Bitcoin vs Ethereum: Mi a különbség?

Mint képzett kriptográfiai befektető döntő fontosságú, hogy megértse a Bitcoin és az Ethereum közötti különbségeket. Mindkét érme titán a piacon, bár különböző okokból. Mindkét érme létfontosságú a piac fejlődése szempontjából ebben a pillanatban. Itt van, ami miatt ezek az érmék annyira különbözőek, de mégis annyira fontosak a piacon.

Bitcoin

A Bitcoin volt a világ első sikeres kriptovaluta. Satoshi Nakamoto megváltoztatta a világot, amikor bevezette forradalmi protokollját. Célja egy „peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer” létrehozása volt, amely egyszerre cenzúra-ellenálló és decentralizált.

Sikeres küldetésének sikerült, amikor 2009-ben hivatalosan elindította a Bitcoint. Azóta a Bitcoin mind pénzügyi, mind technológiai szempontból hatalmas növekedést mutat. Lényegében azonban továbbra is mindenki számára elérhető. A Bitcoin örökre megváltoztatta a világot, és új iparágat inspirált. Ezen okok miatt tekintheti a Bitcoint a kriptovaluták első generációjának.

Különösen a Bitcoin nem stagnál, és a protokoll folyamatosan fejlődik. Azonban sajátos céljának megfelelően épült. Következésképpen ez nem a legjobb megoldás olyan funkciókhoz, mint az intelligens szerződések vagy a következő generációs blokklánc egyéb funkciói. Különösen a második réteg protokollok, például a Villámhálózat bevezetése jelentősen kibővíti a Bitcoins funkcionalitását.

A második generáció – Bitcoin vs Ethereum

Az Ethereum egy elosztott, nyilvános blokklánc. Ez a decentralizált hálózat megismertette a világot az intelligens szerződés-szkriptelési funkcióval. Ezek a protokollok lehetővé tették bárki számára, hogy decentralizált alkalmazásokat készítsen, és kibővítse a kriptovaluták használati eseteit. Ma több ezer különféle kripto- és blokklánc-projekt létezik. A legtöbb azonban az intelligens szerződések bizonyos formáit használja a hálózati tevékenységek egyszerűsítésére.

Ethereum diagramok

Ethereum diagramok

Nem pontosan kriptovaluta

Fontos, hogy megértse, hogy az Ethereum nem kriptovaluta. Az Ethereum az a platform, amelyen belül az Ether kriptovaluta működik. Ez a hálózat programozható decentralizált hálózatként működik elsősorban a Dapp fejlesztők számára. Ezenkívül Ether elsődleges feladata, hogy kompenzálja a bányászokat az EVM (Ethereum Virtual Machine) számítások elvégzéséért.

Az Ethereum volt az első kriptovaluta hálózat, amelyet kifejezetten a Dapp fejlesztésének támogatására építettek. A Dapps olyan alkalmazások, amelyeket decentralizált hálózatokon futtatnak. Az első Dapps olyan decentralizált hálózatokon futott, mint a Tor hálózatok. Ezek a hálózatok decentralizált jellegük miatt cenzúra-rezisztensek.

A blockchain hálózatokon futó dappek a blockchain forradalom középpontjában állnak. Ily módon az Ethereum alapvető elmozdulást jelentett az előre haladó kriptopénzek fejlődésében és funkcionalitásában. Ezen okok miatt az Ethereum második generációs kriptovaluta

Intelligens szerződések


Az intelligens szerződések végrehajtásához az Ethereum bevezeti az EVM néven ismert egyedi protokollt – az Ethereum virtuális gépet. Minden teljes Ethereum csomópont azonnal futtatja ezeket a virtuális halmokat. Az EVM-ek legfőbb előnye, hogy javítják a decentralizált alkalmazások felépítésének folyamatát azáltal, hogy javítják a programozhatóságot és a hatékonyságot, amellyel a hálózat végrehajtja a szerződéses bájtkódot.

Az Ethereum története

A Bitcoin egyik korai követője Vitalik Buterin nevű számítógép-fejlesztő volt. 2013-ban ez az előnyös egyén úgy döntött, hogy új kriptovalutát épít. Ez az új projekt sok technikai jellemzőt osztana meg a Bitcoin-nal. Például mindkét érme Proof-of-Work (PoW) algoritmust használ a hálózat állapotának érvényesítésére.

Konszenzus

A Bitcoin az SHA-256 algoritmust használja. Ez a matematikai egyenlet megköveteli, hogy a bányászok fejlett számításokkal igazolják munkájukat. A hálózat automatikusan beállítja nehézségeit annak biztosítására, hogy a tranzakciók blokkjai csak tíz perces időközönként kerüljenek jóváhagyásra. Ez a megközelítés biztosítja a prediktív monetáris kibocsátási stratégiát, amíg az utolsó Bitcoin valamikor be nem kerül 2140.

Az Ethereum, csakúgy, mint a Bitcoin, jelenleg a munka igazolásának (PoW) konszenzusos protokollját használja. Az Ethereum azonban az Ethash algoritmust használja. Buterin úgy döntött, hogy segít a speciális ASIC (Application Specific Integrated Circuit) bányászati ​​berendezések előnyeinek csökkentésében. Az ASIC bányászati ​​fúrótornyokat az alapoktól kezdve építik a Bitcoin által használt SHA-256 algoritmus megoldására. Az ASIC bányászok kritikusai azt állítják, hogy ezek a magas árú fúrótornyok centralizációt okoznak a Bitcoin hálózatban.

Block Times

A hálózatok tranzakcióinak összehasonlításakor az Ethereum jóval a Bitcoin előtt áll. A Bitcoin 10 percenként jóváhagyja a blokkokat. Ezek a blokkok legfeljebb 1 MB adatot tárolnak. Következésképpen a Bitcoin másodpercenként csak körülbelül 7 tranzakcióra képes. Ez az alacsony adatsebesség beépült a Bitcoin alapkódolásába annak biztosítása érdekében, hogy bárki használhassa a hálózatot.

Az Ethereum hálózat másodpercenként körülbelül 15 tranzakcióra képes. Ezek a képességek a közelgő Ethereum 2.0 frissítést követően jelentősen javulni fognak. Ez a frissítés szerint az Ethereum képességei közelebb kerülnének a másodpercenként 100 000 tranzakcióhoz fejlesztők.

Bányászati ​​jutalmak – Bitcoin vs Ethereum

Különböző bányászati ​​jutalmak kerülnek kifizetésre az egyes hálózatok csomópontjaira. A Bitcoin-bányászok 6.5 BTC jutalmat kapnak, ha ők azok a csomópontok, amelyek először kitöltik az SHA-256 egyenletet, és hozzáadják a következő blokkot a blokklánchoz. Ehhez képest az Ethereum bányászok 2 ETH jutalmat kapnak a tranzakciók blokkjának validálásában való részvételükért.

Ethereum statisztika az Etherscan segítségével

Ethereum statisztika az Etherscan segítségével

Teljes ellátás – Bitcoin vs Ethereum

A Bitcoin korlátozza 21 000 000 érme készletét. Ez a stratégia biztosítja, hogy a Bitcoin megtartsa a szűkösséget a piacon. Ellenben nincs korlát az éter (ETH) mennyiségére. A hálózatnak továbbra is a végtelenségig kell termelnie az ETH-t, hogy fedezze az EVM-eket végrehajtó fejlesztők által létrehozott gázdíjakat. Jelenleg 114 467 625,91 ETH van forgalomban.

Ethereum a PoS-hez

Érdekes, hogy az Ethereum idén jelentős frissítést készít az Ethereum 2.0-ra. Ez a kemény villa az ETH-t egy új blokkláncra helyezi, amely egy Proof-of-Stake (PoS) algoritmuson fut. A PoS hálózatok eltávolítják a bányászokat, és arra számítanak, hogy az érmetulajdonosok leteszik a tokenjeiket a hálózat állapotának érvényesítésében.

A PoS hálózatok sokkal energiahatékonyabbak és olcsóbbak fenntartani. Gyorsabb tranzakcióidőt biztosítanak a PoW hálózatokhoz képest. A legjobb az egészben, hogy nem kell drága bányászati ​​felszereléseket vásárolni, mert csak egy hálózati pénztárcára van szükséged, hogy érmeit PoS rendszerre tegye.

Az ETH ICO vs Bitcoin indítása

A Bitcoin csendes elindulása volt, amelyet csak néhányan ünnepeltek a cypherpunkban és a fejlesztői közösségben, figyelmen kívül hagyva ezt a monumentális találmányt. Érdekes módon a Bitcoin útja hivatalosan a genezis blokkjával kezdődött. Ez a Bitcoin blokkláncának első blokkja. Bár senki sem tudja biztosan, hogy hány Nakamoto Bitcoin bányászott, a becslések szerint 1 millió Bitcoin a jutalma.

Ehhez képest az Ethereum sokkal nagyobb rajongással lépett a piacra. Az Ethereum ICO (Initial Coin Offering) 18 millió dollárt gyűjtött. Az Ethereum folytatta ezt a lendületet az első DAO (Decentralizált Autonóm Szervezet) elindításáig. Erre az eseményre 2016 áprilisában került sor. A DAO elindítása növelte az Ethereum státuszát, és segített a hálózatnak 150 millió dollárt biztosítani nyilvános ICO-jában. Abban az időben a DAO volt a legnagyobb crowdfunding esemény, amelyre a blockchain iparban került sor.

Bitcoin vs Ethereum – Alma vs narancs

Most, hogy jobban megértette a Bitcoin és az Ethereum közötti különbségeket, könnyen belátható, miért mindkét projekt hosszú élettartamú az ágazatban. Mint ilyen, a legtöbb kriptográfiai befektető mindkét érmét tárolja portfóliójában.

Hol lehet megvásárolni a Bitcoin-t (BTC) & Ethereum (ETH)

Ez a világ két legnépszerűbb kriptovaluta. Az alábbi cserék lehetővé teszik mindkét digitális eszköz megvásárlását.

Bitcoin vs Ethereum: Mi a különbség? Bitcoin vs Ethereum: Mi a különbség? Bitcoin vs Ethereum: Mi a különbség?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A digitális eszközök (kriptovaluta) brókerek pontszámítási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A digitális eszközök (kriptovaluta) brókerek pontszámítási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A digitális eszközök (kriptovaluta) brókerek pontszámítási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

Legjobb

Haladó felhasználók

Legjobb

USA kereskedők

Legjobb

Európai kereskedők

Számla minimum

Egyik sem

Számla minimum

1,00 USD

Számla minimum

35 €

Akciók

10% Cashback

Kedvezmény kód: EE59L0QP

Akciók

Egyik sem

Akciók

Egyik sem

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map