Što je CFD trgovanje?

Trgovanje CFD-ovima postaje sve popularnije među trgovcima i široko je ponuđena vrsta trgovanja među svim vodećim internetskim brokerima. Dakle, što je točno trgovanje CFD-om?

Što je CFD?

CFD znači Ugovor za razliku. Ovo je posebna vrsta izvedenica koje nude brokeri pri čemu trgujete na razlici u cijeni imovine između trenutka kada otvorite trgovinu i kada zatvorite trgovinu, iako zapravo ne kupujete osnovnu imovinu.

Jedna od velikih atrakcija ove vrste u investiranju je fleksibilnost koju omogućuje. Tradicionalnim trgovanjem vezani ste za kupnju imovine u osnovi da bi se kretala u jednom smjeru, prema gore. S CFD trgovanjem ipak ste puno otvoreniji. Možete nagađati o kretanju gore ili dolje kada kupujete prema ugovoru. Ovdje ćemo detaljnije pogledati kako CFD trgovanje funkcionira i alate kojima raspolažete prilikom trgovanja.

Idete dugo ili kratko u trgovanju CFD-ovima

Ova sposobnost dugog ili kratkog prijenosa ključna je prednost koju nudi trgovanje CFD-ovima, a koja nije dostupna u tradicionalnijem smislu trgovanja bez upotrebe opcija ili mogućeg ulaganja u složeni ETF ili drugu vrstu fonda.

Ako dugo idete na CFD, znači da vjerujete da će imovina u koju ulažete poskupjeti. Stoga biste za tu imovinu postavili nalog za kupnju.

S druge strane, nedostatak CFD-a znači da vjerujete da će imovina u koju ulažete pojeftiniti. U tom biste slučaju dali nalog za prodaju tog sredstva.

U oba slučaja, dobit od trgovanja CFD-ima izračunavat će se samo kada zatvorite poziciju. U tom trenutku zatvaranja dobit ćete gubitak ili gubitak za razliku u cijeni.

Primjer

Vidite da Tesla trenutno košta 440 dolara po dionici i vjerujete da će se vrijednost povećati. U ovom biste slučaju da biste zaradili “kupili” Teslu. Ako je cijena pri zatvaranju porasla, tada ćete profitirati. Ako je propao, gubite se.

Slično tome, ako vidite da je euro trenutno procijenjen na 1,17 američkih dolara prema američkom dolaru i mislite da će se to smanjiti, tada otvorite poziciju “prodati” svojim CFD-om. Ako cijena eura ipak padne ispod 1,17 dolara, ostvarit ćete profit. Ako cijena ipak poraste, napravit ćete gubitak.

Kao što vidite, dugotrajno se zapravo kladite da će cijena imovine koju odaberete rasti, dok kratka prognoza predviđa da će cijena imovine pasti. Iz ovog primjera također možete vidjeti da obično postoji mnoštvo sredstava dostupnih od glavnih CFD brokera kojima možete trgovati. To obično uključuje mnoge forex parove, dionice, robu, obveznice, pa čak i kriptovalute.

Korištenje poluge u trgovanju CFD-ovima


Osim fleksibilnosti u kojoj možete uživati ​​u CFD trgovanju, i vi možete imati koristi od trgovanja polugom. Sva trgovanja CFD-om obavljaju se na poluzi. To znači da morate platiti samo mali iznos ugovornih troškova unaprijed.

Poluga povećava vašu trgovačku snagu, tako da možete otvoriti velike pozicije s manjom količinom kapitala. Na primjer, ako vaš posrednik dopušta polugu od 30: 1 (maksimalan iznos dopušten Europskim propisima CySEC-a, tada možete otvoriti trgovinu od 30.000 USD s novčanim saldom od 1.000 USD.

Trgovanje polugom može biti sjajno za pružanje bitno veće kupovne moći kao trgovac CFD-ovima, ali također trebate imati na umu da, iako su potencijalne nagrade povećane, takvi su i rizici. Gubici se mogu brže povećati što je veća poluga koju koristite, pa biste uvijek trebali osigurati da imate dovoljno sredstava i koristiti solidnu strategiju upravljanja rizicima.

Što je marža i hedžing?

Trgovina CFD-ovima s polugom također se može nazivati ​​maržnom trgovinom. Marža dolazi u dva različita oblika. Prvo, ovo je iznos novca koji u početku morate položiti da biste otvorili trgovinu s polugom. To može biti između 2% i 50% veličine trgovine, ovisno o omjeru poluge. Tada ćete možda morati položiti dodatnu maržu ako trgovina ide protiv vas. U tom slučaju možete primiti poziv za maržu od brokera. Ovo traži da uplatite više sredstava ako želite zadržati otvorenu poziciju.

CFD trgovanje također može biti izvrstan način zaštite od bilo kojeg drugog udjela u vašem portfelju. Trgovci će često koristiti CFD-ove na ovaj način jer je brzo i jednostavno nedostatak određene imovine. Na primjer, ako u svom portfelju imate dionice Applea, ali strahujete da bi mogli početi gubiti novac, to biste mogli nadoknaditi otvaranjem CFD-a koji kratki Apple.

Proces trgovanja CFD-ovima

Uz jasno razumijevanje pozadine, bit ćete spremni trgovati CFD-ovima. Ovdje treba uzeti u obzir nekoliko točaka i korake u postupku koje trebate izvršiti prilikom obavljanja trgovine.

Jedna od prvih stvari koje ćete često primijetiti jest da često postoji cijena kupnje i prodaje. Prodajna cijena uvijek će biti nešto niža od trenutne tržišne, a nabavna nešto viša. Ova razlika u cijeni je brokerski namaz, mali dobitak koji ostvaruju na vašim obrtima i koji se obično održava što konkurentnijim.

Još jedna stvar koju treba napomenuti jest da se trgovanje CFD-ovima vrši u puno. Morate biti svjesni veličine lota na imovini prije nego što otvorite svoju poziciju. Oni se mogu razlikovati ovisno o imovini, iako je trgovanje dionicama CFD-om obično 1 dionica po puno.

Kad je riječ o tome koliko dugo trebate držati trgovinu otvorenom, to je također potpuno na vama kada trgujete CFD-ovima, iako biste trebali dvaput provjeriti kod svog brokera naknade za preko noći koje se naplaćuju ako preko noći držite otvorenu poziciju.

Gdje trgovati CFD-ovima

Postoji mnogo mjesta za trgovanje CFD-ovima na mreži. Trenutno preporučujemo sljedeće:

Etoro – Multiregulisani posrednik kojem vjeruju milijuni korisnika. Ako želite saznati više, pročitajte našu Etoro recenziju.

Upozorenje: Imajte na umu da svo trgovanje uključuje rizik. 67% računa malih ulagača gubi novac prilikom trgovanja CFD-ovima s ovim dobavljačem. Trebali biste razmisliti možete li si priuštiti rizik od gubitka novca. Ovaj je sadržaj samo u obrazovne svrhe i nije investicijski savjet.

AvaTrade – Oni pružaju CFD trgovanje kriptovalutom, dionicama, indeksima, robom, obveznicama i ETF-ovima. Pročitajte našu AvaTrade recenziju.

XM – Oni nude preko 1200 sredstava za trgovanje, uključujući više od 1100 kojima se može trgovati kao CFD-ovi. Pročitajte naš XM pregled.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map