Mik azok a tőkeáttételes ETF-ek?

A tőkeáttételes tőzsdei alapok tőzsdén kereskedett alapok, amelyek felépítése az alapul szolgáló index napi hozamának növelését szolgálja. Kombinálják az ETF-ek kényelmét a jellemzően összetettebb pénzügyi termékekhez kapcsolódó tőkeáttétellel.

Hogyan működik az ETF-ek tőkeáttétele

A tőkeáttételt, más néven tőkeáttételt használják a kereskedők és a befektetők a potenciális hozam növelésére. Ez úgy történik, hogy növeli a portfólió kitettségét egy eszközzel szemben. Ha a portfólió 100% -át befektetik egy eszközbe, és az eszköz értéke 3% -kal nő egy nap alatt, akkor a portfólió értéke is 3% -kal nő.

Most, ha a portfólió értékének 200% -át ugyanabba az eszközbe fektetnék, az a portfólió értékének 6% -ával megtérülést eredményezne. A portfólió értékénél többet érő pozíció nyitásához adósságot, fedezetet vagy derivatívákat használnak. Mindhárom módszer lényegében a tőke felvételét vonja maga után, miközben a meglévő tőkét fedezetként használja.

Ha egy alapnak az eszközének kétszerese a kitettsége, akkor azt mondják, hogy kétszeres vagy 200% -os tőkeáttétellel rendelkezik. A pénzügyi termékek 1X-től 50X-ig terjedhetnek, de a tőkeáttételes ETF tőkeáttétele általában csak 1,25X és 5X között mozog.

Normál ETF-ek vs tőkeáttételes ETF-ek

Az ETF-ek értékpapír-portfóliók, amelyek maguk is törzsrészvényként szerepelnek. Az ETF-ek döntő többsége értékpapírkosárba fektet az index teljesítményének nyomon követése érdekében. A kosár tehát az index tükrözésére szolgál.

A tőkeáttételes ETF-ek egészen mások, és nem egyszerűen értékpapír-portfólióval rendelkeznek. A hozamok növelése érdekében a tőkeáttételes ETF-ek vagy derivatívákat, vagy adósságot használnak az index kitettségének növelésére. Az adósság és a derivatívák használata új költségeket és kockázatokat jelent az alap számára.

A standard ETF-ek túlnyomórészt passzív befektetési eszközök. Kis passzív befektetési ismeretekkel vagy tőkével teszik hozzáférhetővé a passzív, hosszú távú befektetést a befektetők számára. A tőkeáttételes ETF-ek eltérést jelentenek az ilyen típusú befektetéstől, és alkalmasabbak az aktív kereskedésre és a fedezeti ügyletekre.

Napi hozam vs hosszú távú hozam

A tőkeáttételes ETF-ek fontos szempontja az index nyomon követésének módja. Az index hozamának egy adott szorzójával megegyező hozam létrehozása érdekében az alapot minden nap ki kell egyensúlyozni. De ez azt jelenti, hogy a hozamok csak egyenlőek lesznek, vagy nagyon közel vannak a index-hozamok szorzóihoz minden nap. Hosszabb periódusok alatt az amplifikált hozamok összeadódnak.

Tekintsünk példának egy olyan ETF-et, amelyet az S hozamának háromszorosának megtérítésére terveztek&P500 index. Ha az index 1% -kal emelkedik egy adott napon, akkor az alapnak 3% -kal kell emelkednie az adott napon. Hasonlóképpen, ha az index 2% -kal csökken egy adott napon, akkor az alap 6% körüli csökkenést mutat. Ha azonban az index 10% -kal emelkedik egy adott hónapban vagy évben, akkor valószínűleg nem emelkedik 30% -kal ugyanabban az időszakban. Ez a tőkeáttételes hozamok összetételének eredménye.

Az erős bikapiacok idején a pozitív hozam növekedni fog, és a teljes hozam a vártnál nagyobb lehet. Medvepiacok és ingadozó időszakok alatt azonban a hozam valószínűleg a vártnál lényegesen rosszabb lesz.

Tőkeáttételes ETF-költségek

Az ETF költségaránya tükrözi az alap kezelési díjait és működési költségeit. Az alap NAV százalékában fejezik ki, amelyet a részvényesek fizetnek évente. A díjat az egész évre elosztják úgy, hogy a NAV-ot naponta apró összegekkel módosítják.

A tőkeáttételes alapok költségaránya lényegesen magasabb, mint a standard ETF-eknél. A legtöbb alap, amely követi az S-t&A P500 kevesebb, mint 0,1%, míg ugyanannak az alapnak a tőkeáttételes változata körülbelül 1% -ot számít fel. A magasabb díjak tükrözik a hitelfelvételi költségeket és azt a tényt, hogy az alapot minden nap ki kell egyensúlyozni.

Ezenkívül lehetnek más „rejtett költségek” is, amelyeket a kitettség növelésére használt származtatott ügyletekben beáraznak. Ezeket a költségeket nem vonják le a NAV-ból, de a teljesítményt meghúzhatják.

A tőkeáttételes ETF alternatívái

Számos más módon is kiaknázhatja az index kitettségét, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai:

  • A fedezett számla egy tőzsdei kereskedési számla, amely a számláján lévő tőkénél többet érő vásárlóerőt biztosít.
  • A vásárlóerő növelése érdekében fedezetként felhasználhatja portfólióját vagy egyéb eszközeit tőke kölcsönzésére.
  • Használhat olyan származtatott ügyleteket, mint határidős ügyletek, CFD-k (különbözeti szerződések) vagy opciók.

Ezen alternatívák némelyike ​​olcsóbb, mint a tőkeáttételes ETF, de nem lehet kereskedni szokásos tőzsdei kereskedési számlával.

Példák tőkeáttételes ETF-ekre

Nem minden ETF-kibocsátó kezeli a tőkeáttételes alapokat. Valójában csak három vállalat bocsátja ki a piacon a legtöbb ETF-t – ProShares, iPath és Direxion.

A ProShares UltraPro QQQ alap (TQQQ) célja a Nasdaq 100 összetett index napi hozamának háromszorosa. 2020 szeptemberétől ez volt a legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett tőkeáttételi alap, amelynek kezelt vagyona 8,9 milliárd dollár volt. Ennek az alapnak a költségaránya 0,95%.

A legnagyobb alap, amely tőkeáttételes hozamokat generál az S alapján&A P500 index a ProShares Ultra S&P ETF (SSO) Ez az alap az index napi hozamának kétszeresét generálja, költségaránya 0,92%.

A ProShares UltraShort S&A P 500 alap (SDS) népszerű eszköz az S rövidítéséhez&P index. Az index fordított hozamának kétszeresét generálja, ráfordítási aránya 0,89%. Az inverz ETF-ekről itt tudhat meg többet.

A kötvénybefektetők tőkeáttételes és fordított tőkeáttételű ETF-ekkel spekulálhatnak a kamatláb-változásokon. A Direxion Daily 20 éves Treasury Bull (TMF) háromszorosára törekszik az NYSE 20 Year Plus kincstári kötvényindex hozamának megtérülésére. A Direxion Daily 20 éves kincstári medve ETF (TMV) háromszorosát adja meg ugyanazon index hozamának inverzével. Ezek az alapok 1,09, illetve 1,02% -ot számítanak fel.

A tőkeáttételes ETF előnyei

• A tőkeáttételes ETF-ek a legegyszerűbb módszerek az index kitettségének növelésére a szokásos kereskedési számla használatával. A kereskedéshez nincs szüksége fedezeti számlára vagy származékos kereskedési számlára.

• Ezekkel rövid távú ármozgásokra lehet spekulálni.

• Tőkeáttételes inverz ETF-ek felhasználhatók a piaci kitettség rövid időn belüli fedezésére.

A tőkeáttételes ETF hátrányai

• A negatív hozam nagyon gyorsan összeadódhat. Ez a tőkeáttételes ETF-eket nagyon kockázatosvá teszi egy-két napnál hosszabb időszakokban.

• A rövid időn belül realizált tőkenyereségre magasabb adókulcs vonatkozhat.

• A tőkeáttételes ETF-ek költségarányai lényegesen magasabbak, mint a szokásos ETF-eknél.

Következtetés

A tőkeáttételes ETF-ek rövid távú spekulációhoz és fedezéshez hasznosak. Noha drágábbak, mint a szokásos alapok, a költségek rövid időn belül igazolhatók. Ugyanakkor óvatossággal kell kezelni őket, mivel jelentős kockázatokkal járnak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner