Áru ETF-ek – minden, amit tudnia kell

Az árutőzsdei alapok a befektetők számára az egyik legegyszerűbb befektetési módot kínálják az árupiacon – akár egyedi árucikkekbe, akár áruindexekbe. Ez jó hír, mert az árukba történő közvetlen befektetés összetett, időigényes folyamat lehet.

Mik azok az áruk?

Az áruk fizikai javak, természetes úton előforduló anyagok vagy mezőgazdasági termékek. A kereskedett áruk széles körben használják és helyettesíthetők – más szóval, az egyik egység nagyjából megegyezik a másikkal. Erőforrásként vagy alapanyagként is ismertek.

Az árupiacot általában a következő három kategóriába sorolják:

 • Fémek, amelyek nemesfémekből, például ezüstből és aranyból, valamint nemesfémekből, például vasból, rézből és cinkből állnak.
 • Az energiatermékek közé tartozik az olaj, a gáz és a szén.
 • A mezőgazdasági áruk közé tartoznak az állatállományok, mint a szarvasmarha, és a puha termékek, mint a gyapot, a kukorica és a búza.

Az áruk egy különálló eszközosztály, amely felhasználható a részvények és kötvények portfóliójának diverzifikálására. A nyersanyagárak viszonylag alacsony összefüggésben vannak más eszközökkel, és fedezetként működhetnek az infláció ellen.

Mik azok az áru ETF-ek?

A tőzsdén kereskedett alapok olyan tőzsdei alapok, amelyek más értékpapírkosárral rendelkeznek. Ezekkel ugyanúgy lehet kereskedni, mint a részvényekkel, és lehetővé tehetik a befektetők számára, hogy egyetlen kereskedéssel vásárolhassanak eszközportfóliót. Ez olcsóbb és könnyebb, mint a semmiből portfóliót építeni. Az ETF-ekről itt tudhat meg többet.

Egyes áru ETF-ek ugyanúgy befektetnek áruindexekbe, mint a részvény-ETF-ek tőzsdeindexbe. A legtöbbet forgalmazott áru ETF-ek azonban csak egy árucikkbe fektetnek be.

Fizikai áruk és árutőzsdei határidők

Az árucikkekbe történő befektetés új kihívásokat jelent. A pénzügyi eszközök, mint például a részvények és kötvények, kevés logisztikai kihívást jelentenek, mivel csak digitális vagy papír formában léteznek. Az árukkal való kereskedés és befektetés olyan valós kérdéseket mutat be, mint a szállítás, a tárolás, a biztonság és a biztosítás.

Ezek a logisztikai kihívások azt jelentik, hogy a legtöbb árukereskedelem a határidős piacon folyik. A határidős szerződések kötelezettséget jelentenek egy eszköz jövőbeni adásvételére. A gyakorlatban azonban a határidős szerződések lejárta előtt lezárhatók, vagy olyan szerződésekbe foglalhatók, amelyek lejárati dátuma a későbbiekben.

Egyes ETF-ek fizikai árucikkekkel rendelkeznek, míg mások határidős szerződésekkel vagy a kettő kombinációjával.

Visszafelé és negatív tekercshozam

Amikor a befektetők határidős szerződéseket használnak arra, hogy kitettséget érjenek el egy áruval szemben, előfordulhat egy visszalépésnek nevezett jelenség. Ez akkor történik, amikor a befektetők a hamarosan lejáró szerződésekről a később lejáró szerződésekre váltanak. Ennek eredményeként a közeli szerződések az alapul szolgáló eszköz árengedményével, míg a hosszabb távú szerződések prémiummal kereskednek. A pozíciók egyik szerződésről a másikra való folyamatos átruházása költséges gyakorlattá válhat. Ezt negatív tekercshozamnak nevezik.


Ha egy ETF határidős szerződéseket használ az áruknak való kitettségre, a visszalépés a teljesítményt meghúzhatja. Ha árupiaci alapokba kíván befektetni, ezt figyelembe kell vennie. Nézze meg, hogy az ETF ára hogyan követi nyomon az indexet vagy az alapul szolgáló nyersanyagot, hogy megnézze, mekkora a visszaesés valószínű „költsége”.

ETN-ek vs ETF-ek

A tőzsdén jegyzett kötvényeket (ETN) és a tőzsdén forgalmazott alapokat (ETF) gyakran felcserélhető módon használják, és többnyire ugyanazt a funkciót töltik be. Mindkét részvény kereskedik a tőzsdéken. Van azonban egy fontos különbség.

Az ETF olyan vagyonkezelő vagyonkezelő vagyon, amely vagyoni portfólióval rendelkezik, vagy áru ETF esetében néha csak egy eszköz. Az ETN-ek a strukturált termékek egy típusa, hasonló az adósságinstrumentumokhoz és a kötvényekhez. Ezeket nem eszközök, hanem az azokat kibocsátó intézmény támogatja. Az ETN kibocsátói fedezik kötelezettségeiket azáltal, hogy eszközöket tartanak a saját mérlegükben.

Az ETN-ek előnye, hogy nincs nyomkövetési hiba, mivel az ár egyszerűen követi az indexet. Hátránya, hogy az ETN-ek partnerkockázatot hordoznak. Ha a kibocsátó fizetésképtelenné válna, előfordulhat, hogy nem tudja teljesíteni kötelezettségeit. A legtöbb esetben a kibocsátók nagy intézmények, erős mérleggel. Érdemes azonban figyelembe venni a kibocsátó pénzügyi erejét.

Példák áru ETF-ekre

A legnagyobb árutőzsdei alapanyagok egyetlen árupénztárak, amelyek nyomon követik az arany, az ezüst és a nyersolaj árát. Valójában a 10 legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett árupénztár közül öt követi az arany árát, kettő az olaj árát, egy az ezüstöt és egy a platina.

Ezek közül a legnagyobb az SPDR Gold Trust (GLD), amelyet az State Street kezel. Ez az alap fizikai arany értéke meghaladja a 70 milliárd dollárt.

Az eszközindexet követő legnagyobb áru ETF az Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Fund (PDBC). Ez az alap határidős szerződésekbe fektet be 17 különböző árut. Aktívan sikerül csökkenteni a negatív tekercshozam hatásait.

A legnagyobb olajalap az Egyesült Államok Olaj Alapja (USO), amelyet az USCF kezel. Ez az alap határidős szerződésekkel követi nyomon az édes könnyű kőolaj árát.

A mezőgazdasági áruknak kitett befektetők számára az iPath egy ETN-t (COW) vezet, amely az élő szarvasmarhák és disznók indexét követi, az Invesco DB Mezőgazdasági Alap (DBA) pedig a mezőgazdasági termékek szélesebb skálájába fektet be..

Az áru ETF-ek előnyei

 • Az árutőzsdei alapok az árucikkek megszerzésének legegyszerűbb módja.
 • Az áru ETF-ek általában olcsóbbak, mint a nyersanyag-befektetési alapok.
 • Az áruk viszonylag alacsony összefüggésben vannak más eszközosztályokkal, ezért diverzifikálhatják a portfóliót és csökkenthetik az általános volatilitást.
 • Az árucikkek általában fedezetként működnek az infláció ellen.

 Az áru ETF-ek hátrányai

 • A fizikai árukba történő befektetés drága lehet. Ezek a költségek meghúzhatják a teljesítményt.
 • Az árutőzsdei határidős ügyletekbe fektető ETF-ek negatív hozamban szenvedhetnek.
 • A nyersanyagárak ingadozóbbak, mint a többi eszközosztály. Az árukra történő felosztásnak korlátozottnak kell lennie annak érdekében, hogy hatékony diverzifikációs előnyöket kínáljon.
 • Az ETN-ek partnerkockázatot hordoznak.

Ajánlott ETF Bróker

Áru ETF-ek - minden, amit tudnia kell

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map