Jay Hao: Usporedba motora za likvidaciju kripto burzi

U posljednje dvije godine usmjeravali smo napore na usavršavanju mehanizma za upravljanje rizicima za terminsko tržište, a još smo zabilježili bilo kakve BTC-ove povrate oko godinu i pol dana. Ovaj je sustav dizajniran da zadrži malu količinu korisničkih sredstava u našem fondu osiguranja, tako da možemo preživjeti a >Pad tržišta od 30% tijekom volatilnosti. Jasno mi je da slijepo povećanje omjera marže za održavanje šteti našim korisnicima.

U proteklih 6 mjeseci čelnici s naših razmjenskih mreža, poput FTX-a i Deribita, u nekoliko su navrata javno prepoznali OKEx. Do 13. ožujka nikada nismo imali priliku doista vidjeti kako će se sve složiti, niti dopustiti tržištu da testira naš sustav upravljanja rizicima. Ne želimo ovaj petak 13. nesreće nazivati ​​događajem crnog labuda, jer smo već predvidjeli da se takav dan može dogoditi kada smo dizajnirali svoje sustave. Bili smo dobro pripremljeni za to.

Izvor: https://twitter.com/SBF_Alameda/status/1237569751460671491 Izvor: https://blog.deribit.com/insights/crypto-derivatives-exchanges-liquidation-pioneers/

Kao izvršni direktor tvrtke OKEx, jedan od mojih najponosnijih trenutaka bio je kad je Huobi (naš doppelgänger) kopirao i pokrenuo isti okvir sustava upravljanja rizikom kao i naš samo nekoliko dana prije pada tržišta. Rekli su da je imitacija najiskreniji oblik dodvoravanja – volio bih misliti da je Huobi uspio izdržati ovu nestabilnost tržišta slijedeći naše tragove, što je jedan od naših „posebnih“ doprinosa kripto ekosustavu. Nećemo prestati s inovacijama. Cilj nam je postati Nikola Tesla u blockchain industriji, gradeći temeljnu blockchain infrastrukturu i otvarajući teren za uspjeh svih. Očekujem da će naši najbliži prijatelji koji su imali koristi od naših inovacija, nastaviti uživati ​​u našim plodovima poboljšavajući dizajn svojih zamjena i linearnih derivata koji se temelje na našim uskoro.

Izvor: https://huobiglobal.zendesk.com/hc/en-us/articles/900000297826-Huobi-DM-Huobi-Futures-Releases-Partial-Liquidation

Kao i većina razmjena izvedenica, i sami smo imali štucanje 12. do 13. ožujka kada su se naši swap proizvodi u četvrtak navečer spustili na nekoliko minuta prije velikog pada. Naš tehnički tim uspio je proširiti rad i vratiti sustav na mrežu u kratkom vremenskom razdoblju. Ekipa OKEx-a tada je ostatak noći bila na straži u povišenom stanju, a razmjeni se nije dogodio nijedan veći pad. Otada je bila relativno lagana plovidba za naša izvedena tržišta i nismo trpjeli nikakvu prijavu.

U usporedbi s drugim čelnicima u industriji, Deribit je pretrpio osiguranje, ali brzo su djelovali i ubrizgali 500 BTC vlastitog kapitala kako bi zaštitili trgovce. U najmračnijim satima petka ujutro, slično kao i S&Prekidač P500 aktivira se kada tržište jako padne, BitMEX je pao na održavanje i zaustavio nastavak likvidacije u cijeloj industriji.

Govorilo se da je održavanje ručni potez kojim se BitMEX-ov likvidacijski stroj zaustavlja od kaskadne likvidacije svih korisnika dok im je likvidnost bila slaba. Da BitMEX nije propao, likvidacije bi lako mogle nastaviti spuštati cijene Bitcoina na tri znamenke zbog inverzne prirode njihove budućnosti.

Međutim, ne vjerujem da je to bilo namjerno, a industrija bi trebala biti zahvalna na tome kako je krenula. Da tržište nije dalo oduška, zaista bi ušlo u događaj na razini crnog labuda. Zamišljeno je bilo da je vrlo vjerojatno BitMEX pretrpio DDoS napad svojih konkurenata, baš kao što se dogodilo OKExu.

Izvor: https://blog.bitmex.com/site_announcement/system-status-update-13-march-2020/ Izvor: https://twitter.com/DeribitExchange/status/1238426708895830018

Činilo se da se najgora situacija dogodila s Binanceom, koji je pretrpio otprilike. 50% iscrpljenje njihovog fonda osiguranja. Njihov fond osiguranja djeluje na prilično zanimljiv način. Za većinu razmjena, osim ako se fond osiguranja potpuno ne potroši, razmjena neće donijeti nikakve povrate niti automatsko razduživanje; ali u padu, Binance je izgubio oko 6,5 milijuna dolara svog fonda. Čak i s preostalih 6 milijuna dolara, odmotavali su pobjedničke pozicije trgovaca automatskim razduživanjem (ADL), što je očekivano izazvalo bijes na Twitteru. Bilo je nejasno da li je sustav bio pošten ili su uključeni privilegirani market mejkeri koji nisu obvezni na ovo automatsko razduživanje. ADL je poguban za trgovce u ovim okolnostima, da je korisnik koristio fjučerse kako bi se zaštitio na drugoj poziciji, izgubio bi značajan iznos na drugoj nozi. Uzmimo za primjer, kada se tržište srušilo sa 6000 na 5000 u petak ujutro i ako ste se razdužili, bili ste gotovo sigurni da ćete pretrpjeti gubitak od 20%. Dok u OKExu svi igraju po istim pravilima, povrat novca primjenjuje se samo kada se fond osiguranja iscrpi.

Izvor: https://www.binance.com/en/futures/funding-history/1 Izvor: https://twitter.com/cz_binance/status/1238070877289353217 Izvor: https://twitter.com/Fat_macedonian/status/1238080834982346753 Izvor: https://twitter.com/lionel_tlse/status/1238074058664804352 Izvor: https://twitter.com/skewdotcom/status/1238428787865460736

Kad se sva prašina slegla, OKExov sustav odolio je nestabilnosti, a naš promet i likvidnost bili su u vodstvu tijekom kritična 24 sata. Možda ne bismo bili savršeni i još uvijek ima prostora za poboljšanje, ali obećavamo da ćemo nastaviti raditi neumorno iza scene kako bismo zaštitili imovinu korisnika.

Slijedite OKEx na:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner