto toga, podržan je algoritmima, pametnim ugovorima ili nekom drugom jedinstvenom tehnologijom.

Ovi stabilni kovanci mogu biti najzanimljivija dostupna opcija za kretanje naprijed. Koriste napredne blockchain tehnologije i decentralizirane, automatizirane pametne ugovore za provođenje određenih pravila. Teoretski, dobro dizajnirani nekolateralizirani stabilcoin mogao bi zadržati svoju vrijednost na neodređeno vrijeme bez obzira na šira kretanja na kripto ili fiat tržištu.

Mane Stablecoina

nedostaci stablecoina

Stablecoins su daleko od savršenstva. Poput drugih tehnologija u nastajanju, stabilkovanci su već počeli pokazivati ​​određene bradavice. Neki su se stabilizatori srušili s vrata. Ostali stabilkovani – čak i veliki poput Tethera – i dalje se suočavaju s pitanjima o svojoj stabilnosti, legitimitetu i transparentnosti.

Neki od nedostataka stabilnog novca uključuju:

Fiat kolateralizirani stabilni novac funkcionira baš kao i banke

Zašto bi privatna tvrtka držala pričuvu od milijun USD u gotovini samo da bi podržala vrijednost stabilnog valuta? Ne postoji poticaj za zadržavanje ovog novca u gotovini, a tvrtka svakodnevno gubi novac zbog inflacije. Da bi se držanje tog novca isplatilo, tvrtka bi trebala posuditi novac ili ga uložiti.

Jednostavno rečeno, nema poticaja za nikoga da drži gotovinu u bankovnoj rezervi samo da bi podržao stabilnicoin. Unatoč ovom naizgled očitom zaključku, tvrtke poput Tethera izvorno su tvrdile da rade upravo to. Tether je tvrdio da su u banci držali gotovinu u USD vrijednu milijarde dolara kako bi podržali svaki USDT stablecoin u optjecaju. Ako je to bila istina, Tether je svakodnevno gubio desetke tisuća dolara samo inflacijom.

Tether će izmijeniti svoju melodiju, tvrdeći da svoje rezerve u USD drže u “novcu i drugoj imovini”. Čini se da Tether sada ulaže svoje novčane rezerve kako bi zaradio kamate. Naravno, ulaganje uvijek dolazi s određenim stupnjem rizika. Ako Tether loše uloži, tada bi vrijednost USDT-a mogla strmoglaviti.

Sve se to nadovezuje na jednostavan zaključak: određeni fiat kolateralizirani stabilkoinci rade poput banaka. Jesmo li zaista prošli sve probleme stvaranja blockchaina i kriptovaluta samo da bismo pokrenuli novi sustav kreditiranja i bankarstva?

Nismo li samo ponovno stvorili novac? U čemu je poanta?

Između 1879. i 1933., svaki USD u optjecaju bio je poduprt određenom količinom zlata. 1933. međutim predsjednik Franklin Delano Roosevelt skinuo Sjedinjene Države sa zlatnog standarda nakon niza bankrota tijekom Velike depresije. Cijena zlata povišena je na 35 dolara za uncu, teoretski stabilizirajući vrijednost dolara. Ta se cijena zadržavala do 1971. godine, kada je predsjednik Nixon objavio da će Sjedinjene Države napustiti zlatni standard. Od tada američki dolar nije vezan za vrijednost zlata i obrnuto. Kritičari kažu da stablecoins samo ponovno stvaraju zlatne standardne sustave prošlih vremena. Neki ljudi kažu da je to dobra stvar jer valuti daje konkretnu vrijednost. Drugi tvrde da koči ekonomski napredak.

Stablecoins se nisu dokazali u istinskim padovima tržišta

Stabilnim kovanicama lako je tražiti stabilnost tijekom normalnih tržišnih uvjeta. Da, tržišta su se penjala i spuštala tijekom posljednje dvije godine, ali nismo vidjeli nijedan značajniji pad. Stablecoins su postali popularni tek nakon porasta kripto-valuta na 20.000 USD i kasnijeg pada na raspon od 5.000 do 10.000 USD krajem 2017. i početkom 2018. godine.

Hoće li stabilan novac zadržati vrijednost ako bitcoin puca do 50.000 dolara ili padne na 1.000 dolara? Hoće li stabilan novac zadržati vrijednost ako USD padne i uđemo u novu međunarodnu recesiju? Sve su to dobra pitanja na koja možda nikada neće biti odgovoreno.

Brod je najsigurniji kada je u luci – ali brod nije tamo gdje bi trebao biti. Stabilnicoin je najsigurniji u stabilnim tržišnim uvjetima, ali ne znamo kako će se ponašati dok se ne suoči sa značajnom nestabilnošću.

Prevare i nedostatak transparentnosti

Postoji još jedan problem s stabilnom valutnom industrijom: suočeni su s prevarama i nedostatkom transparentnosti – slično širem kripto tržištu općenito.

Niti jedan stabilcoin se nije suočio s toliko kritika kao Tether. Tether je osnovan u izmaglici tajnosti, a njegov osnivački tim povezan je s raznim sumnjivim bankama i burzama poput Bitfinexa. Zatim, došlo je do kontroverze oko Tetherovih novčanih rezervi, uključujući i koliko je Tether doista držao u svojim rezervama.

Dio problema Tethera bio je njegov nagli porast popularnosti. Odjednom je mala skupina ljudi imala sposobnost ispisati 100 milijuna USD iz nule kad god im se prohtije. Tether je tvrdio da je taj novac uvijek bio podržan 1: 1 stvarnim novčanim rezervama u USD, ali revizije su bile rijetke.

Da imate mogućnost ispisati 100 milijuna dolara za sebe preko noći, ne biste li to uzeli? To je jedan od razloga zašto stabilnokovanci možda nikada neće raditi bez odgovarajućeg, decentraliziranog regulacijskog sustava.

Najbolji stablecoins su centralizirani

Sljedeći je problem stabilnih kovanica taj što su najveći stabilkovati često centralizirani. Gradile su ih određene razmjene – poput Blizanaca. Ili njima u potpunosti upravlja i kontrolira ih centralizirani entitet poput Tethera.

Da, ljudi su pokušali stvoriti decentralizirane sustave stabilnih valuta, a mnogi od tih sustava puno obećavaju. Ako smo uspjeli stvoriti decentraliziranu valutu poput bitcoina koju ne može ugasiti niti kontrolirati bilo koji entitet, zašto onda ne bismo mogli stvoriti decentralizirani stablecoin? To je optimistično stajalište – i to ono koje bi se moglo ostvariti.

Top 14 stabilnih novčića

vrhunski stablecoins na kripto tržištu

Postoji oko 20 glavnih stabilcoin-a koji se kupuju i prodaju na današnjim burzama kriptovaluta. Tether, s tržišnom kapitalizacijom od preko 4 milijarde dolara, do sada je najpopularniji i najprometniji stabilcoin.

Međutim, drugi stabilkoinci pokazuju sve veća obećanja. Oni nastavljaju rasti. Burze podržavaju novije stabilne kovanice na temelju njihove transparentnosti i legitimiteta. Općenito, zajednica više vjeruje tvrtkama poput Blizanaca nego tvrtkama poput Tethera.

Imajući to na umu, evo deset najpopularnijih stabilcoin-ova dostupnih danas.

Privezak (USDT)

 • Tržišna kapitalizacija od 4,01 milijarde dolara
 • 18,4 milijarde dolara za 24 sata trgovanja (rujan 2019)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja Tether

Kovanica u USD (USDC)

 • Tržišna kapitalizacija 436,28 milijuna USD
 • Obim trgovanja u iznosu od 172,7 USD (rujan 2019)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano

Paxos standardni žeton (PAX)

 • Tržišna kapitalizacija 241 milijun dolara
 • Količina trgovanja od 383 milijuna USD (rujan 2019.)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja Paxos Trust Company

TrueUSD (TUSD)

 • Tržišna kapitalizacija od 190,94 milijuna dolara
 • 637 milijuna USD volumena (rujan 2019.)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja TrustToken

Dai Stablecoin

 • Tržišna kapitalizacija od 80,05 milijuna američkih dolara
 • 4,57 milijuna USD volumena trgovanja (rujan 2019.)
 • Vezano za USD
 • Kripto osiguran
 • Upravlja MakerDAO

USDK (USDK)

 • Tržišna kapitalizacija od 28,45 milijuna dolara
 • Obim trgovanja od 40,1 milijuna USD (rujan 2019.)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja OKLink

Stasis EURS (EURS)

 • Tržišna kapitalizacija 35,46 milijuna dolara
 • Količina trgovanja u iznosu od 387.225 USD (svibanj 2019.)
 • Vezano za EUR
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja Stasis

bitCNY (BITCNY)

 • Tržišna kapitalizacija od 9 milijuna dolara
 • Obim trgovanja od 151 000 000 USD (svibanj 2019)
 • Privezano za CNY
 • Kripto osiguran
 • Upravlja nepoznata tvrtka

Blizanci dolar (GUSD)

 • Tržišna kapitalizacija 8,5 milijuna dolara
 • Obim trgovanja od 2,87 milijuna USD (rujan 2019.)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravljaju Blizanci

Stabilan USD (USDS)

 • Tržišna kapitalizacija 6,4 milijuna USD
 • Obim trgovanja u iznosu od 678 000 USD (svibanj 2019)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja Stably

USDQ

 • Tržišna kapitalizacija 5,49 milijuna USD
 • Količina trgovanja u iznosu od 119.000 USD (rujan 2019.)
 • Vezano za USD
 • Fiat u kolateralu
 • Upravlja Platinum Securities

BitUSD (BITUSD)

 • Tržišna kapitalizacija od 3,87 milijuna dolara
 • 650 000 USD trgovanja (rujan 2019)
 • Vezano za USD
 • Kripto osiguran
 • Upravlja BitShares

1SG (1SG)

 • Tržišna kapitalizacija od 1,3 milijuna dolara
 • 3.800.000 USD volumena trgovanja (svibanj 2019)
 • Privezano za SGD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja Mars Blockchain Group

sUSD (SUSD)

 • Tržišna kapitalizacija od 1,3 milijuna dolara
 • Obim trgovanja od 115 000 USD (svibanj 2019)
 • Vezano za USD
 • Fiat Kolateralizirano
 • Upravlja Synthetix

Ostale stabilne kovanice

Gore navedeni stabilan novac najpopularniji je na današnjem tržištu. Svaki od njih ima tržišnu granicu veću od 500.000 američkih dolara. U međuvremenu dolje navedeni stabilan novac ima manju tržišnu granicu, ali u budućnosti može postati istaknutiji:

 • Alchemint standardi (SDS)
 • Bijeli standard (WSD)
 • NuBits (USNBT)
 • Konstanta (CONST)
 • SDUSD (SDUSD)
 • USDCoin (USC)
 • QUSD (QUSD)
 • StableCoin (SBC)

Facebook-ova nadolazeća kriptovaluta Vaga je stabilnicoin

facebook vaga vs tether

Facebook je stvorio ogromnu vijest nakon što je najavio svoju kripto valutu Vaga. Međutim, ono što neki ne shvaćaju jest da je Vaga zapravo stablecoin.

Facebook Vagu zamišlja kao nadopunu američkom dolaru. Tvrtka planira podržati Vagu košarom valuta i vrijednosnim papirima američke riznice u pokušaju da izbjegne nestabilnost.

Facebook će također biti partner s raznim financijskim uslugama. Svaki će partner ubrizgati početnih 10 milijuna USD, što daje Vagi potpunu imovinu na dan otvaranja.

Nove jedinice valute Vage stvorit će se na zahtjev. Ako postoji potražnja za novčanim jedinicama Vage za milijun dolara više, tada će partneri iz udruge „Vage“ trebati dati još jedan milijun dolara.

Vaga će koristiti raspodijeljenu knjigu – blockchain – za usklađivanje plaćanja između uslužnih partnera.

Golema je razlika između Vage i tradicionalne kriptovalute poput bitcoina, međutim: Vaga nije decentralizirana; umjesto toga, to je centralizirani blockchain koji vodi Udruga Vaga, a koji funkcionira kao de facto središnja banka. Suprotno tome, bitcoin koristi blockchain bez dozvola.

Čini se da je Facebookova Vaga na dobrom putu da se lansira u bliskoj budućnosti. Facebook je već osnovao udrugu Vaga u švicarskoj Ženevi. Udruga Vaga ima 28 članova osnivača, uključujući Mastercard, PayPal, Visa, Spotify, Lyft, Uber, Coinbase, Andreesen Horowitz, Union Square Ventures, eBay i druge veće organizacije.

Iako se Vaga suočila s određenim kritikama zbog svoje centralizacije, u vrlo bliskoj budućnosti lako bi mogla postati najveći stabiljcoin na svijetu. Pratite nas za više informacija o Vagi kako se približava lansiranju: prva verzija Vage trebala bi se pojaviti u lipnju 2020..

Sada, za treći i posljednji dio ovog vodiča za kriptovalute tether, razmotrimo dramu između Bitfinexa i Tethera i što to znači za cijenu bitcoina, manipulaciju tržištem kriptoaseta i što je sljedeće za Tether (USDT).

Kriza Tether i Bitfinex: Sve što trebate znati

kriza tetf bitfinex

Za mnoge ljude Tether je malo teško razumjeti. Je li to još jedna valuta? Treba li služiti kao alternativa američkom dolaru? Čime se točno bavi? Da budem iskren, stvarnost je gora od nagađanja.

Ukratko, Tether je prijevara, kakve se nisu vidjele otkako je Bernie Madoff otišao u zatvor. Kako je to? Pa, to ću vam dokazati u ovom članku.

Upozorenje: ovo će biti dugačak članak, zato uzmite šalicu kave, čaja ili bilo kojeg omiljenog pića i pripremite se da provedete barem 10 minuta čitajući ovo (shvatili da je bolje dati vam temeljit detaljni uvid u sve ovo što je).

Ako ozbiljno razmišljate o ulaganju u USDT, ovo morate pročitati – tako da na kraju nećete požaliti.

Za što se Crypto najbolje koristi?

slučajevi upotrebe tether-a

Iako blockchain ima valjanijih i solidnijih slučajeva korištenja, kripto najbolji slučaj upotrebe leži u njegovim špekulativnim svojstvima. Uglavnom ljudi kupuju kriptos u nadi da će špekulacije skočiti cijene, što će rezultirati profitom za „investitore“.

Da bi se olakšala trgovina tim tokenima, stotine su razmjena nastale po cijelom svijetu. Kupnja kriptozapisa po vašem izboru često je jednostavna poput polaganja neke fiat valute i njezine zamjene za te tokene.

I budući da su bez obzira na razmjenu koju ste odabrali, jer je to čitav ekosustav, cijene uglavnom jednake – s izuzetkom naknada i tako dalje. Naravno, s obzirom da je kripto zajednica velika na polju decentralizacije, ekosustav nije jedinstven, na isti način kao i tradicionalni financijski sustav.

Njegova je struktura vrlo slična Liberty Reserve-u – nekad popularnoj mreži ravnopravnih razmjena širom svijeta. Samo što je ovaj put drugačije u smislu da postoji zajednička knjiga koja im pomaže u izvršavanju prijenosa vrijednosti između entiteta širom svijeta.

Ta je knjiga ono što je poznato kao blockchain. Decentraliziran je, pa nije u vlasništvu nikog entiteta. Međutim, usprkos tom okviru, kripto zajednica još uvijek ima neke poveznice s tradicionalnim bankarstvom jer ljudi trebaju pretvoriti svoje fiat valute u kripto.

Kao rezultat toga, mnoge razmjene imaju nekakav odnos s bankama. Zbog toga se bitcoin razmjene bore s tim – često se moraju pridržavati propisa „Upoznajte svog kupca“ i propisa protiv pranja novca.

Ironično, ovo se protivi samom zrnu kripto valute – privatne valute bez dozvole, bez povjerenja i bez propisa koja je globalno prihvatljiva. Na taj način može doći do prijenosa novca između više entiteta bez potrebe za dopuštenjem, usklađenošću ili identitetom.

Nažalost, trenutno se oko toga malo može učiniti. Dakle, pametne su burze usvojile pristup koji im pomaže da iskoriste ove propise, a svojim kupcima pružaju prijeko potrebne usluge.

Razgovarajmo o Bitfinexu

bitfinex i tether priča

Jedna od pionirskih kripto burza, Bitfinex je postala istaknuta odmah nakon pada Mt. Gox – najpopularnija burza u to vrijeme. Naravno, ovo nije prošlo bez rizika, zbog čega je 2016. postao predmetom hakerskih napada, što je rezultiralo gubitkom oko 120 000 bitcoina (oko 70 milijuna USD u gotovini).

Da bi se spriječila i izbjegla ista sudbina kao Mt. Gox, Bitfinex, učinio je nešto što se naziva bail-in. Kao rezultat rastuće odgovornosti, u osnovi su stvorili svoj token i ponudili ga kao “kolateral” deponentima kako bi se smanjila praznina stvorena od ukradenih 120 000 bitcoin-a. Dakle, kupci su na kraju posjedovali Bitfinexov kapital, zahvaljujući tokenu.

Ti su tokeni bili uslužni tokeni. Dakle, ljudi su ih mogli trgovati na platformi. A kupci koji su to željeli, mogli su u to vrijeme trgovati za gotovinu -1 BFX = 1 USD u to vrijeme. Jedini problem bila su pitanja likvidnosti tvrtke – trebali su novac što je brže moguće.

Uđite u Bitcoin razmjenu / Wells Fargo bankarske grupe

tether bitcoin vodič

U ovom trenutku poslovanja Bitfinexa, tvrtka nije imala stalno mjesto, iako je navodno poslovala izvan Hong Konga. Imali su više računa kod različitih banaka sa sjedištem na Tajvanu.

Nakon hakerskog incidenta, primarna banka – Wells Fargo – izjavila je da neće izvršavati obračun sredstava koja potječu i odlaze na račune Bitfinexa koji su imali sjedište u tim bankama. To je u osnovi osakatilo poslovanje Bitfinexa jer nisu mogli izvršavati transakcije, a kupci nisu mogli premještati svoja sredstva u i izvan razmjene.

Kao rezultat toga, tužili su bušotine Fargo – neuspješno, mogli bismo dodati – i počeli koristiti tvrtku koju su imali, a koja je do tada bila prilično uspavana. Ime te tvrtke? Lanac.

Zanimljivo je da je Bitfinex uvijek tvrdio da prije tužbe nije imao nikakav odnos s Tetherom. No, nakon tužbe, tvrtku su počeli koristiti za svoje poslovanje.

Kratki uvod u Tether i kako to radi

kako funkcionira tether USDT stablecoin

Tether je popularan zbog karike valute 1: 1. Dakle, 1USDT = 1 USD (ili euro ili GBP). Dakle, ova vrsta čini da funkcionira poput stablecoina. Dakle, za razliku od bitcoina i ostalih kriptovaluta koje rutinski prolaze kroz promjene cijena, Tether to ne čini – barem je to ideja.

U krajnjoj liniji, funkcionira poput prosječnog fonda na novčanom tržištu gdje možete parkirati dio sredstava bez straha od značajnog rizika. Međutim, za razliku od fonda na novčanom tržištu iza kojeg obično stoji određena financijska imovina, Tether je trebao imati rezervu.

Drugim riječima, za svaki 1 USD koji kupite navodno negdje u banci stoji 1 USD. Zanimljivo je da Tether nije jedini stabilcoin na tržištu. Drugi su shvatili potencijalnu isplativost veze i uskočili su, nudeći slične usluge i vrijednost.

US Tether’s i drugi stablecoins uključuju jednostavnost prijenosa između razmjena bitcoina, sigurnu kripto luku za parkiranje novca kada ne trgujete aktivno i stabilnost u vrijednosti gdje god su vaši novčići parkirani.

Ključna stvar o kojoj se ne govori je sklonost korištenju za masovne aktivnosti pranja novca. Zapravo postoje kampovi koji vjeruju da se Tether koristi za pranje novca.

Dakle, lako je jednostavno kupiti bitcoin, pretvoriti ga u Tether – zaobilazeći KYC postupak i nikada se ne brinuti zbog vrijednosti njihove nezakonito stečene dobiti, ne zahvaljujući kalupu vrijednosti 1: 1.

Naravno, ovo je vrlo privlačan pojam subjektima pranja novca koji traže “siguran prostor” za parkiranje svoje nezakonite dobiti. To, plus činjenica da uopće nema dokumentacije u slučaju hakiranja znači da im se ne može ući u trag.

Međutim, ne koriste ga samo prijevare. Postoje zagovornici digitalne privatnosti, ljudi koji se protive financijskim propisima i poštivanju zakona, neplatišama poreza i ljudima koji jednostavno ne vjeruju vladi. Ti ljudi čine glavninu USDT korisnika.

Uz potraživanja od 1 dolara pričuve za svakiUSDT, postavlja se pitanje istinitosti tih potraživanja. Postoje snažna nagađanja da Tetherova potraživanja iz pričuve uopće nisu istinita; da tvrtka nije kontrolirala značajan dio svojih rezervi.

I ovi su ljudi bili u pravu. Iako Tether sam prodaje kriptovalutu koja je potpomognuta tradicionalnim valutama koje se čuvaju u rezervi, sudski slučajevi koji su ih uključivali dokazali su da to nije slučaj. Ako išta drugo, glavnina njihovih rezervi potječe od transakcija koje uključuju poznate subjekte za pranje novca, poput Crypto Capital Corp i drugih sumnjivih subjekata.

Dakle, gdje su bili ti fondovi??

tether stablecoin fondovi

Između 2017. i 2019. godine, strastveni promatrači industrije pitali su gdje Tether zadržava rezervu za koju tvrdi da je ima. Pa, čini se da je tvrtka uglavnom koristila granate da bi premještala svoja sredstva.

Neke su je banke uhvatile i zamrzle svoja sredstva kad su shvatile da tvrtka nije bila neposredna s njima. Na kraju dana, Tether je napokon uspio dobiti banku – Plemenitu banku sa sjedištem u Portoriku – koja je bila spremna preuzeti svoje poslovanje i zadržati svoja sredstva za njih.

Međutim, ovo nije bilo bez nekoliko problema. Na primjer, poznato je da je uprava banke šutirala banku Tether s njima zbog njihove veze s poznatom skrbničkom bankom sa sjedištem u New Yorku, BNY Mellon.

Za one koji ne poznaju BNY Mellon, ovo je ogromna banka čija primarna djelatnost uključuje držanje imovine za banke izvana u SAD-u. Dakle, banke s velikom imovinom koje ih žele zaštititi, bankaruju s njima.

I u pravilu, NYC Mellon ima reputaciju da ne posluje s praonicama novca. Dakle, primarna briga Noble Bank bila je da će ih NYC Mellon odbaciti zbog povezanosti s Tetherom, učinkovito osakativši banku u procesu.

U svakom slučaju, nakon što su prebrodili početnu prepreku, Noble Bank je od Tethera tada primila depozite u iznosu od stotina milijuna dolara. To je, naravno, značilo da je njihova ravnoteža u biti eksplodirala, što je neke analitičare zapitalo kako se to dogodilo u tako kratkom razdoblju.

Da bi prikrio svoje tragove, Tether je upozorio štediše da javno ne otkrivaju detalje banke. Cilj je bio izbjeći privlačenje bijesa BNY Mellona. Nažalost, ljudi su nepredvidivi, a netko je štakorio.

Prirodno, cijeli je postupak na kraju uništio Noble banku i natjerao Tether da potraže svoje bankovne potrebe drugdje. Sljedeći primatelj ove rezerve bila je Deltec banka, koja je sredstva primila putem Crypto Capital Corp-a.

Razgovarajmo o Crypto Capital Corp

tether crypto capital corp

Ova je tvrtka bila korporacija za pranje novca s nizom kripto tvrtki kao klijentima. Tu su bili Kraken, Quadriga – najveća kanadska burza bitcoina – i Tether – njihov najveći klijent. Postoje i glasine da su kolumbijske narko kartele prihvatili kao klijente.

Mogao je funkcionirati locirajući banke sa lošim strukturama za usklađivanje i unoseći rezerve u njih putem korporativnih tvrtki. Naravno, kad su te banke doznale da se koriste u sustavima pranja novca, zatvaraju račune, a Crypto Capital Corp i njegove ljuske odlaze drugdje.

Naravno, i sam Tether negirao je bilo kakvu krivnju kad su se ta pitanja pokrenula na sudu. Ponašali su se kao da su zaprepašteni u MO Crypto Capital Corp-a. Je li to istina ili ne, nije bilo poante. Stvarna poanta bila je u tome što se Tether izolirao od bilo kakvih optužbi, jer je CCC propao zbog svojih postupaka.

Još gore, CCC je surađivao s partnerima, Spiralom i Reggiejem Fowlerom na primanju sredstava Tetherovih deponenata na svoje račune. Dakle, sredstva nisu ni prošla / prema Crypto Capital Corp. Oni su išli izravno na račune tih pojedinaca – posebno Reggie Fowler.

Kakav je to utjecaj imao na kupce?

tether usdt tržišna manipulacija

Pa, kupci su se morali pridržavati strogih uputa kad god su htjeli položiti novac za Tether. Prvo bi morali kontaktirati Crypto Capital Corp, koji bi im zatim dostavio detalje o računu shell corpa.

Tada im je rečeno da sredstva šalju s dopisima koji će se činiti bezazlenima i ničim vezanima uz kripto. Kad se to učini, kupci bi tada morali pričekati dok se ne potvrdi plaćanje.

Nakon potvrde dodijelit će im vrijednost Tether-a. Stvar u cijeloj ovoj shemi je iako je Bitfinex tvrdio da nije imao pojma o CCC-ovim operacijama i uputama, dostupni dokazi pokazali su da to nije istina. Upute poput

“[Ne dijelite ove upute] osim sa svojom financijskom institucijom. Objavljivanje ovih podataka moglo bi oštetiti ne samo vas i Bitfinex, već i čitav ekosustav digitalnih tokena. Sukladno tome, upozoravamo vas da bi moglo doći do ozbiljnih negativnih učinaka povezanih s tim da ove informacije postanu javne. “

Rutinski su slani kupcima koji su željeli kupiti Tether. To je jasno pokazalo da znaju što se događa. Nažalost, ovo im je bio najmanji problem. Daljnji dokazi pokazali su da je Reggie Fowler aktivno obrađivao 10 posto svih depozita. Ovaj fond od 10 posto bio je u osnovi način na koji je Reggie Fowler plaćen za svoje “usluge”.

Kao i obično, Bitfinex je tvrdio da ne poznaje shemu. U jednom od svojih svjedočenja na sudu, Bitfinex je to izjavio,

“Osim nominalne naknade za svaki polog ili povlačenje, Crypto Capital nije naplatio naknadu za te usluge [Bitfinexu] jer je mogao zaraditi značajnu kamatu na sredstva koja je držao u svoje ime u naše ime.”

Međutim, to nije bila istina, s obzirom na to da CCC nikada nije birao bankare na temelju njihovih kamatnih stopa. Sve na što su bile usredotočene bile su banke s labavim ili slabim usklađivanjem. Nevoljkost Bitfinexa da zna kako CCC djeluje vjerojatno je rezultirala njihovim rutinskim odvajanjem 10-postotnih rezova.

Pa čak i da je Bitfinex tražio, to bi bilo teško primijetiti, s obzirom na to da Tether neprestano raste ravnotežu. Ljudi koji bi to vjerojatno primijetili bili bi oni koji žele izvući puno novca – više od priljeva – ili hakeri koji namjeravaju ukrasti.

U svakom slučaju, nakon što su bankarski regulatori uhvatili prevaru koju je Crypto Capital Corp koristio, brzo su zamrznuli račune korporacija u korpusu povezanih s tvrtkom. Te su radnje rezultirale ozbiljnim problemima s likvidnošću – razlogom zbog kojeg tvrtka nije mogla platiti povlačenja sredstava.

A kad se pročulo o njihovim problemima s likvidnošću, povlačenja su prošla kroz krov – svi su pokušavali izvući svoja sredstva. Nemogućnost prijenosa tih sredstava iz CCC-a značila je da deponenti i investitori nisu mogli dobiti svoj novac.

Iako su problemi s likvidnošću započeli u kolovozu 2018., glasine o Tetherovoj insolventnosti počele su tek u listopadu 2018. I glasine su bile istinite. Ukratko, regulator je zamrznuo taj novac i vjerojatno ga neće vratiti Bitfinexu. Za one koji su mislili da ponavljanje Mt. Dogodila bi se nagodba Goxa s vladom, oprostite. Vjerojatno neće.

Postoji li ikad scenarij u kojem je Tether imao rezerve za koje je tvrdio da ih ima?

vezati stabilnecoin rezerve

Vjerojatno kad su započeli projekt. Iako nema uvjerljivih dokaza da je to bio slučaj, imamo samo Tetherove tvrdnje da prođemo dalje. Bez obzira na slučaj, čini se da ga više neće podržati nijedan subjekt pričuve ili pranja novca.

Kad god kripto postanu “vrući” kao što je postao Tether, može biti vrlo teško natjerati te entitete da im ponovno vjeruju. Iznenađujuće je da su preživjeli bankarstvo. Kako su to učinili?

Jednostavno su lagali i pronašli načine kako ispuniti zahtjeve za povlačenjem dok više nisu mogli. Prijevare su uglavnom ovakve – imaju rupu u kojoj se često moraju naporno truditi da zataškaju.

A kad ih uhvate, jednostavno nastave vrtjeti kotače dok se više sisača ne ukrca na brod. To je često vrlo kompliciran proces koji većina ljudi ne može shvatiti. Čak su išli tako daleko da su koristili mazge novca kako bi ispunili određene zahtjeve za povlačenje:

“Kao što je [Bitfinexovom] savjetniku objasnio odvjetnicima [New Yorka]: Bitfinex i Tether također su koristili brojne druge„ procesore plaćanja “za obradu zahtjeva za povlačenje klijenta, uključujući razne tvrtke u vlasništvu rukovoditelja Bitfinex / Tether, kao i drugi „prijatelji“ Bitfinexa – što znači, ljudi koji su prijatelji zaposlenika Bitfinexa koji su bili spremni koristiti svoje bankovne račune za prijenos novca Bitfinexovim klijentima koji su zatražili povlačenje novca “.

Ostale metode uključivale su upotrebu sredstava koja pripadaju kupcima Bitfinexa za podmirivanje tih povlačenja. Dok su to radili, držali su se oružja da još uvijek imaju dovoljno rezervi za podršku svog tokena. Kao rezultat toga, neko su vrijeme mogli odbiti bankrot … dok ih državno odvjetništvo u New Yorku nije počelo istraživati.

Osmislili su druga sredstva kako bi i dalje uvjeravali vladu i investitore da su dobro. Dalje su tvrdili da imaju i kratkoročne vrijednosne papire i gotovinu koji bi pokrivali oko 2/3 svih veza u opticaju. Prema izjavi podnesenoj od strane pravnika tvrtke,

“Od datuma potpisivanja ovog izjave, Tether ima u rukama gotovinu i novčane ekvivalente (kratkoročne vrijednosne papire) u ukupnom iznosu od oko 2,1 milijarde USD, što predstavlja približno 74 posto trenutnih preostalih veza.”

Zašto Crypto zajednica i dalje podržava Tether?

krilatna zajednica tether

Pa, ključni razlog je održavanje statusa quo na tržištu. Kripto tržište je trenutno na vrlo osjetljivoj točki.

Veliki hit poput pada Tethera vjerojatno će odvratiti povjerenje investitora, što će rezultirati nižim cijenama i količinama trgovine – neprihvatljivo s obzirom na trenutno stanje. S obzirom na to da se tržište samo okuplja, lako je shvatiti zašto ga zajednica i dalje podržava.

Zbog toga neki ljudi vjeruju da je industrija kriptovaluta balon.

Kakvo je trenutno stanje u “Tether HQ”

Za početak, Reggie Fowler, ključni loš glumac uhićen je i trenutno se suočava sa srdžbom zakona. Još je jedan loš glumac još uvijek na slobodi. Predsjednik tvrtke Ivan Manuel Molina Lee izručen je Poljskoj iz Grčke pod optužbom za pomaganje i poticanje pranja novca.

Oz Yosef nedavno je optužen u državi New York. Svi su ti počinitelji bili s Crypto Capital Corp. Bitfinexom, s druge strane, inzistira da nisu aktivno igrali nikakvu ulogu u prevari koju su počinili CCC i njegove višestruke tvrtke.

Kao rezultat toga, nadaju se da će im zaplijenjena sredstva vratiti bankarski regulatori.

Što je sljedeće za Tether (USDT) i stabilne kovanice?

Kripto zajednici trebaju stabilan novac. Vrlo je malo vjerojatno da ćete uskoro vidjeti stabilan novac. Međutim, očekujemo da stabilan novac nastavi rasti i iskorištava nove tehnologije.

Dugoročno, gore navedeni nedostaci stablecoina mogu nestati. To je optimističan stav. Tether je daleko trenutna bitcoin ‘crna rupa’ onoga što ako, mnogi se pitaju kako se Tether igra u 2019. i 2020. godini.

Pesimistična je pretpostavka naravno da bi stabilne kovanice mogle postati nove verzije onoga od čega smo prvotno pokušali pobjeći: centraliziranih banaka i zajmodavnih institucija.

Naravno, možda nećemo znati koliko su vrijedni stabilkoinci do sljedećeg pada tržišta u kripto ekonomiji ili globalnoj ekonomiji. Pratite nas da vidimo kakva je budućnost stabilnog novca. Uskoro će se dodati više novosti o sudskim predmetima Tether i USDT stablecoin, revizijama i najavama vijesti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map