Genobank će unijeti privatnost u DNK testiranje pomoću Blockchaina

Povezivost

Živimo u doba povezanosti. Tehnologija nam je omogućila da budemo u stalnom kontaktu sa svijetom, u stvarnom vremenu. Međutim, ta je povezanost nadišla komunikaciju i promijenila način na koji gledamo na povezanost s drugima.

Jedna tvrtka, pod imenom Genobank, pruža svojim klijentima mogućnost otkrivanja svog podrijetla i povezanosti s drugima. To se postiže ispitivanjem DNK.

Ono što Genobank razlikuje od konkurencije jest njihov pristup prema vlasništvu podataka / privatnosti.

DNK

Deoksiribonukleinska kiselina (DNA) odnosi se na molekule koje imaju svi ljudi i sadrže njihovo jedinstveno genetsko kodiranje. Ispitivanjem ovog koda možemo naučiti o porijeklu pojedinca, predispozicijama za mentalne i fizičke bolesti i još mnogo toga.

DNA se prvi put popularizirala i postala je termin za kućanstvo kada se počela koristiti kao sredstvo identifikacije – posebno na mjestima zločina.

Detalji

U nastojanju da nastave razvijati svoje proizvode / usluge i urede svoje mjesto u industriji, Genobank je trenutno domaćin a crowdfunding kampanja putem platforme za ulaganje u kapital, Republika.

Ovaj događaj, koji je vidio da Genobank donosi otprilike 175% svog minimalnog cilja, u vrijeme pisanja ovog dokumenta, trebao bi ostati aktivan do 14. ožujka 2020..

Ulagači koji sudjeluju u tom događaju bit će kompenzirani “Jednostavnim sporazumom o budućem kapitalu (Crowd SAFE)”. Ovo je oblik sporazuma koji je stvorila Republika, bolje strukturiran prema korištenju u crowdfunding kampanjama od tradicionalnog SAFE.

U osnovi, oni koji imaju SIGURNOST ne stječu odmah kapital u tvrtki. Prijenos vlasničkog kapitala događa se samo kada su ispunjeni neki unaprijed zadani parametri, s obzirom na budući napredak / razvoj.

Privatnost


Naše razumijevanje uvida koje nam može pružiti ispitivanje naše DNK dovelo je do procvata u tvrtkama kao što su Ancestry Health, 23andMe i druge. Podaci generirani iz takvih usluga predstavljaju najvažnije i najintimnije podatke od svih – oni predstavljaju vas.

Na žalost, posljednjih smo godina vidjeli kako se podaci zlostavljaju, kradu i općenito zloupotrebljavaju. To je, naravno, rezultiralo velikim pokretima koji se zalažu za bolju praksu privatnosti oko generisanja i upotrebe podataka.

Osnaživanje vlastitih podataka pokretačka je snaga Genobank-a. Tvrtka napominje da posebno koriste blockchain tehnologije kako bi anonimizirale upotrebu svoje platforme – omogućujući klijentima da otkriju više o sebi, zadržavajući pritom moć nad svojim najintimnijim podacima.

Tvrtka navodi,

“Blockchain koristimo u svom punom potencijalu registrirajući vaše DNK podatke kao jedinstveno digitalno sredstvo poznato i kao nezamjenjiv-žeton (NFT). Ovo vam daje ekskluzivno vlasništvo nad njim. “

U dobru i zlu

Iako nedostatak privatnosti može opravdano uplašiti mnoge, postoje slučajevi u kojima se pristup bazama podataka DNK pokazao iznad vrijednosti.

Savršen primjer za to dogodio se 2018. godine, kada je identificiran i zarobljen jedan od najzloglasnijih serijskih ubojica u Sjedinjenim Državama. Poznat kao ‘Golden State Killer’, Joseph DeAngelo identificiran je kada je njegov rođak koristio DNK uslugu.  Ti su podaci potom mogli biti unakrsno ispitani s DNK koja je pronađena na njegovim mjestima zločina – pružajući vlastima dovoljno podataka da utvrde tko je njihov ubojica.

Iako je ova konkretna instanca imala pozitivan ishod, ona postavlja pitanja oko pristupa takvim podacima. Ako se pojedinci koji nikada nisu ni koristili takvu uslugu mogu identificirati i pronaći, je li itko od nas doista siguran?

Iako možda nećete moći kontrolirati postupke drugih, možete kontrolirati svoje podatke. Genobank igra na to, navodeći,

„Budući da postoji samo jedan privatni DNA novčanik po korisniku, treće strane nikada neće imati pristup vašim DNK podacima bez vašeg izričitog pristanka (digitalni potpis). Samo vi možete odobriti / opozvati pristup i mijenjati / brisati biološke podatke & evidencije. TI kontroliraš! “

bankomat

Iako Genobank ima različite planove za korištenje sredstava prikupljenih kroz njihovu crowdfunding kampanju, jedan od njihovih zanimljivijih planova je lansiranje DNK bankomata.

Ti bi kiosci isporučili točno ono što njihovo ime implicira – komplet koji omogućava analizu nečije DNK. Cilj im je pružiti ove usluge svima, jer nisu potrebni osobni podaci.

Genobank ukazuje da ti bankomati predstavljaju jedan od njihova dva predviđena toka prihoda. Druga će biti verzija s bijelom etiketom koja se prodaje zdravstvenim klinikama, bolnicama itd.

Genobank

Osnovana 2014. godine, Genobank ima sjedište u Palo Altu u Kaliforniji. Tvrtka je specijalizirana za razvoj rješenja koja omogućuju analizu DNK na način usmjeren na privatnost.

Izvršni direktor Daniel Uribe trenutačno nadgleda poslovanje tvrtke.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map