Tko će stvarno pobijediti na sljedećem Ethereum Hardforku?

2019. godina započela je obećavajuće za kripto zajednicu u cjelini i zagovornike Ethereuma & posebno vlasnika – jer je očekivano tvrdoglava carigradska tvrđava trebala započeti sredinom siječnja. Međutim, neposredno prije nego što je došao početni datum, programeri su izdali izjavu da je otkazan na neodređeno vrijeme, a nisu ni naveli mogući datum. Stekli smo dubok pogled na situaciju i razlog zašto ova forfor može biti vrlo perspektivna za projekt i zajednicu, a istodobno imati i neke nepovoljne značajke.

Što je Carigrad uopće?

Općenito najavljeni Carigrad trebao bi postati sljedeće nadogradnje mreže Ethereum po cijelom sustavu. Također se naziva „Ethereum 2.0“ ili „New Ethereum“.

Konstantinopoljski Ethereum u osnovi je dio trofazne obnove, druge faze ambicioznog projekta Metropolis, a bit će izgrađen posebno na bloku # 7080000, što može malo povećati učinkovitost i performanse cijele mreže. Također okuplja ukupno pet prijedloga za poboljšanje Ethereuma (EIP).

Unutar okvira za ažuriranja uveden je Casper protokol čiji je cilj prenijeti Ethereum na drugi konsenzusni algoritam, s PoW (Proof-of-Work) na PoS (Proof-of-Stake). Zapravo to neće odmah zamijeniti PoW, ali vjerojatno će se koristiti hibridni sustav koji istodobno pokreće ove dvije tehnologije.

Razlozi iza drugog tvrda vilica

Većina kripto entuzijasta zna da je hardfork ažuriranje koje uklanja povratnu kompatibilnost. Dovoljno žalosno za druge vrhunske ljubitelje kriptovaluta, stopa Ethereuma opala je više od 10 puta tijekom svog povijesnog maksimuma još 2018. Nakon toga, brojne platforme i tvrtke u početku pokrenute na bloku Ethereum suočene s pritiskom američkih vrijednosnih papira Povjerenstvo (SEC) za trgovanje vrijednosnim papirima i neregistriranim emisijama.

Puno razočaranja u izvedbi kripto tržišta 2018. dovodi do gubitka povjerenja u ETH među korisnicima i investitorima kripto zajednice. Međutim, početkom 2019. ETH je doživio neočekivani rast jer su cijene pale s najnižih 83 na 123 dolara (od 18. siječnja 2019.). Međutim, dugoročno gledano, većina analitičara na nadolazeće promjene gleda kao na bikovski trend.

Osim toga, programeri su shvatili da bomba složenosti koja je prvotno programirana u Ethereumu čini blokove vrlo sporima nakon što su svi riješeni. Programeri moraju s vremena na vrijeme pokrenuti hardforke kako bi ispravili pogreške i održavali ETH u toku s najnovijim tehnološkim dostignućima. Bomba s poteškoćama onemogućit će vađenje ETH nakon određene točke i zamrzavanje cijele mreže, pa se naziva i ledeno doba Ethereuma. Otprilike 5.500 blokova stvorit će se svaki dan ako se novih blokova generira svakih 15 sekundi, što će definitivno smanjiti pritisak na troškove Ethereuma i može spriječiti inflaciju.

Ethereum je već jednom doživio podjelu koja je dovela do stvaranja ETC-a ili Ethereum Classic. Vilica nazvana Carigrad provest će nekoliko značajnih promjena povezanih s poboljšanjem izvedbe Ethereum blockchaina i rudarskim nagradama spomenutim u ovim EIP-ovima.

Koja posebna pitanja rješava Carigrad?

Kao što je već spomenuto, Ethereum 2.0 sadržavat će 5 glavnih EIP-ova. Idemo dobiti kratki pregled svakog od njih:

EIP # 145: rješenje za isplativiji i učinkovitiji pristup obradi informacija, dodajući bitne operatore pomaka za EVM (Ethereum Virtual Machine). Istodobno će se potrošiti 10 puta manje plina nego prije, što će u konačnici dovesti do jeftinijeg korištenja pametnih ugovora.

EIP # 1014: pruža poboljšani pristup rješenjima za skaliranje mreže – Vitalik Buterin ima onaj zasnovan na izvanlančanim transakcijama i državnim kanalima, sličan mreži Bitcoin Lightning, koji će automatski poboljšati performanse mreže.

EIP # 1052: rješenje dizajnirano za poboljšanje obrade pametnih ugovora – usvajanje jedinstvenog hasha učinilo bi provjeru drugog ugovora lakšom i učinkovitijom.

EIP # 1234: ovo rješenje otežava postupak rudarstva, smanjuje nagradu s 3 ETH na 2 ETH za blok. Snižavanje nagrade za rudarenje blokova također će odgoditi poteškoću bombu za 12 mjeseci.

EIP # 1283: posljednji će pružiti poboljšani način unovčavanja promjena pohranjenih podataka i veće troškove za pametne ugovore. To će se postići kršenjem ugovora koji su zabilježeni u memoriji Ethereuma. Budući da to ne utječe na bilo kakve promjene stanja u blockchainu, plin se ne troši, što smanjuje troškove za programere.

Utjecaj zajednice

Kao što je gore spomenuto, blok nagrada bit će smanjena na 2 ETH, a ulagači bi trebali biti zadovoljni nižom stopom inflacije opskrbe Eterom. Međutim, s druge strane, promjene u EIP-u 1234 zasigurno će stvoriti nezadovoljstvo kod rudara jer će se njihova blok nagrada smanjivati ​​- baš kao što je bilo prije za vrijeme hardforka Ethereum Classic.

Jednom kada se vilica dogodi, očekuje se kratkoročna volatilnost stopa. Prijelaz na PoS predstavlja rizik, ali Vitalik Buterinu takav rizik ne smeta, jer ga uopće nije briga za kratkoročni utjecaj na stopu ETH. U međuvremenu, kako su investitori i kripto entuzijasti već svjesni blagodati tranzicije, više će ih sigurno doći u ETH kamp.

U slučaju Carigrada, vlasnici ETH-a neće dobiti nove kovanice samo zbog hardforka. Korisnici će nove novčiće dobiti samo ako imaju ETH u osobnom novčaniku (Metamask, Ledger Nano S, Trezor) gdje kontroliraju privatne ključeve.

To će biti pogođeno rudarstvom

Još uvijek nije poznato hoće li Ethash biti zamijenjen novim ProgPoW algoritmom tijekom nadolazeće vilice ili ne. Mišljenja programera Etera razlikuju se iz ovog razloga:

Glavni programer Martin Canvas Swende vjeruje da bi “pokušaj uguranja [ProgPoW] -a u Carigrad bio nepromišljen.” Iako snažno podržava algoritam, također priznaje da je do sada bilo raznih promjena u specifikacijama i ograničenog testiranja u vezi s ProgPoW-om. “Nadam se da će biti usvojen u roku od nekoliko mjeseci”, dodao je.

Hudson Jameson rekao je da je tim blizu konsenzusa po ovom pitanju:

“Najvjerojatnije smo postigli preliminarni dogovor o implementaciji ProgPoW algoritma, ali on neće biti prihvaćen dok se ne testira i radit će bez ikakvih pogrešaka.”

Što se tiče rudara, mišljenja su se također podijelila i nedostaci koji će se pojaviti s novim algoritmom: potrošnja energije ProgPoW grafičke kartice bit će malo povećana; AMD-i neće biti toliko korisni kao kod Ethasha, a također je vrijedno napomenuti nezadovoljstvo ACIS-ovih rudara, jer više neće moći proizvoditi Eter.

Međutim, postoje i neke prednosti koje će utjecati na rudarsku zajednicu:

  • Jedinice ASIC-a bit će ostatak prošlosti nakon lansiranja Carigrada;
  • Složenost mreže smanjit će se;
  • Sablasna šansa za porast ETH-a u budućnosti, jer postoje brojne glasine o umiješanosti Nvidie u stvaranje algoritma ProgPoW, što znači interes proizvođača grafičke kartice za pumpu ove kriptovalute.

Međutim, zasad je malo vjerojatno da će ProgPow biti dodan na nadolazeću vilicu, zbog činjenice da je Ethereum više puta odgađao vilice za više proučavanja i usavršavanja, a novi algoritam još uvijek nije dovoljno proučen – tvrde neki predstavnici Ethereuma – i tamo nema općeg sporazuma o implementaciji algoritma u mrežu.

Stoga će se, najvjerojatnije, nastaviti rad na ovom algoritmu i na temelju toga donijet će se odluka o uvođenju ProgPoW-a u Ether mrežu. Jedno je sigurno: većina programera zalaže se za primjenu algoritma koji će spasiti mrežu od ASIC-a.

Hardfork koristi za Ethereum & perspektive tvrtke u 2019

Također se očekuje da će vrijeme potvrde bloka i dalje biti oko 15 sekundi. Kad se Ethereum u budućnosti prebaci na PoS algoritam kao rezultat drugog hardforka, vrijeme obrade transakcija može se povećati.

Također je nejasno hoće li se prosječni trošak Ethereum transakcija promijeniti, ali naknade za transakcije povezane s izdavanjem pametnih ugovora mogu se smanjiti, jer su neki od ovih EIP-ova usmjereni na optimizaciju takvih transakcija.

Konstantinopol se smatra glavnim polazištem razvojnog plana Ethereuma za tekuću godinu.

Trenutno se programeri Ethereuma tijekom svog napretka kreću u smjeru takozvanog “Beacon Chain” -a. Jedina stvar za koju je stvoren Beacon Chain je nova funkcija skaliranja – “oštrina”, koja će mrežu podijeliti u neovisne skupine čvorova zvanih krhotine. To će podijeliti opterećenje na mreži tako da temeljna mreža neće nositi opterećenje svih transakcija. Umjesto toga, krhotine će preraspodijeliti računsko opterećenje mreže Ethereum kako bi se omogućilo njezino skaliranje.

Poznati nedostatak Beacon Chaina je mrežna sigurnost jer to može dovesti do odvojenih napada na svaki dio nadograđene mreže. Zato je primjena vilice ključna za održavanje ravnoteže sigurnosti s decentralizacijom i skalabilnošću.

Neizvjesna budućnost

Duga priča – kratko očekivana tvrda vilica odgođena je na neodređeno vrijeme u utorak, 15. siječnja.

Razlog odgađanja Konstantinopolja bio je otkriće kritične ranjivosti u jednoj od planiranih promjena. Tvrtka ChainSecurity, koja se bavi revizijom pametnih ugovora, izjavila je u utorak da bi prijedlog za poboljšanje EIP-a # 1283, budući da je to realizacija implementacije, mogao pružiti napadačima rupu u kodu za krađu sredstava korisnika.

Raspravljajući o ranjivosti, programeri projekta zaključili su da bi ispravak pogrešaka oduzeo previše vremena i ne može se izvršiti na hardforku koji je planiran za 04:00 UTC 17. siječnja. Ranjivost, nazvana napadom ponovnog ulaska, omogućuje napadaču za ponovnu primjenu na istu funkciju više puta, bez obavještavanja korisnika. Kao što je primijetio Joanes Espanol, tehnički direktor analitičke blockchain tvrtke Amberdata, prema ovom scenariju napadač, zapravo, može “zauvijek povući novac”.

Sumirajući činjenice

Iako je kašnjenje pokretanja hardforka nesumnjivo objašnjivo, utjecaji na zajednicu i rudare dvosmisleni su. U svakom slučaju, tvrtka izrazito radi na razvoju i ažuriranju tehnologije na vrhunsku razinu, jer će dolazni Carigrad dodati značajke poput jeftinije i bolje obrade pametnih ugovora, boljih mogućnosti skaliranja mreže, poteškoće s odgodom bombe za još 12 mjeseci i mnoge druge značajke. Prelazak na PoS algoritam s Casperovim protokolom, uvođenjem krhotina i odbijanjem podrške ASIC-ovima pokazuje vektor napretka koji je odabrala tvrtka koja pravi cilj vidi u dugoročnom razvoju projekata, a ne u hipu u kratkom roku..

Sljedeća faza u razvoju mreže kriptovaluta – Serenity, trebala bi se održati osam mjeseci nakon pokretanja Carigrada.

Autor: Maria Lobanova, voditeljica PR arbitražne platforme za međusobnu razmjenu Arbidex

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner