Jay Hao: Rekonstrukcija globalnog monetarnog sustava u neuravnoteženom svijetu

23. ožujka, dok se pandemija COVID-19 nastavila intenzivirati diljem svijeta, a financijska tržišta nastavila propadati, američka je Centralna banka brzo uvela novu politiku na iznenađenje svijeta – Quantitative Easing Infinity (aka QE infinity) kako bi osigurala likvidnost na tržištu . Je li to učinkovita mjera? Poboljšava međubankarsku likvidnost, kao što je Fed izjavio u nedavnoj izjavi da će u kupnju uključiti komercijalne hipotekarne vrijednosne papire. To mijenja ulogu Središnje banke iz “posljednjeg zajmodavca” u “posljednjeg kupca”. Dakle, teoretski, banke mogu izdati onoliko hipotekarnih zajmova i prepustiti rizike Fedu, rješavajući problem kreditiranja banaka, kao i smanjujući troškove financiranja i ublažavajući pritisak na otplatu duga mnogih tvrtki.

Ali pitanje je je li QE Infinity lijek za ovu krizu? Svi znamo da je korijen ovog pada tržišna panika uzrokovana pogoršanjem pandemije i padom cijena nafte. Kako se novi koronavirus nastavlja pogoršavati, globalne proizvodne aktivnosti zaustavile su se, što je rezultiralo tromom ekonomijom i svakim danom povećavalo bankrote tvrtki. Ekonomsko zaustavljanje srž je trenutnog pada. Ubrizgavanje likvidnosti na tržište putem QE infinity-a je poput davanja više prehrane kritično bolesnom pacijentu – neće raditi samo. Čak i ako se poveća likvidnost, tvornice i dalje neće moći nastaviti s proizvodnjom i panika na tržištu neće nestati. Umjesto toga, vlada bi trebala provesti proaktivnije mjere za kontrolu širenja koronavirusa i podržati gospodarske aktivnosti kako bi se vratilo povjerenje tržišta.

Prošli tjedan istaknuo sam da Fedov QE nije samo svjetska senioraža, već i olakšanje vlastitog pritiska na otplatu duga – a sada su čak otišli i ekstremnije u QE beskonačnost. Ovdje se postavlja pitanje: Kako Fed tjera druge zemlje da plaćaju krizu vlastite zemlje?

Otkako su 1970-ih uspostavljeni kolaps Bretton Woods sustava i Jamajka sporazuma, američki dolar više nije vezan za zlato i njegova vrijednost postaje slobodno plutajuća, ali dominacija dolara nije prestala. Od 1980-ih dolar kruži svijetom ovako:

  1. 1.Iz razvijenih zemalja u zemlje u razvoju: Da bi promovirale domaći gospodarski rast, zemlje u razvoju moraju snažno razvijati svoje izvozne industrije i izvoziti velike količine robe u razvijene zemlje zbog nedovoljne domaće potrošnje.

2.Od zemalja u razvoju natrag do razvijenih zemalja: Naziv izvozne igre zemalja u razvoju snižava njihov tečaj kako bi održao cjenovnu prednost vlastitih roba. Iz tog razloga, središnje banke zemalja u razvoju moraju intervenirati u tečaju kupujući veliku količinu državnih obveznica koje su izdale razvijene zemlje kako bi održavale povoljne tečajeve, a dolar se vraća u razvijene zemlje.

3. Dok zemlje u razvoju kupuju američke državne obveznice, dolar se vraća u razvijene zemlje. Tada razvijene zemlje mogu ponovno koristiti sredstva za kupnju robe iz zemalja u razvoju.

Da biste lakše razumjeli gore navedeno, pogledajte ovaj primjer. Farmer je svoju teško stečenu hranu prodao stanodavcu, a stanodavac mu je platio Benjaminovom novčanicom, koja zapravo košta 10 centi, kao 100 dolara. Tada je farmer novčanicom kupio obveznicu s niskom kamatom od stanodavca. Nakon toga, stanodavac je uzeo tu novčanicu od 100 dolara kako bi kupio hranu od farmera.

Ovo je vrsta nematerijalnog iskorištavanja – razvijene zemlje mogu platiti nerazumno niske troškove za kupnju roba koje proizvode zemlje u razvoju na štetu zdravlja građana i okoliša potonjih. Još gore, zemlje u razvoju suočavaju se s izazovnijim problemom – devalvacijom dolara. Sve dok Fed može tiskati novac pomoću svojih takozvanih alata monetarne politike, zemlje u razvoju nisu se mogle suočiti s rizikom smanjenja devizne imovine. Baš kao i gornji primjer, iako su poljoprivrednici kupili obveznicu od 100 dolara od najmodavca, godinu dana kasnije, sa 100 dolara, mogli bi kupiti samo pola vreće riže umjesto jedne vreće.

Bilo kako bilo, u ovom monetarnom sustavu razvijene se zemlje također suočavaju s ozbiljnim izazovima. Kako zemlje u razvoju mogu uživati ​​komparativnu prednost uz bolju kvalitetu proizvoda uz niske troškove, to slabi konkurentnost razvijenih zemalja, što dovodi do pada njihove prerađivačke industrije. Kao rezultat toga, puno je kućanskih radnika u Sjedinjenim Državama izgubilo posao posljednjih godina. Tu je zloglasni "Remen hrđe" ulazi. S druge strane, ova je situacija koristila industriji financijskih usluga. Konkretno, tvrtke s Wall Streeta zaradile su puno novca u procesu globalizacije.

Neuspjeh globalnog monetarnog sustava prouzročio je neravnoteže u ekonomijama širom svijeta, nejednakost u raspodjeli i porast "deglobalizacija" i populizam. Stoga ne iznenađuje činjenica da Donald Trump preuzima mjesto predsjednika i da se pojavljuju europske desničarske snage, što je isprepleteno dubokim ekonomskim razlozima.

Suočeni s tako neuravnoteženim svijetom, kako možemo transformirati trenutni globalni monetarni sustav?


Osnovni problem krhkog monetarnog sustava leži u hegemoniji jedne suverene valute nad drugima. Da bismo to pobijedili, moramo razmotriti novi monetarni sustav, naddržavnu valutu. Zapravo, ideja o suverenoj valuti postoji već dugo vremena. Četrdesetih godina prošlog stoljeća John Maynard Keynes predložio je konceptualnu super-suverenu valutu nazvanu “Bancor”. Nakon financijske krize 2008. godine, neki su predložili MMF-ova posebna prava vučenja (SDR). Međutim, u trenutnom globalnom političkom i ekonomskom kontekstu teško je uspostaviti globalni supersuvereni valutni sustav putem međunarodne suradnje.

Ipak, potencijal vidimo u kriptovaluti. Trenutno Bitcoin posjeduje karakteristike supersuverene valute. Iako je teško postati svjetskom valutom zbog nestabilnosti cijena, vidimo nadu u Facebookovom stabilnom projektu Libra.

Vaga je vezana za košaru valuta. U tom je smislu više nalik SDR-u. Primjeri scenarija omogućili su joj da izvrši osnovnu funkciju naddržavne valute. Još važnije, Vaga se izdaje na temelju sustava valutnog odbora sa 100% zajamčenom rezervom. Stoga je malo vjerojatno da će Vaga vidjeti inflaciju zbog prekomjerne ponude.

Vaga je dobar pokušaj svijeta da krene prema supersuverenom valutnom sustavu. Unatoč preprekama koje su pred nama, radujem se što ću vidjeti više kriptovaluta poput Vage koje će nam donijeti iznenađenja i nade.

Slijedite OKEx na:

 https://twitter.com/OKEx

 

https://www.facebook.com/okexofficial/

 

https://www.linkedin.com/company/okex/

 

https://t.me/okexofficial_en

 

https://www.reddit.com/r/OKEx/

 

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map