Bitcoin bandwagoning: Ispitivanje institucionalnih ulaganja u kripto

Vijest o tome da će fond makroinvestitora Paula Tudora Jonesa ulagati u Bitcoin (BTC) kao zaštitu od inflacije prvi je put postala uobičajena 7. svibnja. Vijesti su praćene 11. svibnja – na dan nagrade trećeg bloka prve i najvažnije kriptovalute prepolovio – kad je Jones otišao na CNBC u detalj da je uložio između jedan i dva posto svoje imovine u Bitcoin, priznajući da je taj broj “konzervativan”.

U pismo investitorima, Jones je usporedio današnji Bitcoin sa zlatom 1970-ih, izjavivši da bi njegov BVI Globalni fond mogao uložiti više od “niskog jednocifrenog postotka postotka izloženosti” svoje imovine u BTC futures. Također je detaljno razgovarao o Bitcoinu kao novonastalom skladištu vrijednosti. Nadalje, Jones je tvrdio da je to jednostavan i objektivan pogled današnji digitalni svijet i inflatorne monetarne politike čine ulaganje u najviše provjerenu kriptovalutu očitom okladom koju vrijedi uzeti.

Iako je Jones precizirao da ulaganje dolazi u obliku trgovanja bitcoin fjučersima (a ne spotnom kupnjom stvarnih bitcoina, na primjer), vijesti su ojačale veću kriptovalutnu industriju. Mnogi su to vidjeli kao nastavak validacija da toliko traženi institucionalni igrači službeno ulaze u prostor.

No jesu li Jones i oni koji kasno prate zabavu? Da bismo bolje razumjeli što možemo očekivati ​​od institucionalnih ulaganja u kripto, ispitujemo koliki interes od institucionalnih ulagača trenutno postoji u prostoru Bitcoina i digitalne imovine i kako smo došli do mjesta na kojem smo danas.

Skraćivanje vrha u 2017. godini: lansiranje bitcoin fjučersa

Priča o institucionalnom ulaganju u Bitcoin uvelike započinje tvrtkom Grayscale Investments, LLC sa sjedištem u New Yorku. – koji je pokrenut 2013. godine i djelovao je kao pravi predvodnik u utrci za pružanje rješenja institucionalnim investitorima koji žele biti izloženi tada vrlo novoj klasi digitalne imovine. Međutim, to se ne ističe posebno dok na scenu ne stupe terminski ugovori s bitcoinima.

U prosincu 2017. godine, kada je hajp oko Bitcoina dosegnuo temperaturu, a vodeća kriptovaluta dosegla gotovo najvišu razinu od oko 20.000 USD, Cboe Global Markets Inc (CBOE.O) i CME Group Inc (CME.O) ispustio vijest da bi obojica lansirali Bitcoin terminske ugovore.

Ponude su postale dostupne 10. i 17. prosinca. Ugovori CME-a otvorili su se na 20.650 američkih dolara – u biti točan vrh mjehura Bitcoina iz 2017. godine. Do ponedjeljka, 18. prosinca, spustio se 2,05 posto. Sljedeći mjeseci zabilježili su dramatičan pad cijena BTC-a i započeli razdoblje pod nazivom mnogi u kripto industriji “Kripto zima.”

grafikon cijena bitcoina 2018-2020 BTC cijena od približnog pokretanja bitcoin terminskih termina do danas. Izvor: CoinMarketCap

2018: Izgradnja institucionalnih Bitcoin rampi

Iako je 2018. za mnoge na maloprodajnom tržištu kriptovaluta bila surova godina, institucije su počele ozbiljno i nesmetano ulaziti u prostor digitalnih valuta.

Spomenuti Grayscale Investments, LLC izbačen prvi val institucionalnog interesa u 2018. sa svojim Grayscale Digital Large Cap Fund LLC-om u veljači – samo dva mjeseca nakon što je cijena Bitcoina dosegla oko 20 000 USD.

Kao što naziv naziva Grayscale Digital Large Cap Fund LLC, ono je u početku uključivalo Bitcoin, Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH) i Litecoin (LTC) – kovanice koje su sve udovoljavale „Grayscaleovim kriterijima izgradnje fonda u portfelj ponderiran tržišnom kapitalizacijom. ” Međutim, svi altcoini bi na kraju imali lošiji učinak u odnosu na BTC.

Tada je Grayscale imao 1,31 milijardu dolara pod upravljanjem – broj će, kako ćemo saznati, znatno porasti u sljedeće dvije godine.

Grafikon dominacije bitcoina u odnosu na Ethereum, XPR, Bitcoin Cash i Litecoin. Izvor: CoinMarketCap

Sivi tonovi nisu bili jedino ime u institucionalnom kripto prostoru 2018. godine.

U kolovozu te godine, hedge fond Morgan Creek Digital sa sjedištem u Sjedinjenim Državama udružio se s američkom kripto investicijskom tvrtkom Bitwise Asset Management, koja se pojavila 2017. godine, kako bi pokrenuo Fond za indeks digitalne imovine. Proizvod je bio usmjeren prema institucionalnim investitorima koji su željeli izloženost širokom spektru kriptovaluta i digitalne imovine. Minimalno ulaganje fonda iznosilo je 50 000 USD i pratilo je novoformirani Morgan Creek Bitwise Digital Asset Index (MCBDAI).

Istog mjeseca, Morgan Creek Digital, službenik za investicije Mark Yusko rekao je za CNBC da postoji sve veća potražnja od zadužbina, mirovinskih fondova i obiteljskih ureda za ulaganjima u prostor kriptovaluta – nešto što bismo vidjeli potvrdio ubrzo nakon.

2019 .: Institucije ulaze u kriptoprostor na snazi

U rujnu 2019. Yusko je ponovno otišao na CNBC kako bi izrazio svoj ultra-bikovski osjećaj o Bitcoin-u. Dok je bio u programu “Brzi novac”, veteran hedge fonda urgirano zainteresirane strane da to jednostavno “kupe” i ne brinu zbog kolebanja cijena. Ispostavilo se da su institucionalni investitori već radili upravo to.

2019. je, prema svemu sudeći, zabilježio najveći priljev institucionalnog novca u prostor Bitcoina i kriptovaluta.

Sive sjene – koje uglavnom služe tradicionalnim hedge fondovima, mirovinama i zadužbinama – najavio početkom ove godine da je prikupio 607 milijuna USD u 2019. Kada se pogleda kumulativno ulaganje koje se širi među svim ponudama, ta brojka skače na 1,17 milijardi USD. U međuvremenu je javno vrijednosni fond Grayscale Bitcoin Trust u njega uložio 190 milijuna dolara samo u četvrtom kvartalu 2019. godine. Gotovo četvrtina tih ulaganja došla je od novih klijenata.

Direktor Grayscalea Michael Sonnenshein protumačio je ove brojke kao pokazatelj da su institucionalni investitori već ovdje na snazi, rekavši Forbesu “da su ovdje i pojavljuju se u značajnoj veličini”.

Sonnensheinovo osjećanje zvuči istinito uz nedavno objavljeno godišnje izvješće Elwood Asset Management i PricewaterhouseCoopers (PwC), koje Države da se imovina kripto hedge fondova pod upravljanjem povećala dvostruko u 2019. – sada ukupno 2 milijarde dolara.

Grayscale bitcoin trust otc chartSive cijene Bitcoin Trust jednotjedni OTC grafikon. Izvor: TradingView

Bakkt derivati ​​bitcoina donose rašireni hype

Kada je riječ o institucionalnom ulaganju u Bitcoin, Bakkt – stvoren od strane operatora New York Stock Exchange (NYSE) Intercontinental Exchange’s (ICE) – bio je možda proizvod o kojem se najviše raspravljalo i prešućivalo u svijetu kriptovaluta nakon što je prvi put predstavljen otkrio u kolovozu 2018. Lansiranje Bakkta dva puta je odgađano i tvrtka je provela otprilike 13 mjeseci u raspravi s regulatorima. U konačnici, Bakktovi fizički namireni Bitcoin terminski ugovori pokrenuti su krajem rujna 2019. godine – pružajući visoko pouzdanu rampu za američke institucionalne investitore koji žele zauzeti federalno regulirane pozicije na BTC tržištu..

Iako Bakkt-ove BTC futures – i to tri mjeseca kasnije, BTC opcije – pokrenut na veliku pompu u široj zajednici Bitcoina i kriptovaluta, rani obim trgovanja razočarao. U drugoj polovici siječnja 2020. – kada se cijena BTC-a popela na tromjesečnu najvišu razinu – niti jedan ugovor o bitcoin opcijama trguje rukama tijekom tjedna, kako izvještava CoinDesk.

BTC Futures agregirani grafikon dnevnih količinaZbirni dnevni obujam Bakkt BTC terminskih ugovora. Izvor: Koso

Unatoč ukupnim količinama koje će neke možda razočarati, Bakkt ostaje stalnica u institucionaliziranom Bitcoin prostoru. Visoki profil partnerstva sa Starbuckom, na primjer, ilustrirajte kontinuirani napor ICE-a da olakša usvajanje u maloprodaji. U međuvremenu, zatvaranje krug prikupljanja sredstava iz serije B u ožujku 2020. godine, zajedno s nadolazećom mobilnom aplikacijom, pokazuju da se tvrtka zalaže za glavno usvajanje.

bakkt bitcoin futures ukupne otvorene kamate i količineUkupni otvoreni interes i količine Bakkt Bitcoin fjučersa. Izvor: Koso

WisdomTree ETP povećava pristup investitorima stvarnim bitcoinima

Zaokruživanje 2019. godine bilo je lansiranje još jednog proizvoda kojim se trguje na bitcoin (ETP) na glavnoj švicarskoj burzi SIX tvrtke Newdom iz WisdomTree. Značajno je da fizički podržani WisdomTree ETP (BTCW) ne podmiruje se u gotovini. Dapače, podmiruje se u bitcoinima i osigurava institucionalnu pohranu.

grafikon bitcoin mudrostiJednosatni grafikon WisdomTree Bitcoin. Izvor: TradingView

2020: COVID-19 i prelazak na kripto

Iako je 2019. bila velika godina za institucionalno ulaganje u Bitcoin i cjelokupni kripto prostor, ova će se godina – po svemu sudeći – biti najmasovnija do sada.

Već znamo da je Grayscale imao dobru godinu u 2019. godini, ali, u prvom tromjesečju 2020., ponuda bitcoina samo je rasla. Firma otkrio da sada drži približno 1,7 posto cjelokupne ponude Bitcoina – porastao je ove godine 0,1 posto. Isto tako, u prvom tromjesečju ove godine ukupno ulaganje u proizvode tvrtke Grayscale bilo je dvostruko veće od ukupnog ulaganja u Q3 2019 i Q4 2019.

Grayscale bitcoin trust otc chartČetverosatni OTC grafikon Grayscale Bitcoin Trust. Izvor: TradingView

Grayscale nije jedini kripto hedge fond koji ga je ugrabio u 2020. Blockforce Capital iz San Diega također koristi globalnu ekonomsku nestabilnost, kazivanja CoinDesk ranije u svibnju bilježi rast od 18 posto.

Spomenuti izvještaj PwC objavljen nedavno također ilustrira da se broj kripto hedge fondova koji upravljaju s više od 20 milijuna dolara povećao na 35 posto – u odnosu na prethodnih 19 posto.

Porast institucionalnog interesa djelomično je potaknut ekonomskom neizvjesnošću i neviđenom monetarnom politikom na globalnoj razini, potaknutom pandemijom COVID-19.

Međutim, koronavirus nije jedini razlog zbog kojeg vidimo tako masovni priljev institucionalnog novca u kripto prostor. Rampe izgrađene u posljednje dvije godine također se sada dobro koriste. Henri Arslanian, PwC Global Crypto Leader, objasnio je u razgovoru za OKEx Insights 16. svibnja:

“Prije dvije godine, institucionalni igrač koji je želio otkrivanje kriptografije morao je krenuti na put i najvjerojatnije se obračunati s nereguliranim igračima. Danas postoje brojne jednostavne opcije, od kripto fondova do reguliranih instrumenata, koje to olakšavaju. “

Uz to, Arslanian vjeruje da nema malo razloga za očekivati ​​da će institucionalni investitori uskoro izgubiti interes za kripto. Rekao je za OKEx Insights:

“Očekujem da će se tijekom sljedećih mjeseci povećati institucionalni interes za kripto imovinu. To nije samo zbog makro razvoja, od CBDC-a do Vage, već i zbog važnih razmatranja poput regulatorne jasnoće i usvajanja najboljih praksi. “

Fidelity nudi skrbništvo nad Bitcoinima

U međuvremenu, investicijski div Fidelity postupio je prema potrebi institucionalnih ulagača da osiguraju svoju digitalnu imovinu kod tvrtki kojima su vjerovali. Kriptovaluta Fidelity Investments najavio u siječnju ove godine da će djelovati kao skrbnik Bitcoina za londonsku tvrtku za ulaganje kriptovaluta Nickel Digital.

Šef europske tvrtke Fidelity Digital Assets, Chris Tyrer, primijetio Reutersu u vrijeme kada očekuje da će se institucionalni trend nastaviti kao “vidimo porast interesa institucionalnih investitora”.

Multinacionalna korporacija za financijske usluge sa sjedištem u Bostonu trenutno ima gotovo 8 bilijuna dolara u imovini pod upravljanjem.

Stack Funds otvara skrbništvo i izloženost igračima koji nisu iz SAD-a

Slijedeći Fidelity-jevu skrbničku igru ​​bio je Singapur, upravitelj imovine Stack Funds, koji počeo promovirati potpuno osigurani Bitcoin tracker fond i skrbničko rješenje za akreditirane investitore u Aziji i, općenito, izvan Sjedinjenih Država.

CoinMetrics pruža cijene za tracker fond, a skrbničko rješenje osiguravaju BitGo i Silvergate.

Možda najzanimljivije u vezi sa ponudom Stack Fonda jest da će nuditi samo duge pozicije – što znači da trgovci ne mogu nagađati na dolje – s fizičkim bitcoinima i održavati relativno nisku naknadu za upravljanje.

Amun AG usredotočen je na kratki spoj BTC-a

Amun AG također je brzo započeo s ponudom vezanom uz bitcoin za institucionalne trgovce.

U siječnju Amun pokrenut 21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC) na ŠEST. Kao što i samo ime govori, proizvod kojim se trguje na burzi prati suprotne performanse Bitcoina – za razliku od prethodno spomenutog proizvoda Stack Funds-a – i pruža izloženost investitorima koji žele igrati cijenu najveće digitalne valute u oba smjera.

Istaknuto je da je SBTC pratilac strukturiran prema ETP-u prvi kratki / inverzni proizvod te vrste koji se temelji na digitalnoj imovini i prvi je inverzni Bitcoin ETP na uređenom švicarskom mjestu trgovanja.

Jednominutni grafikon 21Shares Short Bitcoin ETP. Izvor: TradingView

Renaissance Technologies pokazuje interes za BTC

U travnju 2020. postalo je poznato da se div hedge fondova Renaissance Technologies potencijalno zainteresirao za tržište bitcoin terminskih ugovora. A podnošenje propisa prošli mjesec je naznačio da je tvrtka dala svoj visoki Medaljonski fond za “ulazak u bitcoin futures transakcije” na CME. Vijest se poklopila prijavljeni napad na novim trgovačkim računima za CME Bitcoin fjučerse.

Renaissance Technologies jedan je od najvećih hedge fondova na svijetu, koji trenutno ima nešto manje 166 milijardi dolara u imovini pod upravljanjem.

Grafikon neto otvorenih kamata institucionalnih CME Bitcoin Futures pokazuje porast u travnju i svibnju. Izvor: Koso

Kad Bitcoin ETF?

Iako je jasno da se sve više proizvoda stavlja na raspolaganje institucionalnim investitorima koji žele povećati izloženost kripto (i posebno Bitcoin tržištu), još uvijek ostaje jedan određeni proizvod koji se do sada borio da ugleda svjetlo dana – fond o kojem se često trguje na burzi (ETF).

Bitcoin ETF aplikacije sada imaju dugu povijest odbijanja od strane Američke komisije za vrijednosne papire (SEC), a najnovije je odbijanje ponude Wilshire Phoenixa u veljači 2020. Kao i u slučaju prošlih odbijanja, najnoviji podnositelj zahtjeva nije uspio dovoljno dokazati da je tržište BTC-a otporno na manipulacije.

Agencije sada poznati kripto zagovornik, Povjerenica DIP-a Hester Peirce, još jednom izrazila svoje neslaganje prema odluci, navodeći:

"Ova linija neodobravanja navodi me na zaključak da ova Komisija ne želi odobriti uvrštavanje bilo kojeg proizvoda koji bi omogućio pristup tržištu za bitcoin i da nijedna prijava neće udovoljavati promjenjivim standardima na kojima ova Komisija inzistira na primjeni na bitcoin proizvodi – i to samo na proizvode povezane s bitcoinima. “

Ono što je najvažnije, Bitwise Asset Management također nije uspio dobiti odobrenje od SEC-a za svoj Bitcoin ETF prošle godine. Odbijanje je uslijedilo nakon visokog profila tvrtke pokušaj kako bi u detaljnoj prezentaciji ugušio Komisinu “zabrinutost oko tržišne manipulacije, skrbništva, likvidnosti, cijena i arbitraže” na tržištu Bitcoin.

Iako se Bitcoin ETF koji je odobrila SEC, trenutačno čini malo vjerojatnom perspektivom, to nije u potpunosti izvan mogućnosti u narednim godinama. DIP može steći više povjerenja u proizvod kako se industrija sve više institucionalizira. PwC-ov Arslanian objasnio je za OKEx Insights:

„Nastavljamo s viđanjem iskusnih financijskih stručnjaka kako ulaze u kriptoprostor dok se industrija razvija i sazrijeva. To pruža veću udobnost ne samo institucionalnim investitorima, već i regulatorima. “

Dakle, iako nitko ne bi trebao zadržavati dah čekajući da Bitcoin ETF dođe na američke trgovačke katove, čini se da – s obzirom na stalni porast broja rampi, BTC futures ponude i institucionalni novac koji ionako teče u svemir – to možda i nije važno.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner