Bitcoin vs Ethereum: Koja je razlika?

Kao obrazovani kripto investitor presudno je da razumijete razlike između Bitcoina i Ethereuma. Obje ove kovanice na tržištu su titani, iako iz različitih razloga. Oba su novčića u ovom trenutku vitalna za razvoj tržišta. Evo što ove kovanice čini toliko različitim, ali, a opet tako važnima na tržištu.

Bitcoin

Bitcoin je bio prva uspješna kripto valuta na svijetu. Satoshi Nakamoto promijenio je svijet kada je predstavio svoj revolucionarni protokol. Cilj mu je bio stvoriti “peer-to-peer elektronički sustav gotovine” koji je istovremeno bio otporan na cenzuru i decentraliziran.

Uspio je u svojoj misiji kada je Bitcoin službeno lansirao 2009. Od tada je Bitcoin zabilježio strašan rast kako u financijskom, tako i u tehnološkom smislu. Međutim, u svojoj srži i dalje ostaje dostupan svima. Bitcoin je zauvijek promijenio svijet i nadahnuo novu industriju. Iz tih razloga možete smatrati Bitcoin prvom generacijom kriptovaluta.

Značajno je da Bitcoin ne stagnira i protokol se neprestano razvija. Međutim, sagrađena je kako bi služila svojoj posebnoj namjeni. Slijedom toga, to nije najbolja opcija za značajke kao što su pametni ugovori ili druge funkcionalnosti blockchaina sljedeće generacije. Značajno je da uvođenje protokola drugog sloja kao što je Lightning Network znatno proširuje funkcionalnost Bitcoina.

Druga generacija – Bitcoin protiv Ethereuma

Ethereum je distribuirani, javni blockchain. Ova decentralizirana mreža predstavila je svijetu funkcionalnost skriptiranja pametnih ugovora. Ti su protokoli omogućili svima da naprave decentralizirane aplikacije i prošire slučajeve korištenja kriptovaluta. Danas postoje tisuće različitih kripto i blockchain projekata. Međutim, većina koristi neke oblike pametnih ugovora za usmjeravanje mrežnih aktivnosti.

Ethereum ljestvice

Ethereum ljestvice

Ne baš kriptovaluta

Važno je da razumijete da Ethereum nije kripto valuta. Ethereum je platforma unutar koje kriptovaluta Ether funkcionira. Ova mreža funkcionira kao programabilna decentralizirana mreža prvenstveno za Dapp programere. Uz to, primarna uloga Etera je nadoknaditi rudarima izvođenje EVM (Ethereum Virtual Machine) izračuna.

Ethereum je prva mreža kriptovaluta izgrađena posebno za podršku razvoju Dappa. Dapps su aplikacije dizajnirane za rad na decentraliziranim mrežama. Prvi Dappi radili su na decentraliziranim mrežama poput Tor mreža. Te su mreže otporne na cenzuru zbog svoje decentralizirane prirode.

Dappovi koji rade na blockchain mrežama su srž blockchain revolucije. Na taj je način Ethereum predstavljao temeljni pomak u razvoju i funkcionalnosti kripto valuta koje se kreću naprijed. Iz tih se razloga Ethereum smatra kriptovalutom druge generacije

Pametni ugovori

Za izvršavanje pametnih ugovora Ethereum uvodi jedinstveni protokol poznat kao EVM – Ethereum Virtual Machine. Svaki puni Ethereum čvor pokreće trenutak ovih virtualnih stogova. Glavna prednost EVM-a je u tome što poboljšavaju proces izgradnje decentraliziranih aplikacija poboljšanjem programabilnosti i učinkovitosti da mreža izvršava kod bajtova ugovora.

Povijest Ethereuma

Jedan od ranih sljedbenika Bitcoina bio je programer računala po imenu Vitalik Buterin. 2013. godine ovaj je povoljan pojedinac odlučio izgraditi novu kriptovalutu. Ovaj novi projekt podijelio bi mnoge tehničke karakteristike s Bitcoinom. Na primjer, oba novčića koriste algoritam Proof-of-Work (PoW) za provjeru stanja mreže.

Konsenzus

Bitcoin koristi algoritam SHA-256. Ova matematička jednadžba zahtijeva od rudara da svoj rad dokazuju naprednim proračunima. Mreža automatski prilagođava svoje poteškoće kako bi osigurala da blokovi transakcija budu odobreni samo u intervalima od deset minuta. Ovaj pristup osigurava prediktivnu strategiju monetarnog izdavanja sve dok se posljednji Bitcoin ne izvadi negdje u 2140.

Ethereum, poput Bitcoina, trenutačno koristi protokol konsenzusa dokaza o radu (PoW). Međutim, Ethereum koristi Ethash algoritam. Buterin se odlučio na ovaj mehanizam kako bi smanjio prednost specijaliziranih ASIC (Application Specific Integrated Circuit) rudarskih platformi. ASIC rudarske platforme izgrađene su od temelja kako bi se riješio SHA-256 algoritam koji Bitcoin koristi. Kritičari rudara ASIC-a tvrde da ove skupocjene platforme uzrokuju centralizaciju u Bitcoin mreži.

