Zajednice sljedeće razine: novo doba decentraliziranog autonomnog upravljanja

U OKExu neprestano gledamo u budućnost – i vjerujemo da to znači decentralizirano financiranje.

Kako bi proširio poruku, naš izvršni direktor Jay Hao održava novu virtualnu seriju okruglih stolova OKExDeFi s čelnicima iz različitih industrija kako bi razgovarao o njihovom napretku u DeFi-u, uvidima i budućim planovima.

U ovom okruglom stolu Jay intervjuira Luisa Cuendea, osnivača i izvršnog direktora Aragone. 

Ovdje su ključni naglasci s okruglog stola.

Jay: Čuo sam za zanimljiv proizvod decentralizirane autonomne organizacije uživo na mrežnoj mreži Ethereum – Aragon Court. Čini se da Aragonski sud djeluje kao alat za lakšu koordinaciju i rješavanje sporova unutar DAO-a. Možete li nam reći više o tome što je Aragonski sud i njegovoj važnosti?

Luis Cuende: Dakle, u osnovi su DAO pametni ugovori. Sjajni su, ali vrlo statični. Na kraju, oni su računalni kodovi – a računala ne znaju sve što se događa u ljudskom mozgu. Pametni ugovori mogu utvrditi je li vaš saldo iznad ili ispod određenog broja, ali ne mogu vam reći poštujete li ljudska prava – poput slobode, privatnosti ili bilo čega drugog. 

Dakle, postoji element koji DAO danas nedostaje, a to je subjektivni element koji postoji u pravnim sustavima u svijetu, a provode ga sudovi – i tako smo stvorili ovaj decentralizirani sud. Pomoću ovog decentraliziranog suda DAO mogu stvoriti svoj „ustav“ i, ako ga se netko ne pridržava, netko može otvoriti spor i otići na sud ili kazniti stranku koja se toga ne pridržava. To omogućuje hrpu stvari jer tisuće mogu pristupiti novom svijetu subjektivnosti. 

Vrlo je sličan sudu u stvarnom svijetu. Razlika je u tome što su na aragonskom sudu porotnici anonimni i ekonomski se stimuliraju koristeći nešto slično dokazima o udjelu. Dakle, u tom je smislu drugačije, ali postupak je zapravo vrlo sličan. 

Druga je razlika u tome što se slučajevi koji su trenutno na aragonskom sudu uvelike razlikuju od onih kojima se bavite u tradicionalnom svijetu. Na primjer, gledamo jednostavne stvari poput moderiranja sadržaja. Gledamo na stvari poput: Je li ovaj prijedlog za financiranje u skladu s ovim malim dokumentom o kojima bi bespovratna sredstva mogla dobiti novac od ovog DAO-a? Nije da možete tužiti farmaceutsku tvrtku ili nešto slično. 

Druga važna stvar je da je na aragonskom sudu to potpuno ograničena odgovornost.

Jay Hao: Što se nadate da centralizirani igrači poput OKEx-a mogu učiniti više kako bi olakšali DeFi prostor?

Luis Cuende: Imam prijedlog – a to je pokretanje DAO-a i davanje nositeljima OKB-a upravljanja nečim za što smatrate da je vrijedno. Vjerujem da je snaga DeFi-a zajednica, pa se radujem prvoj centraliziranoj razmjeni koja pokreće DAO i nekakav program uzgoja prinosa s nekim žetonima. Mislim da će to biti nevjerojatno. 

Jay Hao: Neki od ranih igrača u kripto prostoru, poput nas, još uvijek se vrlo jasno sjećaju DAO napada 2016. godine. Hak nas je natjerao da razmislimo o razvoju decentraliziranih autonomnih organizacija. Što se iz ovog incidenta može naučiti što bi moglo pomoći u stvaranju budućnosti DAO-a?

Luis Cuende: Očito je, kad smo donosili odluke 2016. godine, prošlo nekoliko mjeseci nakon hakovanja DAO-a. Dakle, jedna stvar koju smo željeli ozbiljno shvatiti bila je sigurnost. 


Dakle, danas u DeFi-u možete vidjeti kako protokoli imaju stotinu milijuna dolara u upravljanju imovinom u sat vremena bez revizija. Radili bismo puno revizija koda, sigurnosnih revizija, revizija sigurnosne pozadine i vrlo sporo razvijali upravljanje imovinom. Ako Aragona vidite danas, nakon dvije godine na glavnoj mreži, imovina pod upravljanjem u posljednje je vrijeme narasla puno. Otprilike je to možda prije četiri milijuna dolara prije godinu dana, a danas 150 milijuna. 

Ako pogledate tokene osigurane na Aragonu, kojima upravljaju Aragon ili DAO, gledamo milijarde dolara. DAO su ovih mjeseci zabilježili paraboličan rast, ali trebale su godine da dođu ovdje. Dakle, mislim da su se mnoge revizije i naš fokus na sigurnosti zaista isplatili.

Jay Hao: Posljednje pitanje, vrlo jednostavno – predložite jednu riječ koja će opisati budućnost DeFi-a. I zašto?

Luis Cuende: Stresno, jer moraš biti 24/7. Ako odete na odmor na jedan tjedan i vratite se, sve se promijenilo.

Pridružite se našim kanalima da biste saznali više o blockchainu i kriptovalutama & DeFi:

Jay Hao, izvršni direktor tvrtke OKEx 

Službeni OKEx

Svaka čast našem gostu na okruglom stolu OKExDeFi:

Luis Cuende, osnivač & Izvršni direktor @Aragon

https://twitter.com/licuende

https://www.linkedin.com/in/luisivancuende/

Aragon

https://twitter.com/AragonProject

https://www.linkedin.com/company/aragonproject/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map