Beruházás a felhőbányászatba – minden, amit tudnia kell

Mint hozzáértő kriptográfiai befektető, bölcs dolog megérteni a felhőbányászatot és azt, hogy miként segítheti elő befektetési céljait. A felhőbányászat fogalma majdnem olyan régi, mint maga a Bitcoin. Ma a felhőbányászat vegyes hírnévnek örvend, mind a piac jövedelmező, de átverésektől elárasztott ágazataként. Ez az, amit tudnia kell, mielőtt bármilyen felhő bányászati ​​protokollba fektetne.

Mi a Cloud Mining?

A felhőbányászat megértéséhez először meg kell értenie a Bitcoin működését. A Bitcoin hálózatban vannak olyan csomópontok, amelyek hitelesítik a tranzakciókat. Ezeket az érvényesítő csomópontokat nevezzük bányászoknak az iparban. Ezt a címet a blokklánc érvényességének fenntartása érdekében kifejtett energia miatt kapták. Ez az energiafogyasztás árcédulával jár. Ily módon a Bitcoin bányászata hasonló az egyéb értékes eszközök bányászatához. Időt és erőforrásokat kell befektetnie, amelyek növelik az eszköz teljes értékét.

A Bitcoin-bányászok versenyeznek egymással az SHA-256 (biztonságos hash-algoritmus-256) néven ismert komplex matematikai egyenlet megoldása érdekében. Ez az egyenlet olyan nehéz, hogy a számítógép egy pillantást vet rá, és megállapítja, hogy gyorsabb a művelt találgatások megtétele, mint a közvetlenül a matematika. Ezt a számítási húzást a Bitcoin hálózat hash rate-jének nevezik.

Prediktív ellátás

Különösen a Bitcoin névtelen készítője, Satoshi Nakamoto tartalmazott néhány érdekes protokollt annak biztosítására, hogy a Bitcoin bányászai kitöltsék ezt az egyenletet és blokkokat adjanak a hálózathoz 10 perces időközönként. Ez az időkeret kritikus volt a Bitcoin stratégiája szempontjából, mert a bányászati ​​jutalmak az egyetlen alkalom, amikor az új Bitcoin piacra lép. A 10 perces intervallumok élénken segítenek a Bitcoin számára a prediktív ellátási mechanizmus fenntartásában.

Bitcoin Mining Farm

Bitcoin Mining Farm

A Bitcoin korai napjaiban bárki bányászhatott a hálózaton egy egyszerű számítógép segítségével. Bölcsen Nakamoto bevezetett egy algoritmust az SHA-256 egyenlet nehézségének növelésére a hálózat teljes hash sebessége alapján. Minél többen bányászzák a Bitcoint, annál nehezebbé válik az egyenlet. Ezek a kiigazítások párhuzamosan működnek, automatikusan csökken a jutalom ütemezése.

Bányászati ​​jutalmak

A Bitcoin első bányászai 50 Bitcoinot kaptak minden blokkért, amelyet hozzáadtak a blokklánchoz. Ez a jutalom összege felével csökkent minden 210 000 kitermelt blokk után. A jelenlegi jutalom 6,25 Bitcoin minden egyes kitermelt blokkért. Ezt a jutalomrátát 2024-ben ismét a felére állítják. Nevezetesen az utolsó Bitcoin-ot valamikor 2140-ben bányásszák ennél a jelenlegi árfolyamon.

A hiány ösztönzi az innovációt

Az a tény, hogy csak 21 millió Bitcoin van valaha a piacon, a kriptó árának emelkedésével párosulva továbbra is új innovációkra készteti a bányászokat. A bányászat korábban csak otthoni számítógépet vitt. Azonban nem sokkal később a bányászok elkezdtek GPU kártyákból épített speciális bányászati ​​berendezéseket építeni. A GPU-kártyák sokkal hatékonyabbak, mint a CPU-k az ismétlődő feladatok elvégzésében, például az SHA-256 egyenletre adott válasz kitalálásában.

A GPU-kártyák bevezetése mindent megváltoztatott a piacon. Egyrészt új magasságokba emelte a hálózat hash sebességét. Jelezte a vég kezdetét a normál CPU-bányászok számára is. A GPU bányászállomás százszor gyorsabb az SHA-256 egyenlet megoldásában, összehasonlítva a szokásos CPU-val.

Az ASIC bányászati ​​fúrótornyok állítják be az új szabványt

A teljes bányászati ​​ágazat egy újabb súlyos idegzetet látott, amikor Bitmain, a világ legnagyobb bányászati ​​fúrótorony-gyártója és bányaállomány-üzemeltetője bemutatta az ASIC bányászati ​​fúrótornyokat a piacon. Ezek a nagy teljesítményű, erre a célra gyártott chipek rombolták a GPU-k teljesítményét. Az ASIC (alkalmazás-specifikus integrált áramkörök) ezerszer gyorsabb az SHA-256 egyenlet megoldásában, mint a GPU-k.

Az ASIC bányászok is jóval drágábbak voltak, mint a GPU bányászati ​​berendezések. Ezek az eszközök több mint 2000 dollárt tudnak fizetni alacsony kategóriájú modelleknél, és körülbelül 8000 dollárt + a csúcsminőségű egységeknél. Mivel az ASIC bányászati ​​berendezések megnövelték a hálózat hash sebességét, az SHA-256 egyenlet nehézségét is odáig terelték, hogy a rendszeres CPU-k gyakorlatilag semmit sem érnek. Lényegében még ma is bányászhat otthoni számítógépével, de ezen a ponton körülbelül ugyanaz az esélye van, mint a lottó megnyerésének, ráadásul sokkal több áramköltség.

Túl drága az átlagos Joe számára

Miután a bányászati ​​ágazat a főbb szereplők kizárólagos helyévé vált, a jelentős centralizáció is játékba lépett. Hatalmas bányászati ​​gazdaságok kezdték sarokba szorítani a Bitcoin hálózati hash arányát. Ez a központosítás felháborodáshoz vezetett a közösségben. A Bitcoin arra épült, hogy bárki részt vegyen a hálózatában, és ez már messze vált a valóságtól. Szerencsére a bányamedencék még egy kis időre elősegítették a játékteret is.

Bitcoin GPU Miner

Bitcoin GPU Miner

Bányászati ​​medencék

A bányakészletek olyan protokollok, amelyek a medence teljes hasítási erejét egyesítik, hogy versenyezzenek a Bitcoin bányászati ​​algoritmusában. A bányászati ​​medencék lehetővé teszik, hogy bárki hozzájáruljon képességeihez mérten, és rendszeresen visszatérjen. Aki részt vesz egy bányászati ​​medencében, az adományozott hash teljesítmény százalékának megfelelő jutalmat kap.

Ma a bányamedencék a szokásosak. Még a legnagyobb Bitcoin-bányafarmok is, amelyek egykor uralták az ágazatot, ma már nagyobb bányászati ​​medencék részei. Ennek a bányaállományhoz való csatlakozásnak van értelme, mivel napi jutalmat kap, szemben a hagyományos bányászatnál alkalmazott találati vagy hiányzó stratégiával.

Felhőbányászat

A felhőbányászat a bányászati ​​medence koncepciójának fejlődése. Nem sokkal később az adatközpontok rájöttek, hogy rengeteg ember szeretne részt venni a medencében, de ehhez hiányoznak a bányászati ​​berendezések. A helyzet kijavítása érdekében az adatközpontok megkezdték a medencében történő hash-erő kiadását. Ez a koncepció forradalmi volt, mert ez azt jelentette, hogy először létezett egy mechanizmus egy kriptopénz, például a Bitcoin kibányászására, bérelt számítási felhő felhasználásával.

Milyen problémákat próbál megoldani a felhőbányászat?

A felhőbányászat megkísérli megoldani a bitcoin bányászok legsürgetőbb problémáit. A felhasználók számára a bányászati ​​berendezések harmadik féltől származó felhőszolgáltatótól történő bérbeadásának vagy megvásárlásának lehetősége megnyitotta az ajtót az egyetemes részvétel előtt. Bárki, bárhol is tartózkodhat, használhat egy távoli adatközpontot megosztott feldolgozási erővel az ingyenes Bitcoin megszerzéséhez.

Költségkorlátok

Mivel az ASIC bányászati ​​felszerelések átlagos költségei az egekbe szöktek, sok bányász hidegben maradt. A legtöbb elemző egyetértene abban, hogy a költséggátak jelentik a Bitcoin nagymértékű elfogadásának egyik fő akadályát. A felhőbányászati ​​szolgáltatások drága berendezésekbe fektetnek be. Ez a stratégia kiküszöböli az egyensúly ellenőrzéséhez az okostelefonon kívüli hardverek szükségességét.

Technikai akadályok

Az örökbefogadás pénzügyi akadályainak felszámolásával együtt a felhőbányászat megszünteti a technikai akadályokat is. A korai bányászoknak meg kellett érteniük a Bitcoin kódolását a blokklánc letöltéséhez és a tranzakciók ellenőrzésének megkezdéséhez. Ezek az igények fokozódtak, amikor megjelentek a GPU és az ASIC bányászok. Most már profi gyártók járultak hozzá az ágazathoz.

A felhőbányászat előnyei

Nem kell sokáig felismerni a felhőbányászati ​​stratégia hatalmas előnyeit. Elsősorban a beállítás egyszerű. Csak bejelentkezik egy felhő bányászati ​​platformra, és figyeli a visszatéréseket. Természetesen több előnye van, nem csak az egyszerűség. Íme néhány további fő vonzerő a felhőbányászat szektorához.

Nincs áram

Az egyik legnagyobb panasz a Bitcoin ellen az áramfogyasztási követelmények. Jelenleg a Bitcoin hálózata több áramot fogyaszt, mint sok fejlett európai nemzet. Annak ellenére, hogy a felhőalapú bányászati ​​villamos energia jelentős része megújuló energiaforrásokból származik, még mindig nagy terhet ró a jelenlegi hálózatra. Következésképpen ez az elektromosság közvetlenül rezsivé alakul.

A felhőbányászat kiküszöböli a villamosenergia-alapú aggályokat a bányászati ​​egyenletből. Ez a kiküszöbölés azt jelenti, hogy azok az emberek, akik rendkívül magas villamos energiával rendelkező területeken élnek, például a Karib-tenger bizonyos szigetein, hatékonyan bányászhatják a Bitcoin-ot. A felhőbányászat élénken csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

Hogyan működik a felhőbányászat?

A felhőbányászati ​​stratégia középpontjában nagy adatközpontok állnak. Ezeket a mega bányaüzemeket energiamegtakarítás céljából építették, és számítási teljesítményre volt szükség. Felhőbányászati ​​forgatókönyv esetén bérbe adja a kivonatoló erőt, és cserébe blokkonként bizonyos összegű jutalmat kap. Mivel nincs hozzáférése a bányászati ​​berendezésekhez, a berendezés karbantartásáért kizárólag az adatközpont felel.

Érme kiválasztása

Manapság felhőbányászati ​​platformok állnak rendelkezésre sokféle érme számára. Az első generációs SHA-256 bányászott érmék, mint például a BTC és az ETH mellett, ma már több tucat altcoin érhető el felhőben. Ami még jó, hogy egyes platformok olyan protokollokat nyújtanak, amelyek automatikusan megváltoztatják a bányászati ​​erőfeszítéseket a hálózati nehézségek és a vállalkozás általános jövedelmezősége alapján.

A felhőbányászat története

Az első felhőbányászati ​​medence 2010 novemberében állt szolgálatba a most megváltozott néven, a Bitcoin Pooled Mining Server néven. Ma a platform a neve Latyak. Lenyűgöző, hogy a Slush alapítása óta több mint 1 millió Bitcoin-ot bányászott. 2013-ban egy másik nagy versenyző lépett a piacra – az F2Pool. Eredetileg ez a medence más néven is volt – Discus Fish. Ma az F2Pool kiemelkedő helyet foglal el a piacon, mint Kína legrégebbi Bitcoin bányászati ​​medencéje és a világ második legnagyobb Bitcoin medencéje.

