Oliver Siah, a Fraxtor Capital vezérigazgatója – Interjúsorozat

Érdekes és sokrétű élettörténete van, mivel 17 évet töltött a közszolgálatban a Szingapúri Köztársaság légierőjének tisztjeként és pilótaként. Hogyan állt át egy ilyen karrierről az első ingatlanbefektetési társaság, a Hanson Court Pte Ltd. beindítására?

Két szenvedélyem nőtt fel. Az egyik az Aviation, a másik pedig az Real Estate Investment volt. 19 éves koromban pilótának vettem fel a légierőhöz, és kormányzati ösztöndíjat kaptam ausztráliai továbbtanulásra. 21 évesen megvettem az első kereskedelmi ingatlanomat, ami egy szingapúri bevásárlóközpont kiskereskedelmi egysége volt. Mire 23 éves koromban érettségiztem, eladtam a kiskereskedelmi egységet a vételár körülbelül duplájával, több mint tízszeres tőkemegtérüléssel. Ez annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy alig vártam, hogy megvásároljam a következő ingatlanomat, ezúttal egy szingapúri lakóegységet. Ezt az egységet hat évvel később adtam el, a vételár több mint duplájáért.

Tudtam, hogy tartok valamin. Felállítottam tehát a családi befektetési járművemet, a Hanson Court Pte Ltd-t (amely az első megszerzett ingatlanról kapta a nevét), miután 2009-ben (a pénzügyi válság idején) elvégeztem a pilóta képzést a légierőben. Tíz kereskedelmi és ipari egységet vásároltunk Szingapúrban, azzal a stratégiával, hogy az eszközértéknövelés révén hozzáadjuk az eszközök értékét. Ezzel sikerült jelentősen növelni a bérleti jövedelmet, és öt évvel később eladtuk az egységeket, több mint 40% IRR-t elérve (p.a.).

Miután 17 évig szolgáltam, 2018-ban otthagytam a légierőt, hogy a startup Fraxtor-ra koncentráljak.

Olvasóink jobb megismertetése érdekében megoszthatja velünk, mit csinál a Hanson Court Pte Ltd.?

A Hanson Court Pte Ltd ingatlan-befektetési társaságként alakult Szingapúrban. A 08/09-es pénzügyi válság idején számos kereskedelmi és ipari eszközt szereztünk alacsonyabb értéken, és addig tartottuk őket, amíg a piac helyre nem állt, több mint 40% IRR-t keresve. Jelenleg még mindig szingapúri kereskedelmi egységekbe fektetünk, és külföldön is Kínába vállalkoztunk ingatlanok fejlesztésére.

Volt-e valami, amit látott vagy tapasztalt a Hanson Court működtetésében, ami inspirálta a Fraxtor elindítására, amely cég tokenizált és tömegesen finanszírozott ingatlanok kínálására szakosodott?

Az ingatlanba történő befektetés során szerzett tapasztalataim révén rájöttem, hogy egyes fájdalom pontokat tokenisizációval lehet megoldani. Először is, az ingatlan megvásárlásához nagy tőkekiadások szükségesek, amelyek megnehezítik a befektetők számára a portfólió diverzifikálását. Másodszor, ez a beruházás likviditásának hiánya volt, ami tiltóvá teszi azokat az emberek számára, akik rövid távon szeretnének befektetni. Harmadszor, bejutott a globális ingatlanpiacra. Az ingatlan átvilágításához és a beruházás strukturálásához szükséges know-how megnehezíti az egyének számára a tengerentúli befektetést.

Olyan platformmal, mint Fraxtor, lehetővé tehetjük a befektetők számára, hogy akár 10 000 dollártól kezdve együtt fektessenek be velünk, és problémamentes befektetési élményt élvezhessenek.

Bemutatná, hogy a Fraxtor hogyan szerzi be, melyik ingatlanba fektessen be?

Jelenleg az opportunista és az értéknövelő projektekre összpontosítunk olyan érett piacokon, mint Ausztrália, Japán, Szingapúr és Európa (beleértve az Egyesült Királyságot is). Ezek olyan piacok, amelyeken csapatunk is tapasztaltabb.


Először két kulcsfontosságú tényezőt vizsgálunk: a helyet és a potenciált. A helyszínen nem változtathatunk. Ezért elengedhetetlen a projektek kiválasztása az eszköz helyének elérhetősége és kívánatossága alapján. A potenciál az, amit feloldhatunk az ingatlanban átalakítási vagy vagyonnövelési kezdeményezések révén. Úgy érezzük, hogy ez lehetővé tenné számunkra az ingatlan értékének növelését.

Ezután megvizsgáljuk az eszköz pénzügyi struktúráját. Megvizsgáljuk a legjobb módszert a befektetés tőkekészletének strukturálására a befektető hozamának maximalizálása érdekében. A jelenlegi piaci helyzetben 10 +% IRR-t nézünk hozzáadott értékű projektekhez és 15 +% IRR-t oportunista projektekhez.

Azokat a projekteket, amelyek megfelelnek a kritériumoknak, a befektetési bizottságunk elé terjesztenék kiválasztásra.

Meddig tartják az ingatlanokat? Cél-e bérelni őket, vagy megfordítani őket tőkenyereség érdekében?

A tartási időtartam az ingatlan típusától és az általunk elfogadott stratégiától függ. Fejlesztési projektjeink célja az eszközök mielőbbi értékesítése, hogy befektetőink megtérüljenek. Ez valószínűleg 1,5-3 évig tart. Beruházási projektjeink célja az eszközök hozzáadott értékének növelése fejlesztési kezdeményezéseken keresztül, a nettó működési bevétel növelése és későbbi tőkenyereség céljából történő értékesítése. Ez 3-5 évig tart.

Havi vagy negyedéves frissítéseket adnak ki a befektetőknek? Milyen típusú információkhoz férhetnek hozzá?

A befektetőket akkor frissítik, amikor frissülnek az ingatlanok. A befektetők hozzáférhetnek az ingatlan információs memorandumához, valamint a pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányhoz, amelyet a projekt során készítettünk.

Hol szabályozott a Fraxtor és milyen licencekkel rendelkezik?

A Fraxtor jelenleg mentesül az engedélyek alól Szingapúrban, mivel csak akkreditált befektetőkkel foglalkozunk.

Tudna mesélni az Ön által kínált jelenlegi beruházásokról, például a helyről és az ingatlan típusáról?

Jelenlegi projektünk egy szingapúri lakóingatlan átalakítása. Az ingatlan az Adelphi Park Estate területén található, a Felső Thomson út mentén. Tervezzük a meglévő ingatlan lebontását és két ikerház felépítését a földön.

Van még valami, amit szeretne megosztani olvasóinkkal?

A Fraxtor hamarosan kibővíti tevékenységünket Ausztráliában, és éppen ausztrál pénzügyi szolgáltatási licenc megszerzésén vagyunk.

További információkért látogasson el a Fraxtor Capital oldalára.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map