Razni prijedlozi stavljaju dalje na izmjene i dopune izuzeća od prospekta

Kako alternativni oblici stvaranja kapitala, poput crowdfundinga, nastavljaju rasti u popularnosti, regulatori su prepoznali potrebu za izmjenama u svojim pristupima.

Bilo da se osvrćemo na prijedlog DIP-a za novo definiranog “akreditiranog investitora” ili na potencijalne programe “sigurne luke”, očito je da regulatorna tijela nisu zadovoljna da rade skrštenih ruku.

Posljednji primjeri takvih predloženih izmjena izneseni su u različitim zemljama tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

 • Ujedinjene države
 • Kanada
 • Latvija

Izmjene i dopune nadležnih regulatornih tijela svake zemlje usredotočene su, posebno, na crowdfunding, Reg. A i Reg. D.

Sjedinjene Države – SEC

DIP je primijetio i pozvao se na trenutne propise koji se odnose na izuzeća od prospekta kao “krpanje” i rezultat “izgradnje desetljećima”. Primjećuju da ovaj najnoviji prijedlog nastoji popuniti regulatorne praznine i ograničenja koja su se pojavila tijekom vremena – čineći patchwork besprijekornim.

Najnovije prijedlog, dolazi u ime Komisije za vrijednosne papire i burzu, vidio je predsjednika Jaya Claytona,

„Tvrtke u nastajanju – od početnika u početnoj fazi koji traže sjemenski kapital do tvrtki koje su na putu da postanu javna tvrtka koja izvještava – koriste izuzeta pravila o ponudi da bi pristupila kritičnom kapitalu potrebnom za otvaranje radnih mjesta i širenje poslovanja … Složenost Sadašnji je okvir zbunjujući za mnoge koji su uključeni u proces, posebno za one manje tvrtke čija su ograničena sredstva utrošena na navigaciju našim prekompliciranim pravilima preusmjerena s izravnih ulaganja u rast tvrtki. Namjera ovih prijedloga je stvoriti racionalniji okvir koji poduzetnicima omogućava pristup kapitalu uz očuvanje i jačanje važne zaštite investitora. “

Predložene izmjene

Slijedi nekoliko ključnih točaka koje bi, ukoliko se ih pridržavaju, omogućile prihvatljivost izuzeća od prospekta. DIP posebno uključuje izmjene i dopune za više načina prikupljanja kapitala – crowdfunding, Reg. A i Reg. D.

Crowdfunding

 • Povećajte ograničenja ponude na 5 milijuna dolara
 • Ažurirani kriteriji ograničenja ulagača u korist neakreditiranih ulagača

Reg. A

 • Povećajte ograničenja ponude na 75 milijuna dolara
 • Povećajte ograničenje sekundarne prodaje na 22,5 milijuna USD

Reg. D

 • Povećajte ograničenje ponude na 10 milijuna dolara

Kanada – CSA

Zakoni o vrijednosnim papirima unutar Kanade mogu se ponekad smatrati nepodvojenima. To je obično zbog činjenice da ne postoji savezni regulator koji nadzire odgovarajuće sektore. Umjesto toga, propisi se provode na provincijskoj razini – što ponekad može dovesti do nedosljednosti uspoređivanjem.

CSA je to primijetila i u svojim navodima navodi sljedeće 45-110 (prikaz, stručni) prijedlog,

„Čuli smo od sudionika na tržištu da bi harmonizirani regulatorni okvir skrojen za množično financiranje vrijednosnim papirima koji je dostupan u cijeloj Kanadi potaknuo upotrebu crowdfundinga vrijednosnih papira kao alternativu za pokretanje kapitala i izdavače u ranoj fazi… CSA je predložio instrument [45- 110] za poboljšanje usklađenosti regulatornog okvira za crowdfunding vrijednosnih papira od strane novoosnovanih poduzeća i izdavatelja u ranoj fazi. Iako Instrument dijeli ključne značajke s praznim početnim financiranjem. “

Predložene izmjene

Slijedi nekoliko ključnih točaka koje bi, ukoliko se ih pridržavaju, omogućile prihvatljivost izuzeća od prospekta.

 • Ograničenje od milijun dolara na sredstva prikupljena u roku od 12 mjeseci od crowdfunding kampanje
 • Investitori mogu kupiti po 2500 USD ili 5000 USD po savjetu brokera
 • Razdoblje mirovanja investitora
 • Razdoblje povratka od 48 sati u kojem se mogu poništiti kupljeni vrijednosni papiri

Latvija – FCMC

Kada smo prvi put pokrivali ovaj latvijski razvoj, razgovarali smo s direktoricom Finteluma, Lizom Aizupiete. Govorila je o tome kako Fintelum i slične tvrtke sada mogu imati koristi od ovih promjena.

„U nastojanju da pomognu startup i sektorima nekretnina da pristupe boljim mogućnostima financiranja, sadašnje promjene zakona o vrijednosnim papirima čine Latviju privlačnijom članicom EU za prikupljanje kapitala. Postojeće regulatorno okruženje omogućuje Fintelumu da opsluži mala i srednja poduzeća koja prikupljaju do 3 milijuna eura, u roku od 36 mjeseci, s nižim preprekama ulaska na tržište kapitala. Ulagači će moći ulagati u fiat ili kriptovalute i pristupiti frakcionaliziranom vlasništvu nad projektima koji donose dividende, otvorenima za male ulagače. Pomoću Fintelum alata za tokenizaciju i usklađenost, djelomični vlasnici vrijednosnih papira ili komunalnih tokena moći će zamijeniti interes za projekte koristeći naše ravnopravno sekundarno tržište i tako povećati likvidnost u tipično nelikvidnoj imovini. Na primjer, ako ste vlasnik tvrtke koja posjeduje nekretninu ili predstavlja komercijalnu tvrtku, te frakcije možete digitalno kupiti ili prodati među postojećim dioničarima ili možete potražiti nove investitore zainteresirane za projekt. “

Predložene izmjene

Slijedi nekoliko ključnih točaka koje bi, ukoliko se ih pridržavaju, omogućile prihvatljivost izuzeća od prospekta.

 • Ograničenje od milijun eura
 • Od pojedinog pojednostavljenog prospekta od milijun do pet milijuna eura
 • Ograničenje od 3 milijuna eura za 36. razdoblje

Rast

Hoće li sve ove predložene izmjene stupiti na snagu, ostaje tek utvrditi. Ono što se može reći jest da je obećavajuće vidjeti regulatore koji rastu sa svojim industrijama.

Stajaća regulacija često može dovesti do stagnirajućeg rasta. Svakako, svaka je zemlja odlučila drastično povećati kapitalne granice kako za izdavatelje tako i za investitore. To, uz adekvatne mjere zaštite, ne podrazumijeva stagnaciju rasta.

Nadamo se da će ovi potencijalni amandmani potaknuti kontinuirano prihvaćanje i pristup alternativnim načinima prikupljanja kapitala.

U ostalim vijestima

U raznim prigodama proteklih mjeseci dotaknuli smo se događaja koji se odnose na crowdfunding i promjene propisa. Sljedeći su članci nekoliko primjera toga:

Kanadski administratori vrijednosnih papira (CSA) obraćaju se kripto-imovini u okviru regulatornog okvira

Kapitalno financiranje u sjevernoj Americi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner