Analiza Bitcoina | 6-Razumjeti tržišne trendove radi pametne trgovine

Postoji trend porasta i pada, čitajući jezik cijena;

Postoji signal za kupnju i prodaju i oproštaj se od osjećaja dogovora.

Zdravo! U današnjoj epizodi govorit ćemo o tržišnim trendovima i njihovim uzorcima.

Dakle, što je trend na tržištu?

Najjednostavnijim riječima, trend je tamo gdje tržište ide – ide prema gore, pada ili se kreće bočno.

Tržišni trend je poput protoka vode. Zbog gravitacije, voda prirodno teče nizbrdo; Slično tome, na tržištu kapitala, zbog razlike između cijene i vrijednosti ulaganja, cijena se vraća pod vrijednost pod utjecajem tržišta. Različiti krajolik utječe na protok vode, stvarajući slapove ili rijeke; Slično tome, na tržištu kapitala različite odluke trgovaca utječu na tržišni trend.

Legendarni trgovac Jesse Livermore jednom je rekao: “Cijene se, kao i sve ostalo, kreću linijom najmanjeg otpora.” Ako je porast otpora niži od pada otpora, cijena će rasti i obrnuto. Pronaći trend znači pronaći put najmanjeg otpora.

Put najmanjeg otpora nije uvijek ravan, baš kao što rijeke uvijek teku oko planine, a ne kroz nju. Trendovi također imaju raznolike uzorke.

Uzorci trendova kreću se poput valova; Tržišna cijena ne kreće se ravno prema jednom smjeru, ona se uvijek kreće cik-cak poput valova, s jasnim vrhovima i koritima.

Vrhovi i dolje slični su binarnim kodovima 0 i 1 u računalu – oni su osnovni elementi različitih trendova.

Različiti položaj vrhova i najnižih razina određuje ide li tržišni trend prema gore, prema dolje ili je zagušen.

Pogledajmo stvarni grafikon kretanja cijena kako bismo razumjeli razliku između ovih trendovskih obrazaca.

To pokazuje uzlazni trend, gdje se vrhovi i korita postupno kreću prema gore.

To pokazuje silazni trend, gdje se vrhovi i korita postupno kreću prema dolje.

To pokazuje uobičajenu gužvu. Vrhovi se ne povećavaju dosljedno, a niti korita ne prestaju padati. Stoga je glavna značajka zagušenja da vrhovi i korita ne pokazuju jasne trendove prema gore ili prema dolje; umjesto toga, oni ostaju na istoj razini (to ćemo pokriti kasnije).


Analizirajući položaje vrhova i udubljenja na grafikonu, možemo razlikovati uzlazni trend, silazni trend i zagušenja. Da bismo vizualizirali trend, možemo se poslužiti “linijama trenda”.

Kako nacrtati liniju trenda? Jednostavno povežite vršne osnovice ili niže zaokretne točke na grafikonu.

Spojite najniže osovine A i B kako je prikazano na grafikonu kako biste dobili liniju prema gore (linija uzlaznog trenda). Ipak, samo spajanje 2 korita nije učinkovit dokaz uzlaznog trenda. Treba nam treće korito (C) da to dokažemo.

Da biste nacrtali liniju prema dolje, spojite točku A i točku B kako je prikazano na grafikonu, točka C pada na ravnu liniju, što znači da je silazna linija trenda učinkovita. Trendline pojednostavljuje trendove kao predvidljive tendencije cijena kad cijena dosegne razinu podrške i otpora, ali može pružiti i pogrešan pogled. Točka C pojavljuje se nakon povlačenja crte, a točke D i točke E mogu se i ne moraju pojaviti, podrška i otpor linije trendova bit će probijeni na kraju.

Kako prepoznati je li trend jak, slab ili kontinuiran? Pogledajmo “padinu”.

To pokazuje liniju trenda prema gore za 45 stupnjeva. Poznat i kao objektivna linija, pokazuje snagu trenda u kojem su cijene i vrijeme u savršenoj ravnoteži. Stoga se očekuje da će se trend od 45 stupnjeva održati.

Kada se nagib u trendu promijeni s 45 na 65 stupnjeva, uzlazni je trend jači, ali spaja manje svijećnjaka od linije trenda od 45 stupnjeva, što znači da cijene neočekivano napreduju i teže ih je održati. Kada se tržište prebaci sa bik podnijeti, silazni će trend biti jednako jak i brz, stoga je nerazumno juriti pobjednike.

To pokazuje uzlaznu liniju od 30 stupnjeva. U usporedbi s trendovskom linijom od 45 i 65 stupnjeva, linija od 30 stupnjeva najslabija je u porastu cijena i manje oscilira.

Na kraju, upoznajmo posebnu vrstu trendline – trgovački kanal.Pod određenim okolnostima, trend cijena je ograničen unutar dvije paralelne linije trendova: osnovna linija trendova i linija kanala.

Crna linija je donja linija trenda, dok je plava linija gornja linija kanala. S lijeve strane je pojednostavljeni grafikon uzlaznog kanala, s desne strane je padajući grafikon kanala.

Pogledajmo stvarni grafikon. Kad svijećnjaci prijeđu iznad linije kanala, to znači da trend napreduje i jača; kad svijećnjaci padnu ispod linije kanala, to znači da trend slabi i tržište bi se moglo okrenuti.

To je sve za tržišne trendove. Sljedeći tjedan razgovarat ćemo o “trendu i njegovim vremenskim ciklusima”, pratite nas!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map