Részvények vásárlása – lépésről lépésre útmutató a tőzsdei befektetésekhez

A részvényekbe történő befektetés az átlagember számára a legkönnyebben elérhető módja annak, hogy részt vegyen a gazdaság növekedésében. Több mint százszáz éve a tőzsde felülmúlta az egyéb eszközosztályokat, például a kötvényeket, az árukat és az ingatlanokat. Igen, több ezer részvény áll a befektetők rendelkezésére, és a befektetés bonyolult lehet – de valójában nem annak kell lennie. A befektetésnek nagyon egyszerű módjai vannak, és viszonylag kevés tőkével kezdheti el. Ha ijesztőnek találja a részvények vásárlásának gondolatát, a következő lépésről lépésre elősegíti az indulást.

1. Döntse el befektetési stratégiáját

Első lépésként dönt a befektetési stratégiáról, mivel ez segít kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő brókert. Ha gyakorlati megközelítést tervez, például vétel és visszatartás, passzív vagy értékbefektetés, nagyon kevés ügyletet fog lebonyolítani, így a befizetett jutalék nem lesz nagy hatással a számlájára. Szüksége sem lesz egy nagyon kifinomult platformra a kereskedések végrehajtásához, bár bizonyos kutatásokhoz való hozzáférés hasznos lehet.

Másrészt, ha gyakorlati befektetési stílust tervez, mint például a lendület vagy a növekedési befektetés, akkor gyakrabban fog kereskedni, és a kereskedési jutalékai összeadódnak. Tehát a jutalék mértéke fontos tényező lesz az alkusz kiválasztásában. Szüksége lehet egy platformra, amely több funkcióval rendelkezik, és hozzáférést biztosít a naprakész kutatáshoz.

Fontos különbséget tenni a befektetés és a kereskedés között is. Ha befektet, akkor a részvény értéke, az, hogy nő-e az érték, és mennyiben tér el a részvény ára az értékétől. Időtartama általában egy-öt év, és nem reagál a rövid távú ármozgásokra.

A kereskedelem rövid távon, a kereslet és kínálat, valamint az ár cselekvéséről szól. A kereskedőknek sokkal rövidebb az időkerete, percektől hónapokig. A kereskedők gyakran alkalmaznak tőkeáttételt a megtérülésük javításához is.

A kereskedelem nagyon nyereséges lehet, de nagyobb kockázattal jár és sokkal időigényesebb. Ha aktív kereskedést tervez, érdemes olyan brókert választania, amely hozzáférést biztosít a fedezeti számlához vagy a származtatott ügyletekhez is.

2. Válasszon egy brókert

A tőzsdén jegyzett társaság részvényeinek vásárlásához számlára van szükség egy tőzsdeügynöknél. Szigorúan véve lehetséges más módon is részvényeket vásárolni, de egy brókernél lévő kereskedési számlával sokkal könnyebb. A tőzsdeügynökök olyan cégek, amelyek tagjai a tőzsdének, és felelősek azért, hogy a vételi megbízást elküldjék a tőzsdére, ahol azt egy másik bróker ügyfelétől származó eladási megbízással párosítják. A tőzsdeügynökök felelősek a kereskedelem rendezéséért is, miután az megfelelt.

Ebben a korban szinte mindig az online brókerek járnak. A jutalékok alacsonyabbak, és bizonyos esetekben ingyenesek, az online kereskedési platformok pedig rengeteg ellenőrzést biztosítanak a megrendelések felett. Ha hajlandó többet fizetni, megnyithat egy számlát egy teljes körű szolgáltatást nyújtó brókernél, amely lehetővé teszi telefonos megrendelések leadását és tanácsadás kérését.

Számos bróker most már jutalék nélküli számlákat is kínál, bár előfordulhat, hogy más díjakat kell fizetnie a számla fenntartásához.

A bróker kiválasztásakor figyelembe kell venni a jutalékokat és egyéb díjakat, az általuk kínált platformot, eszközöket és kutatásokat, valamint az elvárt támogatás szintjét. Próbáljon megtalálni néhány független véleményt az egyes brókerekről, hogy megtudja, mi az erősségük és a gyengeségük. Ezután képesnek kell lennie arra, hogy az igényeinek megfelelő brókert döntse el.

Az általunk ajánlott bróker az Firstrade.

Részvények vásárlása - lépésről lépésre útmutató a tőzsdei befektetésekhez Részvények vásárlása - lépésről lépésre útmutató a tőzsdei befektetésekhez Részvények vásárlása - lépésről lépésre útmutató a tőzsdei befektetésekhez
★★★★★ ★★★★★ Firstrade felülvizsgálata

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A tőzsdei alkuszok pontozási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

★★★★★ ★★★★★ M1 Pénzügyi áttekintés

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A tőzsdei alkuszok pontozási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A tőzsdei alkuszok pontozási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

Díjak

Zero Commission

Díjak

Zero Commission

Díjak

Zero Commission

Számla minimum

Egyik sem

Számla minimum

100 USD

Számla minimum

Egyik sem

Akciók

Ingyenes készletek *

* Részletek a weboldalon.

Akciók

Egyik sem

promóció

Egyik sem

3. Nyissa meg és finanszírozza számláját

Miután döntött a tőzsdeügynökről, meg kell nyitnia egy számlát. A legtöbb bróker ezt a lehető legegyszerűbbé teszi. Meg kell adnia néhány személyes adatot és néhány dokumentumot annak igazolására, hogy Ön az, akinek mondja magát. A teljes folyamat nem tarthat tovább néhány percnél.

Miután ellenőrizte és jóváhagyta fiókját, finanszírozhatja azt. Az elektronikus átutalás általában a leggyorsabb módja a pénz befizetésének a kereskedési számlára, de csekken is finanszírozhatja számláját.

4. Ismerje meg a kereskedési platform használatát

Általában egy online bróker lehetővé teszi demo számla megnyitását. Ez egy olyan számla, amelyben fiktív pénz van, de hozzáférés van az élő árakhoz és ugyanolyan eszközökhöz, mint az élő számlához.

A bemutató számlák fő oka az, hogy az aktív kereskedők gyakorolják a kereskedést, más néven papírkereskedelmet. Ez inkább a rövid lejáratú kereskedők szempontjából releváns, mint a befektetők számára, de lehetőséget ad a platform megismerésére is. Gyakorolhatja a megrendelések megadását, beállíthat egy figyelőlistát, és megtudhatja, mely eszközöket érdemes használni a jövőben.

Amikor „gyakorló megrendeléseket” ad meg, fontos megbizonyosodnia arról, hogy valójában bejelentkezett-e a demó fiókjába, és nem az élő fiókjába..

Mielőtt elkezdené, érdemes tudni a következő kifejezéseket, amelyek gyakran felmerülnek:

 • Ajánlat – Az ajánlat részvényvásárlási megbízás.
 • Ajánlati ár – A legmagasabb ajánlat ára a piaci ajánlati ár.
 • Ajánlat – A részvény eladására vonatkozó ajánlat ajánlat. Az ajánlat ára az eladási ár.
 • Eladási ár – A legalacsonyabb eladás / ajánlat ára a piaci eladási ár.
 • Spread – a spread a különbség a piaci vételi és eladási ár között, más néven „vételi és eladási árkülönbség”. A vételi és eladási ár más néven „kettős”.
 • Piaci megbízás – A piaci megbízás azonnal végrehajtásra kerül az aktuális piaci áron. A piaci vételi megbízást az eladási áron hajtják végre, míg a piaci eladási megbízást az ajánlati áron hajtják végre.
 • Limit megbízás – a limit megbízás egy részvény vételére vagy eladására adott áron vagy limiten adott megbízás. A limit megbízásokat csak akkor hajtják végre, amikor a limitárral rendelkező megfelelő megbízás belép a piacra.
 • Stop-loss megbízás – Stop-loss megbízás akkor kerül végrehajtásra, ha az ár átlép egy küszöbszintet. Részvény vásárlása esetén stop-loss megbízást adhat el, ha az ár egy bizonyos ár alá esik. Ez a veszteségek korlátozása érdekében történik.
 • ÁSZF – A törölt megrendelések jó állapotban maradnak a piacon, amíg azokat nem törlik.
 • GFD – A napi megbízásokra jó a kereskedési nap hátralévő részében.
 • FOK – A kitöltési vagy megsemmisítési parancsok automatikusan törlődnek, ha nem töltik be azonnal.

5. Hozzon létre egy részvények figyelőlistáját

A megfigyelési lista a részvények vagy más értékpapírok listája, azok áraival együtt – akár élő árakkal, akár napi záró árakkal. Minden online bróker lehetővé teszi, hogy figyelőlistát állítson fel. Az ár mellett más oszlopokat is hozzáadhat, mint a mennyiség, az ajánlati ár, az eladási ár és a napi százalékos árváltozás a figyelőlistához.

Néhány indexet is hozzá kell adnia a figyelőlistához, hogy összehasonlíthassa az egyes részvények teljesítményét a teljes piac teljesítményével. A fontos indexek, amelyeket figyelni kell, az S&P 500 és a Nasdaq 100. Ha nem tudja hozzáadni magát az indexet a figyelőlistához, akkor hozzáadhat egy ETF-et, amely az indexet követi. A SPY (S&P 500) és a QQQ (Nasdaq 100) ETF-ek majdnem azonosak lesznek az általuk követett indexekkel.

A figyelőlistán szereplő részvények azok, amelyeket nyomon követhet és többet megtudhat, de nem feltétlenül vásárol meg. Kezdje olyan társaságokkal, amelyek tetszenek és csodálják – mert ezek azok a vállalatok, amelyekről valószínűleg keveset tud.

Miután egy maroknyi részvény szerepel a megfigyelési listán, elkezdheti összehasonlítani teljesítményüket a piaccal. Ezenkívül el kell kezdenie többet megtudni a vállalatokról és arról, hogy milyen jól teljesítenek. Tudja meg, hogy növekszik-e a bevételük, és mennyire nyereségesek a hasonló cégekhez képest. Amíg ezt a kutatást elvégzi, valószínűleg találkozik más részvényekkel, amelyeket érdemes megvizsgálni, és ezeket felveheti a figyelőlistájába is.

Ha nem biztos az egyes részvények kiválasztásában, fontolja meg az ETF-eket. Az ETF, vagyis tőzsdén kereskedett alap egy részvénykosár, amellyel ugyanúgy lehet kereskedni, mint egy részvényt. Az ETF-ről szóló mélyreható cikksorozatunkból mindent megtudhat, amit tudnia kell róluk.

6. Döntse el, hogy mennyit fordítson az egyes részvényekre

A befektetőket jutalmazzák a kockázatvállalásért, de ezt a kockázatot kezelni kell. Függetlenül attól, hogy mennyi kutatást végez, soha nem lehet biztos a jövőben. A legfontosabb lépés, amelyet megtehet a kockázat kezelésében, az az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egy rossz befektetés nem mossa ki a portfóliót. A befektetések diverzifikálása a részvények portfólióján egyenértékű azzal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs minden tojása egy kosárban.

Két alapszabály létezik, amelyek alapján eldöntheti, hogy portfóliójának mekkora részét kell allokálnia az egyes részvényekhez. Az első az, hogy egy megfelelően diverzifikált portfólióban legalább 15-20 részvénynek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem kell befektetnie számlája 6,7% -ánál többet az egyes részvényekbe.

A második ökölszabály, hogy nem kockáztathat 2% -nál többet az egyes részvényeknél. Ez azt jelenti, hogy ha készen áll arra, hogy egyetlen részvény értékének akár 20% -át is elveszítse, akkor ezt a részvényt a portfólió 10% -ára kell korlátoznia (a 10% 20% -a a portfólió 2% -ára jut). Ez a megközelítés megfelelőbb azoknak az aktív kereskedőknek, akik stop veszteségeket alkalmaznak.

A kockázat további csökkentése érdekében el kell osztania befektetéseit néhány különböző szektorra. Az egyes szektorok készletei általában erősen korrelálnak, ezért nagyobb a kockázata, ha az összes részvény ugyanabból a szektorból származik. A diverzifikálásnak még egyszerűbb módja, ha portfóliójának nagy részét ETF-be fekteti be. Így a kockázatot az egész piacra elosztja. A számlájának 20–40% -át továbbra is megtarthatja olyan egyedi részvények esetében, amelyek valóban a tulajdonában vannak, a többit pedig ETF-be fektetheti be.

7. Döntse el, mely részvényeket és mikor vásárolja meg

Mostanra már jól kell gondolnia a részvényeket, amelyeket birtokolni szeretne, vagy amelyeket a jövőben esetleg birtokolni szeretne. Ahelyett, hogy elsietne és megvásárolná ezeket a részvényeket, meg kell határoznia egy tervet. A tervnek a részvényvásárlás indokain és az időhorizonton kell alapulnia.

Nagyon tágan véve háromféle megközelítést alkalmazhat:

 • Hosszú távú befektetések blue-chip részvényekbe

A blue chip részvények nagyon jó minőségű társaságok részvényei, amelyek nagy múltra tekintenek vissza és viszonylag kiszámítható jövedelemmel rendelkeznek. Általában vezető szerepet töltenek be iparukban, és egyértelmű versenyelőnnyel rendelkeznek. Ezeknek a részvényeknek az árai általában nem sokat drágulnak évente, de hosszú távon stabilan növekednek. A blue-chip részvények vásárlásának hosszú távú, legalább 10 éves elkötelezettségnek kell lennie.

Ha hosszú ideig tartó blue-chip részvényeket vásárol, akkor nemigen lehet nyerni azzal, ha megpróbálja időzíteni a belépést. Ha nem akarja egyszerre megvásárolni őket, akkor néhány hónap alatt feloszthatja vásárlásait – de végső soron az a célja, hogy hosszú ideig birtokolja a részvényeket, és nincs értelme túlgondolni a belépési árat.

 • Növekedési készletek és részvények vásárlása lendülettel

Azok a részvények, amelyek rövidebb időszakok alatt hajlamosak a leginkább felértékelődni, a gyorsan növekvő vállalatoké. Gyakran csak az ár lendülete vonzza több vevőt, ami a lendület folytatódni fog. Az ilyen típusú részvények megvásárlása gyakorlati megközelítést igényel, mivel a lendület valószínűleg nem fog örökké tartani. Ha az ár túl magas, akkor a hosszú távú hozam valószínűleg nem lesz túl jó, és a részvényárfolyam jelentősen eshet.

Ha növekedési és lendületes részvényeket vásárol, mérlegelnie kell a vállalat eredményének növekedését, az értékelést és a részvény árfolyamának lendületét. Gyakran akkor kell megvásárolnia a részvényeket, amikor az ár már emelkedő tendenciát mutat. Ha az ár emelkedése megáll, akkor alaposan figyelnie kell a vállalat növekedésére és értékelésére annak eldöntésére, hogy továbbra is befektet-e.

 • Vásárlás részvényár-korrekció után

A legtöbb részvénytípus megvásárlásának legjobb ideje piaci összeomlás vagy éles korrekció után. Ekkor a teljes piac „egy eladás” lesz. Ez a legjobb alkalom olyan társaságok részvényeinek megvásárlására, amelyek jó üzleti modellel és nem túl sok adóssággal rendelkeznek.

Az egyes részvények akkor is lehetőséget nyújthatnak, amikor részvényeik kiesnek a befektetők előnyéből és a részvényárfolyam jelentősen csökken. De nem minden részvény áll helyre, ezért gondosan mérlegelnie kell a vállalat hosszú távú kilátásait. Célszerű megvárni az ár stabilizálódását a vásárlás előtt is – az árak sokkal tovább eshetnek, mint gondolnánk.

Mielőtt valóban vásárolna egy részvényt, el kell döntenie a részvényekből való kilépéshez használt kritériumokat is. Ha a részvényvásárlás előtt megtervez egy tervet, megakadályozhatja, hogy később impulzív döntéseket hozzon.

A kilépési kritériumoknak össze kell kapcsolódniuk a részvényvásárlás okaival is. Ha az árimpulzus alapján vásárol, akkor érdemes kilépnie, ha a lendület megáll. De ha a vállalat alapjai alapján vásárol, akkor csak akkor szabad eladni, ha ezek az alapok megváltoznak, nem az árképzés miatt.

8. Adja meg első vásárlási megrendelését

Előbb vagy utóbb egy részvény megfelel az összes befektetési kritériumnak, és itt az ideje, hogy megtegye az első befektetését. Az első dolog, hogy kiszámolja a megvásárolt részvények számát. Már eldöntötted, hogy mennyit fogsz allokálni az egyes részvényekhez, ezért ezt az összeget csak el kell osztanod a részvény árfolyamával. Ügyeljen arra, hogy a dollár összegét elosztja a dollár árával, és ne az ár centiben.

Mielőtt megadná a vételi megbízását, el kell döntenie, hogy limitáras vagy piaci megbízást fog-e használni. Általában a limit sorrend biztonságosabb. A piaci megbízás túl sok fizetést eredményezhet, ha az ajánlat-ajánlat különbség kiszélesedik a megrendelés megadásakor. De ha a piac nagyon gyorsan mozog, a piaci megbízás megfelelőbb lehet.

Döntsön egy elfogadható árról, figyelembe véve az elmúlt napok és az aktuális nap kereskedési tartományát. Ez lesz a megrendelés határára. A legtöbb esetben a limit olyan ár lesz, amely szerinted 80% -os eséllyel teljesül.

A magasabb határár nagyobb esélyt ad a megrendelés kitöltésére – de belemegy a profitjába.

Az alsó határár kevesebb esélyt ad a megrendelés teljesítésére – és ez azt eredményezheti, hogy akkor még magasabb árat kell fizetnie. Ha azonban rövid az időhorizontja, és gyors profitra törekszik, akkor alacsonyabb árra kell törekednie.

Most, hogy megvásárolta az első készletét, a pozíciót a megvásárlásához használt szempontok szerint kell kezelnie. Kétségbe eshet a döntésében, ha a részvényárfolyam csökken. Kísértésbe eshet az eladás is, ha az ár emelkedik, és nyereséget talál magának. Ne felejtse el szem előtt tartani hosszú távú tervét, és tartsa be magát – az ár minden nap emelkedni vagy csökkenni fog, de ez nem azt jelenti, hogy cselekednie kell.

Következtetés

Most, hogy megvásárolta az első részvényét, lassan folytathatja új részvényeinek hozzáadását portfóliójához. Nem szabad azonban kapkodni – a befektetés hosszú távú játék. A befektetéssel és a részvényekkel kapcsolatban is tanulnia és olvasnia kell minél többet. Kezdje az ETF-ekkel és a blue-chip részvényekkel, és később adjon hozzá kissé kockázatosabb részvényeket. Tartsa szem előtt a hosszú távú tervét, és kerülje az impulzív döntéseket – a piac megjutalmazza a türelmes befektetőket.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map