Što je Bitcoin Rudarstvo? Vodič za početnike za nove korisnike

Ne morate se upuštati preduboko u kripto tržište prije nego što naletite na termin Bitcoin rudari. Razumijevanje rudarstva bitcoina, kojim svrhama služi i kako to postati važan je dio upoznavanja tehnologije blockchain. Rudari bitcoina jezgra su najvećeg svjetskog blockchaina. Evo kako štite korisnike i pomažu u promicanju daljnjeg usvajanja Bitcoina.

Blockchain

Da biste razumjeli što je Bitcoin rudar, prvo morate razumjeti blockchain tehnologiju. Blok lanac je mreža računala koja svi zajedno rade na ažuriranju i provjeri digitalne knjige. Za razliku od centraliziranih sustava poput vaše banke, blockchain se oslanja na decentralizirani protokol kako bi se knjiga održala sigurnom.

Što su Bitcoin rudari?

U tradicionalnom bankarskom scenariju, vaša centralizirana financijska institucija primila bi vaš zahtjev za transakcijom, a zatim bi ga odobrila ili odbila, ovisno o tome kako odgovara njihovom određenom dnevnom redu. U mreži Bitcoina središnju banku zamjenjuju redoviti korisnici. Svi redoviti korisnici istovremeno rade na provjeri blokova transakcija. Ti su korisnici poznati pod nazivom Bitcoin rudari.

Pojam rudar odnosi se na količinu vremena i resursa potrebnih za uspješno kovanje novih Bitcoina. Poput rudarstva zlata, i izdaci su povezani sa stvaranjem imovine. Na taj se način svaki novi Bitcoin rađa s inherentnom vrijednošću.

Bitcoin Rudarska farma

Bitcoin Rudarska farma

U Bitcoinovom blockchainu svaki rudar (poznat i kao čvor) zajedno s mrežom radi na provjeri svake transakcije. Međutim, samo jedan rudar prima nagradu i dobiva dodavanje stvarnog bloka u lanac transakcija, čime se proširuje blockchain.

Dokaz o radu

Bitcoin mreža uvodi protokol poznat pod nazivom Proof-of-Work (PoW) kako bi se utvrdilo koji čvor dobiva nagradu za njihov trud. Ovaj je sustav napredna matematička jednadžba. Jednadžba je toliko teška da je logičnije za vaše računalo izvoditi slučajna pogađanja, a ne izravno dovršavati jednadžbu.

Ovo nasumično nagađanje maksimalno gura vaš procesor. Ovaj računski napor rezultira troškovima u obliku troškova električne energije. Izvješća su pokazala da potrošnja energije Bitcoina iznosi oko 120 gigawata (GW) u sekundi. To pretvara u oko 63 teravat-sata (TWh) godišnje.

SHA-256

Bitcoin mreža ovisi o matematičkom algoritmu poznatom kao SHA-256. SHA predstavlja algoritam sigurnog raspršivanja. Ova jednosmjerna kriptografska hash funkcija osigurava da je svaka Bitcoin transakcija potvrđena i potvrđena iz više izvora prije njenog dodavanja. Da bi pružio dodatnu sigurnost, Bitcoin dva puta primjenjuje funkciju SHA-256. Taj je postupak poznat kao dvostruki SHA-256.


Nagrade

Bitcoin nagrađuje rudare za njihov trud u novokovanom Bitcoinu. Značajno je da je ovo jedini put kada novi Bitcoin ulazi na tržište. Na taj način Bitcoin funkcionira kao predvidljiva novčana ponuda. U svojim najranijim danima, rudari bitcoina dobili su nagradu od 50 BTC za svoje probleme. Iako se ovo danas može činiti bogatstvom, tada je to bilo samo nekoliko dolara.

Automatsko podešavanje poteškoća

Kako bi se osiguralo stabilno izdavanje Bitcoina, sustav koristi težak algoritam prilagodbe. Ovaj protokol zahtijeva da odgovor na jednadžbu SHA-256 ima određeni broj nula ispred da bi odgovarao kao točan odgovor. Teškoća ove jednadžbe može se povećati ili smanjiti zahtijevajući više ili manje nula u predgovoru odgovora.

Svakako, algoritam prilagodbe poteškoća temelji se na ukupnoj snazi ​​raspršivanja mreže. Što više rudara sudjeluje, jednadžba postaje teža. Također, što su moćnije rudarske platforme, to je jednadžba teža. To osigurava da novi Bitcoin na tržište uđe u intervalima od deset minuta.

Što su Bitcoin rudari

Što su Bitcoin rudari?

Kao dio prilagodbe poteškoća, nagrade za rudarstvo Bitcoina s vremenom se prepolovljuju. Ovo smanjenje odgovara rastućoj vrijednosti kovanice na tržištu. Ovi su događaji rudarska zajednica poznata kao prepolovljenje. Ogromni su to događaji koje obično prate stratosferski dobici u vrijednosti Bitcoina. Posljednje prepolovljenje dogodilo se 11. svibnja 2020.

Napredni rudari ulaze na tržište

Kako se vrijednost Bitcoina povećavala, tako se povećavao i interes rudara za iznalaženje načina za bolje rješavanje jednadžbe SHA-256. Ti su napori doveli do stvaranja prilagođenih rudarskih platformi dizajniranih posebno za odobravanje Bitcoin transakcija. Ove rudarske platforme započele su kao domaći projekti. Danas industrija rudarskih platformi obuhvaća milijarde dolara.

GPU rudari

Prva velika nadogradnja rudarske opreme dogodila se kad su rudari shvatili da grafičke kartice mnogo brže rješavaju ponavljajući zadatak jednadžbe SHA-256. Vaš CPU je dobar u mnogim stvarima, ali zapravo nije ni u čemu. Dok su grafičke kartice izvrsne u određenim zadacima, ali zapravo nisu korisne za bilo koju drugu svrhu osim one koja odgovara njihovom primarnom slučaju upotrebe.

Na kraju su rudari shvatili da su GPU kartice mnogo učinkovitije u ispunjavanju algoritma Proof-of-Work u usporedbi s normalnim računalima. Ova spoznaja dovela je do navala na tržištu za ove kartice. Tvrtke poput Nvidie počele su vidjeti svoju cjelokupnu ponudu kartica koje su kupile rudarske farme u želji da steknu dragocjenu snagu raspršivanja u mreži.

Na kraju je došlo do velikih kašnjenja i čekanja na ovim proizvodima. Problem se toliko pogoršao da su se proizvođači žalili da su njihovi namijenjeni kupci mogli doći do proizvoda zbog velike potražnje rudara.

ASIC rudari

GPU rudarima je sve išlo kako treba, sve dok najveći svjetski proizvođač opreme za Bitcoin Rudarstvo, Bitmain nije povećao cijenu. Tvrtka je zauvijek promijenila tržište uvođenjem prve ASIC (Application Specific Integrated Circuit) rudarske opreme. ASIC rudari tisuće puta brže rješavaju algoritam SHA-256 u usporedbi s GPU karticama.

Bitmain Rudarske platforme

Bitmain Rudarske platforme

Tajna učinkovitosti ASIC-ovih platformi jest činjenica da su oni prilagođeni za rješavanje algoritma SHA-256 i ništa drugo. Ovaj posebno izgrađeni Bitcoin rudarski čip stvorio je priljev snage raspršivanja što je još više povećalo poteškoće za redovne rudare. Važno je da ASIC rudare možete koristiti samo za njihove kripto valute. Nisu u mogućnosti prebaciti svoj algoritam rudarenja na druge mogućnosti.

Doviđenja do prosječnog rudara

Ubrzo je postalo očito da rudarenje procesora više nije održiva opcija. I danas možete raditi na CPU-u, ali šanse za nadmašivanje ovih snažnih platformi su malene. Nije nemoguće, ali vrlo nevjerojatno. Ipak, na tržištu postoji mnogo onih koji se žele vratiti u dane u kojima bi bilo koji korisnici mogli pomoći u osiguranju Bitcoin mreže i zaraditi profit.

Bitmain

Kao najveći proizvođač rudarskih platformi i operater rudarskih bazena na svijetu, Bitmain ima znatan utjecaj na tržištu. Platforma je savila mišiće kada je podržavala stvaranje Bitcoin Casha tijekom hard forka krajem 2017. godine. Njihova podrška pomogla je cementiranju novčića kao održive alternative na tržištu.

Bitcoin rudarski bazeni

Bazeni za rudarstvo bitcoina nastali su kao način da se ravnopravno poravnaju uvjeti. Bazen za rudarstvo kombinira svu snagu korisnika i dijeli nagrade korisnicima na temelju njihovih doprinosa. Danas su rudarski bazeni najveći bitcoin rudari na tržištu. Studije su pokazale da ti rudarski bazeni jednim postižu opasne razine koncentracije izvješće otkrivajući da tri najveća rudarska bazena kontroliraju preko 65% ukupne snage raspršivanja Bitcoina.

Trenutno najveći bazen za rudarenje bitcoina na svijetu je F2Pool. Suludo, samo ovaj jedan bazen kontrolira 20% kolektivne hash snage mreže. Važno je napomenuti da je upravljanje rudarskim bazenom nezgodan zadatak. F2Pool navodi da je doživio dugu sušu gdje bazen nije dobio nikakve nagrade. U više od jednog slučaja platforma je izgubila preko 100 BTC-a u smislu da mora platiti rudarima bez da sami rude blokove. Međutim, kada pogledate širu sliku, rudarski bazeni na kraju postaju izuzetno profitabilni za tvrtke koje njima upravljaju i mogu izdržati ove suše.

Rudarstvo u oblaku

Za svakoga tko želi postati Bitcoin rudar, ali ne želi trošiti vrijeme na učenje tehničkih aspekata umjetnosti ili na istraživanje načina izrade ili kupnje vrhunske opreme, postoji rudarstvo u oblaku. Platforme za rudarstvo u oblaku iznajmljuju svoju snagu raspršivanja korisnicima po dogovorenoj cijeni. Oblak u oblaku jedan je od najjednostavnijih načina da novi korisnici sudjeluju u rudarskom sektoru bez većih ulaganja.

Postoje neke zabrinutosti koje se moraju riješiti prilikom donošenja odluke o usluzi rudarstva u oblaku. Morate se pridržavati samo najuglednijih davatelja usluga u oblaku. Na tržištu je tijekom posljednjih jedanaest godina izvedeno mnoštvo prevara u oblaku. U većini prijevara u rudarstvu u oblaku platforma će uzimati sredstva novih korisnika kako bi starima isprva isplatila obećani povrat. Jednom kada se pročuje da je platforma legitimna, tepih tvrtke povlači sav korisnikov Bitcoin.

Prevare u oblaku su važne

Ove su godine na vidjelo izašle više rudarskih prevara. U jednom primjeru, grupa prevaranata koji vode tvrtku pod nazivom Mining City Cloud Mining s Filipina prevarila je korisnike od milijuna. Tvrtka je tvrdila da plaća 92 dolara dnevno za sudjelovanje u rudarima. Na Filipinima je ovo značajan iznos koji je služio kao savršen mamac za nove kripto korisnike.

Regulatori su zaustavili prevaru ove godine u rujnu. Službenici su izjavili da „Rudarski grad nije registriran pri Komisiji i djeluje bez potrebne licence i / ili ovlasti za traženje, prihvaćanje ili preuzimanje investicija / plasmana od javnosti niti za izdavanje investicijskih ugovora i drugih oblika vrijednosnih papira.“ Također su optužili tvrtku da vodi Ponzijevu shemu.

Pitanja o rudarstvu bitcoina

Trenutno postoji niz zabrinutosti za rudarstvo Bitcoina s kojima se tržište suočava. Kao prvo, postoje neviđene razine centralizacije na tržištu. Centralizacija je loša za Bitcoin jer nagriza sigurnost mreže. Uz to, omogućava jednoj grupi da dalje diktira svoju volju drugim korisnicima u smislu odobravanja nadogradnji i promjena protokola.

Potrošnja električne energije

Još jedna glavna briga oko Bitcoin rudarskog sektora je održivost. Bitcoin zahtijeva suludu količinu električne energije da bi nastavio raditi. Izvješća stavljaju potrošnju električne energije Bitcoina u ravan s razvijenim europskim zemljama. Ova potražnja za energijom navela je mnoge da traže održivije mogućnosti.

Obnovljiva energija

Jedna od popularnih opcija koje zapošljava oko 39% zajednice rudarstva Bitcoina je obnovljiva energija. Korištenje geotermalnih, vjetrovnih i vodenih sustava električne energije omogućuje rudarima Bitcoin da osiguraju svoju dobit bez ikakvog rasipanja. Napor da se prebace na više zelenih alternativa usporile su električne tvrtke koje nude popuste na farme rudnika Bitcoina.

Rudarska oprema za bitkoine s pogonom na zelenu energiju

Rudarska oprema za bitkoine s pogonom na zelenu energiju

Budućnost rudarstva bitcoina

Svako pogađa kakva će biti budućnost rudarstva Bitcoina. Nema sumnje da će proizvođači i dalje pomicati granice obrade u smislu rudarskih postrojenja. Također postoji velika vjerojatnost da će institucionalno usvajanje Bitcoina uzrokovati veću upotrebu mreže i u narednim mjesecima. Sve ove brige dovode do većih poteškoća kod rudara.

Uz to, postoji činjenica da će jednog dana biti iskopano svih 21 milijun Bitcoina. Nitko nije siguran što će se u ovom trenutku dogoditi s mrežom, ali većina analitičara slaže se da će Bitcoin do ovog trenutka imati značajnu vrijednost. Prema trenutnoj stopi izdavanja Bitcoina, posljednji Bitcoin bit će iskopan oko 2140. Srećom, programeri imaju dovoljno vremena da shvate stvari.

Tehničke izmjene

Također postoji šansa da se Bitcoin jednog dana odluči napustiti svoj Proof-of-Work algoritam u korist održivije opcije. Iako se ovo može činiti nemogućim, drugi po veličini PoW blockchain na svijetu, Ethereum se već priprema za upravo takav manevar. Ethereum namjerava prijeći iz PoW mehanizma u sustav Proof-of-Stake (PoS) prije kraja godine. Ova konverzija eliminira potrebu za algoritmom SHA-256 i smanjuje ukupnu električnu potrošnju mreže. Korisnicima bi također omogućilo da ulože kripto za zaštitu mreže.

Bitcoin Rudarstvo zauvijek

Kako sada stoji, osnovna zajednica Bitcoina ne žuri se mijenjati niti jedan od glavnih protokola ove revolucionarne kovanice. Umjesto toga, maksimalisti Bitcoina vjeruju da je tajna široko prihvaćenog Bitcoina u razvoju dodatnih tehnologija kao što je Lightning Network. Korištenjem ovih izvanlančnih protokola Bitcoin dobiva novu funkcionalnost, učinkovitost i brzinu. Iz tih razloga bit će iskopavanje bitcoina stvar dugi niz godina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map