Block Times

Kada se uspoređuje transakcija kroz mrežu, Ethereum izlazi daleko ispred Bitcoina. Bitcoin odobrava blokove svakih 10 minuta. Ovi blokovi ne sadrže više od 1 MB podataka. Slijedom toga, Bitcoin je sposoban za oko 7 transakcija u sekundi. Ova niska brzina prijenosa podataka ugrađena je u osnovno kodiranje Bitcoina kako bi se osiguralo da bilo tko može koristiti mrežu.

Mreža Ethereum može otprilike 15 transakcija u sekundi. Te su mogućnosti postavljene za značajno poboljšanje nakon nadolazećeg ažuriranja Ethereum 2.0. Ova nadogradnja približila bi mogućnosti Ethereuma na 100 000 transakcija u sekundi prema programeri.

Nagrade za rudarstvo – Bitcoin protiv Ethereuma

Postoje različite nagrade za rudarstvo koje se isplaćuju čvorovima na svakoj mreži. Bitcoin rudari dobivaju nagradu od 6,5 BTC ako su čvor koji prvo dovršava jednadžbu SHA-256 i dodaje sljedeći blok u blockchain. Usporedbe radi, rudari Ethereuma dobivaju nagradu od 2 ETH za svoje sudjelovanje u provjeri valjanosti blokova transakcija.

Ethereum statistika putem Etherscana

Ethereum statistika putem Etherscana

Ukupna ponuda – Bitcoin vs Ethereum

Bitcoin ograničava svoju ponudu od 21 000 000 kovanica. Ova strategija osigurava da Bitcoin zadrži oskudicu na tržištu. Obrnuto, ne postoji ograničenje količine etera (ETH). Mreža mora nastaviti proizvoditi ETH unedogled kako bi pokrivala naknade za plin stvorene od strane programera koji izvršavaju EVM-ove. Trenutno je u optjecaju 114.467.625,91 ETH.

Ethereum za odlazak na PoS

Zanimljivo je da će Ethereum ove godine napraviti veliku nadogradnju na Ethereum 2.0. Ova tvrda vilica smjestila bi ETH na novi blockchain koji radi na algoritmu Proof-of-Stake (PoS). PoS mreže uklanjaju rudare i oslanjaju se na vlasnike novčića kako bi provjerili stanje mreže.

PoS mreže su daleko energetski učinkovitije i jeftinije se održavaju. Oni također omogućuju brže vrijeme transakcija u usporedbi s PoW mrežama. Najbolje od svega je što nema potrebe za kupnjom skupe rudarske opreme jer vam je potreban samo mrežni novčanik za ulaganje kovanica u PoS sustav.

ETH ICO vs Bitcoin’s Launch

Bitcoin je imao tiho lansiranje koje su proslavili samo nekolicina odabranih članova cypherpunk i razvojne zajednice, uzimajući bilo kakvu obavijest o ovom monumentalnom izumu. Zanimljivo je da je Bitcoinovo putovanje službeno započelo blokom geneze. Ovo je prvi blok Bitcoin-ovog blockchaina. Iako nitko sa sigurnošću ne zna koliko je Bitcoin-ovog Nakamoto iskopao, procjene procjenjuju da njegova nagrada iznosi milijun Bitcoina.

Za usporedbu, Ethereum je na tržište ušao s puno više pompe. Ethereum ICO (Initial Coin Offering) prikupio je 18 milijuna dolara. Ethereum je nastavio ovaj zamah pokretanjem prvog DAO-a (Decentralizirana autonomna organizacija). Ovaj se događaj dogodio u travnju 2016. Pokretanje DAO-a ojačalo je status Ethereuma i pomoglo mreži da osigura 150 milijuna dolara na svom javnom ICO-u. U to je vrijeme DAO bio najveći događaj financiranja putem medija koji se održao u blockchain industriji.

Bitcoin vs Ethereum – Jabuke protiv naranče

Sad kad ste bolje razumjeli razlike između Bitcoina i Ethereuma, lako je shvatiti zašto oba projekta imaju dugovječnost u sektoru. Kao takvi, većina kripto ulagača drži oba ova novčića u svom portfelju.

Gdje kupiti Bitcoin (BTC) & Ethereum (ETH)

To su dvije najpopularnije kriptovalute na svijetu. Razmjene u nastavku omogućuju kupnju obje ove digitalne imovine.

Bitcoin vs Ethereum: u čemu je razlika? Bitcoin vs Ethereum: u čemu je razlika? Bitcoin vs Ethereum: u čemu je razlika?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za brokere digitalne imovine (kriptovalute) uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za brokere digitalne imovine (kriptovalute) uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za brokere digitalne imovine (kriptovalute) uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

Najbolje za

Napredni korisnici

Najbolje za

USA Traders

Najbolje za

Europski trgovci

Minimum računa

Nijedna

Minimum računa

1,00 USD

Minimum računa

35 €

Promocije

10% povrata novca

Šifra popusta: EE59L0QP

Promocije

Nijedna

Promocije

Nijedna

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner