Mik az inverz ETF-ek?

Mik az inverz ETF-ek?

Az inverz ETF-ek tőzsdén forgalmazott alapok, amelyek célja egy index napi hozamának inverzének megadása. Más szavakkal, amikor az index elveszíti az értékét, az alap értéket szerez – és fordítva, ha az index értéket nyer, az alap értéket veszít.

Az inverz ETF-eket, más néven rövid ETF-eket vagy viselt ETF-eket úgy tervezték, hogy a fordított napi hozamokat rögzítsék, nem pedig az inverz hosszú távú hozamokat. Használhatók portfólió rövid időre történő fedezésére, vagy spekulálhatnak az eső árakra.

ETF-ek vs ETN-ek

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) és a tőzsdén jegyzett kötvények (ETN) nagyon hasonló termékek. Gyakran felcserélhetőek, és ugyanazt a funkciót töltik be. Van azonban egy fontos különbség. Néhány széles körben forgalmazott inverz termék valóban ETN, ezért érdemes megérteni a különbséget.

Az ETF egy vagyonkezelő vagyonkezelő, amely portfólióval rendelkezik. Az ETF-eket egy index követésére tervezték, de értéküket valójában a vagyonkezelő által birtokolt eszközök értéke határozza meg. Ez azt jelenti, hogy kis különbség lehet az alap teljesítménye és az általa követett index között, amelyet nyomkövetési hibának neveznek.

Ezzel szemben az ETN valójában egyfajta fedezetlen adósságbiztosítás. Lejárati dátuma van, ekkor a kibocsátó kifizeti a tulajdonosnak az induló tőkét plusz mínusz index hozamával. Az ETN nem jelenti az eszközök tulajdonjogát. Ehelyett a terméket a kibocsátó támogatja.

Az ETN-ek jól alkalmazhatók olyan helyzetekre, amikor a hagyományos eszközportfóliót nehéz vagy drága létrehozni. Másrészről partnerkockázatot jelentenek a termékben.

Tőkeáttételes inverz ETF-ek

A legelterjedtebb inverz ETF-ek közül sok a tőkeáttételt is biztosítja az inverz hozam mellett. Más szóval, a 3X inverz ETF értéke 3 százalékkal emelkedne, ha az index 1% -kal esne.

Ez hasznos tulajdonság, mivel csökkenti a portfólió fedezéséhez szükséges további tőkét. Tegyük fel, hogy hosszú pozíciói vannak, 100 000 USD értékben. Ennek a portfóliónak a tőkeáttétel nélküli alap megvásárlásával történő fedezéséhez további 100 000 dollárra lenne szüksége. Ha ehelyett 3X tőkeáttétellel vásárol egy tőkeáttételes inverz ETF-et, akkor csak 33 000 dollárra lesz szüksége.

Itt részletesen bemutattuk a tőkeáttételes ETF-eket.

Alternatív módszerek a piac rövidítésére

Akár fedezni kívánja a hosszú pozíciók portfólióját, akár spekulálni akar egy index csökkenésére, az inverz ETF-ek az átlagos befektető számára elérhető legkönnyebb módszerek egyike. De van néhány más megközelítés, amelyekről érdemes tudni.


A részvények rövid eladása a részvények kölcsönvételét jelenti egy másik befektetőtől (amelyért díjat fizetnek), majd eladja ezeket a részvényeket. Amikor a részvényeket visszavásárolják, visszaküldik a hitelezőnek. A részvények rövid eladásához speciális típusú kereskedési számla szükséges.

Lehet származtatni származtatott ügyleteket is, például határidős ügyleteket vagy CFD-ket (különbözeti szerződések). Ez egyszerűbb, mivel nincs hitelfelvétel – azonban szükséged lesz egy származékos kereskedési számlára.

Végül eladási opciókat vásárolhat a fedezeti ügyleten. Az eladási opció megadja a jogot arra, hogy az eszközt meghatározott áron értékesítse. Ha az eszköz ára valóban csökken, akkor vagy eladhatja az eszközt magasabb áron, vagy egyszerűen eladhatja az értéket megszerző opciót. Az opciós kereskedéshez származtatott kereskedési számla is szükséges.

Példák inverz ETF-ekre

Az inverz ETF-ek univerzumában maroknyi kibocsátó dominál, a legtöbb USA-ban jegyzett alapot a ProShares és a Direxion.

A legnagyobb inverz alap a ProShares Short S&P 500 ETF (SH). Ezt a terméket úgy tervezték, hogy visszatérjen az S inverz napi hozamához&P500 index, ráfordítási aránya 0,89%.

Azok a befektetők, akik kis tőkeértékű részvényindexet akarnak rövidíteni, megvásárolhatják a ProShares Short Russell 2000 alapot (RWM). Ez az alap úgy van strukturálva, hogy a közismert Russell 2000 kis tőkeértékű index inverz napi hozamát adja vissza.

A ProShares UltraPro Short ETF (SQQQ) hasznos termék a Nasdaq 100 3x tőkeáttétellel való rövidzárlatához. Hasonló, nagyobb hangsúlyt fektető alap a MicroSectors FANG + Index 3X Inverse Leveraged ETN (FNGD), amelynek célja 10 nagy, széles körben forgalmazott technológiai részvény indexének inverz hozamának háromszorosának megtérülése. Az index tartalmazza a népszerű FANG részvényeket, a Facebookot, az Apple-t, a Netflix-et és a Google-t.

Az inverz ETF más szektorok és iparágak számára is elérhető. Például a ProShares UltraShort Real Estate alap (SRS) a Dow Jones U.S. Real Estate Indexen alapul, és 2X tőkeáttételt alkalmaz..

Azok a kötvénybefektetők, akik fedezetet akarnak fedezni, vagy spekulálni akarnak az emelkedő kamatlábakra, megvásárolhatják az Ultrashort Barclays 20+ éves kincstári ETF-et (TBT). Ez az alap a hosszabb lejáratú kötvényekre összpontosít, és kétszeres tőkeáttétellel rendelkezik.

Hasonló ETF-ek felhasználhatók az olyan áruk árának fedezésére, mint az olaj, a gáz, az ezüst és az arany. A ProShares UltraShort Bloomberg nyersolaj alap (SCO) a legnépszerűbb alap ebben a kategóriában. 2x tőkeáttétellel és a ráfordítási arány 0,95%.

Egy kissé más típusú inverz ETF az AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF (HDGE). Ezt az alapot aktívan kezelik kvantitatív kereskedési stratégiák alkalmazásával – azonban ennek költsége évi 3,12%.

Az inverz ETF előnyei

  • Az inverz ETF-ek nagyon hasznosak a kockázatok csökkentésében a fontos gazdasági kiadások és bejelentések előtt.
  • Az inverz ETF-ek felhasználhatók a legtöbb likvid piacon és indexben tapasztalható csökkenésből is.
  • Az ETF-ek a legegyszerűbb módja a rövid pozíció nyitásának, mivel nem kell részvényt kölcsönöznie vagy származékos kereskedési számlát nyitnia..

Az inverz ETF-ek hátrányai

  • Az inverz ETF-ek számos olyan kockázatnak tehetik ki portfólióját, mint a tőkeáttételes ETF-ek. A negatív hozam nagyon gyorsan összeállhat, és ezzel csökkentheti az ETF NAV értékét.
  • A pozíciókat gondosan kell kezelni, és az egynapos pozíciókat korlátozni kell. Ha a piac bezárása után visszafordulás következik be, addig nem zárhatja le pozícióját, amíg a piac másnap nem nyit.
  • Az inverz ETF-ek lényegesen magasabb kezelési díjakkal rendelkeznek, mint a szokásos ETF-ek.

Következtetés

A tőkeáttételes ETF-ekhez hasonlóan az inverz ETF-ek is hasznosak rövid távú spekulációkhoz és fedezeti ügyletekhez. De óvatosan kell hozzájuk fordulni, mivel kifinomultabbak, mint a szokásos ETF-ek, és új kockázatokat jelentenek a befektetési folyamatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map