Mi az a Bitcoin Mining? Útmutató kezdőknek új felhasználók számára

Nem kell túl mélyen bemerészkednie a kriptopiacba, mielőtt belebotlana a Bitcoin bányászok kifejezésbe. A Bitcoin-bányászat megértése, milyen célokat szolgál, és hogyan válhat azzá, fontos része annak, hogy megismerkedjen a blockchain technológiával. A bitcoin bányászok a világ legnagyobb blokkláncának magjai. Így tartják biztonságban a felhasználókat, és elősegítik a további Bitcoin bevezetését.

Blockchain

Ahhoz, hogy megértsd, mi az a Bitcoin bányász, először meg kell értened a blockchain technológiát. A blokklánc a számítógépek hálózata, amelyek együttesen frissítik és ellenőrzik a digitális főkönyvet. Az olyan centralizált rendszerektől eltérően, mint az Ön bankja, a blockchain decentralizált protokollra támaszkodik a főkönyv biztonságának megőrzése érdekében.

Mik azok a Bitcoin Bányászok?

Hagyományos banki forgatókönyv esetén a központi pénzintézet megkapja az Ön tranzakciós kérelmét, majd jóváhagyja vagy elutasítja azt attól függően, hogy az hogyan felel meg az adott napirendnek. A Bitcoin hálózatában a központi bankot rendszeres felhasználók váltják fel. A rendszeres felhasználók együtt dolgoznak a tranzakciók blokkjának egyidejű ellenőrzésén. Ezek a felhasználók az úgynevezett Bitcoin bányászok.

A bányász kifejezés arra utal, hogy mennyi időre és erőforrásra van szükség az új Bitcoin sikeres megveréséhez. Csakúgy, mint az arany kitermelése, az eszköz létrehozásával is jár kiadás. Ily módon minden új Bitcoin eredendő értékkel születik.

Bitcoin Mining Farm

Bitcoin Mining Farm

A Bitcoin blokkláncában minden bányász (más néven csomópont) a hálózattal együttműködve ellenőrzi minden tranzakciót. Azonban csak egy bányász kapja meg a jutalmat, és hozzáadhatja a tényleges blokkot a tranzakciók láncához, meghosszabbítva ezzel a blokkláncot.

Munka igazolása

A Bitcoin hálózata bevezeti a Proof-of-Work (PoW) néven ismert protokollt annak meghatározására, hogy melyik csomópont kapja meg a jutalmat erőfeszítéseikért. Ez a rendszer egy fejlett matematikai egyenlet. Az egyenlet olyan nehéz, hogy logikusabb, ha számítógépe véletlenszerű találgatásokat végez, ahelyett, hogy közvetlenül kitöltené az egyenletet.

Ez a véletlenszerű találgatás max. Ez a számítási erőfeszítés kiadásokat eredményez villamosenergia-költségek formájában. A jelentések szerint a Bitcoin energiafogyasztása körülbelül 120 gigawatt (GW) másodpercenként. Ez évente körülbelül 63 terawattórára (TWh) alakul.

SHA-256

A Bitcoin hálózat az SHA-256 néven ismert matematikai algoritmustól függ. Az SHA a biztonságos hash algoritmust jelenti. Ez az egyirányú kriptográfiai hash funkció biztosítja, hogy minden Bitcoin tranzakciót több forrás is ellenőriz és megerősítsen a hozzáadása előtt. Az extra biztonság érdekében a Bitcoin kétszer alkalmazza az SHA-256 funkciót. Ez a folyamat kettős SHA-256 néven ismert.

Jutalmak

A Bitcoin megjutalmazza a bányászokat az újonnan vert Bitcoinért tett erőfeszítéseikért. Nevezetesen ez az egyetlen alkalom, amikor új Bitcoin lép be a piacra. Ily módon a Bitcoin kiszámítható monetáris ellátásként működik. Az első napokban a bitcoin bányászok 50 BTC jutalmat kaptak gondjaikért. Bár ez ma vagyonnak tűnhet, akkor még csak néhány dollár volt.

Automatikus nehézségi beállítás

A Bitcoin folyamatos kibocsátásának biztosítása érdekében a rendszer egy nehéz beállítási algoritmust alkalmaz. Ez a protokoll megköveteli az SHA-256 egyenlet megválaszolását, hogy bizonyos számú nulla legyen elöl, hogy helyes válaszként megfeleljen. Ennek az egyenletnek a nehézsége növelhető vagy csökkenthető azzal, hogy több vagy kevesebb nullára van szükség a válasz előszavában.

A nehézség-beállítási algoritmus élénken a hálózat teljes hasítási teljesítményén alapul. Minél több bányász vesz részt, annál nehezebbé válik az egyenlet. Továbbá, minél erősebbek a bányászati ​​berendezések, annál nehezebb az egyenlet. Ez biztosítja, hogy az új Bitcoin tíz perces időközönként lépjen be a piacra.

Mik azok a Bitcoin Bányászok

Mik azok a Bitcoin Bányászok?

A nehézségek kiigazításának részeként a Bitcoin bányászati ​​jutalma idővel felére csökken. Ez a csökkenés megfelel az érme piaci értékének növekedésével. Ezeket az eseményeket a bányászközösség halványításnak nevezi. Hatalmas események, amelyeket általában sztratoszférikus nyereség követ a Bitcoin értékében. Az utolsó felezés 2020. május 11-én történt.

Haladó bányászok lépnek be a piacra

A Bitcoin értékének növekedésével a bányászok érdeklődése is kitalálta az SHA-256 egyenlet jobb megoldásának módjait. Ezek az erőfeszítések kifejezetten a Bitcoin tranzakciók jóváhagyására tervezett, egyedi gyártású bányászati ​​berendezések létrehozásához vezettek. Ezek a bányászati ​​berendezések házépítésként kezdődtek. Manapság a bányatelek ipar dollármilliárdokat foglal magában.

GPU bányászok

Az első nagyobb bányászati ​​berendezés frissítésre akkor került sor, amikor a bányászok rájöttek, hogy a grafikus kártyák sokkal gyorsabban képesek megoldani az SHA-256 egyenlet ismétlődő feladatát. A CPU sok mindenben jó, de semmiben sem igazán jó. Míg a grafikus kártyák kiválóan alkalmasak bizonyos feladatok elvégzésére, de nem igazán használhatóak más célokra, csak azokra, amelyek megfelelnek az elsődleges felhasználási esetüknek.

Végül a bányászok rájöttek, hogy a GPU-kártyák sokkal hatékonyabban teljesítik a Proof-of-Work algoritmust, mint a normál PC-k. Ez a felismerés piaci rohanáshoz vezetett ezekért a kártyákért. Az olyan cégek, mint az Nvidia, kezdték látni a bányaüzemek által vásárolt kártyák teljes készletét, amelyek értékes hasítóerőt akartak szerezni a hálózatban.

Végül hatalmas késések és várakozási idők voltak ezeken a termékeken. A probléma olyan súlyos lett, hogy a gyártók azt panaszolták, hogy a szándékolt vásárlók a bányászok nagy kereslete miatt kézbe tudják venni a termékeket..

ASIC Bányászok

Minden jól ment a GPU-bányászok számára, amíg a világ legnagyobb Bitcoin Mining fúrótorony-gyártója, a Bitmain fel nem javította az előzményeket. A cég az első ASIC (Application Specific Integrated Circuit) bányászati ​​berendezés bevezetésével örökre megváltoztatta a piacot. Az ASIC bányászok ezerszer gyorsabban képesek megoldani az SHA-256 algoritmust, mint a GPU kártyák.

Bitmain bányászati ​​berendezések

Bitmain bányászati ​​berendezések

Az ASIC-fúrótornyok hatékonyságának titka az a tény, hogy egyedi tervezésűek az SHA-256 algoritmus megoldására és semmi másra. Ez a kifejezetten erre a célra épített Bitcoin bányászati ​​chip beáramló erőforrásokat hozott létre, ami a rendes bányászok számára még tovább növelte a nehézségeket. Fontos, hogy az ASIC bányászokat csak a tervezett kriptovalutákhoz használhatja. Nem képesek a bányászati ​​algoritmusukat más lehetőségekre helyezni.

Viszlát az átlagos bányásznak

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a CPU-bányászat már nem életképes megoldás. Ma még CPU-n lehet, de ezeknek a nagy teljesítményű fúrótornyoknak a teljesítésének esélye csekély. Nem lehetetlen, de nagyon valószínűtlen. Mégis, sokan vannak a piacon, akik visszatérnek azokra a napokra, amikor bármely felhasználó segíthet a Bitcoin hálózatának biztonságában és nyereségben.

Bitmain

A Bitmain, mint a világ legnagyobb bányatelek gyártója és bányászati ​​medenceüzemeltetője, jelentős befolyással bír a piacon. A platform meghajlította az izmait, amikor támogatta a Bitcoin Cash létrehozását a 2017 végi kemény villa során. Támogatásuk elősegítette az érme, mint életképes alternatíva kialakítását a piacon.

Bitcoin bányászati ​​medencék

A Bitcoin-bányászati ​​medencék arra irányultak, hogy ismét kiegyenlítsék a versenyfeltételeket. A bányászati ​​készlet egyesíti a felhasználók összes hash erejét, és a hozzájárulásuk alapján megosztja a jutalmakat a felhasználók között. Ma a bányászati ​​medencék a legnagyobb Bitcoin bányászok a piacon. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a bányászati ​​medencék eggyel elérik a koncentráció veszélyes szintjét jelentés feltárva, hogy a legnagyobb három bányászati ​​medence a Bitcoin teljes hasítási teljesítményének 65% -át ellenőrzi.

A világ legnagyobb Bitcoin bányászati ​​medencéje jelenleg az F2Pool. Őrülten csak ez az egy készlet vezérli a hálózat kollektív hash erejének 20% -át. Különösen a bányászati ​​medence működtetése bonyolult feladat. Az F2Pool szerint hosszú aszályokat tapasztalt, ahol a medence nem kapott jutalmat. Nem egy esetben a platform több mint 100 BTC-t veszített abból a szempontból, hogy bányászoknak kellett fizetniük anélkül, hogy maguk bányászati ​​blokkokat kaptak volna. Az összképet tekintve azonban a bányászati ​​medencék végül rendkívül nyereségesek az őket működtető cégek számára, és képesek fenntartani ezeket az aszályokat.

Felhőbányászat

Aki bitcoin bányász akar lenni, de nem akar időt tölteni a művészet technikai szempontjainak elsajátításával, vagy kutatni, hogyan lehet egy csúcsminőségű fúrótornyot építeni vagy vásárolni, létezik felhőbányászat. A felhőbányászati ​​platformok egyeztetett áron adják bérbe erőforrásaikat a felhasználóknak. A felhőbányászat az új felhasználók számára az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy nagyobb előzetes beruházás nélkül vegyenek részt a bányászati ​​ágazatban.

Van néhány aggály, amellyel foglalkozni kell, amikor a felhőalapú bányászati ​​szolgáltatásról dönt. Csak a legnevesebb felhőbányászati ​​szolgáltatókhoz kell ragaszkodnia. Az elmúlt tizenegy évben rengeteg felhő bányászati ​​csalást követtek el a piacon. A felhőbányászati ​​csalások többségében a platform új felhasználók pénzeszközeit veszi fel, hogy a régi felhasználóknak először a megígért hozamot fizessék. Amint elhangzik a szó, hogy a platform legitim, a vállalati szőnyeg felhúzza a felhasználó összes Bitcoinját.

A felhőbányászati ​​csalások elterjedtek

Ebben az évben több bányászati ​​csalásra is fény derült. Az egyik példában a Fülöp-szigeteki Mining City Cloud Mining nevű céget működtető csalók csoportja milliókat csalt ki a felhasználókból. A cég azt állította, hogy napi 92 dollár nyereséget fizet a részvényesek számára. Különösen a Fülöp-szigeteken ez egy jelentős összeg, amely tökéletes csaliként szolgált az új kriptográfiai felhasználók számára.

A szabályozók az idén szeptemberben vetettek véget az átverésnek. A tisztviselők kijelentették, hogy „A Bányaváros nincs bejegyezve a Bizottságnál, és a szükséges engedély és / vagy felhatalmazás nélkül működik ahhoz, hogy befektetéseket / kihelyezéseket kérjen, fogadjon el vagy vegyen el a lakosságtól, illetve hogy befektetési szerződéseket és egyéb értékpapírokat bocsásson ki.” Továbbá azzal vádolták a céget, hogy Ponzi-rendszert működtet.

Bitcoin bányászati ​​aggodalmak

Különböző Bitcoin bányászati ​​aggodalmak vannak, amelyekkel a piac jelenleg szembesül. Egyrészt példátlan szintű centralizáció létezik a piacon. A centralizáció azért rossz a Bitcoin számára, mert rontja a hálózat biztonságát. Ezen felül lehetővé teszi az egyik csoport számára, hogy tovább diktálja akaratát más felhasználók számára a frissítések jóváhagyása és a protokoll-változtatások tekintetében.

Villamosenergia-fogyasztás

A Bitcoin bányászatát körülvevő másik fő probléma a fenntarthatóság. A Bitcoin őrületes mennyiségű villamos energiát igényel a működéshez. A jelentések a Bitcoin elektromos fogyasztását a fejlett európai országokkal egyenértékűvé teszik. Ez az energiaigény sokakat arra késztetett, hogy fenntarthatóbb lehetőségeket keressenek.

Megújuló energia

Az egyik legnépszerűbb lehetőség, amelyet a Bitcoin bányászközösség mintegy 39% -a alkalmaz megújuló energia. A geotermikus, szél- és vízalapú villamos rendszerek használata lehetővé teszi a Bitcoin-bányászok számára, hogy pazarlás nélkül biztosítsák nyereségüket. A zöldebb alternatívákra való áttérés erőfeszítéseit lassították az elektromos vállalatok, amelyek kedvezményeket kínálnak a bitcoin bányafarmok számára.

Zöld energiával működő Bitcoin bányászati ​​berendezés

Zöld energiával működő Bitcoin bányászati ​​berendezés

A Bitcoin bányászat jövője

Senki sejti, hogy mi lesz a bitcoin bányászat jövője. Kétségtelen, hogy a gyártók továbbra is feszegetik a feldolgozási határokat a bányászati ​​berendezések tekintetében. Nagy az esély arra is, hogy a Bitcoin intézményes elfogadása a következő hónapokban is nagyobb hálózathasználatot okoz. Mindezek az aggályok több nehézséget okoznak a bányászok részéről.

Ezenkívül van egy tény, hogy egy napon mind a 21 millió Bitcoin ki lesz aknázva. Senki sem biztos abban, hogy mi fog történni a hálózattal ezen a ponton, de a legtöbb elemző egyetért abban, hogy a Bitcoin ekkorra már jelentős értéket képvisel. A jelenlegi Bitcoin kibocsátási árfolyamon az utolsó Bitcoin-ot 2140 körül bányászzák. Szerencsére rengeteg idő áll a fejlesztők rendelkezésére, hogy kitalálják a dolgokat.

Technikai változtatások

Arra is van esély, hogy a Bitcoin eldöntheti a Proof-of-Work algoritmust egy fenntarthatóbb megoldás mellett egy nap. Bár ez lehetetlennek tűnhet, a világ második legnagyobb PoW blokklánca, az Ethereum már éppen egy ilyen manőverre készül. Az Ethereum az év vége előtt át kíván térni egy PoW mechanizmusról egy Proof-of-Stake (PoS) rendszerre. Ez az átalakítás kiküszöböli az SHA-256 algoritmus szükségességét és csökkenti a hálózat teljes elektromos fogyasztását. Ez lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy a hálózat biztonsága érdekében titkosítást tegyenek közzé.

Bitcoin Mining Forever

A jelenlegi állapotban a Bitcoin központi közössége nem siet e forradalmi érme egyik fő protokolljának megváltoztatásával. Ehelyett a Bitcoin maximalistái úgy vélik, hogy a nagyszabású Bitcoin bevezetésének titka olyan kiegészítő technológiák fejlesztésében rejlik, mint például a Villámhálózat. Ezeknek a láncolaton kívüli protokolloknak a használatával a Bitcoin új funkcionalitást, hatékonyságot és sebességet nyer. Ezen okokból kifolyólag a bitcoin bányászat sok éven át fontos dolog lesz.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner