Robni ETF-ovi – sve što trebate znati

Robni ETF-ovi nude investitorima jedan od najlakših načina ulaganja na robno tržište – bilo u pojedinačne robe ili u robne indekse. To su dobre vijesti jer ulaganje izravno u robu može biti složen, dugotrajan proces.

Što su roba?

Robe su fizička roba, bilo prirodni materijali ili poljoprivredni proizvodi. Roba kojom se trguje široko je korištena i zamjenjiva – drugim riječima, jedna je jedinica više-manje ista kao druga. Poznati su i kao izvori ili osnovni materijali.

Tržište robe obično se dijeli u sljedeće tri kategorije:

 • Metali, koji se sastoje i od plemenitih metala poput srebra i zlata, i od osnovnih metala poput željeza, bakra i cinka.
 • Energetska roba uključuje naftu, plin i ugljen.
 • Poljoprivredne robe uključuju stoku poput stoke i meku robu poput pamuka, kukuruza i pšenice.

Robe su posebna klasa imovine koja se može koristiti za diverzifikaciju portfelja dionica i obveznica. Cijene roba imaju relativno nisku korelaciju s ostalom imovinom i mogu djelovati kao zaštita od inflacije.

Što su robni ETF-ovi?

Fondovi kojima se trguje na burzi nalaze se na popisu trustova koji posjeduju košaricu drugih vrijednosnih papira. Njima se može trgovati poput dionica i investitorima omogućiti kupnju portfelja imovine samo jednom trgovinom. Ovo je i jeftinije i jednostavnije od stvaranja portfelja od nule. Ovdje možete saznati više o ETF-ovima.

Neki robni ETF-ovi ulažu u robne indekse na isti način na koji dionički ETF-ovi ulažu u dionički indeks. Međutim, neki od ETF-ova s ​​kojima se najviše trguje investiraju u samo jednu robu.

Fizičke robe nasuprot robnim terminskim ugovorima

Ulaganje u robu uvodi nove izazove. Financijski instrumenti poput dionica i obveznica predstavljaju malo logističkih izazova jer postoje samo u digitalnom ili papirnatom obliku. Trgovanje i ulaganje u robe uvode stvarna pitanja poput prijevoza, skladištenja, sigurnosti i osiguranja.

Ovi logistički izazovi znače da se većina robe odvija na terminskom tržištu. Terminski ugovori predstavljaju obvezu kupnje ili prodaje imovine na budući datum. U praksi se, pak, terminski ugovori mogu zatvoriti prije isteka ili se uvrstiti u ugovor s datumom isteka dalje u budućnost.

Neki ETF-ovi drže fizičku robu, dok drugi imaju terminske ugovore ili kombinaciju toga.

Zaostajanje i negativni prinos role

Kada se investitori koriste terminskim ugovorima kako bi stekli izloženost robi, može se dogoditi fenomen nazvan unatraženje. To se događa kada ulagači prijeđu s ugovora koji istječu uskoro na ugovore koji istječu kasnije. Rezultat je da se bliski ugovori trguju s popustom na osnovnu imovinu, dok dugoročni ugovori trguju s premijom. Stalno prebacivanje pozicije iz jednog u drugi ugovor može postati skupa vježba. To je poznato kao negativni prinos role.


Ako ETF koristi terminske ugovore za izloženost robama, povrat unatrag može otežati izvedbu. Ako planirate ulagati u robne ETF-ove, trebali biste to uzeti u obzir. Pogledajte kako cijena ETF-a prati indeks ili osnovnu robu da biste vidjeli koliki je vjerojatni ‘trošak’ unatraženja.

ETN-ovi vs ETF-ovi

Bilješke kojima se trguje na burzi (ETN) i fondovi kojima se trguje na burzi (ETF) često se koriste naizmjenično i većim dijelom imaju istu funkciju. Obje trguju na burzama poput dionica. Međutim, postoji važna razlika.

ETF-ovi su trustovi koji drže portfelj imovine, ili u slučaju robnih ETF-a, ponekad samo jedno sredstvo. ETN-ovi su vrsta strukturiranog proizvoda, sličan dužničkim instrumentima i obveznicama. Oni nisu potpomognuti imovinom, već institucijom koja ih izdaje. Izdavatelji ETN-a svoje obveze štite držeći imovinu u vlastitoj bilanci.

Prednost ETN-a je što nema pogreške u praćenju jer cijena jednostavno prati indeks. Nedostatak je što ETN-ovi nose rizik druge ugovorne strane. Ako bi izdavatelj trebao postati insolventan, možda neće moći ispuniti svoje obveze. U većini slučajeva izdavatelji su velike institucije s jakim bilancama. Međutim, vrijedi razmotriti financijsku snagu izdavatelja.

Primjeri robnih ETF-a

Najveći robni ETF-ovi su pojedinačni robni fondovi koji prate cijenu zlata, srebra i sirove nafte. Zapravo, od 10 najvećih američkih robnih fondova pet prati cijenu zlata, dva cijene nafte, jedan srebro i jedan platinu.

Najveći od njih je SPDR Gold Trust (GLD) kojim upravlja State Street. Ovaj fond drži fizičko zlato u vrijednosti većoj od 70 milijardi dolara.

Najveći robni ETF koji prati indeks imovine je Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Fund (PDBC). Ovaj fond ulaže u terminske ugovore na 17 različitih roba. Aktivno se uspijeva smanjiti učinci negativnog prinosa valjaka.

Najveći naftni fond je Američki naftni fond (USO) kojim upravlja USCF. Ovaj fond prati cijenu sirove nafte slatke svjetlosti koristeći terminske ugovore.

Za investitore koji traže izloženost poljoprivrednim proizvodima, iPath vodi ETN (COW) koji prati indeks žive stoke i svinja, a Invesco DB poljoprivredni fond (DBA) ulaže u širi spektar poljoprivrednih proizvoda.

Prednosti robnih ETF-a

 • Robni ETF-ovi najlakši su način posjedovanja robe.
 • Robni ETF-ovi obično su jeftiniji od robnih uzajamnih fondova.
 • Robe imaju relativno nisku korelaciju s ostalim razredima imovine i stoga mogu diverzificirati portfelj i smanjiti ukupnu volatilnost.
 • Robe se ponašaju kao zaštita od inflacije.

 Mane robnih ETF-a

 • Ulaganje u fizičke robe može biti skupo. Ovi troškovi mogu djelovati kao usporavanje performansi.
 • ETF-ovi koji ulažu u robne terminske pogodnosti mogu trpjeti negativan prinos.
 • Cijene robe su kolebljivije od ostalih klasa imovine. Dodjela za robe trebala bi biti ograničena kako bi se pružile učinkovite koristi od diverzifikacije.
 • ETN-ovi nose rizik druge ugovorne strane.

Preporučeni ETF broker

Robni ETF-ovi - sve što trebate znati

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map