Kako postaviti Bitcoin novčanik

Bitcoin je još uvijek prisutan – i siguran sam da će se dugo zadržati. Ako se sada ukrcate na bitcoin vlak, vjerojatno želite postaviti bitcoin novčanik. Da, za trošenje i držanje bitcoina ili bilo kojeg drugog digitalnog novčića potreban vam je novčanik.

U ovom članku raščlanjujemo ga za vas u procesu postavljanja bitcoin novčanika.

Upoznat ćete što je bitcoin novčanik, kako funkcionira, kako ga postaviti, kako mu poslati novac, pa čak i kako ga osigurati. Čak i ako ste zeleni u digitalnim valutama, ne naglašavajte.

Skočimo pravo u to.

Što je bitcoin novčanik?

Jednostavnije rečeno, bitcoin novčanik je softverski program koji vam omogućuje upravljanje vašim bitcoin saldom zajedno s kriptografskim ključevima povezanim s vašim bitcoin računom.

Baš kao što imate pravi novčanik u kojem se nalaze vaši dolari ili euri, tako i bitcoin novčanik sadrži vaše digitalne novčiće. Novčanik olakšava praćenje i trošenje kovanica. Pokušajmo ovo bolje razumjeti onima koji nisu upoznati s ovom digitalnom valutom: Bitcoin.

Već smo objavili post o tome kako bitcoin djeluje i što trebate znati o blockchain tehnologiji – tehnologija koja pokreće bitcoin i druge altcoine.

Međutim, da biste razumjeli kako novčanici rade, morate znati o privatnim ključevima, javnim ključevima i bitcoin adresama.

Razumijevanje privatnih i javnih ključeva

Sada, da biste potrošili bilo koji novčić na bitcoin mreži (tj. Poslali bitcoin na drugi račun), morate dokazati da ste pravi vlasnik tog bitcoin računa koji predaje vlasništvo. Ovdje je ideja Kriptografija s javnim ključem ili se uključuje nesimetrična kriptografija. U asimetričnoj kriptografiji koristi se par ključeva – dva ključa su poznata kao privatni i javni ključ. Jedan ključ koristi se za šifriranje podataka, dok drugi ključ dešifrira podatke i obrnuto.

Bitcoin koristi isti koncept za potpisivanje transakcija i provjeru autentičnosti bitcoin adresa. Kad god započnete transakciju na blockchainu, vaš novčanik automatski potpisuje odlaznu transakciju koristeći vaš privatni ključ za stvaranje jedinstveni digitalni otisak prsta podataka za tu određenu transakciju. Naviknut će se samo na odgovarajući javni ključ (svatko ga može vidjeti) otključajte sadržaj digitalno potpisanog podatke, i prema tome, provjerite ima li privatni ključ odobrenje za transakciju.

Vaš je privatni ključ poput vašeg tajnog ključa poštanskog sandučića; javni ključ je adresa. Osim toga, bilo kome možete dati svoju adresu (javni ključ); vi ste jedina osoba koja može otključati poštanski sandučić da bi vidjela njegov sadržaj pomoću vašeg tajnog ključa. Privatni ključ daje vam kontrolu nad vašim bitcoin računom; to je ključ koji omogućuje trošenje vaših novčića. Zato bi to trebalo ostati u tajnosti. Privatni ključ mogu biti predstavljeni u mnogim formatima.

Bitcoin adrese i kako rade

Bitcoin adresa je jednostavno identifikator koji omogućava ljudima u blockchain mreži da međusobno šalju bitcoin. To je poput računa koji koristite za primanje sredstava. Adrese služe u svrhu identificiranja koji posjeduje određeni BTC iznos.


Bitcoin adresa ima najviše 35 znakova i uvijek započinje s 1 ili 3. Izgleda otprilike ovako:

1B3SoKLu5UFGVKwYgQCZNeNZp5oBMtMnEU

Kada postavite bitcoin novčanik, on automatski generira par ključeva zajedno s povezanim adresama (ima) bitcoin novčanika. Pomoću Algoritam digitalnog potpisa eliptičke krivulje (ECDSA), tipični novčanik prvo izvodi privatni ključ, a zatim tajni ključ generira iz javnog ključa. Nakon izvođenja javnog ključa, novčanik ga raspršuje kroz dva algoritma – prvo koristeći SHA-256 algoritam i rezultirajući izlaz kroz RIPEMD algoritam – konačni generirani izlaz je bitcoin adresa.

kako postaviti bitcoin novčanikUobičajena duljina bitcoin adrese je 35 znakova

U slučaju da to zvuči zbunjujuće, svoju bitcoin adresu možete smatrati svojim javnim ključem predstavljenim u drugom obliku. Stvarna razlika između njih dvije je ta što je adresa a hash funkcija javnog ključa. Bilo je vrijeme kada ste mogli poslati bitcoin na javni ključ – Pay to Public Key (P2PK). Ipak, to se promijenilo zbog mogućnosti posredničkih napada koji iskorištavaju javne ključeve za krađu sredstava. Zbog toga je bitcoin protokol nadograđen na Pay to Public Key Hash (P2PKH); to obično znači da bitcoin šaljete u “hash javnog ključa”.

Budući da su adrese poput bankovnih računa, one funkcioniraju na isti način. Ako želite dobiti bitcoin od nekoga drugog, sve što trebate je podijeliti s njim svoju adresu; oni će bitcoin poslati izravno sa svog računa na vaš.

Zanimljivo: Najbolji anonimni Bitcoin novčanik

Kako postaviti bitcoin novčanik

Sada je vrijeme da postavite bitcoin novčanik koji će vam pokazati sve mogućnosti koje imate. Novčanici su različitih vrsta: nedeterministički, deterministički, hijerarhijski deterministički, moždani novčanici, papirnati novčanici, internetski novčanici, mobilni novčanici i hardverski novčanici. Također, novčanike možemo kategorizirati kao vruće ili hladne; vrući novčanik povezuje se s internetom, dok ovaj drugi ne. Iz tog se razloga hladnjače smatraju jednim od najsigurnijih Bitcoin novčanika u usporedbi s vrućim skladištima.

Bitcoin papirnati novčanici i hardverski novčanici spadaju u kategoriju hladnjaka. Unatoč tome, web novčanici, novčanici za stolne računale i novčanici za mobilne uređaje su vruće skladišta. Vaš izbor novčanika ovisit će o vašim potrebama. Kao oprez, trebali biste otići na hladnjače ako se planirate nositi s velikim količinama BTC-a (od 500 USD). Također, ima smisla otići na hladnjače ako ćete obavljati minimalne transakcije. Vrući novčanik izvediv je ako planirate redovito obavljati transakcije.

Čitati: internetski novčanici u odnosu na hardverske novčanike – što je najbolje za vas?

Postavljanje internetskog novčanika

Web novčanik može biti prikladan onima koji žele testirati vode. Međutim, jer ste povezani na Internet, to je vruća pohrana. Nikad ne ostavljajte puno novca u internetskom novčaniku.

Blockchain.info jedan je od mrežnih novčanika koji preporučujem. Jednostavan je za upotrebu, a vaš će račun biti spreman za nekoliko minuta. Ako nemate račun, prijeđite na web mjesto i stvorite ga na https://blockchain.info/wallet/#/.

Obavezno posjetite službenu web stranicu kako je naznačeno donjom strelicom.

bitcoin novčanik https sigurnosni protokolOsigurava da je web stranica zaštićena https protokolom

Nakon što pošaljete svoju e-poštu i važeću lozinku, blockchain.info će postaviti bitcoin novčanik i preusmjeriti vas na nadzornu ploču.

Kliknite Zahtjev da biste dobili svoju bitcoin adresu ili Zatražite plaćanje od nekoga.

Kliknite na Zahtjev da biste dobili svoju bitcoin adresu ili Zahtjev plaćanje od nekoga.

slanje bitcoina s novčanikomDa biste bitcoin poslali u drugi novčanik, upotrijebite karticu Pošalji.

Za slanje bitcoina u drugi novčanik možete upotrijebiti i Poslati tab.

Stolni novčanici

Desktop novčanici prikladni su za upotrebu. Budući da se softver povezuje s Internetom, i oni su vruće pohrane. Ako vam treba stolni novčanik, ovdje ih postoji čitav niz. Najpopularniji su Bitcoin Core, Electrum, GreenAddress, MultiBit, Copay, Armory i Exodus.

Novčanik Electrum Desktop

Osobno sam volio Electrum jer je jednostavan za upotrebu i lagan. Biti SPV novčanik (jednostavna provjera plaćanja), ne morate preuzimati cijeli blockchain softver – trenutno vam je potrebno najmanje 130 GB. Ipak, ako želite znati što se događa u blockchain mreži, možda zato što ćete izvršavati transakcije s ogromnim količinama bitcoina ili želite veću privatnost, pokrenite puni čvor, poput klijenta Bitcoin Core.

Početak rada na Electrumu.

Preuzmite aplikaciju sa: https://electrum.org/#download

Novčanik ElectrumPokrenite instalacijski program. Za dovršetak postupka instalacije potrebno je manje od pet minuta.

Pokrenite instalacijski program. Za dovršetak postupka instalacije potrebno je manje od pet minuta.

Electrum daje mogućnost postavljanja bitcoin novčanika s dodatnim sigurnosnim slojevima. Možete odlučiti stvoriti standardni novčanik, novčanik s 2FA, novčanik s više potpisa (onaj koji zahtijeva dvije ili više osoba za autorizaciju transakcije), a možete uvesti Bitcoin adrese ili privatne ključeve iz drugog novčanika.

Novčanik ElectrumOdaberite opciju Standardni novčanik.

Odaberi Standardni novčanik opcija.

Ne bavite se uvozom adresa i privatnih ključeva ako vam sve ovo nije poznato. Postavit ćemo lozinku za novčanik nakon što se instalira.

Na sljedećem koraku Electrum će zatražiti da stvorite novo sjeme ili upotrijebite postojeće. Ako imate sjeme, koje biste željeli koristiti, odaberite prvu opciju za stvaranje novog sjemena.

sjeme generacije bitcoin novčanikaVaše sjeme generira privatne ključeve – ključ koji potpisuje bitcoin transakcije.

Vaše sjeme generira privatne ključeve – ključ koji potpisuje bitcoin transakcije.

Važno: Ne gubite svoje sjeme; u suprotnom, nikada nećete povratiti svoja sredstva. Označite ga na čeličnoj ploči ako imate posla s puno novca.

Dalje, Electrum će zatražiti da stvorite šifru za šifriranje. Postavite lozinku koje se lako sjećate kako biste neovlaštenim korisnicima spriječili pristup vašem novčaniku.

Povijest vašeg Electrum novčanika

Na ‘Primanje’ kartici možete vidjeti adresu primatelja, zajedno s odgovarajućim QR kodom. Ako želite vidjeti više adresa, kliknite na Pogled>Prikaži adrese.

Primite karticu Electrum novčanika

Slanje bitcoina na drugu adresu pomoću elektroma jednako je jednostavno. Pritisnite ‘PoslatiI zalijepite bitcoin adresu primatelja, iznos koji želite poslati i razinu naknade.

Pošaljite karticu Electrum novčanika

Za sigurnosno kopiranje matičnog sjemena kliknite na Novčanik > Informacija: trebali biste vidjeti svoje sjeme; zapiši to negdje.

U ovom videu pogledajte kako započeti s radom na Electrumu:

GreenAddress stolni novčanik

GreenAdress je još jedan prikladan i jednostavan stolni novčanik za upotrebu. Što je još važnije, omogućuje korisnicima kontrolu nad svojim tipkama. Iz tog razloga nikada nemojte izgubiti mnemoničku lozinku, čak ni GreenAdress ne može vam pomoći da povratite sredstva.

Da biste postavili svoj GreenAdress novčanik, posjetite https://greenaddress.it/en/ i prijeđite na Stvorite svoj novčanik tab.

Otvorit će se prozor poput donjeg u kojem ćete tražiti da zabilježite mnemotehničku lozinku.

Zabilježite svoju mnemotehničku lozinku

Možete i kliknuti okvir s oznakom Pokaži QRKodirati za slikanje koda pametnim telefonom radi lakšeg pristupa.

Svakako zapišite lozinku na papir ili ako je potrebno upišite riječi na čeličnu ploču. Nakon što potvrdite da ste zapisali mnemotehničku lozinku i razumjeli uvjete pružanja usluge označavanjem okvira na dnu, novčanik će vas odvesti do sljedećeg koraka: da biste provjerili jeste li pravilno napravili sigurnosnu kopiju mnemoničke lozinke.

GreenAddress provjera bitcoin novčanikaUnesite riječi onako kako su poredane i kliknite potvrdi.

Unesite riječi onako kako su poredane i kliknite potvrdi.

Nakon što potvrdite mnemoničku lozinku, GreenAdress će vam pružiti mogućnost postavljanja 2FA putem e-pošte, Google autentifikatora i telefona.

2fa provjera autentičnostiNe zaboravite postaviti 2FA provjeru autentičnosti

Treća i zadnja faza je postavljanje 4-15-znamenkasti PIN-a. Iako je ovo neobavezno, to je dodatni sigurnosni sloj.

sigurnost pribadače bitcoin novčanikaPostavljanje PIN-a još je jedan sigurnosni sloj

Unesite svoj PIN i kliknite Nastavi da biste postavili bitcoin novčanik i počeli ga koristiti. Postoji kartica za transakcije, primanje bitcoina i slanje bitcoina. Dođite do Primite karticu i kliknite Pokažite URI i adresu da vidite svoju adresu primanja ili Poslati tab za slanje novca.

javna adresa novčanikaSada ćete moći pristupiti svojoj javnoj adresi

Čitati: 9 bitcoin novčanika kojima možete vjerovati

Mobilni novčanici

Budući da se mogu povezati s internetom, mobilni novčanici također su vruće skladište. Uz to, mobilni novčanici zauzimaju manje prostora za pohranu jer su SPV klijenti. Najčešće korišteni mobilni novčanici uključuju Breadwallet, Mycelium, GreenAddress, Electrum, Copay, Airbitz i Greenbits,

Imajte na umu da neki novčanici trećih strana poput Myceliuma ne daju korisnicima mogućnost upravljanja svojim ključevima. Radije se vaši privatni ključevi pohranjuju na njihovim poslužiteljima; međutim, privatni su ključevi šifrirani vašom lozinkom.

Volim novčanik koji mi daje kontrolu nad privatnim ključevima. Nije da sam pesimist – volim pretpostavljati najgori mogući scenarij, a to mi daje mir, znajući da imam potpunu kontrolu nad svojim sjemenom. Pod pretpostavkom da ne posjedujete privatne ključeve, postoji mogućnost gubitka bitcoin-a prijevarama. Na primjer, netko s administratorskim privilegijama mogao bi pokušati dešifrirati vaše lozinke i zauzvrat doći do vašeg sjemena.

Postavljanje mobilnog novčanika Breadwallet

Za početnike se Breadwallet čini izvrsnom opcijom; vole ga čak i korisnici iPhonea: jednostavan je za upotrebu; kontrolirate privatne ključeve; koristi Oporavak BIP39; nudi način kupnje i prodaje bitcoina; i postoje verzije za Android i iOS uređaje. Ipak, ima i neke nedostatke: još ne podržava SegWit, a nudi samo dvije opcije naknade prilikom slanja bitcoina na drugu adresu.

Dobra je strana jer Breadwallet podržava značajku fraze BIP39 Recovery, novac uvijek možete vratiti u drugom novčaniku koji podržava tu značajku u slučaju da tvrtka magično nestane ili ako slučajno izgubite svoj uređaj.

Izraz za oporavak iz novčanika funkcionira samo kod nekih novčanika. To je zato što breadwallet koristi drugačiji mehanizam za izvođenje privatnih ključeva i adresa iz matičnog sjemena.

Preuzmite aplikaciju iz App Storea. Korisnici Androida mogu ga dobiti u trgovini Google Play; Korisnici iOs-a mogu ga dobiti u trgovini Apple Play. Aplikaciju možete preuzeti i izravno sa službenog web mjesta Breadwallet (https://breadwallet.com) ili preuzmite izvorni kod na Github ako više volite izravnu instalaciju – ovo je najbolja metoda za izbjegavanje zlonamjernih aplikacija.

Nakon što se aplikacija instalira, kliknite na Izradite novčanik. Novčanik će vam dati mogućnost generiranja fraze za oporavak.

fraza za oporavakKliknite generiraj frazu za oporavak.

Klik generirati frazu za oporavak.

Breadwallet će predstaviti poruku predostrožnosti prije nego što vas odvede do prozora s oporavkom. Kliknite na pokazati nastaviti. Kad se pojavi zaslon s frazom za oporavak, zapišite ga na papir i poduzmite mjere predostrožnosti da ga osigurate.

Dodirnite Podsjeti me kasnije da biste prešli na sljedeći korak: postavljanje četveroznamenkastog PIN-a

Dodirnite Podsjeti me kasnije za prijelaz na sljedeći korak: postavljanje četveroznamenkastog PIN-a

Ovaj će vam kôd trebati za upotrebu vašeg Breadwalleta: odnosno provjeru stanja, pregled transakcija ili slanje bitcoina.

Nakon što potvrdite PIN, spremni ste za upotrebu svog mobilnog novčanika.

Nakon što potvrdite PIN, spremni ste za upotrebu svog mobilnog novčanika.

Trebali biste vidjeti Poslati i Primite opcije na glavnom zaslonu.

Glavni zaslon Breadwalleta pružit će vam te dvije mogućnosti

Evo demo videa koji objašnjava ove korake:

Novčanici od papira

Ako si ne možete priuštiti hardverski novčanik ili niste spremni uložiti u njega, papirnati novčanik je pravi put. Dobra je strana hladnjača; to znači da su vaši bitcoini zaštićeni od krađe putem zlonamjernih aplikacija, krađa identiteta ili kvara hardvera. S papirnatim novčanicima možete izgubiti svoja ulaganja samo ako izlažete privatne ključeve / glavno sjeme ili ako izgubite sigurnosnu kopiju na svom papirnatom novčaniku, a ne možete ga povratiti.

Stvorimo papirnati novčanik pomoću Bitaddress.org.

Krenite prema bitaddress.org. Trebali biste dobiti zaslon poput ovog u nastavku. To možete učiniti s isključenom internetskom vezom kako biste bili sigurni da vas nitko ne špijunira.

Na ovom će zaslonu web stranica generirati vašu bitcoin adresu.

Na ovom će zaslonu web stranica generirati vašu bitcoin adresu.

Prvo, trebali biste pomicati miša u bilo kojem smjeru kako biste ovom postupku dodali više slučajnosti – postupak poznat kao kriptografska entropija. To će se dogoditi dok automatski prelazite pokazivačem oko zaslona računala.

Jednom kada postignete 100% pri generiranju entropije, vidjet ćete opcije za stvaranje papirnatog novčanika. Kliknite na ‘Jedan novčanik’ kartici da biste vidjeli svoju bitcoin adresu i odgovarajući privatni ključ.

Sada sve što morate učiniti je otići na karticu Paper Wallet (Novčanik za papir) kako biste ispisali detalje o papirnatom novčaniku.

Sada sve što trebate je navigirati do Novčanik od papira karticu za ispis podataka o papirnatom novčaniku.

Kao što možete vidjeti u nastavku, možete odabrati broj adresa koje želite generirati zajedno s odgovarajućim privatnim ključevima. Možete koristiti bilo koju generiranu adresu za slanje BTC-a u svoj novčanik.

Radi lakšeg ispisa otprilike dvije adrese po stranici.

Radi lakšeg ispisa otprilike dvije adrese po stranici.

Provjerite jesu li svi znakovi čitljivi i može li se skenirati QR kôd. Zapamtite, ako ga izgubite, bitcoin će biti izgubljeni.

Možete šifrirati svoje privatne ključeve lozinkom; ako izgubite papirnati novčanik, osoba koja ga ima ne može potrošiti bitcoin. Da biste to učinili, označite okvir označen BIP38 Šifriranje. Ne birajte slučajnu lozinku; postavite jedan kojeg se lako možete sjetiti.

Pogledajte ovaj kratki videozapis da biste vidjeli kako postaviti papirnati novčanik s bitaddress.org.

Čitati: Detaljni vodič o tome kako stvoriti papirnati novčanik na bitaddress.org

Hardverski novčanici

Do sada je najsigurniji način zaštite svojih bitcoina od prevaranata i hakera putem hardverskog novčanika jer on ne izlaže vaše privatne ključeve na internetu. Ako vaša ulaganja u BTC prelaze 100 USD, nabavite hardverski novčanik. Najbolje ocijenjeni na tržištu su Trezor, Ledger Nano S i KeepKey. Iako za uzimanje ne koštate manje od 99 dolara, imat ćete taj mir.

Postavljanje Trezor hardverskog novčanika

Kad ga držite za ruku, Trezor se osjeća majušno, ali posao završava. Jedan je od najsigurnijih hardverskih novčanika jer ne možete pristupiti Trezor mrežnom novčaniku bez USB dongla priključenog na računalo.

U usporedbi s hardverskim novčanikom Ledger Nano S, Trezor nudi naprednu opciju oporavka. Također, Trezor podržava Bitcoin vilice poput Bitcoin Classic i Bitcoin Gold te dodatne altcoine poput Etherium i Litecoin.

Koraci koje treba slijediti prilikom postavljanja Trezora

Za početak priključite uređaj na računalo. Nakon što se uređaj uključi, vidjet ćete ikonu brave na zaslonu i poruku u kojoj se traži da je posjetite https://trezor.io/start/. Na ovoj stranici, pomaknite se prema dolje, vidjet ćete opciju odabira modela uređaja.

Odaberite svoj model

Odaberite svoj model; na sljedećoj stranici pronaći ćete opciju za instaliranje Trezor Bridgea – softvera koji komunicira s vašim hardverskim novčanikom Trezor. Možete koristiti i opciju kromiranog produženja.

Morat ćete instalirati Trezor Bridge za komunikaciju s vašim Trezor novčanikom

Nakon što hardver komunicira sa softverom Trezor bridge, na web sučelju dobit ćete zahtjev za ažuriranje firmvera uređaja.

Dalje, morat ćete instalirati trenutni firmware

Nakon završetka instaliranja firmware-a, samo odspojite uređaj i ponovo ga priključite. Dođite do https://wallet.trezor.io/ za pristup vašem Trezor web sučelju.

Za početak označite svoj uređaj.

Za početak označite svoj uređaj.

Dalje, pritisnite Nastavi, dobit ćete opciju za stvaranje jedinstvene pribadače. Sada morate uskladiti brojeve prikazane na zaslonu uređaja s onima na web sučelju, slijedeći isti slijed. Ne zaboravite ovaj PIN; bez njega ne možete pristupiti trezor novčaniku. Međutim, čak i ako izgubite PIN, ali imate sjeme, možete povratiti novac.

Na primjer, ako je vaš PIN 654321, slijedili biste obrazac na uređaju Trezor da biste unijeli znamenke na web sučelje baš kao što je to na donjem zaslonu za ispis.

Početno postavljanje PIN-a

Ako još uvijek ne shvatite, možete pogledajte ovaj video kako biste vidjeli kako unijeti i potvrditi PIN.

Nakon što potvrdite svoj pin, sljedeći je korak zapisati svoje sjeme, niz od 24 riječi. Trezor će generirati sjeme za oporavak, riječ po riječ. Zapišite 24 riječi u knjižicu koja dolazi s uređajem. Koristeći ovu početnu frazu, novac uvijek možete vratiti na drugom uređaju u slučaju da izgubite trenutni uređaj ili ako on ne radi ispravno.

Ponovno, za duševni mir, sjeme utisnite na čeličnu ploču i nikada nemojte sigurnosno kopirati svoje sjeme na mreži ili u digitalnom uređaju.

ZAPAMTITI: Svatko tko ima vašu frazu za oporavak posjeduje vaš novčanik ”- recimo da netko drugi ima kopiju vaše fraze za oporavak – sve što treba učiniti je povrat sredstava na drugom uređaju u njihovom vlasništvu.

Ne pucajte u pristupnu frazu i čuvajte na mreži!

Nakon potvrde sjemena za oporavak, vratite se na https://wallet.trezor.io/ i unesite svoj pin. Trebali biste vidjeti sučelje poput onog u nastavku. Sada ste spremni za početak korištenja računa Trezor.

Sada sve što trebate je dobiti svoju bitcoin adresu i spremni ste za primanje uplata. Dođite do Račun br. 1 > Primite. Vidjet ćete svoju bitcoin adresu.

Prije nego što podijelite adresu s bilo kime ili pošaljete bitcoin na tu adresu, potvrdite da je to prava adresa. To možete učiniti klikom na ‘Ikona oka’ na krajnjem kraju adrese; potvrdite da je to isti niz kao onaj prikazan na vašem Trezor uređaju.

Pristup javnom obraćanju na Trezoru

Pogledajte ovaj videozapis o postavljanju hardverskog novčanika Trezor:

Postavljanje Ledger Nano S

Ledger Nano S još je jedan hardverski novčanik kojem možete povjeriti svoje bitcoin privatne ključeve jer ostaju izvan mreže. Poput Trezora jednostavno je postaviti. Ledger Nano S možete kupiti na ovoj web stranici.

Uključite uređaj u USB priključak.

Kada se knjiga uključi, vidjet ćete Dobrodošli zaslon, zajedno s nekim uputama kako se kretati različitim opcijama.

Ovo je početni zaslon na Ledger Nano kada ga priključite

Nakon toga, Ledger će vam dati sljedeću mogućnost: konfiguriranje uređaja. Odaberite znak za konfiguriranje novog uređaja; druga opcija je u svrhu oporavka.

Pritisnite desnu tipku da biste potvrdili da želite 'konfigurirati kao novi uređaj.'

Pritisnite desnu tipku da biste potvrdili da želite ‘konfigurirati kao novi uređaj.’

Zatim će uređaj zatražiti da postavite svoj 8-znamenkasti PIN. Ovaj će vam PIN trebati svaki put kada želite pristupiti svom hardverskom novčaniku – postavite PIN kojeg ćete se lako sjetiti.

Ako ikada zaboravite svoj PIN, možete upotrijebiti početnu frazu za povrat sredstava.

Ako ikada zaboravite svoj PIN, možete upotrijebiti početnu frazu za povrat sredstava.

Nakon što potvrdite svoj PIN, treći je korak sigurnosno kopiranje vašeg sjemena za oporavak, niza od 24 riječi. Uređaj dolazi s knjižicom za zapisivanje sjemena za oporavak. Ako ikada izgubite svoj Ledger uređaj ili ako on ne radi pravilno, upotrijebit ćete ovu frazu za oporavak da biste vratili sredstva. Ako ga izgubite, tada su vaši bitcoini zauvijek nestali. Na primjer, možete povratiti sredstva pomoću mobilnog novčanika Mycelium koristeći svoje jedinstveno sjeme od 24 riječi u slučaju da izgubite svoju knjigu.

Nakon što potvrdite frazu za oporavak, uređaj će biti spreman za upotrebu.

Nakon što potvrdite frazu za oporavak, uređaj će biti spreman za upotrebu.

U ovom trenutku novčanik sada možete povezati s aplikacijama koje podržavaju Ledger za jednostavno upravljanje sredstvima.

Zatim ćete morati instalirati Ledger upravitelj novčanika iz Chrome trgovine.

Zatim ćete morati instalirati Ledger upravitelj novčanika iz Chrome trgovine.

Ova aplikacija dat će vam mogućnost preuzimanja bitcoin aplikacije – laganog softvera koji ćete koristiti za upravljanje hardverskim novčanikom Ledger. S konfiguriranom knjigom i instaliranom aplikacijom za bitcoin jednostavno je zgrabiti svoju adresu i podijeliti je sa svima da biste primili novac na svoju knjigu. Ovaj članak objašnjava kako započeti s upotrebom Ledgera nakon što ga konfigurirate.

Pročitajte: 5 koraka za stvaranje zajedničkog bitcoin novčanika

Kako poslati novac u bitcoin novčanik

Sad kad znate kako doći do bitcoin novčanika, sljedeći je korak vjerojatno donošenje nekih bitcoina u novčanik po vašem izboru.

Kupnja bitcoina nekada je bila teška procedura nekada – više ne.

Danas možete kupiti bitcoin na nekoliko načina: bankovnim doznakama, debitnim / kreditnim karticama, posrednicima, bitcoin bankomatima ili kupnjom izravno iz nekih novčanika. Neki novčanici poput Breadwallet, Airbitz i Mycelium mogu kupiti iz aplikacije. Pogledajte naš članak na kako kupiti bitcoin.

Da biste poslali bitcoin u svoj novčanik, dovoljno je da se svojim bitcoinima prijavite na platformu i pošaljete kovanice na jednu od svojih adresa. Coinbase i Kraken nekoliko su favorita; možete provjeriti ovaj popis više razmjena.

Jednostavniji je način kupiti bitcoin od Coinbasea i prebaciti ga u novčanik koji želite: to može biti Breadwallet, Trezor ili papirnati novčanik. Međutim, kada šaljete bitcoin u svoj novčanik, morate platiti naknadu za transakcije. Danas je naknada za slanje visoka čak i za male iznose. Da biste izbjegli visoke naknade, možete koristiti trgovačku platformu nazvanu Gdax, u vlasništvu Coinbasea. Naravno, ova metoda nije jednostavna; prednost je u tome što možete slobodno kretati bitkoine.

Savjet: Skuplje je slati male BTC iznose u usporedbi s premještanjem velikih iznosa.

Video u nastavku objašnjava kako kupiti BTC na Coinbaseu i poslati na bitcoin adresu po vašem izboru bez plaćanja naknade.

Kako osigurati svoj bitcoin novčanik

Unatoč tome što je blockchain mreža zaštićena od hakiranja, slučajevi nestajanja bitcoina prevladavaju. Postoji mnogo načina na koje možete izgubiti svoje bitcoine hakerima i prevarantima. Ransomware može šifrirati vaš tvrdi disk koji ima vaše privatne ključeve ili sjeme; zlonamjerni program može vam ukrasti privatne podatke s tvrdog diska ako su pohranjeni nešifrirano; haker može snimati poteze tipkovnice (kroz keylogging) za krađu lozinki; mogli biste izgubiti svoj laptop ili telefon s instaliranim nešifriranim novčanikom.

Međutim, za većinu žrtava koje su izgubile bitcoin, problem je loše upravljanje sjemenom ili lozinkom. Shvatite to ozbiljno jer su mnoge žrtve u teškoj situaciji jer su zaboravile lozinku za oporavak ili lozinku koju su postavile.

Na primjer:

Održavati dobre prakse; na taj način nećete razotkriti sjeme novčanika ili zaboraviti lozinku koja otključava novčanik. Evo nekoliko bitnih točaka koje morate zapamtiti da biste osigurali svoj bitcoin novčanik:

Nikad ne zaboravite svoje sjeme

Ako zaboravite svoje sjeme za oporavak, vaša sredstva će zauvijek nestati. Izradite sigurnosnu kopiju ovog sjemena na čeličnoj ili zlatnoj pločici ako morate, pogotovo ako imate posla s novčićima neizmjerne vrijednosti. Možete dati sjeme ispisati na čeličnu ploču koja se može oduprijeti čak i visokim temperaturama u slučaju katastrofa poput požara. Također, ne zaboravite ga čuvati negdje na sigurnom; lokaciju koju možete doći samo vi ili član obitelji u slučaju da vam se nešto dogodi.

Ne zapisujte svoje sjeme na papir, a zatim ga ostavite ležati u ladici ureda ili na stranici knjige – plakat ćete sami. U slučaju da novčanik šifrirate lozinkom, stvorite sigurnosnu kopiju iste, baš kao i sjeme. Bez jedinstvene lozinke ne možete pristupiti novčaniku.

Savjet: Nikada nemojte upisivati ​​svoje sjeme na internetske stranice ili bilo koji elektronički uređaj.

Redovito izrađujte sigurnosne kopije novčanika

Neka vam postane navika često izrađivati ​​sigurnosne kopije novčanika i sigurnosno kopirati čitav novčanik jer neki novčanici koriste skrivene privatne ključeve. Ne zaboravite imati nekoliko sigurnih mjesta za sigurnosne kopije.

Šifrirajte novčanik lozinkom

To jednostavno znači postaviti lozinku za novčanik, što je još jedan način za poboljšanje sigurnosti vašeg novčanika. Ako vam ukradu uređaj, lopov ne može doći do vaših bitcoina bez vaše memorirane lozinke. Postavite jedinstvenu lozinku koju drugi ne mogu otkriti; to bi trebala biti lozinka koje se lako možete sjetiti. U Bitcoinu imate ograničene mogućnosti oporavka lozinke.

Upozorenje: Ako zaboravite lozinku i nemate rezervnu kopiju sjemena, sredstva će se zauvijek izgubiti.

Riješite male količine kada koristite vruće novčanike

Upravljajte samo malim iznosima na vrućim novčanicima i mjenjačnicama, dovoljnim za plaćanje ili izvršavanje poslova; ne čuvaj puno toga. Nikada ne držite više bitkoina nego što ste spremni izgubiti u vrućem novčaniku ili na razmjeni – uvijek prebacite novčiće u hladni novčanik koji ima potpunu kontrolu nad privatnim ključevima.

Izbjegavajte lažne web stranice i aplikacije

S toliko prevara koje se kasno pripremaju, utvrdite da li koristite službeni novčanik, bilo da je to web, mobilni novčanik ili hardverski novčanik. Ako koristite web novčanik, posjetite točan URL. Umjetnik prijevara može postaviti web lokaciju za krađu identiteta koja izgleda točno poput vašeg službenog novčanika kako bi vas zavarao da date sjeme. Odnedavno ih je bilo nekoliko slučajeva ljudi koji su izgubili bitcoin iz blockchain.info novčanika, vjerojatno putem krađe identiteta.

Dobar je trik koristiti upravitelj oznaka ili proširenje upravitelja lozinki za spremanje svih ključnih veza do vaših web stranica. Na ovaj način možete izbjeći preusmjeravanje na zlonamjerne ili lažne web stranice. Također, nemojte kliktati veze objavljene na društvenim forumima poput Reddita i Google oglasa kada želite posjetiti novčanik ili ga preuzeti..

Budite posebno oprezni prilikom instaliranja aplikacija iz Trgovine Play, bilo Apple ili Google.

Budite posebno oprezni prilikom instaliranja aplikacija iz Trgovine Play, bilo Apple ili Google.

Obavezno instalirajte službenu aplikaciju. Programer može u trgovinu prenijeti lažnu aplikaciju, a ako biste se usudili koristiti je za primanje bitcoina, oni bi pomeli vaš račun. Prije malo vremena, bio je slučaj poput ovaj to je uključivalo Breadwallet.

Na kraju, nabavite svoj hardverski novčanik od provjerenog dobavljača. Nemojte pogriješiti kupujući na aukcijama poput E-baya ili nezavisnih prodavača. Ovo je stvarno; netko je izgubio sav svoj kripto negdje kad je koristio Ledger Nano S koji je kupio od E-baya – tip je izgubio približno 34.000 američkih dolara u kripto. Budite oprezni, to vam se ne događa.

Završne misli

Kad je bitcoin evoluirao, sa sobom je donio prekrasne dobrote – vi ste banka. Koristeći elektroničku gotovinu, sada možete slati novac i plaćati robu i usluge bilo kojoj osobi na svijetu bez prolaska preko treće strane poput banke. Ipak, budući da više ne moramo prolaziti kroz banke kada se bavimo digitalnim novcem, vaša je ODGOVORNOST osigurati novčanik i prakticirati dobre navike koje detalje vašeg novčanika ne čine ranjivima. Kako se sve više i više ljudi seli u kripto prostor, izvođači prevara i hakeri smišljaju nove načine kako doći do svog teško stečenog novca. Samo vi možete jamčiti sigurnost svog bitcoin novčanika.

Pročitajte naš članak na Tamna strana kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map