Mi az arany spot ár és hogyan állítják be?

Az arannyal vagy más nemesfémekkel való kereskedés az első kérdés, amit feltesz, hogy mennyibe kerül az arany? A válasz az arany spot árában rejlik. Ez az az ár, amelyért az arany bármikor kereskedik azokon a piacokon, ahol elérhető.

Itt közelebbről megvizsgáljuk, hogy pontosan mi az arany azonnali ára, mit kapsz valójában az arany azonnali áráért, valamint azokat a főbb tényezőket, amelyek mozgatják az árat a piacokon.

Mit jelent az arany spot ára?

Az azonnali ár, amelyet először lát, egy troy uncia aranyon alapul. Ez az a szokásos mérték, amelyben az arannyal kereskednek a nemzetközi piacokon. Azt is észreveszi, hogy az arany (és más nemesfémek) árát amerikai dollárban jegyzik. Ismét ez az a pénznem, amelyben az aranyat árazják és kereskedik az egész világon.

Az az ár, amelyet általában azonnali árként szoktak látni, szintén a „licit” ár lesz. Ez a legmagasabb ár, amelyet a piaci vásárlók jelenleg hajlandók fizetni. Ez az ár főleg az amerikai határidős aranypiacról származik, ahol az arany- és más árutőzsdei határidős szerződésekkel kereskednek a COMEX-en. Ez a világ legnagyobb arany- és árutőzsdei tőzsdéje.

Ez azt jelenti, hogy az arany árát tulajdonképpen elsősorban a határidős ügyletekkel folytatott kereskedelem határozza meg, amelyek az aranykereskedelem döntő részét teszik ki, nem pedig a tényleges fizikai fémekkel és a Sanghaji Aranytőzsdéhez hasonló tőzsdékkel folytatott kereskedelem. Mindezek a New York-i árak és a „fix” ár alapján származtatják az árukat, amelyet naponta kétszer kínál a londoni OTC piac és a London Bullion Market Association (LBMA)..

Az aranyért fizetett ár

Ha fizikai aranyat szeretne vásárolni, akkor valamivel többet kell fizetnie, mint az azonnali ár. A ténylegesen fizetett ár a megvásárolni kívánt arany formájától függ. Ezt általában „prémiumnak” nevezik. Szükséges, mivel a piacon látott azonnali ár a „nyers” arany ára. A nyersolaj áraihoz hasonlóan ezt az anyagot még finomítani, feldolgozni és gyártani kell a kész fizikai arany forma elkészítéséhez..

A fizetett végső ár néhány tényezőtől függ. A megvásárolt fizikai arany formának van hatása. Az aranyrudak jellemzően a legalacsonyabb prémiummal rendelkeznek, majd aranyérmék, végül ékszerek, bár különösen érmék esetén a gyűjtő értékével is számolni kell.

Ezen felül minden kereskedőnek meg lesz a saját prémiuma és díja, amelyet felszámít. Ezeket úgy kezelheti, hogy győződjön meg arról, hogy vásárol, és csak jó hírű kereskedőtől vásárol. A világ minden tájáról sok közül lehet választani, amelyek megfelelnek kereskedői igényeinek.

Mi mozgatja az arany spot árát?

Mint minden eszköz esetében, számos tényező képes rendszeresen mozgatni a piacot. Itt van azonban néhány legfontosabb tényező a számlap mozgatásakor az aranypiacon:

USD érték: Az arany és az amerikai dollár között történelmileg fordított kapcsolat áll fenn. Ez azt jelenti, hogy amint a dollár erősödik, az arany ára általában alacsonyabbra esik. Ennek az ellenkezője igaz abban is, hogy a gyengébb dollár magasabb aranyárat eredményez. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy megnövekedett vásárlóereje van más valutáknak USD-ben. Ez növeli az arany iránti keresletet, ami viszont növeli az árakat.

Kamatlábak: Az arany másik inverz kapcsolata a kamatlábakkal. Amint ezek emelkednek, az arany értéke általában csökken, míg az alacsony kamatláb általában megnöveli az arany árát, mivel a befektetők lényegesebb hozamot keresnek készpénzükért. Ezek szintén növelik az inflációt.

Infláció: Az arany jól ismert, mint a történelem legjobb fedezeti fedezete a befektetők számára. Az infláció időszakában az arany értéke jellemzően növekszik. Ezt a fajta áremelkedést a várható infláció is előidézheti.

Tőzsdei tevékenység: Nem valószínű, hogy mind a részvények, mind az arany ára emelkedni fog. Az arany ugyanis jellemzően biztonságos menedékhely befektetésnek tekinthető, amikor a dolgok nem mennek jól a tőzsdén és másokon. Ezért a részvények leállási ideje növeli az arany árát, mivel a kereskedők egy biztonságosabb, biztonságosabb befektetési alternatíva felé néznek.

Gazdasági bizonytalanság: A gazdasági bizonytalanság, és ennél szélesebb, valamint a politikai instabilitás vagy a nemzeti válság általában az arany árának magasabbra emelésére szolgál. Ez megint annak a biztonságos menedékhelyzetnek köszönhető, amelyet az arany tart a befektetők fejében, az a tény, hogy a nemesfém fizikai formában számszerűsíthető, könnyen szállítható és saját belső értéke van, mind szerepet játszik.

Az arany arany spot spot ára ma

Sok helyen ellenőrizheti az aktuális aranyárat, beleértve ezt a weboldalt, elemezheti a múltbeli teljesítményhez képest, vagy akár összehasonlíthatja más piacokkal és indexalapokkal. A közelmúltban, 2020-ban az arany ára folyamatosan emelkedett. Ez az emelkedés a fent említett tényezők kombinációjának tulajdonítható.

A világszerte zajló COVID-19 járvány elhúzódó gazdasági bizonytalanságot mutatott ki. Ez önmagában elegendő lenne az aranyárak emeléséhez, bár a központi bankok világszerte alacsonyabb kamatlábakra is áttérnek, és más intézkedéseket hoznak a globális gazdaság ösztönzésére.

Ez az arany ára szempontjából azt jelenti, hogy az azonnali arany árfolyama az elmúlt évben folyamatosan emelkedett. A csúcson több mint 2000 dolláros csúcsot értek el. Bár nem ismert, hogy ez folytatódni fog-e, bár továbbra is járványos probléma van, valószínűnek tűnik, hogy az arany ára is magas marad.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner