Kako kratiti Bitcoin (BTC) – Vodič koji je lako slijediti

Naučiti kako kratiti Bitcoin (BTC) osnovna je vještina koju želite naučiti ako namjeravate postati profesionalni kripto trgovac. Značajno je da je kratki spoj napredna investicijska strategija koja dolazi s visokom razinom rizika. Međutim, ako savladate ovu vještinu, stječete sposobnost stjecanja masovnih povrata u vrijeme pada tržišne vrijednosti.

Što je kratka prodaja?

Kratka prodaja je metoda ulaganja koja vam omogućuje da iskoristite pad cijena određene imovine. Kad investitor nagađa o padu razmjenjive imovine kao što su Bitcoin, dionice ili druge cijene vrijednosnih papira, može ostvariti dobit koristeći kratke hlače. U scenariju kratke prodaje kladite se protiv cijene predmetnog sredstva.

Zašto biste željeli kratki bitcoin?

Iako je dugoročno lako vidjeti da Bitcoin i dalje bilježi aprecijaciju cijena, postoji bezbroj razloga za skraćivanje ove kriptovalute. Tržište je nestabilno i umjesto da pustite da vaša gospodarstva sjede u vrijeme pada tržišne vrijednosti, možete osigurati svoje vlasništvo koristeći kratke hlače.

Bitcoin godišnji ciklus cijena

Bitcoin godišnji ciklus cijena

Kako funkcionira skraćivanje bitcoina

Da bismo razumjeli kratki spoj, pogledajmo prvo industriju koja je stvorila ovu metodu, dionice. Na burzi je prodaja na kratko popularna strategija ulaganja. Da bi postigao kratki rok, investitor posudi određenu količinu dionica za koju vjeruje da će joj vrijednost opadati. Čim investitor primi te dionice, prodaje ih po trenutnoj tržišnoj vrijednosti. Jednom kada cijena imovine padne, investitor tada može otkupiti dionice i vratiti ih zajmodavcu.

Bitcoin kratke hlače

Iako je imovina drugačija, kratkovanje Bitcoina djeluje na približno isti način. Kripto trgovac posudit će Bitcoin prije predviđenog pada tržišta. Čim investitor primi njihov Bitcoin, imovina se prodaje. Nakon što vrijednost Bitcoina dovrši pad, investitor otkupljuje Bitcoin s izvornim prodajnim sredstvima.

Budući da je cijena Bitcoina jeftinija nego kad ste je posudili, možete vratiti zajam i zadržati razliku u otplati i ukupnim trgovinskim akcijama. Evo konkretnog primjera kratkog spoja u akciji.

Primjer skraćenja

Jeremy posuđuje 5 bitcoina po cijeni od 12 000 dolara po komadu. Odmah prodaje te novčiće za 60.000,00 dolara. Prođe nekoliko dana. Trećeg se dana Jeremyjeva slutnja pokazala točnom. Cijena Bitcoina napravila je veliku korekciju na 10.000,00 dolara.


Jeremy zatim otkupljuje Bitcoin koristeći 60.000 dolara koje je držao od početne prodaje svojih udjela. Budući da je cijena Bitcoina pala 2000 dolara po komadu, Jeremy za kupnju dobiva šest Bitcoina. Zatim vraća pet bitcoina zajmodavcu. Posljednji Bitcoin je njegov profit.

Jeremy može prodati ovaj Bitcoin i zadržati 10.000 dolara ili zaradu može koristiti za druga ulaganja. Da nije uskratio tržište, u svom bi portfelju pokazao samo gubitke. Čak i da je svoju imovinu zamijenio stabilnim kovanicama, samo bi napravio razliku u cijeni u odnosu na svoje izvorno vlasništvo i pad vrijednosti. Umjesto toga, on pet puta poveća svoj ROI koristeći ovu naprednu metodu trgovanja.

Kako kratko Bitcoin?

Skratiti Bitcoin danas je lakše nego ikad. Prvi korak je lociranje pouzdane platforme koja omogućuje trgovanje polugom. Te su platforme specijalizirane za rizične kratkoročne investicijske zajmove.

Što je najvažnije, morat ćete vratiti bilo koji zajam koji ste uzeli, plus naknade. Ako posudite deset Bitcoina, morat ćete ih vratiti natrag kad dođe vrijeme da vratite zajam. Kako bi se osiguralo da ispunite svoje obećanje, ove platforme zahtijevaju od korisnika da polože polog ili maržu.

Vaši zahtjevi za maržom djeluju kao oblik osiguranja ili osiguranja. Ova imanja vraćaju vašu poziciju s ciljem osiguranja otplate dionica na dogovoreni budući datum. Ako vam se kratka pokaže pokvareno, zajmodavac može, i najvjerojatnije, pozvati vašu maržu. Većina platformi samo vam mora dati brzu obavijest da to učinite. Iz tih razloga nužno je pročitati sve fine detalje vašeg kratkog sporazuma o Bitcoinima.

Načini kratkog bitcoina

Danas postoje razni načini za skraćivanje Bitcoina. Svaka od ovih tehnika pruža svoje prednosti i nedostatke. Morate razmotriti cijelu situaciju prije nego što odlučite koja strategija najbolje odgovara vašim potrebama.

Kratka prodaja – ugovor o razlici (CFD)

Jedan od najpopularnijih načina skraćivanja Bitcoina je upotreba CFD-a. CFD-ovi vam omogućuju kratki Bitcoin bez izravne kupnje kovanica. Umjesto toga, potpisujete CFD i pristajete samo platiti razliku između cijene imovine u trenutku zajma i ugovorne stope. CFD-ovi su popularni jer su prikladniji i ekonomičniji jer nema potrebe za dodatnom kupnjom.

Kako kratiti CFD

eToro je glavna razmjena za usluge trgovanja CFD-om za kriptovalute. Za početak ćete morati stvoriti račun. Srećom, postupak je jednostavan. Prije nego što budete mogli koristiti platformu, morate potvrditi svoj identitet i račun putem e-pošte.

Nakon što ste sve postavili, kratki spoj je jednostavan. Sve što trebate je otvoriti trgovinu na BTC / USD instrumentu. Dalje, morate odabrati “Prodaja” iz opcija. Otvorit će se zaslon koji će vam omogućiti postavljanje svih detalja vašeg CFD-a. Ne postaje lakše od toga. Najbolje od svega je što eToro ima napredno sučelje u kojem se lako kretati. Ovdje se prijavite i možete biti u toku sa svim događanjima na tržištu.

Upozorenje: Imajte na umu da svo trgovanje uključuje rizik. 67% računa malih ulagača gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim dobavljačem. Trebali biste razmisliti možete li si priuštiti rizik od gubitka novca. Ovaj je sadržaj samo u obrazovne svrhe i nije investicijski savjet.

Razmjena kratki

Danas na tržištu postoje mnoge burze koje nude usluge kratkog spoja. Većina ovih platformi omogućuje vam da iskoristite svoju strategiju kratkog spoja. Kratki spoj s polugom je čin posudbe više Bitcoina od burze nego što imate prije prodaje.

Dump cijena bitcoina

Dump cijena bitcoina

Trgovina polugom jedna je od najrizičnijih strategija na tržištu. Potrebno je čvrsto razumijevanje tržišnih uvjeta i vašeg ulaganja. Uz to, stvarno vam treba besprijekorno vrijeme da biste bili uspješni s ovom strategijom. Ako se na burzi osjeća kao da će vam se investicije pokvariti, zatvorit će vašu trgovinu rano, zadržati maržu i natjerati vas da vratite zajam.

Razumijevanje kada kratko

Postoje određena vremena kada je kratkanje Bitcoina složenije od drugih. Na primjer, skraćivanje Bitcoina protiv dugoročnih trendova može u najmanju ruku biti nezgodno. Bitcoin ima način da polako raste u vrijednosti. Obrnuto, ova digitalna imovina može u nekoliko minuta propustiti tisuće dolara tržišne vrijednosti. Ovi scenariji stavljaju u perspektivu zašto novi ulagači mogu otežati uspješno dovršavanje kratkog spoja.

Razumijevanje mentaliteta tržišta

Također je važno uzeti u obzir mentalitet drugih trgovaca na tržištu. Ako kratite Bitcoin i iznenada cijena počne brzo rasti, morat ćete požuriti s otkupom imovine. Nažalost, svaki drugi investitor koji je donio istu odluku nastojat će izvršiti isti zadatak.

Ovaj iznenadni nagon za otkupom Bitcoina naglo povećava tržišnu vrijednost. Kada se ovaj scenarij odigra, to je ono što je poznato kao kratko stiskanje. Kratki stisci povećavaju vaše gubitke na ovoj poziciji. Da biste izbjegli ovaj scenarij, morate biti oprezni u svojim tržišnim procjenama.

Prošla rasprodaja bitcoina 

Bitcoin tržište ima devet godina podataka o trgovanju da bi ih sada podržalo. Kratki uvid u prošlost Bitcoina i lako možete vidjeti scenarije koji su pokrenuli velike rasprodaje. Što više razumijete ove scenarije, to će biti lakše prepoznati sljedeću veliku rasprodaju na tržištu. Evo nekoliko glavnih razloga zašto su cijene Bitcoina u prošlosti posrtale.

Odlagalište bitcoin kitova - kako skratiti bitcoin (BTC)

Odlagalište bitcoin kitova – kako skratiti bitcoin (BTC)

Zakonska zabrinutost

Budući da je kripto tržište još uvijek u ranoj fazi, još uvijek postoji puno regulatorne nesigurnosti oko ove industrije. U slučaju da velika zemlja zabrane ili donese neki stav protiv Bitcoin-a, tržište će se prilagoditi u skladu s tim.

Glavni hakovi na burzi – kratki bitcoin

Povijest je pokazala da glavni tečajni hakeri mogu smanjiti cijene Bitcoina u nekoliko minuta. Jedan od poznatih primjera odigravanja ovog scenarija bio je tijekom hakiranja Mt.Gox-a. U to vrijeme, Mt.Gox bila najveća razmjena bitcoina na svijetu. Njegovo je hakiranje mjesecima smanjilo cijene Bitcoina.

Tvrde vilice

Tvrde vilice nastaju kada se zajednica koja stoji iza kripto projekta podijeli na određenoj nadogradnji. U tvrdoj rašlji, neki rudari odbijaju prijeći na novi protokol. To stvara dva odvojena blockchaina od trenutka kada se vilica pomakne naprijed. Prema tome, tvrde vilice također stvaraju pukotinu u zajednici za podršku kovanicama.

Cijene bitcoina zabilježile su pad kada se zajednica podijelila zbog veličina blokova transakcija. Red je na kraju doveo do stvaranja Bitcoin Cash. Danas oba novčića snažno prate tržište.

Odgođena ažuriranja

Postoji još jedan scenarij povezan s ažuriranjem koji može smanjiti cijenu digitalnog materijala. Kada važne nadogradnje zabilježe znatna kašnjenja, investitori mogu prouzročiti gubitak vjere. Ovaj gubitak vjere pokazuje se u negativnim kretanjima cijena.

Bitcoin je vidio neke značajne nedostatke cijena kada su programeri odgodili ažuriranje SegWit. SegWit smanjio veličinu transakcija u pokušaju borbe protiv zagušenja tržišta na Bitcoinovom blockchainu. U to je vrijeme zagušenje mreže bilo neizdrživo. Slijedom toga, svako je kašnjenje nailazilo na negativna kretanja cijena.

Programeri koji izlaze iz projekta

Još jedan veliki razvoj koji može naštetiti cijeni novčića je izlazak ključnog člana s platforme. Blockchain programeri vrlo su traženi. Vrhunski programeri cijenjeni su u cijeloj industriji. Kad netko napusti projekt, to može simbolizirati početak kraja za novčić. To također može predstavljati pomak u primarnoj funkcionalnosti novčića koji ide prema naprijed. U svakom slučaju, investitori ne vole vidjeti ove momke kako odlaze.

Budući scenariji rizika

Postoje i budući scenariji koji bi se mogli dogoditi koji bi negativno utjecali na cijenu Bitcoina. Na primjer, ako se pokvari kriptografski algoritam raspršivanja Bitcoina, novčić će postati nesiguran i njegova će tržišna vrijednost strmoglaviti. U istom smjeru razmišljanja, velika iskorištavanja kodiranja također bi mogla dovesti do toga da investitori izgube vjeru u ovu kriptovalutu.

Budući propisi

Regulatorne promjene na tržištu možda su najveće prijetnje cijenama Bitcoina. U prošlosti su velike zemlje, poput Kine, vršile snažan pritisak na tržište. Kina je 2017. godine zabranila sve razmjene i ICO-ove u zemlji. Ove su akcije naglo spustile cijenu Bitcoina nakon vijesti.

Satoshi’s Back

Anonimni kreator bitcoina Satoshi Nakamoto posljednjih je nekoliko godina ostao u sjeni. U prvim danima Bitcoina, Nakamoto je iskopao preko milijun kovanica. Ovi novčići sjede u njegovim novčanicima od prvog dana. Ako bi ti novčići ušli na tržište, cijena Bitcoina vidjela bi ogromnu korekciju koja odražava dodatnu ponudu.

Rizici od skraćivanja bitcoina

Kratke prodaje smatraju se rizičnom strategijom trgovanja jer ograničavaju dobit čak i kad povećavaju gubitke. Skraćivanje je posebno rizično ako zajmodavac privuče sredstva prije nego što cijene imaju priliku pasti. Postoje neke tehnike koje možete upotrijebiti za pojednostavljivanje postupka, no niti jedna nije potpun dokaz.

Ispitajmo isti primjer od prije korištenja bitcoina od 12 000 USD koji su pali na 10 000 USD. U prvom scenariju kratki završeni prema planu, cijena Bitcoina je pala i investitor je otplatio svoje dugove zajmodavcu. Sad da vidimo što bi se dogodilo da cijena Bitcoina ne padne.

Maksimalna izloženost riziku

Recimo da je cijena Bitcoina skočila i do 13 000 USD, umjesto da je pala. U ovoj situaciji zajmodavac bi zatražio zajam. Zajmodavac bi zatvorio vašu trgovinu i zadržao vašu maržu. Uz to, dugovali biste Bitcoin u vrijednosti od 65.000 USD umjesto originalnog Bitcoina u vrijednosti od 60.000 USD koji ste posudili.

Skraćivanje Bitcoina – Sažetak

Skraćivanje je sjajan način za ostvarivanje dodatne dobiti. Međutim, ako ste novi u trgovanju ili niste upoznati s tržištem, kratki je spoj jedan od najbržih načina da izgubite plijen. Iz tih razloga svaki ulagač mora malo potražiti dušu prije nego što uskoči na tržište kratkih spojeva. To je rečeno, kratki spoj moćan je alat koji investitorima pruža ogroman ROI kada se pravilno završi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map