Mi az a Stellar (XLM)? Minden, amit tudnod kell róla

Bevezetés

Ebben az útmutatóban elemezni fogjuk, mi van Csillag (XLM), hogyan működik, melyek a jellemzői, és ki áll az érdekes projekt mögött a kriptovaluta piacon. Azok számára, akik nem tudják, a Stellar a piac 10 legnagyobb kriptovaluta-hálózata közé tartozik, és 2019 augusztusától körülbelül három éve működik.. 

Mi a csillag?

A Stellar egy kriptovaluta blokklánc, amelyet a Jed McCaleb és Joyce Kim még 2014-ben. A projekt azután született, hogy McCaleb társalapítója volt a Ripple és az Mt. Gox. 

A Stellar egy olyan platform, amely összeköti a bankokat, a fizetési rendszereket és az embereket. A fő szándék az, hogy olcsó és gyors transzfereket tudjunk ajánlani mind az egyedi felhasználók, mind a használó vállalatok számára blockchain technológia

A technológia lehetővé tette az információk gyors és egyszerű megosztását az egész világon, segítve a vállalatokat eredményeik javításában, és sokkal hatékonyabbá téve a társadalmat. De a pénzeszközöket nehéz volt egyik országból a másikba mozgatni, sőt drága és lassú. 

McCaleb azon dolgozik, hogy javítsa a felhasználók hozzáférését a kriptovaluta világhoz, és hogyan tudják kezelni a digitális eszközöket. Ő csinálta Mt. Gox, az első hatalmas kriptográfia a világon, ő alapította a Ripple-t, a Stellar fő versenytársát és a Stellar-t.. 

A Stellar egy olyan projekt, amelynek decentralizált és nyílt adatbázisa van, amely lehetővé teszi a felek számára, hogy 3-5 másodperces megerősítési idővel küldjenek és fogadjanak pénzeszközöket. A hálózat másodpercenként több ezer tranzakciót képes támogatni, sokkal többet, mint más kriptohálózatok, mint például a Bitcoin (BTC) vagy az Ethereum (ETH). 

Az alapok határokon átnyúló mozgatása érdekében a Stellar hálózatot a Lumens hajtja, amely a piac 10. legnagyobb kriptovaluta, amelyet XLM néven képviselnek. A bankok ezen a hálózaton keresztül csatlakoznak, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gyors és egyszerű módon pénzt küldhessenek, integrálva a kriptovalutákat és a blokklánc-technológiát a hagyományos bankrendszerbe. 

Ha egy bank pénzeszközöket akar küldeni az egyik országból a másikba, akkor lehetőség van rá helyi fiat pénznem és a másik ország helyi pénznemének átvétele mellett. Minden elvégezhető az XLM digitális eszközzel vagy bármely más, a Stellar hálózaton alapuló érmével. 

Mint korábban említettük, a Stellar decentralizált rendszer, vagyis nincs központi hatósága, amely ellenőrzi a tranzakciókat. A blockchain technológia használatával az XLM-ekről küldött és fogadott összes információ biztonságosan tárolható. Ezeket a hálózati tranzakciókat a Csillagkonszenzus jegyzőkönyv.

A Stellar hálózat horgonyai lehetővé teszik a résztvevők számára a krediteket, amint szükségük van rá. Ezek a horgonyok tartják a betétet, amelyet a vállalat vagy magánszemély tesz és hitelt bocsát ki számukra. Ezekkel a horgonyokkal lehetőség van tranzakciók küldésére is egy pénznemben, és egy másik fél különböző pénznemben kapja az alapokat. 

A hálózatnak van egy úgynevezett mechanizmusa konverziós lánc ez lehetővé teszi a két illikvid valuta közötti tranzakciót. Például egy tranzakció az MXN és az INR között. Az MXN pénzeszközöket USD-re, majd az USD-t BTC-re, a BTC-t XLM-re és az XLM-et INR-re lehet cserélni.. 

Csillagkonszenzus algoritmus

A Stellar konszenzusos algoritmussal dolgozott Bizánci hibatűrő (PBFT). Segítségével még akkor is segíteni lehet a hálózat működését, ha a szereplők rosszindulatúan cselekszenek. Ennek ellenére ezt a konszenzusos algoritmust lecserélték egy másikra. 


A Csillagok hálózatában egy előre definiált validátorkészlet volt, amelyet egy központi hatóság választott ki. Ez teljesen más, mint hogyan Hadifogoly (Munkaigazolás), ahol az érvényesítők bányászok, amelyek biztosítják a szükséges feldolgozási teljesítményt, és amelyeket egyetlen központi hatóság sem választ ki. 

A Stellar hálózatban működő validátorok különböző dolgokban állapodtak meg, ideértve a tranzakciók ellenőrzését is. A PBFT rendszerek működéséhez szükséges, hogy a validátorok 66% -a konszenzusra jusson. Ez azt jelenti, hogy a rosszindulatú résztvevőknek nem szabad elérniük a konszenzus több mint 33% -át, hogy a hálózat továbbra is működjön. 

A Stellar előrelépett és elfogadta a konszenzusos algoritmus új verzióját, amely az alapja Szövetségi Bizánci Megállapodás (FBA), és más néven „Csillagkonszenzus-protokoll”. 

A London Blockchain Labs szerint a Stellar Consensus Protocol az FBA első megvalósítása, amelyet 2015-ben David Mazières Stanford professzor hozott létre. Ez a rendszer leírja a hálózat csomópontjainak a blokkláncokhoz felhasználható megállapodás elérésének módját. 

A rendszernek három fő jellemzője van:

  • Decentralizált vezérlés: mindenki érvényesítő lehet a hálózatban.
  • Alacsony késleltetés: A konszenzus néhány másodperc alatt elérhető. 
  • Rugalmas bizalom: A résztvevők szabadon eldönthetik, milyen más csomópontokban bíznak, korlátozások nélkül.
  • Aszimptotikus biztonság: A digitális aláírásokat és a hash családokat a hálózat védelmére használják.

A rendszer kvórumokon, kvórumrészeken és kereszteződéseken keresztül működik. A Kvórum a csomópontok összessége, amely elegendő a megállapodás eléréséhez. A kvórumszelet olyan csomópontok összessége, amelyek elegendőek ahhoz, hogy meggyőzzék egy másik csomópontot az utasítás érvényességéről, amelyet „szeleteknek” neveznek. 

A kvórum metszéspontjára akkor kerül sor, amikor két kvórum megosztja a megegyezéshez elengedhetetlen csomópontot. Beavatkozni és beleavatkozni egymás belső megállapodásába. A London Blockchain Labs elmagyarázza, hogy ez fontos az erős konszenzusos protokollhoz, mivel különben a hálózat külön megállapodásokat köthet. Éppen ezért minden egyes kvórumnak legalább egy kereszteződésre van szüksége a másikkal a konszenzus működéséhez. 

A rések a főkönyv frissítései, amelyekhez minden csomópontnak egyet kell értenie. 

A London Blockchain Lab írt a résidőkről:

„A résidők valójában blokkok. A blokklánc-hálózat minden résztvevőjének meg kell állapodnia a blokk érvényességében, és frissítenie kell személyes főkönyveit, hogy azok a közzétételük után szerepeljenek benne. Miután ez megtörtént, konszenzus érhető el. ”

A csomópontok rosszul viselkedhetnek és jól viselkedhetnek. A rosszul viselkedő csomópontok azok, amelyek nem tartják be a protokoll szabályait, és nem a hálózat érdekeit szolgálják. Nem választanak értelmes határozatképességi szeleteket, és összeomolhatnak. Ezek csak sikertelen csomópontok, amelyekben nem lehet megbízni ebben a konszenzusban. 

A jól nevelt csomópontok a protokollt és a bevált gyakorlatokat követik. Ők is jó szándékúak, és különböző intézkedésekkel biztosítják a hálózat biztonságát. 

A szövetségi szavazás révén biztosítható, hogy a hálózati konszenzus sértetlen marad a csomópontok meghibásodása ellenére is. Az SCP bevezeti a Szövetségi Szavazást, amelyet kvórumok és szeletek esetén is használnak, lehetővé téve a hálózat számára konszenzus elérését anélkül, hogy szükség lenne a hálózat összes csomópontjára. 

Ennek a rendszernek vannak bizonyos korlátai. Nem biztosít sem digitális érmék verésének rendszerét, sem ösztönző rendszert a csomópontok jó viselkedésének ösztönzésére. Sok esetben a csomópontok rossz kvórumszeleteket is kiválaszthatnak, és károsíthatják a konszenzust. 

Bár a protokoll nagyon hasznos a Stellar hálózat számára, használható a blockchain technológián túlmutató alkalmazásokhoz. 

Mi az a Lumens?

A Lumen vagy az XLM a digitális pénznem, amely a Stellar blokklánc-hálózatot működteti. Szerint a Csillagok hivatalos oldala, lumen be van építve a hálózatba, és ez a digitális valuta egységének tekinthető, mint egy Bitcoin. 

A virtuális valuta 2014-ben indult a Stellar hálózattal és 100 milliárd lumen került kibocsátásra. Abban az időben az XLM néven ismert volt csillagok de a név megváltozott lumen 2015-ben. 

A lumennek kétféle célja van. Az első az, hogy kicsi spamellenes szerepet játszhatnak, mivel a lumeneket tranzakciós díjak fizetésére és minimális egyenlegek tartására használják a Stellar hálózat számláin. Ez megakadályozná az embereket a hálózat túlterhelésében, és elősegítené a prioritások felállítását. 

A Stellar hálózat tranzakciós díjai 0,00001 lumen. Ezzel a díjjal csökkenthető a felhasználók ártó szándéka a hálózat elárasztására, ami a DoS támadás, más néven szolgáltatásmegtagadási támadás. 

A második cél a lumen, hogy megkönnyítse a több pénznemű tranzakciókat. A luumen megkönnyíti a devizapárok közötti kereskedelmet, mivel nincs nagy közvetlen piac, amely hídként funkcionálna. Érdemes kiemelni, hogy a lumen és az összes érintett deviza között likvid piacnak kell lennie. 

Mint korábban említettük, a hálózat felszabadításakor 100 milliárd lumen keletkezett. Mint a Stellar tájékoztatja, minden évben 1% -os inflációs ráta van, és új lumeneket senki sem tud önkényesen előállítani. 

A decentralizált módon működő csomópontok valószínűleg nem fogadják el és nem erősítik meg a lumen létrehozására vonatkozó szabályok módosítását. Ugyanakkor, ha úgy döntenek, hogy megváltoztatják ezt a funkciót, az emberek minden bizonnyal elveszítik a bizalmukat a Stellar.org iránt, és az egész projektet súlyosan érintené. 

A díjrendszer megértése érdekében két speciális értéket kell figyelembe venni: az alapdíj 0,00001 XLM és az alap tartalék közel 0,5 XLM. 

A tranzakciós díjat a következőképpen kell kiszámítani:

  • Tranzakciós díj = (műveletek száma x alapdíj)

Ez végül nagyon kedvező a tranzakciókhoz az egész világon. Mindössze 1 dollárral körülbelül 400 000 tranzakció fedezhető. A Stellar által szolgáltatott adatok 2018 áprilisától származnak, ami azt jelenti, hogy a dolgok ezen idő alatt megváltozhattak. 

A különböző kriptovaluta-tőzsdék lehetővé tennék a befektetők számára, hogy XLM-érméket vásároljanak. Sok különböző kereskedési pár segítene a felhasználóknak megszerezni ezt a digitális valutát. Ha többet szeretne megtudni, elolvashatja a Binance Stellar Lumens (XLM) megvásárlásának útmutatóját.. 

A hivatalos Stellar webhely azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy olvassák el a Fogyasztói Tanácsadó tájékoztatót Fogyasztóvédelmi Pénzügyi Tanács (CPFB) a digitális pénznemekkel kapcsolatos lehetséges kockázatokról. 

A lumenek nagyon ingatag árfolyamatot tapasztaltak, mint a világ számos más digitális eszköze. A virtuális fizetőeszköz ára 2017 elején 0,002 dollár alatt volt, és érménként 0,93 dollárra nőtt 2019 januárjában a hatalmas altcoin-futással. Ettől a pillanattól kezdve a virtuális fizetőeszköz nagyon hasonlóan viselkedett, mint a Bitcoin a medve trendje alatt, és alig néhány órával ezelőtt elérte a több mint egy év legalacsonyabb pontját, amikor érménként 0,069 dollár alatt kereskednek. CoinMarketCap

Mint korábban említettük, a Stellar hálózat inflációja minden évben 1%. A felhasználók által fizetett díjakat az infláció folyamán újra elosztják. A hálózat egy tranzakció során minden egyes műveletért alapdíjat is beszed. Ezután az alapdíjakból származó forrásokat hozzáadják az inflációs készlethez. Azok, akiknek lumen van, szavazhatnak arról, hogy hova kerülnek az alapok. A lumen olyan számlákhoz kerül, amelyek a szavazatok 0,05% -át kapják a hálózat többi fiókjáról. 

A 100 milliárd lumen a következő módon kerül kiosztásra:

  • 50% magánszemélyeknek
  • 25% a partnereknek
  • 20% a bitcoin és az XRP tulajdonosoknak
  • 5% a Stellar.org működési költségeire van fenntartva

E lumenek eladásának elhatározása annak a célnak tudható be, hogy elérik a „befogadóbb digitális gazdaságot”. Küldetésük, hogy lehetőséget kínáljon a felhasználóknak arra, hogy az embereket alacsony költségű pénzügyi szolgáltatásokhoz kössék a drága hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz képest. 

Stellar Lumens versenyzők

A piac különböző kriptovalutái jelenleg a Stellarral versenyeznek. Például az egyik az XRP és a Ripple cég, amelyet McCaleb korábban alapított. 

A Stellar és a Ripple közötti fő különbségek a céljaikhoz, az egyes szervezetek méretéhez, a rendelkezésükre álló inflációs (és deflációs) hálózatokhoz, a konszenzusos protokollokhoz és a kriptovaluta piac működéséhez kapcsolódnak.. 

Az XRP-t és az XLM-et mind a vállalatok, mind a felhasználók gyorsan és egyszerűen küldhetik a tranzakcióknak az egész világon. Az XRP azonban sokkal értékesebb virtuális pénznem az XLM-hez képest, és a Ripple-szel dolgozó cégek száma sokkal nagyobb, mint a Stellar hálózatot használó cégek száma. 

Mivel ennek a kettőnek különböző konszenzus algoritmusa van, a piacon lévő vállalkozások mindegyik kriptovalután és hálózaton különböző megoldásokat találnak, amelyek megfelelnek az igényeiknek. 

A Ripple már több mint 200 pénzügyi vállalattal együttműködött világszerte, amelyek már használják az általuk létrehozott termékeket és szolgáltatásokat. Olyan cégről van szó, amelynek irodái vannak szerte a világon, és amelyek az XRP-t értékesítik a piacnak működésük finanszírozása érdekében. Ehelyett a Stellar-nak kisebb szervezete van, és a valaha létrehozott XLM-érmék mindössze 5% -át birtokolják. A Ripple az XRP teljes kínálatának körülbelül 60% -ával rendelkezik. 

Az inflációt tekintve minden tranzakciónál kis mennyiségű XRP-t égetnek el. Bár ezek az elégetett XRP-k nem jelentősek ahhoz, hogy hosszú távon növeljék az XRP árát, segítenek megakadályozni a hálózaton történő spam támadásokat. Az XLM évente 1% -os inflációval rendelkezik, nem pedig érmék elégetésével. Ez az infláció pótolja az elveszett XLM-et, és segít a források újraelosztásában a hálózatban. 

Elolvashatja a Ripple és a Stellar teljes összehasonlítását. 

Az Ethereum (ETH) szintén elismert kriptovaluta a piacon, amelyet végül Stellar versenytársnak lehet tekinteni. Miért? Mert lehetőséget nyújt gyors átutalások küldésére és fogadására is, olcsóbbak, mint a Bitcoin, de magasabb likviditással is. 

Az Ethereum a piacon a második legnagyobb kriptovaluta a Bitcoin után, míg a Stellar jelenleg a tizedik helyen áll. Ennek ellenére a Stellar gyorsabban és olcsóbban használható, mint az Ethereum, amely arra összpontosít, hogy lehetővé tegye a cégek, az első érmékajánlatok (ICO) és a vállalatok számára, hogy digitális pénznemüket kiadhassák blokklánc hálózata tetején. 

Az Ethereumot működtető konszenzusos protokoll teljesen más, mint amit a Stellar jelenleg használ. Valójában az Ethereum Munkahiteles konszenzus algoritmust használ, és át akar lépni egy tétbiztosításra, amely lehetővé tenné a méretezéshez. 

Bár sok rajongó úgy gondolja, hogy ezek a digitális pénznemek nem létezhetnek együtt a piacon, hosszú ideje működnek a piacon. 

Csillag lumenes partnerségek

A Stellar a piacon is növekszik, nagyon fontos partnerségekkel, amelyeket a világ más vállalataival kötött. 

Az egyik legfontosabb projekt, amelyben a Stellar jelenleg dolgozik, a technológiai óriással kapcsolatos IBM. A technológiai vállalat a világ számos bankjával és más pénzügyi szervezettel működött együtt, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Ezzel a partnerséggel a papírpénz áthelyezése a Stellar blockchain hálózatra. 

A Stellar egy másik partnerséget kötött a Veridiummal, amely szintén az IBM-mel dolgozik. A Veridium egy globális szén-dioxid-hitel piac. A cél a VERDE token beépítése az olajjal és gázzal foglalkozó kereskedelmi platformokba. 

Vannak más partnerségek is, amelyekben a Stellar részt vesz, köztük a Stellar X, az Open Garden, a TillBilly, a Slice, a Sure Remit és a SmartLands. Ha többet szeretne megtudni róla, elolvashatja, hogy melyik körülbelül 8 izgalmas projekt a csillag (XLM) platformon. 

A Stellar további partnerei többek között a Deloitte, a Stripe és a Le.com. 

Következtetés

A Stellar az egyik legnépszerűbb digitális pénznem a piacon. Habár sok a versenytárs, sokféle jellemzőt kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy az űrben a top 10 virtuális valuta projekt közé kerüljön. 

Ez a hálózat lehetővé teszi a vállalatok és magánszemélyek számára, hogy pénzeket gyorsan és olcsón küldjenek és fogadjanak. A Stellar hálózaton keresztül a cégek is segíthetik szolgáltatásaik és termékeik fejlesztését. 

A konszenzus algoritmust illetően a Stellar sikeres megoldást vezetett be, amely elősegíti, hogy a virtuális pénznem és a blokklánc hálózat az egyik legversenyképesebb maradjon az űrben. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map