Dionički ETF-ovi (fond kojim se trguje na burzi) – što investitori trebaju znati

Što su dionice ETF-a?

U 2019. ukupna vrijednost ETF-a s američkog popisa prešla je granicu od 4 bilijuna dolara. Otprilike 75% tih sredstava drži dionice. Nadalje, 10 najvećih ETF-ova na američkom tržištu su ETF-ovi dionica. Širom svijeta slika je slična, a ETF-ovi dominiraju industrijom.

Dakle, što su točno ETF-ovi dionica i koje su prednosti i nedostaci ulaganja u njih?

Fondovi kojima se trguje na burzi su fondovi koji udružuju kapital, a kapital se zatim investira u replikaciju indeksa. U slučaju ETF-a dionica, fond će biti dizajniran za praćenje vrijednosti postojećeg indeksa dionica ili indeksa posebno stvorenog za fond. U svakom slučaju, u slučaju ETF-a s dionicama, fond će držati samo dionice uvrštenih društava.

Vrste dionica ETF-a

Iako većina fondova kojima se trguje na burzi spada u kategoriju ETF dionica, postoji puno vrlo različitih vrsta dionica ETF-a.

ETF-ovi indeksa naslova

Mnogi od najvećih ETF-ova prate dobro poznate berzanske indekse. Ti se indeksi često koriste kao mjerila za uspješnost širokog tržišta dionica, pa stoga ima smisla da ih ETF prate. Primjeri uključuju SPDR S&P 500 indeksni fond (SPY) i QQQ Trust (QQQQ) koji prati Nasdaq 100 indeks.

ETF-ovi s tržišnom kapitalizacijom

Neki ETF-ovi dionica prate tvrtke prema njihovoj tržišnoj vrijednosti. Fondovi indeksa naslova obično prate najveće tvrtke, ali postoje neki fondovi koji sužavaju popis dalje do najvećih tvrtki. IShares Global 100 ETF prati S&P Global 100 Index koji uključuje 100 najvrjednijih svjetskih tvrtki.

Također postoji puno fondova koji ulažu u dionice srednje kapitalizacije, male kapitalizacije i mikrokapacije. IShares Micro-Cap ETF (IWC) drži preko 1300 tvrtki, ali sve vrijednosti ispod 300 milijuna USD.

Sektorski ETF-ovi

Neki ETF-ovi dionica prate indekse sektora. Najbolji primjer je serija ETF-ova SPDR Select koja uključuje 10 fondova koji ulažu u 10 sektora koji čine tržište. Neki od tih fondova, poput SPDR-a financijskog sektora (XLF), i sami su postali mjerila za svakodnevnu uspješnost svojih sektora.

Industrijski ETF-ovi


Za ulaganje u još usmjerenije košare dionica dostupni su ETF-ovi koji ulažu u industrijske indekse. Na primjer, unutar tehnološkog sektora postoje razne industrije poput računalstva u oblaku, softvera, hardvera i cyber sigurnosti. Global X ET Computing Cloud (ETF) (CLOU) prati Indxx Global Cloud Computing Index 37 tvrtki širom svijeta koje se bave računalstvom u oblaku.

ETF-ovi u investicijskom stilu

Važan dio dioničkog ETF svemira su fondovi koji slijede određene stilove ulaganja. To su još uvijek pasivno upravljani fondovi, ali indeksi koje prate filtriraju dionice koje imaju određene karakteristike povezane s rastom, vrijednošću, zamahom ili drugim čimbenicima.

Primjer je iShares MSCI EAFE Growth ETF koji prati indeks dionica rasta razvijenog tržišta iz Europe, Australije i Azije. Za indeks se odabire dionica pomoću kombinacije mjernih podataka rasta.

Smart Beta i Factor ETF-ovi

Nešto su složeniji ETF-ovi koji koriste kombinaciju čimbenika za odabir i zadržavanje težine. Indeksi se obično temelje na empirijskim istraživanjima i imaju za cilj poboljšati izvedbu indeksa ponderiranih s tržišnom kapitalizacijom. Cilj nije samo stvoriti veći povrat, već uzeti u obzir rizike i nestabilnost. To se može učiniti izuzećem dionica s velikim dugom, padajućim maržama ili vrlo visokim procjenama.

ETF-ovi jednake težine

Sljedeći pristup upravljanju rizicima je jednako ponderirani fond. U ovom se slučaju mijenja indeks izlaza tako da se sve dionice ponderiraju jednako. Ovaj pristup uklanja rizik kada su najcjenjenije tvrtke u indeksu precijenjene.

Invesco S&P 500 ETF jednake težine (RSP) uključuje sve dionice u S&Indeks P500, pri čemu svaka dionica čini 0,2% fonda. Ta sredstva zahtijevaju redovito ponovno uravnoteženje.

Sredstva dohotka ili dividende

Neki se ulagači više brinu o prihodu koji njihova ulaganja generiraju nego o rastu kapitala. Veliki broj ETF-a udovoljava tim investitorima s ETF-ovima za dividende i prihode. Fondovi prate indekse dionica s visokim, održivim ili rastućim prinosima od dividendi. Ti fondovi obično ulažu i u zaklade za ulaganje u nekretnine (REIT) i povlaštene dionice.

Međunarodni i regionalni ETF-ovi

ETF-ovi su koristan alat za diverzifikaciju portfelja izloženosti inozemnim tržištima. Ti fondovi obično drže velik broj dionica iz određenih regija ili faza ekonomskog razvoja. Najširi od ovih fondova uključuju dionice svih 30 najvećih svjetskih ekonomija. Drugi razlikuju razvijene ekonomije i ekonomije u razvoju ili uključuju određene regije.

Najveći međunarodni ETF je Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA) koji uključuje gotovo 4.000 različitih dionica iz razvijenih zemalja.

Aktivni ETF-ovi

Najnoviji segment dioničkog ETF svemira aktivno se upravlja ETF-ovima. Tim fondovima upravljaju kao i većinom uzajamnih fondova upravitelj fondova i tim analitičara. Cilj im je stvoriti portfelj koji će nadmašiti referentni indeks aktivnim odabirom dionica u koje će se investirati.

Za i protiv dionica ETF-a

Prednosti ETF-a:

  • Dionički ETF-ovi učinkovit su način posjedovanja diverzificiranog ili fokusiranog portfelja dioničkih društava.
  • Naknade za upravljanje ETF-om mnogo su niže nego za ostale investicijske proizvode,
  • Dionički ETF-ovi mogu se koristiti za izgradnju portfelja s vrlo određenim ciljevima.

Mane ETF-a:

  • ETF-ovi imaju za cilj pratiti učinke indeksa, što po definiciji znači da nikada neće nadmašiti indeks.
  • Iako su naknade za upravljanje niske, prilikom kupnje i prodaje ETF-a morate platiti proviziju.
  • ETF-ovi koji ulažu u vrlo uske tržišne niše često su nelikvidni i imaju visoke omjere troškova.

Preporučeni ETF broker

Dionički ETF-ovi (fond kojim se trguje na burzi) - što investitori trebaju znati

Zaključak

Za mnoge ulagače dionice su najvažnija klasa imovine. Srećom, postoji velik broj ETF-ova dionica koji se mogu koristiti za izgradnju portfelja kapitala ili kao jezgra šireg portfelja ulaganja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map