Luka Gubo, a Blocktrade – Interjúsorozat vezérigazgatója

Leültünk Luka Gubóval, a vezérigazgatóval Blocktrade, hogy megtudja, hogyan ötvözi szakmai tapasztalatát a technológiai fejlesztésekkel, hogy elősegítse a Blocktrade küldetését, amely átalakítja a kis- és középvállalkozások tőkebevonását.  

Luka, háttered van a kereskedelemben, a befektetésben és a kockázatkezelésben. Hogyan lett a Blocktrade alapítója és vezérigazgatója?

Pályafutásomat közvetlenül a nagy pénzügyi válság előtt kezdtem, magas frekvenciájú kereskedőként egy saját tulajdonú kis kereskedelmi cégnél, ahol főleg határidős és egyéb származékos termékekkel kereskedtünk. A legfontosabb stratégiánk a makroökonómiai eseménykereskedelem volt, ami azt jelenti, hogy a főbb makrogazdasági adatok, például a GDP növekedése vagy a foglalkoztatottsági számok közzététele után pár milliszekundummal megpróbáltunk belépni a piacra. Szervereinket különböző központokkal helyezték el, így megrendeléseink a lehető leghamarabb megérkeztek a rendelési könyvekhez. Valamikor havonta több milliárd dollár értékű határidőt hajtottunk végre CME-n.

A nagy recesszió után a nagy versenytársak, akik jobban hozzáférnek ezekhez a piacokhoz, képbe kerültek, és a kereskedelem kevésbé lett nyereséges, ezért elkezdtem a hosszú távú befektetésekre összpontosítani. Kidolgoztam néhány elméleti és empirikus modellen alapuló befektetési stratégiát, amelyek közül az egyiket a régió első teljesen kvantitatív alapjába hajtottam be. Mindig a kereskedelem és a technológia metszéspontjában voltam, ezért gyorsan rájöttem – főleg az Ethereum fehér könyv elolvasása után – a blokkláncok lehetőségeire az elsődleges és a másodlagos tőkepiacokon. Hozzájárultam ehhez az átalakuláshoz, és tapasztalataimra építve új folyamatok kidolgozásához és a piacokhoz való hozzáférés és átláthatóság növeléséhez. 2018-ban megfogalmaztam a Blocktrade vízióját, és célunk, hogy ezeket a legújabb technológiákat felhasználva javítsuk a tőkepiacok belső működését, főleg Európában.

A Blocktrade a 2014/65 / EU irányelv (MiFID II) értelmében engedélyt kér befektetési szolgáltatások nyújtására az Európai Gazdasági Térségben. Mi ez az irányelv, és mit jelent a befektetők számára?

A MiFID II a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv, amely a tágabb európai tőkepiaci szabályozási keret része. Az irányelv minden olyan tevékenységet szabályoz, amely a tőzsdékhez és befektetési vállalkozásokhoz (vagy bróker-kereskedőkhöz, ahogyan az Egyesült Államokban hívják őket) kapcsolódik, amelyek különböző befektetési szolgáltatásokat nyújtanak az elsődleges és a másodlagos piacon. A MiFID II több mint 30 000 oldallal rendelkezik, beleértve a felhatalmazáson alapuló rendeleteit, valamint a szabályozási és műszaki szabványokat. De léteznek más releváns jogszabályok is, amelyek az európai tőkepiacokat szabályozzák, például a központi értékpapír-letétkezelőkről szóló rendelet (CSDR), a tájékoztató rendelet, a piaci visszaélésekről szóló rendelet (MAR), az elszámolások véglegességéről szóló irányelv és a pénzmosás elleni irányelv (AML / CTF irányelv). és sokan mások.

E szabályozás célja a befektetők védelme, a piaci stabilitás és átláthatóság biztosítása, ugyanakkor a kockázatok csökkentése és az alapok hatékony elosztásának lehetővé tétele az elsődleges és a másodlagos piacokon. Bár ez a cél csodálatra méltó, azt lehet mondani, hogy az EU tőkepiaci szabályozása túlságosan összetett, és árt a befektetőknek és különösen a kibocsátóknak, akik a piacok finanszírozását próbálják elérni. Ezenkívül a megszakítás aligha lehetséges az ágazatba történő belépés nagy szabályozási, működési és tőkekövetelményei miatt.

Egy ilyen licenc igénylésével arra törekszünk, hogy sokkal kényelmesebbé és olcsóbbá tegyük a kibocsátók számára a tőkebevonást a befektetőktől. Ugyanakkor a nagy és kis befektetők számára hozzáférést kívánunk biztosítani a korábban elérhetetlen eszközosztályokhoz. A technológia lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük ezt a célt, míg a licenc megadja a szükséges bizalmat a befektetők és más pénzügyi intézmények részéről.

2019 októberében bejelentette, hogy a Cryptix befejezte a Blocktrade felvásárlását. Ki a Cryptix, és mit jelent ez a Blocktrade jövője szempontjából?

Cryptix svájci székhelyű teljes körű szolgáltató, amely a pénzügyi ágazat megzavarására összpontosít, hosszú távon mindkét világ kombinációjára összpontosítva: a szabályozott és a decentralizált finanszírozásra. A Cryptix csoporthoz való csatlakozásnak számos előnye van a Blocktrade számára: a Cryptix megosztja, sőt kibővíti jövőképünket, és összekapcsoljuk az egész pénzügyi ökoszisztémát. Az emberek pénzügyi piacának létrehozása felé tett első lépésként a Cryptix EMI-licencet kér, míg a Blocktrade MiFID II-licencet kér..

Azzal a tervvel, hogy egy teljes pénzügyi piacot egyetlen alkalmazásban egyesít, a Cryptix célja, hogy zökkenőmentes élményt kínáljon a felhasználók számára, akik hozzáférhetnek a különböző pénzügyi szolgáltatásokhoz és termékekhez. A Blocktrade gondoskodik a tőkepiaci részről, mind az elsődleges, mind a másodlagos piaci oldalon.


A Blocktrade jövője nagyon fényes. Kibővítettük küldetésünket: Nemcsak megkönnyítjük az elsődleges piacra jutást, hanem adománygyűjtő, strukturáló, tanácsadó és kihelyezési szolgáltatásokat kínálva az európai vállalkozók versenyképesebbé válásához is hozzájárulunk a globális környezetben. A másodlagos piacra szánt technológiánkkal együtt – amelyet befektetési vállalkozásként fogunk működtetni, amikor megkapjuk az engedélyt – képesek leszünk lefedni a tőkepiaci szolgáltatások teljes spektrumát, beleértve az őrzést és letétkezelést, az elszámolást, a jelentéstételt, az irányítást és a végrehajtást..

 

A Blocktrade felajánlja a biztonsági tokenek felsorolását kereskedés céljából. Mikorra számítasz erre?

Pénzügyi eszközök tőzsdei bevezetése a multilaterális kereskedési rendszerünkbe (MTF) azután lehetséges, hogy a szabályozó engedélyt ad. Addig nem szabad hozzányúlni az értékpapírokhoz. Úgy gondolom, hogy 2020 izgalmas év lesz a biztonsági tokenek meglévő kibocsátói, de az új STO-k számára is.

Milyenek lesznek a biztonsági tokenek listázási követelményei?

Különféle követelmények vonatkoznak jogi, irányítási, technikai és pénzügyi szempontokra. Jogi szempontból csak jogi személy bocsáthat ki értékpapírokat, statútumuknak és alapszabályuknak lehetővé kell tenniük ezen értékpapírok átruházhatóságát, és egyértelműen meghatározott jogokkal kell rendelkezniük az értékpapírok tulajdonosai számára. A tőzsdei bevezetés előtt az értékpapírokat könyvelési űrlapon kell bevinni egy központi értéktárral.

Az irányítással kapcsolatos követelmények között szerepel, hogy egy vállalatnak egyértelmű vállalatvezetés van érvényben – lehetőleg független igazgatósági tagokkal -, amely megkönnyíti az elsődleges piacot. Ezenkívül az igazgatóság és az igazgatóság tagjainak megfelelő és megfelelő értékelést kell átadniuk, és a menedzsmentet ki kell képezni az MTF jelentéseire, a piaci visszaélésekre, a bennfentes kereskedelemre, az átláthatóságra és az irányításra vonatkozó szabályokra. Technikai szempontból a lehető legtöbb biztonsági token protokoll támogatását célozzuk, mivel nincs ipari szabvány. Előfordulhat azonban, hogy át kell váltani egy másik protokollra, esetleg engedélyezett DLT-re, hogy lehetővé tegye a végrehajtott ügyletek áramvonalas, közvetlen feldolgozását. Ami a pénzügyi követelményeket illeti, fontos tisztában lenni azzal, hogy a másodlagos piacon bevezetendő minimális méret jelenleg 1 millió EUR piaci kapitalizáció. Noha nagy és kis kibocsátók támogatását tervezzük, be kell tartanunk ezt a határt. A követelmények azonban megváltozhatnak, ha meglátjuk, mi lesz ezen értékpapírok tényleges likviditása. Végül, bár előnyben részesítjük a bevett és növekvő bevételekkel rendelkező bevállalkozásokat, nem zárjuk ki azokat az induló vállalkozásokat, amelyek még nem érték el a jövedelmezőséget.

Vannak-e biztonsági tokenek sorban az indításhoz?

Erős hálózatunkban számos erős biztonsági zseton kibocsátója van, és szívesen nyújtanak likviditást részvényeseik számára.

Mik a Blocktrade bankok és más befektetési vállalkozások számára nyújtott intézményi szolgáltatásai?

Kereskedési lehetőségeket kínálunk számos intézmény számára – a brókerektől a fintech cégeken át a (neo) bankokig és befektetési vállalkozásokig -, és új bevételi forrásokat hozunk létre számukra a white-label megoldások révén. Képesek lesznek végrehajtani ügyfeleik kereskedéseit a másodlagos piacon (mind a kriptovaluták, mind a biztonsági tokenek esetében), és közvetlen befektetéseket kínálhatnak ügyfeleiknek az STO-kba. Azok a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek saját tőkebevonási platformmal, képesek lesznek használni a „white-label” megoldásunkat, míg az engedély nélküli jogalanyok kapcsolt ügynökké válhatnak, ami azt jelenti, hogy képesek lesznek STO befektetési platformként működni és lehetővé tenni az útválasztást az ügyfelek MTF-be történő megrendeléseinek száma.

Melyek azok a szolgáltatások és eszközök, amelyeket várhatóan láthatunk a Blocktrade platformon?

Célunk olyan piacot biztosítani, ahol a digitális eszközök iránti kereslet és kínálat megfelel. Az elsődleges piac, ahol a vállalatok olyan értékpapírokat bocsátanak ki, amelyekbe a befektetők közvetlenül befektethetnek, az egyik alapvető jellemző, amelyet építünk. Természetesen arra is összpontosítunk, hogy véglegesítsük a másodlagos piac fejlődését, ahol ezen értékpapírokkal kereskednek. Felajánljuk ezt az új digitális eszközosztályt, minden szükséges eszközzel egy profi kereskedő, befektető vagy bármely pénzügyi intézmény számára. Teljesen API vezéreltek vagyunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy integrálódjunk a meglévő piaci infrastruktúrákba, miközben más platformok, alkalmazások és algoritmusok kapcsolatba léphetnek velünk.

 

Van még valami, amit meg szeretne osztani a Blocktrade-ről?

Igen, mindig van néhány jó dolog, amit meg lehet osztani. Nagyon hálásak vagyunk a Cryptix meleg fogadtatásáért és a lehetőségért, hogy dolgozzon az új központban Vaduzban, Liechtensteinben.

További információkért látogasson el Blocktrade vagy a Blocktrade üzleti listázási oldalunk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map