Trgovanje bitcoinima – Plan tehničke analize

Učenje čitanja kriptografskih karata osnovna je vještina za sve koji su zainteresirani za uspješno trgovanje Bitcoinom. Na prvi pogled trgovinske karte mogu se činiti stranim jezikom. Sve zbunjujuće linije, oblici i boje mogu početnicima izgledati vrlo zastrašujuće. Uz to, učenje tehničke analize zahtijeva da počnete učiti žargon povezan s trgovinom.

Srećom, kripto trgovanje je vrlo slično dionicama. Zapravo, jedina stvarna razlika je imovina. Obje imovine koriste iste osnove. Možete proučiti neke od najvećih svjetskih trgovaca dionicama i pružit ćete si nevjerojatnu prednost na tržištu.

Zapamtite, trgovanje ne znači biti drugačiji. Riječ je o razumijevanju psihologije tržišta. Drugim riječima, ne trebate iznova otkrivati ​​kotač. Isprva ćete vidjeti više uspjeha slijedeći put etabliranih trgovaca koji su ovu vještinu vježbali godinama. Sjajna vijest je da nakon što shvatite kako trgovati Bitcoinom, možete trgovati širokim nizom klasa imovine.

Prvi korak na vašem putu da postanete ultimativni trgovac Bitcoinima je upoznavanje osnova trgovanja. Morat ćete se upoznati s ključnim teorijama i terminologijom koja se danas koristi. Također ćete htjeti imati čvrsto razumijevanje različitih vrsta grafikona i prepoznavanja uzoraka.

Srećom, što se tiče trgovanja, povijest tržišta ima tendenciju ponavljanja. Slijedom toga, analiza vam omogućuje prepoznavanje ovih trendova i njihovo korištenje za donošenje utemeljene odluke o kretanju na tržištu u budućnosti.

Strategija Dow teorije

The Dow teorija je strategija koju je razvio Charles H. Dow., pa otuda i njeno ime. Dow je zajedno s Edwardom Jonesom i Charlesom Bergstresserom osnovao Dow Jones & Company, Inc. Trio je 1896. razvijao industrijski prosjek Dow Jones.

Charles Henry Dow - Trgovanje bitcoinima 2. dio

Charles Henry Dow – Trgovanje bitcoinima 2. dio

Dow teorija pruža vam dragocjen uvid u kretanje na tržištu. U njemu se navodi da tržišna cijena uzima sve u obzir. Svi se čimbenici, uključujući vanjski razvoj, te svi prethodni, trenutni i budući detalji kombiniraju kako bi se utvrdila tržišna vrijednost imovine.

Ova teorija znači da kao iskusni trgovac morate biti u mogućnosti nadgledati više varijabli na tržištu. Naučit ćete razumjeti trenutne, prošle i buduće zahtjeve vaše zajednice imovine. Ovo učenje mora proizaći iz stalnog prikupljanja informacija i tržišnih vijesti. Uvijek biste trebali obratiti posebnu pozornost na sve buduće propise.

Dow teorija znači da sva kretanja cijena uopće nisu slučajna, već upravo suprotno. Kretanje cijena prati veće trendove. Ti se trendovi mogu podijeliti u dvije kategorije – kratkoročne i dugoročne trendove.

Analiza tržišta bitcoina

U tehničkoj analizi tržišta usredotočujete se posebno na cijenu novčića. Ova strategija zahtijeva upotrebu tehničkih pokazatelja i zanemarivanje vanjskih varijabli koje doprinose cijeni. Na taj način možete ukloniti osjećaje iz svojih odluka.


6 Načela teorije Dowa

3 Tržišna kretanja

Glavni pokret – Glavni je pokret glavni trend koji je trenutno u tijeku. Ovaj će trend obuhvatiti godine tržišnih aktivnosti. Na primjer, glavno kretanje u bitcoinima je bikovsko ako pogledate kompletnu povijest trgovanja imovinom. Međutim, važno je razumjeti da glavni pokret može biti ili medvjeđi ili bikovski, ovisno o vremenskom okviru koji je uključen u vašu analizu.

Srednji zamah – Srednji zamah sekundarna je reakcija tržišta. Ova reakcija može trajati i do tri mjeseca. Srednje promjene uključuju povrat cijena. Ponovno praćenje je kada se kretanje tržišta Bitcoina počinje vraćati u prvobitno stanje prije tržišne aktivnosti. U većini slučajeva, povrat će se vratiti na 30% – 60% izvorne tržišne vrijednosti.

Kratki zamah – Kratke promjene su dnevne oscilacije cijena. Kratki zamah može u nekim scenarijima potrajati i mjesec dana. Ova manja kretanja nastaju zbog tržišnih špekulacija. Kao takav, Bitcoin redovito doživljava kratke promjene tijekom tjedna.

3 faze tržišta

Akumulacija

Faza akumulacije događa se kada upućeni investitori dobiju neke vrijedne informacije koje se odnose na njih i značajnu promjenu tržišnih uvjeta. Te informacije mogu uključivati ​​znanje stečeno unutar tvrtke ili iz drugih mogućnosti koje bi mogle utjecati na tržište. U oba slučaja, rezultati su isti. Ti investitori počinju kupovati ili prodavati svoju imovinu u želji da pozicioniraju vijesti.

Značajno je da je ovu fazu teško otkriti jer su kretanja na tržištu minimalna. Razlog za male prilagodbe tržišta je taj što većina ulagača nije upoznata s informacijama koje su dobili prvi pokretači. Budući da samo mali broj ljudi ima pristup tim informacijama, ta prodaja prolazi nezapaženo među dnevnim opsegom trgovine.

Apsorpcija

Apsorpcija se događa kada šira javnost počne primjećivati ​​tržišni trend koji se pojavljuje. Ovo sudjelovanje dovodi do većih tržišnih aktivnosti. Slijedom toga, više ulagača uskače u kretanje. Na kraju, ovaj scenarij dovodi do nagađanja koje potiče FOMO (strah od propuštanja).

Ovdje emocije igraju glavnu ulogu u diktiranju ponašanja tržišta. Ako se tržište tankira, investitori će se uplašiti i panično prodati svoj Bitcoin što dodatno potiče pad cijena. Suprotno tome, ako vrijednost Bitcoina počne naglo rasti, nalet novih ulagača ulazi na tržište pokušavajući uhvatiti sljedeću trku.

Distribucija

U ovoj fazi rani ulagači počinju ponovno uvoditi svoja nagomilana udjela u javnosti. Ti su investitori već ostvarili dobit i sada izlaze sa svojih pozicija prije nego što se trend preokrene. Ovaj izlazak uzrokuje pojavu ljuljačke koja stvara povrat cijena na tržištu. Neobučeni investitori ostaju u posjedu onih koji su bili ispred tog trenda.

Tržišta Odmah snižavaju vijesti

Tržište trenutno reagira na sve informacije u vezi s imovinom. Ova reakcija obuhvaća sve podatke oko ulaganja. Vrijednost vaše imovine odražava zbroj svih nada, strahova i očekivanja na čitavom tržištu. Vijesti poput budućih propisa, velikog institucionalnog usvajanja i uvođenja novih financijskih proizvoda igraju glavnu ulogu u određivanju cijena Bitcoina.

Investitor Mt.Gox-a nakon 650.000 BTC-a nestao

Investitor Mt.Gox-a nakon 650.000 BTC-a nestao

Osim toga, problemi koji nisu povezani s Bitcoinom mogu utjecati na cijenu vaše imovine. Pojave poput velikih izbora mogu baciti sumnju na stabilnost imovine u budućnosti. Ovaj je scenarij posebno istinit kada se razgovara s novom nereguliranom imovinom poput Bitcoina. Također, glavni događaji poput rata, prirodnih katastrofa ili pandemija utječu i na tržišnu vrijednost imovine.

Volumen potvrđuje trendove

Opseg imovine je količina tržišne aktivnosti koju doživljava. U slučaju bikova trenda, trebali biste primijetiti skokove u opsegu trgovanja. Ovo povećanje cijena trebalo bi odgovarati skoku u obujmu tržišta. Kada vidite skokove cijena bez odgovarajućeg povećanja obujma, to je obično znak onoga što je poznato kao pumpa. U pumpi, veliki ulagači manipuliraju cijenom imovine koristeći svoju težinu kako bi pokrenuli trend cijena.

Preokreti trendova

Ovo pravilo kaže da će tržište u pokretu ostati u pokretu sve dok se ne dogodi preokret trenda. U osnovi, ako primijetite trend velikih razmjera, možete očekivati ​​da će se trend nastaviti sve dok ne primijetite početak drugog razdoblja akumulacije od strane obrazovanih investitora.

Nažalost, može biti vrlo teško uspješno odrediti kada je u tijeku preokret. Tržište će uvijek imati male i srednje promjene. Ovi pokreti mogu biti vrlo nezgodno provjeriti je li neki pokret zapravo početak preokreta. Pažljiva procjena svih vanjskih čimbenika trgovanja može vam pomoći da napravite pravi izbor u tim situacijama

Bitcoin tehnička analiza

Tehnička analiza zahtijeva upotrebu kombinacije alata za predviđanje hoće li cijena Bitcoina rasti ili padati. Važno je što vam tehnička analiza pruža bolji uvid u tržište. Slijedom toga, što ste bolji u tome, više ćete uspjeha imati u trgovanju. Evo nekoliko ključnih pojmova koje trebate razumjeti kako biste pojednostavili tehničku analizu.

Vremenski okviri Bitcoin grafikona

Morate razumjeti vremenske okvire i kako će njihova upotreba utjecati na rezultate vaše analize. Ovo su najpopularniji vremenski okviri dostupni na Bitcoin burzama danas

  • 15 min
  • Po satima
  • Grafikon od 4 sata
  • Dnevni grafikon

Vremenski okvir koji koristite uvelike ovisi o vašem stilu trgovanja. Na primjer, ako ste dnevni trgovac, koristit ćete satnicu, sve do minuta trgovanja. Razlog ove odluke je jednostavan. Potrebne su vam najnovije informacije jer obavljate mikro trgovanje.

Bitcoin dnevno trgovanje

Dnevni trgovci mogu otvoriti i zatvoriti svoju trgovinsku poziciju za nekoliko minuta. Uz to, mogu kontinuirano trgovati tijekom dana. Neki trgovci obavljaju više od 50 trgovina dnevno. Za ove radnje potrebna vam je detaljna analiza.

Bitcoin dugoročni trgovci

Situacija je obrnuta za dugoročne trgovce. Ovi trgovci radije drže svoju poziciju mjesecima, pa čak i godinama. U nekim slučajevima, na primjer kod HODLersa (držite se dragog života), možda nikada neće namjeravati prodati svoj Bitcoin holding.

Dugoročni trgovci ovise o dugoročnim trendovima. Ti trgovci moraju istodobno ispitati mjesečne podatke kako bi dobili bolji pregled većih trendova. Dugoročnim trgovcima ne pruža uslugu ispitivanja manjih kolebanja na tržištu. Zapravo, to može biti kontraproduktivno jer bi trgovca moglo natjerati da pogodi svoju odluku.

Bitcoin tržišna kapitalizacija

Na kripto tržištu trebate biti uključeni samo deset minuta prije nego što čujete da netko spominje “tržišnu kapitalizaciju”. Tržišna kapitalizacija Bitcoina ukupna je količina kovanica u optjecaju X cijena svakog kovanica trenutno. Slijedom toga, tržišna kapitalizacija puno vam govori o određenoj imovini.

Tržišna kapitalizacija putem CoinMarketCap-a

Tržišna kapitalizacija putem CoinMarketCap-a

Možete ispitati tržišnu granicu kako biste stekli dublji uvid u stabilnost imovine. Web stranice poput CoinMarketCap.com pružit će vam analitiku u stvarnom vremenu u obliku linijskog grafikona. Pomoću ovih grafikona možete uočiti trendove na tržištu. U slučaju Bitcoina primijetit ćete da je tijekom posljednjih 9 godina imovina stekla znatnu vrijednost.

Tablice svijeća za Bitcoin

Grafikoni svijeća najpopularniji su stil grafikona koji se danas koristi u kripto prostoru. U početku se ove karte neobučenom oku mogu činiti čudne poput upravljanja vanzemaljskom letjelicom. Međutim, treba vam samo nekoliko minuta da shvatite ove izvanredne alate za trgovanje.

Grafikon svijeća - Prozor za trgovanje Binanceom

Grafikon svijeća – Binance Prozor za trgovanje

Grafikoni svijeća pružaju vam mnoštvo informacija već na prvi pogled. Primijetit ćete kako se crveni i zeleni svijećnjaci polažu jedan za drugim. Važno je da svaka svijeća prikazuje kretanje cijene sredstva tijekom odabranog vremenskog okvira.

Kako čitati palice svijeća Bitcoin

Grafikoni svijeća pružaju vam sve što trebate znati da biste razumjeli trenutno stanje tržišne vrijednosti imovine. Možete vidjeti cijene otvaranja i zatvaranja, dnevne najviše i najniže i možete odlučiti u kojim vremenskim intervalima ćete prikazivati ​​ove informacije.

Zeleni svijećnjak ukazuje da se Bitcoin zatvorio više u tom vremenskom razdoblju od njegove početne vrijednosti. Kad god vidite crvenu svijeću, to znači da je sredstvo ostvarilo neke gubitke. Na taj je način lako pratiti tržišne aktivnosti, čak i sa svog telefona.

U većini svijeća primijetit ćete da postoji tijelo. Tamo gdje započinje glavnina svijeće je cijena otvaranja za taj dan. Ako je svijeća zelena, cijena otvaranja bit će dno tijela svijeće. Ako je svijeća crvena, gornji dio tijela javit će vam cijenu otvaranja.

Primijetit ćete da se gornji ili donji dio uvijek poravnava sa svijećom koja se nastavlja na grafikonu. Ovo poravnanje predstavlja zatvaranje i otvaranje sljedećeg trgovačkog dana. Ovo vrijeme može varirati ovisno o odabranom intervalu trgovanja.

Sjene

Tu su i male linije koje vire s vrha i dna svijeće. Te su crte poznate kao sjene. Sjene predstavljaju najvišu i najnižu razinu za taj dan. Na taj način možete za nekoliko sekundi utvrditi nevjerojatnu količinu podataka s grafikona svijećnjaka.

Ti vam podaci tada mogu pomoći da pravovremeno donesete odluku o ulaganju. Pojedine svijeće mogu ukazivati ​​na početak trendova. Slijedom toga, pojavila se čitava terminologija koja okružuje ove pokazatelje. Evo najčešćih pokazatelja svijećnjaka koje ćete vidjeti prilikom trgovanja Bitcoinom.

List varalica za svijećnjake - Jbmarwood

List varalica za svijećnjake – Jbmarwood

Čekić

Svijeća s čekićem može ukazivati ​​na to da će se dogoditi bikovski preokret. Svijeća pokazuje da su, kada se tržište otvorilo, prodavači prisilili nagli pad cijena. Ovaj pritisak prema dolje naišao je na jači pritisak pri kupnji. Taj je pritisak rezultirao promjenom zamaha.

Važno je da je zamah lagano povučen prema dolje, ali ne prije nego što se zatvorio dan. Čekiće je lako uočiti jer sadrže sjenku koja je ponekad 3x duža od tijela svijeće. Čekići vas obavještavaju da su kupci na tržištu i da kontroliraju kretanje cijena tijekom dana.

Zvijezda padalica

Svijeća padajuće zvijezde suprotna je svijeći čekića. Kad vidite ove svijeće, znači da su kupci imali kontrolu nad tržištem kad se otvorio dan, ali prije zatvaranja, njihov je dobitak izbrisan snažnim medvjeđim pritiskom. Zauzvrat, možete predvidjeti da na tržište ulazi veći prodajni pritisak. Zvijezde padalice imaju vrlo male donje sjene, a gornja sjena čini većinu svijeće.

Bikovski obuzimajući obrazac

Bikovski obrazac gutanja opet znači da je pritisak na kupci snažan na tržištu. Na ovom uzorku s dvije svijeće vidite da su prodavači dan prije snizili cijenu. Sljedećeg dana prodavači su povratili kontrolu i nadoknadili gubitke koje su medvjedi unijeli dan ranije. Ovaj uzorak prikazuje medvjeđu svijeću praćenu većom bičjom svijećom.

Medvjeđi zahvatajući obrazac

Obrnuto, medvjeđi zahvat koji vas zapljuskuje daje vam do znanja da prodavači gomilaju na tržište. Prva svijeća u ovom uzorku pokazat će dobitke prethodnog dana. Sljedeća svijeća u ovom obrascu preokrenut će dobitak i pokazati još jače gubitke.

Uzorak jutarnje zvijezde

Uzorak jutarnje zvijezde koristi tri svijeće za određivanje tržišnih trendova. Jutarnja zvijezda je bikovski obrazac preokreta koji pokazuje borbu koja slijedi između kupaca i prodavača. Prvog dana vidite da su prodavači imali potpunu kontrolu nad tržištem. Taj se prodajni pritisak suprotstavio drugi dan, a poništio treći dan.

Večernja zvijezda

Uzorak večernje zvijezde suprotan je jutarnjoj zvijezdi. Ovdje vidite da se kupci iscrpljuju nakon dva dana pritiska. Prvog dana kupci su mogli kontrolirati cijenu. Dva dana ondje su napretci naišli na jednak pritisak i do trećeg dana izgubili su kontrolu nad tržištem. Lako možete uočiti zvijezdane trendove jer nemaju tijelo jer je pritisak s obje strane tržišta bio jednak. Svijeća s jutarnjom zvijezdom ukazuje da su prodavači sada na stražnjem sjedalu, a bikovi imaju kontrolu. Evening Stars pokazuju da medvjedi trenutno vode tržište.

Indeks relativne snage

Indeks relativne snage (RSI) matematička je formula koja se koristi za mjerenje struje na tržištu. Formula uzima snagu i brzinu kretanja cijena na tržištu i uspoređuje ih s drugima koji su se dogodili ranije. Formula glasi:

RSI = 100 – (100 / (1-RS))

Usporedbom trenutnih i prošlih fluktuacija na tržištu, kao i veličine nedavnih dobitaka i nedavnih gubitaka, RSI pokušava utvrditi je li neko sredstvo prekupovano ili podcijenjeno. Prekupljena imovina obično će se amortizirati u bliskoj budućnosti. Podcijenjena imovina poskupjet će kad se spozna njena unutarnja vrijednost.

RSI - Investopedia

RSI – Investopedia

Izjava o odgovornosti RSI

Kao i kod bilo kojeg alata za crtanje, RSI nije 100% točan, niti jedan alat za trgovanje nije. To znači da ovaj alat morate koristiti zajedno s drugim pokazateljima kako biste poboljšali svoje rezultate. RSI pokazatelji skloni su lažnim signalima za kupnju i lažnu prodaju. Do njih može doći kada postoji prodaja pumpe ili flash na tržištu Bitcoin.

Čitanje RSI

RSI grafikon prikazuje linijski graf koji se kreće od 0 do 100. Ocjena 70+ označava prekuponu imovinu. Ova naznaka može signalizirati pad cijene. Obrnuto, ocjena 30 pokazuje podcijenjenu imovinu. Ova ocjena znači da postoje velike šanse da bi sredstvo moglo doživjeti rast cijene.

Linije podrške i otpora za Bitcoin

RSI je važan, ali to nije jedini alat koji koristite za trgovinu Bitcoinom. Također ćete htjeti razumjeti linije podrške i otpora. Zamislite ove nevidljive barijere kao unaprijed određene razine cijene imovine pri kojoj se obično događa preokret trenda.

Određivanje razine potpore i otpora jednostavno je. Samo potražite točke na grafikonu koje vide višestruki dodir cijena bez probijanja razine. Kad god sredstvo zadovolji ove prepreke, ono se ili odgurne ili se probije na sljedeću razinu potpore / otpora. Kad se razina podrške probije, to ukazuje na to da je tržište preokrenulo svoj tok. Uz to, razine podrške mogu vam pomoći da odredite gdje bi se cijena Bitcoina mogla vratiti.

Primjerice, ako Bitcoin ima razinu podrške od 8500 USD, bitcoinu će biti teže povećati ovu cijenu ako je ispod te razine. To je ono što je poznato kao nivo otpora. Ako je Bitcoin premašio cijenu ove razine, on bi tada služio kao linija podrške. Kad je linija definitivno prekinuta, to signalizira glavna kretanja na tržištu.

Psihologija tržišta bitcoina

Uspješni trgovci moraju shvatiti glavnu psihologiju tržišta kako bi ostali učinkoviti. Razumijevanje umova drugih trgovaca pomaže vam da bolje predvidite kako će tržište odražavati određena kretanja, poput novih propisa. Danas su na tržištu tri glavne vrste psihologija trgovanja.

Prva vrsta trgovačke psihologije je ona dugotrajnih trgovaca. To su pojedinci koji kupuju svoju imovinu i planiraju je držati dok cijena ne poraste znatno kasnije. U tom će trenutku preprodati svoju imovinu i odnijeti svoju dobit. Imate i trgovce koji idu “na kratko”. To su trgovci koji očekuju pad cijene Bitcoina u budućnosti. Ti trgovci često ugrađuju druge financijske instrumente kao što su futures s leveragom kako bi maksimizirali svoju dobit. Na kraju, imate svog prosječnog trgovca. Ovo je trgovac koji nema uvid kako bi utvrdio fluktuacije na tržištu. Ova kategorija sadrži većinu novih trgovaca.

Sažetak – Ovladavanje trgovanjem bitcoinima

Sad kad ste čvrsto razumjeli ključne komponente u trgovanju Bitcoinom, spremni ste započeti svoju trgovačku avanturu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map