Hogyan működik a Bitcoin – Egyszerű útmutató a Noobs számára

Amint a Bitcoin 10 éves évfordulójához közeledik, a világ első és legsikeresebb kriptovalutája a piacon még mindig sok ember számára rejtély. Annak ellenére, hogy a Bitcoin bejutott a tömeg szókincsébe, az átlagember még mindig kíváncsi arra, hogy “hogyan működik a Bitcoin, és mitől olyan értékes ez a számítógéppénz?”

A jelenlegi helyzet

A rejtjelpiac továbbra is új magasságokba terjeszkedik. Minden héten új blokkláncok, tokenek, érmék és tőzsdék lépnek be a piacra. Ezen termékek mindegyike értékes szolgáltatást nyújt a felhasználóknak. Mindezek a technológiák azonban köszönettel tartoznak a világ eredeti kriptovalutájának – a Bitcoin-nak.

Mi a Bitcoin (BTC)?

Per Satoshi Nakamoto, A Bitcoin névtelen készítője, a Bitcoin egy „Peer-to-Peer elektronikus készpénzrendszer”. Vizsgáljuk meg ezt a kijelentést alaposan, hogy valóban felfogjuk, mit mond itt Nakamoto. Először is kijelenti, hogy a Bitcoin egy „peer-to-peer” hálózat.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper

A peer-to-peer tranzakciók közvetlen ügyletek. Remek példa erre a tranzakciós stílusra, amikor valakinek készpénzt ad át. Amikor a szomszédjának 5 dollár készpénzt ad át, az közvetlen tranzakció. Nem volt közreműködő. Nem történt számlaellenőrzés, vagy a központi bank nem hagyta jóvá a tranzakciót. Szabadon cselekedtél.

A mai rendszer hatékonysága

Most nézze meg ugyanazt a tranzakciót, de ezúttal a bankkártyájával vagy egy fizetési alkalmazással fizet. Bár úgy tűnhet, mintha az alapok azonnal átutalnák számlájáról az övékre, ez aligha így van. A fizetésed hosszú, nehéz utat vesz igénybe, amely napokig is eltarthat.

Először is, a fizetési megbízás mindkét banknál ellenőrzi, hogy a számlák érvényesek-e, és hogy a számláján vannak-e elküldendő pénzeszközök. Ezután a fizetési műveletet elküldjük egy nagyobb fizetésfeldolgozó cégnek. A legtöbb esetben ez Visa vagy MasterCard.

Ezután az alapja körülbelül 30 + közvetítő körül ugrál, mielőtt körülbelül 3 nappal később elérné célját. Éppen ezért, amikor a betéti vagy hiteltranzakciókat visszatéríti, napokba telik, amíg megjelenik a fiókjában.

Hosszú utazás

Mindezek a lépések több időt adnak a tranzakcióknak. Ezenkívül minden közvetítő és ellenőrzési folyamat díjat fizet a szolgáltatásaikért. Mindezen aggályok mellett tranzakciójának továbbra is a szabályozási csatornákon kell keresztül mennie. Ha valamilyen okból eltérés van a kormánya és annak a kormánynak a között, amelyiknek kifizetést szeretne küldeni, akkor lehetetlennek találja ezeket az összegeket.

Bitcoin kereskedelem - elemzés a CoinMarketCap segítségével

Bitcoin Trading – Elemzés a CoinMarketCap segítségévelBitcoin Trading – Elemzés a CoinMarketCap segítségével

Központosítás és decentralizáció

Mindezen közvetítők oka egyszerű, a jelenlegi pénzügyi rendszer központosított. A központosított rendszerben egyetlen központi szervezet létezik, például egy bank vagy kormány, amely az összes hatalmat birtokolja. Ők tartják az alapjait, jóváhagyják a tranzakciókat, és eldöntenék, hogy mikor adnak ki több pénznemet. Csak együtt vagy az útra.

Hogyan működik a Bitcoin (BTC)?

A decentralizált hálózatban addig marad a kezedben a vagyonod felett, amíg pontosan el nem érik a rendeltetési helyüket. Amikor Bitcoin-ot küld a pénztárcájából egy másik személy pénztárcájába, nincsenek közvetítők a fizetése és a rendeltetési hely között.

Mint ilyen, nincs harmadik fél, aki jóváhagyja vagy megtagadja az Ön tranzakcióit. Az egész folyamat „peer-to-peer” módon történik. Ez ugyanaz, mint valakinek digitális készpénz átadása. Alapvetően decentralizált rendszer segítségével visszanyeri az irányítást a pénzügyei felett.

Példák más napjainkban használt decentralizált rendszerekre

Eleinte a decentralizáció fogalma kissé kínosnak tűnhet. Gyors bepillantás a piacra, és más decentralizált rendszereket is keményen látni fog. A decentralizált rendszer tökéletes példája, amelyet Ön valószínűleg ismer jobban, a torrent streaming szolgáltatások.

Bittorrent token

BitTorrent Token

Amikor meglátogat egy torrent streaming webhelyet, valószínűleg felteszi magának a kérdést, hogy „hogyan maradnak nyitottak ezek a platformok, annak ellenére, hogy olyan termékeket kínálnak, amelyeket nem kínálnak licencekkel?” A válasz egyszerű: decentralizációt alkalmaznak a cenzúra megakadályozására. A decentralizációt ebben a forgatókönyvben olvashatja el, hogy az összes kedvenc korai kiadását és új zenéjét ingyen hozza el.

Decentralizáció = Cenzúra-ellenállás

Weboldalak, mint BitTorrent valójában nem nyújt semmilyen tartalmat. A valóságban csak helyet biztosítanak az emberek számára, hogy találkozzanak és szabadon cserélhessenek adatokat, bármi is legyen ez az adat. Mostantól megadva, a legtöbb esetben a zene vagy a filmek, de bármi lehet a politikai üzenetektől a tényleges értékig, például kriptovaluták.

Mivel ezek a webhelyek csak az emberek találkozási és adatcsere-helyszínét biztosítják, sokkal nehezebb bezárni őket, mint egy olyan központosított webhelyet, amely ezeket a letöltéseket közvetlenül kínálta fel Önnek. Lényegében ezek a streaming webhelyek nem tettek semmi rosszat.

Ugyanezek a fogalmak használhatók a pénzügyi szektorban is. A decentralizáció integrációja ellenére lehetetlenné válik a kifizetések cenzúrázása, szerkesztése vagy blokkolása a blokkláncon. Ily módon a Bitcoin ideológiai elmozdulást jelent a nagyobb pénzügyi szabadság és a kormányzat és a valuta elválasztása között.

A Bitcoin megértéséhez először meg kell néznie néhány alapvető technológiát, amelyek ezt a csodálatos érme funkciót biztosítják. Mint most már tudjátok, a decentralizált hálózatok ellenállnak a cenzúrának. Különféle típusú decentralizált hálózatok is léteznek. A Bitcoin egy blockchain hálózatra támaszkodik, hogy biztosítsa Önnek ezeket a szabadságokat.

Mi az a Blockchain?

A blokklánc egy decentralizált hálózat, amely a tranzakciók „blokkjait” felhasználva az események teljes „láncát” hozza létre a hálózat kezdeményezésétől kezdve. A Bitcoin blockchain hálózatában több ezer tranzakció-hitelesítő létezik, amelyeket bányászoknak vagy csomópontoknak neveznek. Fontos, hogy minden csomópont minden tranzakciót érvényesít a blokkláncon, de nem minden csomópont kap jutalmat.

Ki kapja meg a jutalmat? – Hogyan működik a Bitcoin

Ezek a bányászok egy bonyolult matematikai egyenleten keresztül versenyeznek egymással. Az a csomópont, amelyik a kérdést helyesnek találja, először hozzáadja a tranzakciók következő blokkját a blokklánchoz. Jutalmat kapnak erőfeszítéseikért. Ma a jutalom 6,5 BTC.

Bitcoin konszenzus mechanizmus - SHA-256 - Blockchain technológia

Bitcoin konszenzus mechanizmus – SHA-256 – Blockchain technológia

SHA-256

Az SHA-256 néven ismert matematikai egyenlet olyan nehéz, hogy a számítógép megvizsgálja és úgy dönt, hogy jobb, ha művelt találgatásokat tesz, nem pedig megpróbálja kiszámítani az egyenletet közvetlenül. Ez a találgatás ösztönzi a feldolgozást a számítógépén, ami viszont növeli a bányászati ​​költségeket.

Mi a Bitcoin (BTC) bányászat?

Ha meghallja, hogy valakinek van egy Bitcoin bányászgépe, ez egyszerűen azt jelenti, hogy rendelkezik egy speciálisan beépített számítógépes processzorral, amely az SHA-256 algoritmushoz van szabva. Ezek az alkalmazások, mint alkalmazásspecifikus integrált chipek (ASIC) bányászok, ezerszer pontosabbak az SHA-256 algoritmus válaszának kitalálásában.

Több bányász – annál nagyobb biztonság

A Bitcoinban az a jó, hogy nem pusztán matematikai. A természete mögött valódi pszichológiai megközelítés áll. Például minél nagyobb a Bitcoin hálózat, annál biztonságosabbá válik, és annál magasabb a BTC értéke. Továbbá, minél magasabb a Bitcoin piaci értéke, annál több bányász van a piacon.

A Bitcoin értékének emelkedésével az SHA-256 algoritmus ennek megfelelően állítja be. Ezek a kiigazítások biztosítják, hogy a bányászati ​​jutalmak tízpercenként kerüljenek kifizetésre. Ezek a jutalmak két fő okból létfontosságúak a Bitcoin hálózat számára. Először is, ez a stratégia arra ösztönzi a csomópontokat, hogy folytassák a tranzakciók érvényesítését.

Kiszámítható kiadás

Másodszor, ezek a jutalmak az egyetlen alkalom, amikor az új BTC piacra lép. Csak 21 millió BTC lesz elérhető a világon. A BTC nehézségi kiigazítási és bányászati ​​jutalmazási rendszere biztosítja, hogy ezek a BTC-k tömör és kiszámítható módon lépjenek be a piacra.

Bitcoin Mining Rig - Hogyan működik a Bitcoin?

Bitcoin Mining Rig – Hogyan működik a Bitcoin?

Most hasonlítsuk össze ezt a megalapozott matematikai folyamatot a mai jegybankárokéval. A központosított pénzügyi rendszerben a valuta kibocsátása szeszélyből történik. Nemrégiben az amerikai kormány a Covid-19 stimuluscsomag részeként billió pénznemeket bocsátott ki a piacon. Ezek az alapok azonban biztosan megzavarják a kényes kereslet-kínálat egyensúlyt. Következésképpen az infláció biztosan hamarosan megjön.

Miért van szüksége a világnak Bitcoin-ra?

A világnak minden eddiginél jobban szüksége van a Bitcoin-ra. A Bitcoin valódi veszélyt jelent a központosított piacokra nézve, mert a történelemben először a digitális fiatális rendszerek biztonságos alternatíváját nyújtja a világnak. Elődjével, arannyal ellentétben a Bitcoin az egész világ számára elérhető, és a biztonság szempontjából nagyon kevés általános költséget igényel.

Arany vs. Bitcoin

Most hasonlítsuk össze egy pillanatra az aranyat és a Bitcoin-ot, hogy megnézzük, miért a kriptovaluták a világ jövőbeli tartalékpénzei. Először is fontos tudomásul venni, hogy az arany fontos célt szolgált és máig is szolgál a piacon, mint biztonságos menedék a befektetők számára. Az arany rendkívül stabil és általánosan elfogadott.

Az arany problémái szisztémásak. Egyrészt az arany csak tartalék valutaként működik. Nem használhatta az aranyat a napi mikrotranzakciókhoz. Képzelje el, hogy elmegy a helyi élelmiszerboltba, és aprít egy kis aranyat a cikkei kifizetésére, ami 2020-ban egyáltalán nem reális.

Hol tartod aranyrudadat?

Ezenkívül az arany nem olyan eszköz, amelyet könnyen kézbe vehet. Persze ma már rengeteg arany befektető van, de valójában mit birtokolnak? Ha aranya nem az Ön tulajdonában található széfben van, akkor tulajdonképpen csak egy papírdarab van, amely azt állítja, hogy aranya van. Sajnos nagy gazdasági viszályok idején az aranytulajdonosok keményen megtanulják ezt a leckét. Valóban, bármilyen okból, az aranyad elvihető.

Az aranybefektetők valósággal való megbékélésének tökéletes példája az 1930-as években volt az Egyesült Államokban. Ez idő alatt Franklin D Roosevelt kormánya a polgárok összes aranyérmét és érméjét keresztül lefoglalta 6102 végrehajtási utasítás. A parancs arra kényszerítette az összes állampolgárt, hogy eladja aranyát a kormánynak jóval alatta piaci kamatlábak. Akik megtagadták, elkobozták az aranyukat.

Nem lehet elkobozni a Bitcoin-t

A Bitcoin-tulajdonosoknak soha nem kell aggódniuk e forgatókönyv miatt. Közvetlenül a Bitcoinját tartja, nem csak a tulajdonjogot. A Bitcoin egy kriptográfiai kulcsra támaszkodik, hogy biztonságban tartsa állományait. A nyilvános kulcs az, amit adsz az embereknek, hogy elküldhessék neked a BTC-t, míg a privát kulcs az, ahogyan hozzáférsz a pénztárcádhoz. Soha nem szabad senkinek kiadnia a magánkulcsát.

Mint már megtudta, a Bitcoin hálózatának decentralizált jellege úgy van kialakítva, hogy a kormányoknak lehetetlen lenne megállítani. Ezenkívül a biztonsági kulcsok megakadályozzák a túlzott kormányokat abban, hogy elkapják a nehezen megszerzett BTC-t, amikor azt szükségesnek tartják.

Minden felhasználási forgatókönyvet kitölt

A Bitcoin pénznemként és értékraktárként is működik. HODL a BTC és élvezheti a megbecsülést, vagy kereskedhet vagy költeni a Bitcoin büntetlenül. Ez az egyedülálló valuta biztosítja a befektetők számára a készpénz rugalmasságát, a digitális tranzakciók kényelmét és az arany értéktárolási képességeit.

A Bitcoin jövője

A Bitcoin jövője fényesnek tűnik. A hálózat nagyobb és biztonságosabb. Ezenkívül többen tudnak erről a forradalmi protokollról, mint valaha. A világ első titkosítása a közelmúltban a Villámhálózaton keresztül is új funkciókat kapott.

Villámhálózat

A 2017-es rejtjelezési őrület után nyilvánvalóvá vált, hogy a BTC skálázási kérdései megoldást igényelnek. A hálózati forgalom elérte azt a pontot, hogy a BTC nem tudta ellátni egyik elsődleges szerepét. A rendkívüli volatilitás, a késleltetett tranzakciós idők és a hatalmas díjak miatt nem volt képes peer-to-peer készpénzes rendszerként működni..

Szerencsére a fejlesztők azóta számos problémát kijavítottak frissítésekkel és más fejlesztésekkel. A Villámhálózat egyike ezeknek a fejlesztéseknek, amelyek továbbra is figyelmet érdemelnek a piacon. A Villámhálózat egy olyan láncolaton kívüli protokoll, amely magánfizetési csatornákon alapul a hálózati torlódások csökkentése érdekében.

Ezenkívül a Lighting Network néhány új funkciót biztosít a BTC-nek, például intelligens szerződések és orákulumok felhasználásának lehetőségét. Az Oracle láncolaton kívüli érzékelők, amelyek kiválthatják az on-line eseményeket, például az intelligens szerződéseket.

A Bitcoin itt marad

Ma a Bitcoin egy háztartási név. Elképesztő, hogy Nakamoto egyetlen érme digitális forradalmat inspirált a piacon. Több ezer kriptovaluta áll a befektetők rendelkezésére. Míg ezek közül a platformok közül sok javítja a Bitcoin alapvető kialakítását, egyik sem felel meg a Bitcoin hálózati erősségének és általános közösségi támogatásának. Emiatt a Bitcoin továbbra is a kriptopénzek királyaként uralkodik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner