Što je Bitcoin ETF?

Vjerojatno ste čuli za izraz Bitcoin ETF o kojem se više puta razgovaralo u posljednjih nekoliko godina. Ovi jedinstveni fondovi kojima se trguje na burzi (ETF) pružaju investitorima veću fleksibilnost, zaštitu i sigurnost od tradicionalnih ulaganja. ETF je fond koji prati izvedbu imovine ili grupe imovine. Kao takvi, ETF-ovi mogu biti izvrstan način za povećanje dobiti i ublažavanje rizika.

Što je ETF?

ETF je alat za ulaganje koji uključuje košaricu vrijednosnih papira. ETF-ovi su vrlo popularni na tržištu. Trenutno se koriste za bezbroj različitih investicijskih strategija. Te strategije uključuju stvaranje prihoda, špekulacije, povećanje cijena i nadoknađivanje rizika u portfelju investitora.

Važno je da ETF može uključivati ​​sve vrste ulaganja. Uobičajeno je vidjeti ETF koji nudi izbor dionica, robe ili obveznica. Na taj su način ETF-ovi vrlo slični uzajamnim fondovima. U mnogim slučajevima ETF će sadržavati dionice različitih tvrtki koje su povezane s određenim sektorom, poput bankarstva ili obrambene industrije.

Tržišne špekulacije o odobrenju bitcoin ETF-a - Woobull

Tržišne špekulacije o odobrenju bitcoin ETF-a – Woobull

Također, postoje ETF-ovi koji su daleko inkluzivniji. Ta ulaganja mogu sadržavati stotine ili tisuće dionica u raznim industrijama. Uz to, mogu uključivati ​​američke i međunarodne tvrtke, ovisno o ETF-ovim specifičnostima. Slijedom toga, ETF-ovi su izuzetno popularni na globalnoj razini.

Za razliku od uzajamnih fondova, ETF-ovima se trguje svakodnevno. Otuda i njihov naziv “Fondovi kojima se trguje na burzi”. Kao takva, ove investicije imaju oscilacije cijena, ovisno o njihovom sastavu i tržišnoj aktivnosti. Njihove oscilacije cijena mogu biti suptilnije jer je fond prosjek svih ulaganja koja sadrži.

Jedna od glavnih prednosti ETF-a je što investitorima omogućuje uštedu velikog vremena na naknadama i omjerima troškova. Uz to, vaš je prosječni ETF daleko likvidniji od uzajamnih fondova ili drugih investicijskih sredstava na tržištu. Ova dodana likvidnost izjednačava se s više mogućnosti za ulagače u ove fondove.

Vrste ETF-a

  • Obveznički ETF
  • Industrijski ETF
  • Robni ETF
  • Valuta ETF
  • Inverzni ETF

Što je Bitcoin ETF?

Koncept Bitcoin ETF-a dugo je očekivan u industriji. Značajno je da je više tvrtki podnijelo zahtjeve DIP-u tijekom prošle godine. Nažalost, još nitko nije dobio odobrenje. Do danas, SEC oklijeva dopustiti ETF-u fokusiranom na kriptovalute da se pojave. Najnovije, WisdomTree otkrio je najnovije u dugom nizu prijava SEC-a

Bitcoin ETF odavno je zanimljiva perspektiva na tržištu i to s dobrim razlogom. Bitcoin ETF koji povezuje cijenu Bitcoina omogućio bi investitorima da zarađuju na volatilnosti Bitcoina bez izravnog izlaganja kripto tržištu. Na taj bi način glavni investitori mogli izbjeći još uvijek zakonski okvir povezan s ulaganjem u kriptovalute.

Bitcoin ETF – sigurnost

U prvom redu, Bitcoin ETF omogućuje investitorima kupnju i prodaju na tradicionalnim burzama u odnosu na novonastale platforme za kripto trgovanje. Ova sposobnost velika je prednost za velike financijske institucije koje nisu u mogućnosti sudjelovati na tržištu u njegovom trenutnom nereguliranom statusu. Slijedom toga, mnogi vjeruju da bi odobrenje SEC-a katapultiralo vrijednost kriptomarketa dalje.


Uz to, Bitcoin ETF pružio bi investitorima više mogućnosti. Trenutno investitori ne mogu kratiti Bitcoin kad vjeruju da će cijena pasti. Uvođenje ovog novog financijskog instrumenta pruža investitorima sve tradicionalne ETF funkcionalnosti na koje su navikli

Napokon, ETF-ovi postoje već neko vrijeme. Dok je Bitcoin još uvijek relativno nov koncept za većinu ljudi. Ovaj nedostatak razumijevanja i transparentnosti čini izravno ulaganje u kriptovalute većim rizikom za neke. Suprotno tome, ETF-ovi postoje desetljećima i većina ulagača upoznata je s njihovim mogućnostima i procesima.

SEC protivljenje Bitcoin ETF-ovima

Uzimajući u obzir sve prednosti stečene uvođenjem Bitcoin ETF-a na tržište, ne čudi da je više tvrtki pokušalo takvu akciju. Prvi pokušaj iznošenja ovog novog doba financijskog proizvoda na tržište došla su od dva diva u industriji – Cameron i Tyler Winklevoss.

Blizanci Winklevoss - CNN

Blizanci Winklevoss – CNN

Blizancima Winklevoss inovacije nisu strane. Ovi diplomci s Harvarda najpoznatiji su po svojim tužba protiv osnivača Facebooka Marka Zuckerberga u kojem su tvrdili da im je ukrao koncept Facebooka. U posljednje vrijeme par je poznat po svom pro-bitcoin stavu. Braća su bila jedan od prvih Bitcoin milijardera na svijetu i trenutno vode izuzetno popularnu burzu Gemini.

Godine 2017. blizanci Winklevoss predali su prijavu SEC-u za Winklevoss Bitcoin Trust. Međutim, DIP je brzo odbio zahtjev. DIP je naveo zabrinutost zbog neuređenog statusa Bitcoina. Međutim, mnogi u industriji istaknuli su da već postoji više ETF-ova za industrije koje ne podliježu propisima.

Povjerenik SEC-a na brodu s Bitcoin ETF-om

Braća su podnijela još jednu prijavu početkom ove godine. DIP je ponovno ukorio njihov zahtjev. Međutim, ovog puta na brodu je bilo nekih članova DIP-a s konceptom. Točnije, povjerenica DIP-a Hester Peirce. Podnijela je neslaganje s odlukom odbora navodeći brojne slučajeve u kojima je Bitcoin ETF bio pod nepravednim pritiskom u odnosu na druge financijske instrumente.

U 2018. je još jedna tvrtka napravila značajan pokušaj da osigura Bitcoin ETF. Ovaj put, blockchain startup VanEck SolidX predao je Bitcoin Trust ETF prijavu. Tvrtka je vjerovala da ima veće šanse za odobrenje, jer je fond bio usmjeren samo na profesionalne ulagače. Primjerice, fond košta 200.000 USD. Unatoč njihovom novom pristupu, DIP je negirao njihove napore.

Nakon višestrukih odbijanja prijava, DIP je otvarao prijave za javne komentare. Važno je da su regulatori tražili uvid javnosti o svojim odlukama. Važno je napomenuti da je većina komentara na prijave bila pozitivna za odobrenje ovih instrumenata.

Kako bi bitcoin ETF mogao utjecati na bitcoin

Analitičari već dugo vjeruju da bi odobravanje bitcoin ETF-a katapultiralo tržišnu vrijednost Bitcoina. Ovo vjerovanje je očito kada se ispituje cijena aktivnosti Bitcoina u vrijeme mogućih odobrenja ETF aplikacija. Nadamo se da će u narednim mjesecima regulatori zauzeti otvoreniji i pošteniji pristup kripto tržištu. Za sada cijela blockchain zajednica strpljivo čeka odobrenje za Bitcoin ETF.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map