Nick Bhargava, suosnivač ZEMLJE – Intervju serije

PRIZEMLJE je američko tržište zajma nekretnina. Bila je to prva tvrtka za financiranje nekretnina koja je stekla kvalifikaciju SEC-a primjenjujući Uredbu A + otkako je uredba postala primjenjiva kroz Zakon o radnim mjestima. PRIZEMLJE je namjerno izgrađeno kako bi služilo samoupravnim investitorima umjesto institucionalnim

Oboje ste redatelj i jedan od suosnivača GROUNDFLOOR-a. Koja je bila inspiracija za pokretanje ove platforme za crowdfunding?

Moj suosnivač, Brian Dally, imao je dugogodišnje iskustvo kako bi telekomunikacijske usluge učinio dostupnijima svakodnevnim pojedincima. U međuvremenu sam imao puno iskustva u vrijednosnim papirima i regulatornoj industriji. Željeli smo kombinirati svoje snage na način koji je svima otvorio mogućnosti ulaganja s visokim prinosom, a ne samo 1 posto. Na kraju smo započeli s obiteljskim stambenim stanovanjem, jer je većini ljudi takva vrsta imovine poznata iz razloga što su sami vlasnici kuća.

Kad je ideja začeta, nismo imali pojma hoće li za to postojati tržište. Prvo smo morali pronaći pristupačan regulatorni okvir koji će im omogućiti da testiraju poslovni koncept. Otkrili smo Invest Georgia Exemption (IGE), stvoren 2011. godine kako bi pomogao malim poduzećima da pristupe kapitalu. Budući da je to pravilo unutardržavne ponude, bilo je dostupno samo tvrtkama iz Gruzije, pa smo se oboje pokupili i preselili u Atlantu kako bismo pokrenuli PRIZEMLJE. Zahvaljujući IGE-u uspjeli smo financirati 2 milijuna dolara kredita u Gruziji, jasno demonstrirajući potražnju za GROUNDFLOOR-ovom platformom.

Vremenom je PRIZEMLJE znatno poraslo i sada je otvoreno za investitore u svih 50 država.

Možete li objasniti kako GROUNDFLOOR povezuje investitore s programerima nekretnina?

Fokusirani smo na pružanje malim investitorima mogućnosti ulaganja s visokim prinosom. Zajmoprimac, netko tko nekretnine razvija za život, zajam osigurava PRIZEMLJEM, a ne tradicionalnom bankom ili zajmodavcem s teškim novcem za financiranje projekta stambene nekretnine. Taj zajmoprimac podnosi zahtjev za zajam, a mi provjeravamo pojedinca i projekt kako bismo utvrdili trebamo li dati zajam. Naše jamstvo temelji se na prošlim iskustvima, količini kože u igri i mnogim drugim čimbenicima. Ako se odobri, zajmu se dodjeljuje zajam razreda A do G i odgovarajuća stopa gdje su zajmovi razreda A najmanje rizični, s najnižom stopom povrata, a zajmovi razreda G najrizičniji, s najvišom stopom povrata.

Podnijeli smo ponuda s Komisijom za razmjenu vrijednosnih papira (SEC) putem koje prodajemo vrijednosne papire. Prihod od tih vrijednosnih papira koristi se za financiranje zajmova koje otvaramo. Učinak tih vrijednosnih papira i odgovarajuća stopa povrata vezana je uz temeljni zajam. Ulagači mogu birati u koje vrijednosne papire i, prema tome, u koje temeljne zajmove žele ulagati.

Ulagači mogu uložiti do 10 dolara za financiranje kredita. Nakon što se zajam u potpunosti financira, zajmoprimac povlači novac prema rasporedu izvlačenja i dovršava novi projekt izgradnje, obnove ili rehabilitacije. Nekretnina se tada obično stavlja na prodaju. Kada se projekt proda ili se refinancira, što je obično 6-12 mjeseci od trenutka kada je investitor uložio, zajam se vraća. Glavno ulaganje investitora, plus sve pripadajuće kamate, položeno je na ulagačev račun PRIZEMLJA. Stanje gotovine na računu ulagača PRIZEMLJA može se povući ili reinvestirati u druge projekte.

Postoje li neke vrste ograničenja ili kontrole kvalitete kako bi se osiguralo da programeri nekretnina mogu otplaćivati ​​kredite?

Kada zajmoprimac podnese zahtjev za zajam, naš tim za osiguranje usko surađuje na provjeri projekata i zajmoprimca. Također uzimamo u obzir lokalno tržište nekretnina. Ne pozajmljujemo na tržištima koja nam se ne sviđaju. Kada je zajam odobren, ostajemo u redovnom kontaktu s zajmoprimcem kako bismo osigurali da projekt poštuje rokove i redovito objavljujemo novosti s investitorima. Izvlačenja se ne daju ako zajmoprimac ne napreduje u dovoljnoj mjeri ili je odstupio od plana. Ako mislimo da bi moglo doći do kašnjenja ili ako dužnik krši uvjete sporazuma, možemo odlučiti uskočiti i proaktivno staviti zajam u zakašnjenje, što može rezultirati jačim ishodom za investitora jer prolazimo kroz zatezne kamate. Većina zajmova u prizemlju prvo je založno stanje, tako da zajam ima fizičku imovinu, a to je zemljište i struktura.


Koje su neke od vrsta povrata koje investitori mogu očekivati?

U proteklih šest godina sudionici GROUNDFLOOR zajmova za nekretnine zarađivali su godišnje prihode u prosjeku 10 do 12 posto u roku od 6 do 12 mjeseci.

Jesu li sva ulaganja trenutno u Sjedinjenim Državama? Postoje li sklonosti određenim gradovima ili državama? Ako da, možete li ih opisati.

Iako bilo tko u zemlji može ulagati u PRIZEMLJE sa samo 10 USD, tvrtka usredotočuje svoje kreditiranje u 30 država.

Bili ste rani zagovornik Zakona o radnim mjestima, jeste li bili zadovoljni kako je napisan Zakon o radnim mjestima? Je li bilo što što je trebalo izostaviti?

Općenito sam zadovoljan kako je taj čin ispao. Različite odredbe osmišljene su kako bi pomogle tvrtkama različitih veličina, a svaka pruža vrijednost tvrtkama u različitim situacijama. Mislim da nijednu određenu odredbu nije trebalo izostaviti.

 

Što biste željeli da se promijeni u budućoj verziji Zakona o radnim mjestima?

Vidjeli smo Reg. A se može jako koristiti kod izdavanja nekretnina. Mislim da ima više koristi od ovog slučaja upotrebe, posebno za srednje privatne tvrtke koje žele pristupiti kapitalu na javnom tržištu. Ograničenje Uredbe A uskoro će se promijeniti na 75 milijuna USD, što će biti privlačnije tvrtkama te veličine. Mislim da bismo u tom prostoru mogli vidjeti neke nove ponude.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti o PRIZEMLJU?

Ne postoji nijedna druga tvrtka koja nudi ono što GROUNDFLOOR radi za pojedinačne ulagače i zajmoprimce. Stvorili smo novu kategoriju i nudimo potpuno nove proizvode.

Zašto nas nitko nije kopirao? Jedan od razloga je regulatorna inovacija. Pružanje ulaganja izravno povezanih s ovom vrstom visokokvalitetnih kredita za nekretnine s visokim prinosom nije nešto što je učinjeno za maloga investitora. GROUNDFLOOR je bila prva tvrtka koju su kvalificirali vrijednosni papiri & Komisija za razmjenu ponudit će ovu vrstu ulaganja putem Reg A za neakreditirane i akreditirane investitore, a zbog ogromne količine infrastrukture koju smo postavili, možemo nastaviti ponavljati svoj proizvod tamo gdje drugi ne mogu.

Zaista sam uživao učiti o vašoj tvrtki, posjetitelji mogu čitatelji i / ili investitori koji žele saznati više PRIZEMLJE.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map