Befektetés a Palladiumba – minden, amit tudnia kell

Miért érdemes befektetni a Palladiumba?

Nemesfémekbe fektetve megbocsátanak, ha nagyon nagy hangsúlyt fektet az ágazat népszerű nevére. Az arany- és ezüstkereskedelem nyilvánvalóan sokkal nagyobb figyelmet vonz ezen a területen, főleg annak az általános tudatosságnak köszönhetően, amelyet a legtöbb ember e nagyon általános piaci választások körül él. Vannak más nemesfémek, amelyekbe mindenképpen érdemes befektetni. Az egyik ilyen, amelyet a kiskereskedők gyakran elfelejtenek, a palládium. Annak ellenére, hogy ez a nemesfém az utóbbi években erőteljesen növekedett, és 2008 óta több mint 1000% -os nyereséget mutatott, a nagyobb volumenű arany- és ezüstpiacra koncentráló befektetők gyakran félreteszik.

Itt megmutatjuk, miről szól a palládium piac, hogyan kezdheti el értékesíteni ezt a nemesfémet, és miért jelenthet nagyszerű kiegészítést portfóliójában.

Az alapok – mi vezérli a palládium árát?

Jelenleg a palládium kereskedése magasabb, mint az arany, mindkettő rekordmagasságban van. Ez mindkettőre fényt vetett, mint még soha. Tehát melyek azok a fő tényezők, amelyek a palládium árát arra késztették, hogy magasabb szintre emeljék azokat, még az aranynál is? Íme néhány fontos szempont:

Autóipari kereslet – Ez messze az első számú hatással van a palládium áraira világszerte. Az autóipar adja a palládium iránti globális kereslet körülbelül háromnegyedét. Ez annak köszönhető, hogy a palládium kulcsfontosságú alkatrész a katalizátorok gyártásában. Ez és különösen a nagy piacokon, például az Egyesült Államokban és Kínában a járművek iránti kereslet óriási mértékben befolyásolja a palládium árát.

Geopolitikai aggályok – Ez a tényező a palládium számos területén aktív lehet, és ezt érdemes megvizsgálnia a befektetés előtt. A világ palládiumkészletének nagy része Oroszországból és Dél-Afrikából származik. Ez az egész világon a teljes ellátás mintegy 80% -át teszi ki. Ennek ellenére ennek az ellátásnak vagy folyamatnak bármilyen megszakítása, legyen szó szankciókról, mivel Oroszország néha megoldja az áramellátási problémákat, az árak ingadozását okozhatja.

Helyettesítés – Az autóiparban a palládium helyettesítése más fémekkel szemben egyre növekvő ellenőrzés alatt áll. Ez nagyrészt a palládium magas ára, valamint annak a ténynek köszönhető, hogy számos helyettesítő, köztük platina is alkalmazható. Ezt szem előtt tartva azonban a platina nem közvetlenül használható, könnyen használható anyag, így az autógyártók továbbra is nagyrészt a palládiumra támaszkodnak.

USA dollár erősség – Az amerikai dollár forex piaca jelenleg nehéz időszakot él. Ez a dollárgyengülés minden bizonnyal hatással lehet a palládium árára, mint más nemesfémekre, bár ennek oka más lehet. A palládiumot általában amerikai dollárban vásárolják a beszállítóktól. A dollár bármely lefelé irányuló mozgása visszatartó erejű felső szállítóként működhet. Ez csökkentheti a nemesfém-kínálatot, ami viszont felfelé irányuló ármozgáshoz vezethet.

A Palladiumba történő befektetés módjai

Most, hogy ismeri a palládium árának kulcsfontosságú mozgatórugóit, ez jó helyzetbe hozza, hogy részt vegyen a piac vásárlásában és kereskedésében. Számos módon lehet megtenni ennyi arany- vagy ezüstpiacot. A fő szempontok, amelyek itt változnak, a likviditás, valamint az, hogy a befektetés mennyire kötődik a palládium árához.

A palládium kereskedelmében való részvétel legközvetlenebb módja, ha közvetlenül a híres mentából vagy más megbízható ellátási forrásból vásárolunk palládiumot. A fém fizikai megvásárlása általában érmék, összegyűjthető érmék vagy fémrudak formájában történik, amelyeket különböző súlyokkal lehet megvásárolni. Természetesen ez abszolút kötődik a palládium piaci áraihoz, bár ne feledje, hogy az eladó általában kis prémiumot ad hozzá, és ez lényegesen nehezebb lehet a palládium-befektetés gyors eladása, ha az ár megváltozik.

A palládium részvények egy másik népszerű módja a piacon való részvételnek. Ez azt jelenti, hogy az alkuszon keresztül részvényeket vásárol a palládiumhoz kapcsolódó vállalatokban. Jellemzően nagyon szorosan kapcsolódnak a palládium keresletéhez és árához, bár arra is ügyelnie kell, hogy megértse az egyes vállalatok teljesítményének legfontosabb mutatóit. Ha még nagyobb volumenű piacra vágyik, dönthet úgy, hogy palládium opciókat vagy határidős szerződéseket forgalmaz. Ezek nagyobb kockázatot jelenthetnek, de a palládium gyors kereskedelmének képességét tekintve minden bizonnyal a legfolyékonyabbak.

Végül, ha nagyon kiegyensúlyozott módszert keres a palládiumba történő befektetéshez, az ETF-ek jó választás lehet az Ön számára. Lényegében vannak olyan részvénykosarak, amelyekbe egyetlen kollektív áron fektethet be. A palládiumhoz kapcsolódó tematikus ETF-be történő befektetés jó kitettséget jelent az ágazat számos fő szereplőjével szemben, és bizonyos mértékig fedeznie kell a kockázatát is, ha az árak esnek. Ezek az ETF-ek gyakran egészséges osztalékot is fizethetnek.


Kinek kell befektetnie a Palladiumba?

Bár a palládium most magasabb áron van, mint az arany, ez még mindig nagyon sok befektetés, amelyet bármilyen típusú kereskedő megvalósíthat. A nemesfém-befektetésekhez hasonlóan ezt is felhasználhatja a portfólió sokszínűségének növelésére. Az összes kiskereskedő számára is elérhetővé válik, köszönhetően a legnépszerűbb online brókerek ajánlatának.

A palládiumba történő befektetése valóban a kockázati profiljától függ. Ez meghatározza, hogy a palládium-befektetés melyik módja lehet a legmegfelelőbb az Ön számára. Ha hajlandó nagyobb kockázatot vállalni, és ellenáll bizonyos mértékű volatilitásnak, fontolóra veheti az opciókat vagy a határidős ügyleteket, míg egy konzervatívabb megközelítés az ETF-ekbe vagy bizonyos index-alapokba történő befektetés lenne. A kereslet és az ár növekedésével azonban egyértelmű, hogy egyre több kereskedő ismeri fel a palládium kereskedési potenciálját, mint más nemesfémek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map