Bitcoin Cloud Mining medencék

Bitcoin Cloud Mining medencék

2014-ben a világ legnagyobb fúrótorony-gyártója az Antpool piacra dobásával jelentős módon lépett a piacra. Az Antpool kevesebb, mint egy év alatt az ágazat egyik legnagyobb bányászati ​​medencéjévé vált. Ez a növekedés a centralizációval kapcsolatos aggodalmakhoz vezetett. Ezek az aggodalmak egyre hangosabbak voltak, miután a Bitmain 2015-ben megszerezte a BTC.com másik jelentős felhőbányászati ​​medencéjét.

A felhőbányászat kockázatai

Mint minden kriptográfia esetében, vannak olyan figyelmeztetések és kockázatok, amelyekkel tisztában kell lennie, mielőtt felhőalapú bányászati ​​műveletekbe fektetne. Elsősorban csak elismert felhőbányászati ​​medencékkel szabad együtt dolgozni a csalások elkerülése érdekében.

A felhőbányászat gyakran rossz rap-et kap, mert számtalan átverési medence és szőnyeghúzás volt az ágazatban. Az a tény, hogy soha nem látja és nem kezeli a bányászati ​​felszerelését, megkönnyíti az aljas színészek számára a bolhát az ön finanszírozásával.

Bizonyos esetekben ezek a cégek az új befektetőktől összegyűjtött forrásokat arra használják fel, hogy jutalmakat fizessenek ki a korai befektetőknek. Ez a stratégia hasonló egy Ponzi-sémához. A régi befektetők úgy gondolják, hogy megkeresik a várt nyereséget, ezért még jobban befektetnek. Ez a hajtás új beruházásokat hajt végre a platformon. Aztán hirtelen eltűnik a medence a titkosításoddal.

Legutóbbi felhő bányászati ​​csalások

A felhőbányászati ​​átverés tökéletes példája ebben az évben történt. Éppen ezen a héten adták ki Panamáról egy állítólagos bányászati ​​átverés társalapítóját, hogy vádat emeljenek New Yorkban. A bírósági dokumentumok szerint Gutemburg Dos Santos vad jutalmakat ígért az AirBit Club tagjainak. Természetesen a legjobb jutalom megszerzéséhez egyszerűen meg kell vásárolnia az egész életen át tartó bányászklub csomagot 1000 dollárért.

Felhő-bányászati ​​csalások észlelése

Szerencsére sokkal könnyebb észrevenni a felhő bányászati ​​csalásokat, mint a múltban. A kriptográfia kezdeti napjaiban annyi zűrzavar volt a piacon. Az interneten is nagyon nehéz volt megbízható információkat találni, különösen az új technológiákra, például a felhőbányászati ​​medencékre vonatkozóan. Ma azonban ez nem így van.

Mielőtt bármilyen új technológiába fektetne be, mindig DYOR-t kell használnia. A felhőbányászat nyereséges, de csak akkor, ha jól csinálja. Ha valaki olyan jutalmakat ígér neked, amelyek szokatlannak tűnnek, az azért van, mert megpróbálják átverni a nehezen megszerzett Bitcoinodból. Ezekben az esetekben ne engedje, hogy a FOMO uralkodjon önön. Legyél határozott és menj el. A pénztárcád később megköszön.

A felhőbányászat a jövő

A csalók kockázata ellenére a felhőmedence bányászati ​​ágazata elengedhetetlen a közösségben. A Bitcoin hálózati hasítóerőre mindig lesz igény. Sok esetben ezeknek a hálózatoknak a használata sokkal költséghatékonyabb, mint a saját fúrótorony megvásárlása vagy üzemeltetése. Még akkor is, ha a fúrótorony része a bányászati ​​medencének, mégis nagyobb összeszerelési erő megvásárlásával növelheti jutalmait. Ezen okok miatt a felhőbányászat belátható időn belül az ipar egyik fő terméke marad.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner