Ispunite praznine: Decentralizacija stvarnih financijskih tržišta – Okrugli stol #OKExDeFi

U OKExu neprestano gledamo u budućnost – i vjerujemo da to znači DeFi. 

Kako bi proširio poruku, naš izvršni direktor, Jay Hao, održava novu virtualnu seriju okruglih stolova #OKExDeFi s čelnicima iz različitih industrija kako bi razgovarao o njihovom napretku, uvidima i budućim planovima u DeFi-u..

U ovom okruglom stolu Jay intervjuira Coreyja Caplana, glavnog tehnološkog direktora tvrtke DeFi Money Market. Coreyjeva strast prema prostoru DeFi širi se i izvan DMM-a, također je početkom 2018. suosnivač i graditelj decentralizirane burze Dolomite. Kad ne radi na DMM-u, često proučava najnovije DeFi trendove, gradi pametne ugovore i igra se s DAppsima.

Ovdje su ključni naglasci s okruglog stola.

Prošlog smo tjedna odlučili uvrstiti DMM: Governance (DMG) na OKEx! Osim popisa, što očekujete od centraliziranih igrača u kripto prostoru poput nas da olakšaju DeFi prostor?

Ovo je sjajno pitanje. Razlog zbog kojeg smo se uopće odlučili za suradnju s OKExom je taj što smo mislili da suradnja može ići jako daleko – dalje od navođenja DMG-a. Dakle, vidimo da sudionici poput vas sudjeluju u DMG-u i zapravo sudjeluju u glasovanju, jer vas vidimo kao vrlo snažnu osobu koja sudjeluje u ekosustavu.

Također mislimo da postoji potencijal za pojedince da svoj DMG drže na OKExu, a da i dalje mogu glasovati o različitim prijedlozima koji se također javljaju. Dakle, mislimo da postoji puno potencijala za suradnju.

I treća stvar – koja je malo naprednija i za koju mislimo da će se još više dogoditi – jest da imamo ovaj koncept gornje granice duga u našem ekosustavu, jer kad god ponudimo kamate, on mora biti potkrijepljen stvarnim svjetska imovina. Naš ekosustav pametnog ugovora, kojim DMG upravlja, zahtijeva da naš ekosustav bude pretjerano kolateraliziran. Uz to, imamo uspostavljenu gornju granicu duga, koja osigurava da nikada zapravo ne posudimo više imovine nego što zapravo imamo potporu ekosustavu.

Dakle, ako je, na primjer, potražnja za našim mTokenima bila vrijedna 100 milijuna USD, ali naša gornja granica duga iznosi samo 10 milijuna USD, to bi značilo da postoji 90 milijuna USD viška ili viška potražnje – i to se prelijeva na sekundarno tržište trguje se za mToken. Mislimo da je ovo vrlo važna stvar, jer su naši pametni ugovori više primarno tržište – ali odlazak na profesionalna mjesta, poput OKEx-a, bio bi mjesto sekundarnog tržišta za trgovanje mTokenima s premijom kada za njih imamo likvidnost.

Kakvu ulogu igra Chainlink-ov decentralizirani oracle okvir pomažući DMM-u da održi potpuno kolateralizirano, transparentno i s povjerenjem minimalizirano tržište novca?

S Chainlinkom postoje četiri ključna područja sudjelovanja od njih. Počet ću s jednostavnim i početi još malo zaranjati u njih.

Dakle, prvo je da nam za mjerenje kolateralizacije treba zajedničko sredstvo za izračunavanje. Za nas za to koristimo američki dolar – ali u drugim smo zemljama mogli upotrijebiti još jedan, poput kineskog juana. Trenutno, s kriptovalutom koju držimo pri ruci, koristimo njihov lanac cijena kako bismo izračunali koliko je kripto valuta zapravo vrijedila. Možemo izmjeriti ono što imamo u depozitima.

Idući jedan sloj dublje, u vezi sa svim kolateralima koje imamo trenutno, zapravo dolazimo do podataka iz crne knjige. Chainlink surađuje s nama kako bismo te podatke zapravo lansirali. U osnovi, oni uzimaju podatke iz crne knjige i saniraju ih sa svakim od 912 vozila koja imamo u bazenu i pripisuju im vrijednost kako bismo zapravo mogli izmjeriti kako zapravo imamo u stvarnom svijetu koja pomažu natrag u ekosustav. Dakle, to je još jedan veliki ovdje.

Na kraju, imamo protokol koji postoji na mreži. Doista se doživljavamo kao temeljni protokol koji pokušava premostiti stvarnu imovinu u blockchain okruženje – što je potencijalno vrlo neuredno i teško je učiniti, pogotovo za one koji su tehnički pametniji i razumiju probleme proroka koji mogu doći da. Za nas je Chainlink najbolje rješenje vani.

Ostale stvari na kojima radimo s njima dvojake su. Prvo je novac koji se slijeva u ekosustav DMM-a. Prvo se pojavljuje kao kripto, naravno, i uvijek ćemo imati pri ruci dobru količinu kripto. Naši pametni ugovori zapravo određuju koliko trebamo zadržati tamo – tako da ne možemo prevariti sustav – i uvijek će postojati dio koji se ulijeva u imovinu iz stvarnog svijeta. Moglo bi postojati razdoblje od nekoliko dana kada je novac u tranzitu od kriptoa do te imovine, a tijekom tog razdoblja mogao bi biti u kripto ili u fiatu. Chainlink nam može pomoći u stvarnom praćenju tog novca tako da sudionicima ekosustava uvijek bude ugodno vidjeti kamo novac zapravo teče kad nije dodijeljen ili ne sjedi izravno u DMM pametnim ugovorima – što je vrlo važno. To je treća stvar.

Četvrta stvar – koja je, po mom mišljenju, najcool i ovdje radimo mnoga istraživanja i razvoj s njima – je stvarni DAO, ili mjesto gdje DMG dolazi u obzir. Ako zamislite ekosustav u kojem se svi vlasnici DMG-a okupljaju kako bi glasali o nečemu … recimo, glasovat će za ukrcavanje novog sredstva, a to je, u ovom slučaju, zrakoplov PC-12. Dakle, naš članak o tome zapravo ne donosi zrakoplov. Mi samo radimo ono što mislimo da je trenutno naša glavna odgovornost, što predstavlja novi tok posla DAO-u kao jednu od stvari koja mu može pomoći u trenutno. Na kraju dana, na DAO-u ili na nositeljima DMG-a ostaje da glasaju za njegovo postojanje.

Dakle, kad nositelji DMG-a izglasaju njegovo postojanje i žele ga pokrenuti, bit će nekih pametnih ugovora i nekih tehničkih stvari koje se trebaju dogoditi. Osim toga, mislimo da proročanstva Chainlink-a zapravo mogu pročitati ishod glasanja na lancu i zapravo ga širiti kako bi činili akcije u stvarnom svijetu. Najjednostavnije rečeno, to bi moglo biti nešto poput, na temelju ishoda glasanja, slanja API poziva na naš bankovni račun koji može premještati sredstva iz jednog dana u drugi kako bi se platila usluga zajma kako bi se započeo postupak zapravo donoseći zrakoplov PC-12. To bi mogle biti vrlo sveobuhvatne stvari.

Međutim, bez jakog, neovisnog oracle rješenja kao što je Chainlink koji radi neovisnu akciju kao što sam upravo opisao, ono po svojoj biti više nije nepovjerljivo i zapravo zaobilazi cjelokupnu svrhu da ovo radimo kao DAO u osnovi premještajući puno toga svjetska akcija, zatim na Chainlink – ili zapravo daljnja decentralizacija procesa i njegovo premještanje u neovisnu stranku koja nas zapravo pokreće prema tome da budemo predani.

U tradicionalnom svijetu, kako bi ovo onda izgledalo, jest: Da nemamo nešto poput Chainlinka, nositelji DMG-a glasovali bi o nečemu, a zatim bi DMM fondacija radila akciju na temelju bilo kojeg glasanja – ali zapravo nas nitko ne prisiljava na tu akciju. Ako je prijedlog izglasan, a rezultat kaže da se ne nalazi u zrakoplovu PC-12, ali ako smo za to odgovorni u Zakladi DMM, mogli bismo samo reći da se ne slažemo s glasanjem. Ne sviđa nam se ono o čemu su glasali. A mi bismo to mogli ionako samo napraviti. Ali to nije ono o čemu je DAO zapravo glasao, što očito odražava ono na što glasuje i sudjeluje.

Dakle, pomoću Chainlink-a za to, umjesto da to učini druga stranka ručno, to može učiniti neovisna stranka. Zaklada DMM to nikako ne bi mogla zaobići. Bilo bi samo da ono što rade odražava radnje prijedloga i glasanje DAO-a. Ne bi bilo načina da prevarimo sustav ili ga zaobiđemo. Tako je kako je. I moramo se nositi s ishodom glasanja – i to je ono što je najpravednije.

Dakle, mislimo da će ovo zaista donijeti novo doba DAO-a. Mislimo da možemo pomoći u predstavljanju ove nove tehnologije.

Možete li predložiti jednu riječ koja će opisati budućnost DeFi-a i zašto?

Mislim da bi ta riječ bila "ubrzavajući «. Mislim da smo za mnoge pojedince koji su izvorno ušli u ovaj ekosustav ušli jer smo čuli ovu priču o tome kako ova tehnologija može istisnuti banke – kako bismo mogli ponuditi financijska sredstva onima koji je prije nisu imali ili ponuditi bolja financijska sredstva onima koji mu prethodno nisu imali pristup. Ili im se svidjela ideja da u svakom trenutku mogu pratiti gdje je novac.

Razlog zašto kažem “ubrzavanje” je taj što mislim da ćemo zabilježiti velik rast ukupne industrije. Mislim da će DeFi biti jedan od najvećih katalizatora za ovu industriju, jer je to vrlo, vrlo jak slučaj upotrebe.

Mislim da su igre koje se grade na vrhu blockchaina i druge stvari te prirode vrlo važne – i mislim da su jako cool. Ali na kraju dana, mislim da je kretanje financija ovdje zasad najveća predstava. To je jedna od najvažnijih stvari – jer je monetarni sustav, kao što smo vidjeli, postao vrlo, vrlo kompliciran. U nekim je slučajevima vrlo korumpiran. U nekim slučajevima samo određeni ljudi mogu dobiti pristup stvarima. DeFi je do sada bio ovo strahovito izjednačenje jer je svima omogućio da se uključe, vide što se događa i da mogu dobiti pristup stvarima kojima ranije nisu imali pristup.

Mislim da će za one koji su već dugo u industriji to biti pokret prema novijim, prije neviđenim vrhuncima zbog kojih smo svi uzbuđeni. Za one pojedince koji traže bolju financijsku slobodu i imaju poteškoća s pronalaskom, mislim da će imati puno počasti i preseliti se u DeFi prostor. Za one ljude – kao što smo Jay i ja, koji trenutno pomažemo u izgradnji protokola koji počinju postizati puno usvajanja – mislim da će nam biti jako zabavno što ćemo moći pomoći na sljedećem valu sudionika u ekosustav.

Napomena urednika: Ovaj je tekst malo sažet i uređen radi jasnosti.

Pridružite se našim kanalima da biste saznali više o blockchainu, kripto valuti i DeFi-u:

Jay Hao, izvršni direktor tvrtke OKEx 

https://twitter.com/JayHao8

https://www.linkedin.com/in/jayhaookex/

Službeni OKEx

Zasluga za našeg gosta okruglog stola #OKExDeFi:

Corey Caplan, tehnički direktor DeFi Money Market-a (DMM)

https://twitter.com/coreycaplan3

https://www.linkedin.com/in/corey-caplan

DeFi tržište novca (DMM)

https://twitter.com/DMMDAO

https://www.linkedin.com/company/dmmfoundation/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner