Tőzsdei ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) – mit kell tudniuk a befektetőknek

Mik azok a részvény ETF-ek?

2019-ben az USA-ban jegyzett ETF-ek összértéke meghaladta a 4 billió dolláros határt. Ezen alapok körülbelül 75% -a állományt tart. Továbbá az amerikai piacon a 10 legnagyobb ETF a részvény ETF. Világszerte hasonló a kép, a részvény ETF-ek dominálják az ipart.

Tehát mi is pontosan a részvény ETF és mi az előnye és hátránya az ezekbe történő befektetésnek??

A tőzsdén forgalmazott alapok olyan alapok, amelyek egyesítik a tőkét, majd a tőkét az index megismétlésére fektetik be. Részvény ETF-ek esetében az alapot egy meglévő részvényindex vagy egy kifejezetten az alap számára létrehozott index értékének követésére tervezik. Akárhogy is, tőzsdei ETF esetében csak a tőzsdén jegyzett társaságok részvényei lesznek az alap tulajdonában.

A részvény ETF típusai

Míg a legtöbb tőzsdén forgalmazott alap a tőzsdei ETF kategóriába tartozik, sok nagyon különböző típusú tőzsdei ETF létezik.

Headline index ETF-ek

A legnagyobb ETF-ek közül sok követi a jól ismert tőzsdei indexeket. Ezeket az indexeket gyakran használják a széles tőzsde teljesítményének referenciaértékeként, ezért van értelme, hogy az ETF-nek követniük kell őket. Ilyen például az SPDR S&P 500 indexalap (SPY) és a QQQ Trust (QQQQ), amely a Nasdaq 100 indexet követi.

Market Cap ETF-ek

Néhány tőzsdei ETF piaci érték alapján követi a vállalatokat. A címindex alapok általában a legnagyobb vállalatokat követik nyomon, de vannak olyan alapok, amelyek tovább szűkítik a listát a legnagyobb vállalatokig. Az iShares Global 100 ETF követi az S-t&P Global 100 Index, amely a világ 100 legértékesebb vállalatát tartalmazza.

Sok olyan alap is van, amelyek középkapacitású, kis tőkés és mikrokapacitású részvényekbe fektetnek be. Az iShares Micro-Cap ETF (IWC) több mint 1300 vállalatot birtokol, de mindegyik értéke 300 millió dollár alatt van.

Ágazati ETF-ek

Néhány részvény ETF nyomon követi a szektorindexeket. A legjobb példa az SPDR Select ETF sorozat, amely 10 alapot tartalmaz, amelyek a piacot alkotó 10 szektorba fektetnek be. Ezen alapok némelyike, mint például a Financial Select Sector SPDR (XLF), maguk is referenciaértékekké váltak az adott szektor napi teljesítményéhez.

Ipari ETF-ek

A még koncentráltabb részvénykosarakba történő befektetéshez rendelkezésre állnak olyan ETF-ek, amelyek ipari indexekbe fektetnek be. Például a technológiai szektorban különféle iparágak vannak, például felhőalapú számítástechnika, szoftver, hardver és kiberbiztonság. A Global X Cloud Computing ETF (CLOU) a világ 37 felhőszámítással foglalkozó vállalatának Indxx Global Cloud Computing Indexét követi nyomon.

Befektetési stílusú ETF-ek

A tőzsdei ETF univerzum fontos részét képezik azok az alapok, amelyek meghatározott befektetési stílusokat követnek. Ezek továbbra is passzívan kezelt alapok, de az általuk követett indexek kiszűrik azokat a részvényeket, amelyeknek bizonyos jellemzői vannak a növekedéssel, az értékkel, a lendülettel vagy más tényezőkkel kapcsolatban.

Ilyen például az iShares MSCI EAFE Growth ETF, amely Európában, Ausztráliában és Ázsiában követi az index fejlett piaci növekedési részvényeit. A részvényt az indexhez a növekedési mutatók keverékével választják ki.

Smart Beta és Factor ETF-ek

Kicsit bonyolultabbak azok az ETF-ek, amelyek tényezők kombinációját alkalmazzák a gazdaságok kiválasztásához és súlyozásához. Az indexek jellemzően empirikus kutatásokon alapulnak, és célja a piaci sapkával súlyozott indexek teljesítményének javítása. A cél nem csak magasabb hozamok létrehozása, hanem a kockázatok és a volatilitás figyelembe vétele. Ez úgy tehető meg, hogy kizárják a magas adósságállományú, csökkenő árrésű vagy nagyon magas értékelésű részvényeket.

Egyenlő súlyú ETF-ek

A kockázatkezelés másik megközelítése az egyenlő súlyozott alap. Ebben az esetben egy kilépő indexet úgy módosítanak, hogy az összes részvényt egyformán súlyozzák. Ez a megközelítés kiküszöböli azt a kockázatot, amikor az index legértékesebb vállalatait felülértékelik.

Az Invesco S&A P 500 egyenlő súlyú ETF (RSP) magában foglalja az S összes készletét&P500 index, ahol minden részvény az alap 0,2% -át teszi ki. Ezek az alapok valóban megkövetelik az egyensúly helyreállítását.

Jövedelem- vagy osztalékalapok

Néhány befektetőt jobban foglalkoztat a befektetéseik által generált jövedelem, mint a tőke növekedése. Az ETF-ek nagy része osztalék- és jövedelem-alapokkal fedezi ezeket a befektetőket. Az alapok követik a magas, fenntartható vagy növekvő osztalékhozamú részvények indexeit. Ezek az alapok jellemzően ingatlanbefektetési alapokba (REIT) és elsőbbségi részvényekbe is befektetnek.

Nemzetközi és regionális ETF-ek

Az ETF-ek hasznos eszköz a portfólió diverzifikálásához a tengerentúli piacoknak való kitettséggel. Ezek az alapok általában nagyszámú részvényt tartanak adott régiókból vagy a gazdasági fejlődés szakaszaiból. Ezen alapok közül a legszélesebb körben a világ legnagyobb 30 gazdaságának részvényei találhatók. Mások különbséget tesznek a fejlett és a fejlődő gazdaságok között, vagy bizonyos régiókat is magukban foglalnak.

A legnagyobb nemzetközi ETF a Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA), amely csaknem 4000 különböző részvényt tartalmaz a fejlett országokból.

Aktív ETF-ek

A részvény ETF univerzum legújabb szegmense aktívan kezelt ETF-ek. Ezeket az alapokat a befektetési alapok többségéhez hasonlóan alapkezelő és elemzői csoport kezeli. Céljuk olyan portfólió létrehozása, amely felülmúlja a benchmark indexet azáltal, hogy aktívan kiválasztja a befektetésre szánt részvényeket.

A részvény ETF-ek előnyei és hátrányai

Az ETF előnyei:

  • A tőzsdei ETF-ek hatékony módja a diverzifikált vagy összpontosított részvényportfólió birtoklásának.
  • Az ETF kezelési díjai jóval alacsonyabbak, mint más befektetési termékek esetében,
  • A tőzsdei ETF-ek felhasználhatók olyan portfólió létrehozására, amelynek konkrét céljai vannak.

Az ETF hátrányai:

  • Az ETF-ek célja egy index teljesítményének nyomon követése, ami definíció szerint azt jelenti, hogy soha nem fogják felülmúlni az indexet.
  • Míg a kezelési díjak alacsonyak, az ETF-ek vásárlásakor és eladásakor jutalékot kell fizetnie.
  • Az nagyon szűk piaci fülkékbe fektető ETF-ek gyakran nem likvidek és magas a költségarányuk.

Ajánlott ETF Bróker

Tőzsdei ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) - mit kell tudniuk a befektetőknek

Következtetés

Sok befektető számára a részvények a legfontosabb eszközosztály. Szerencsére nagyszámú olyan tőzsdei ETF létezik, amelyek felhasználhatók részvényportfólió felépítéséhez vagy szélesebb befektetési portfólió magjául.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner