Mi teszi az aranyat annyira értékesé?

Az arany árfolyama az idei idők legmagasabb pontjain és környékén mozog. Ha megnézzük a diagramokat, akkor az arany ára is jelentősen emelkedett az évek során, olyan pontra, ahol most unciánként közel 2000 dollárért kereskedik. Ez csaknem duplája annak, amivel alig öt évvel ezelőtt kereskedtek. Figyelembe véve ezt az áremelkedést, akkor elgondolkodhat, hogy mi tulajdonképpen hajtja az arany árát olyan értékes árucikké.

Közelebbről megvizsgáljuk azokat a fő tényezőket, amelyek befolyásolják az arany árát, és azt, hogy az arany hogyan alakult hosszú távon, összehasonlítva más befektetésekkel.

Az arany árát befolyásoló tényezők

Csakúgy, mint bármely más piacon, sok dolog befolyásolhatja az arany árát. Ezek lehetnek alapvető természetűek és pszichológiai jellegűek is, de ennek ellenére mozgatják a piacot. Itt van egy részletes áttekintés a legfontosabb tényezőkről.

Pénznem erőssége

Az árfolyam erősségének az aranyárra gyakorolt ​​hatására utalva konkrétabban fel kell ismerni az amerikai dollár erősségének az arany árára gyakorolt ​​hatását. Az arany ára globálisan USD, ezért a dollár gyengesége felé tett minden lépés növeli az arany árát a többi valutához képest.

Az amerikai dollárnak és az arany árának fordított kapcsolata van. Ez azt jelenti, hogy a dollár gyengülésével az arany ára emelkedik, és fordítva. Ehhez a ponthoz kapcsolódik az is, hogy amikor a dollár gyengébb, akkor megnő az arany mennyisége, amelyet más devizával lehet megvásárolni. Ez általában növeli a keresletet, ezért az ár is emelkedik. Ez a pont nyilvánvaló 2020-ban, mivel emelkedő aranyárakat látunk az eső amerikai dollár közepette.

Költségvetési politika

A kormány fiskális politikája nagy meghatározó lehet az arany értékében, és minden bizonnyal azon dolgozik, hogy mindkét irányba terelje azt. A monetáris politika fő eszköze, amely itt működik, a kamatlábak.

Alapvetően egy állandóan alacsony kamatlábon a hagyományos befektetési formák hozama a befektetők számára elfogadható szint alá eshet. Az egyik területen alacsonyabb potenciális hozam mellett a befektetők más területek felé tolódnak a magasabb hozam elérése érdekében. Az aranypiacok gyakran azok a helyek, ahová a befektetők bevonulnak ilyen esetekben. Hasonlóképpen, ha a kamatláb emelését jelzik, az arany ára általában szenved, mivel a befektetők a kamatokkal korreláltabb piacok felé mozdulnak el.

Infláció vagy hiperinfláció

Az aranyárak általában „az infláció elleni fedezeti ügyletként” tekintenek rá, és a gazdaság inflációjával párhuzamosan emelkednek. Ez gyakran annak a ténynek köszönhető, hogy az növekvő infláció jel vagy gazdasági növekedés, és gyakran növekvő pénzkínálattal jár.

A pénzkínálat bármilyen növekedése lényegében hígítja a papírvaluta értékét, így drágábbá válik a biztonságos menedékjellegű áruk, mint az arany, birtoklása. Ez a tényező összefonódik a fiskális politika más pontjaival is, mivel a növekvő infláció általában az alacsony kamatlábak mellékterméke is lehet, és az amerikai dollár értékének csökkenését kísérheti.

A hiperinfláció egy olyan kifejezés, amely a valuta nyomtatásának túltermelését írja le, ami túlzott és kontrollon kívüli általános áremelkedést eredményez a gazdaságban.

Kereslet és kínálat

Tekintettel arra, hogy a tárolt (már bányászott) arany mennyisége jelentősen meghaladja az új kínálatot, a kínálati és a keresleti tényezőt gyakran figyelmen kívül hagyják, sokan rámutatva, hogy az aranyra nincs ugyanolyan hatással, mint más országokban. ezt a tiszteletet. Ez bizonyos mértékig igaz, azonban a globális kereslet még mindig befolyásolhatja az árat.

Az arany természetesen nagy szerepet játszik az ékszeriparban, valamint nagyon nagy a kereslet az elektronikai szektorban. Az e területek iránti kereslet növekedése legalább egy bizonyos mértékben megnő az arany árában, és fordítva.

Gazdasági teljesítmény

A globális gazdasági környezet jelentős hatással lehet az arany árára. Ez a tényező valóban magában foglalja az összes korábbi tényező sok elemét. Az arany mindenekelőtt, talán az első számú menedékjellegű eszköz a világon. Ez azt jelenti, hogy gazdasági szempontból bizonytalan idõszakban az emberek erõsen mozognak az arany vásárlása felé.

Természetesen ez megnöveli a keresletet, ami az ár emelkedéséhez vezethet. Ez az a legfontosabb tényező, amely az arany árának 2020-as növekedéséhez vezetett, mivel sok befektető előtt álló gazdasági bizonytalanság áll szemben.

Az arany vásárlásának kockázatai

Mint bármely piacon történő befektetésnél, mindig figyelembe kell venni néhány kockázatot. Ugyanezek a tényezők, amelyek az aranyárak emelkedését eredményezik, megfordíthatják és ugyanolyan hatással lehetnek a hátrányra.

Az évek visszatekintése ellenére az arany hozama rendkívül következetes volt. Az árucikknek voltak jó és rossz évei, bár általában stabil megtérülési rátát nyújt, amely minden bizonnyal megelőzte a legtöbb nagy piacot az elmúlt években. Hosszabb távon azonban, ha kumulatív növekedést keres, a részvények messze felülmúlják az arany nyereségét.

Sokféleképpen vehet részt az arany vásárlásában, ami szintén tovább fedezheti a kockázatait. Az arannyal kapcsolatos részvényekbe történő befektetések és az ETF-ek azon fognak dolgozni, hogy jobban kezeljék az aranyárral szembeni közvetlen kitettségünket, mintha aranyrudat vagy -érmét vásárolna. Emellett likvidebbek, és könnyen eladhatók gyorsan, ha az arany ára valóban csökkenni kezd.

Végső gondolatok

Összességében az arany az az egyetlen eszköz, amely úgy tűnik, hogy újra és újra felkeltette a befektetőket a figyelmet. Bizonyos misztikum van benne az értékében és annak meghatározásában. Ha tudatában van annak, hogy valójában mi irányítja az aranyárakat, ez arra késztetheti Önt, hogy jól képzett befektetési döntést hozzon, amikor aranyat kell hozzáadni a portfóliójához..

Ha érdekel, többet tudhat meg az Aranyba fektetésről, vagy javasoljuk, hogy a két vállalat vegyen aranyat:

  1. Arany Bróker
  2. Veretlen boltozat

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner