Bastiaan Don, generalni direktor tvornice žetona – serija intervjua

Bastiaan Don je osnivač & Generalni direktor obojice Tvornica žetona i blockimmo.

Kako ste se prvi put uključili u blockchain prostor?

Početkom 2011. godine čitao sam o Bitcoinu na mreži na oglasnoj ploči s puno aktivnih i zanimljivih članova. Uskoro sam bio više zainteresiran za temeljnu tehnologiju i počeo sam svakodnevno čitati o njoj u raznim izvorima (reddit, bitcointalk itd.). Nakon što je Ethereum predstavljen 2013. godine, praćen pretprodajom 2014. i lansiranjem 2015. godine, pomno sam pratio napredak i mogućnosti. Nakon ICO ludila, odlučio sam se aktivirati i kombinirati dva svijeta koja prilično dobro razumijem kao Real Estate i Blockchain, sa ozbiljnim pristupom razvoju i regulaciji proizvoda.

Trenutno vodite 3 projekta, Blockimmo koji se specijalizirao za tokeniziranje nekretnina, STX Swiss koji je decentralizirana razmjena sigurnosnih tokena i TokenFactory koji je dobavljač tehnologije za digitalizaciju imovine. Možete li nam javiti što je bilo prvo?

Dolazeći iz industrije nekretnina, prilično sam upoznat s izazovima oko ove nelikvidne investicijske klase i visokim ulaznim preprekama. U početku se tvrtka koju sam osnovao zvala „blockimmo“, s vizijom da omogući svima da ulažu u nekretnine (pristup), a uz to pretvaraju ovu imovinu u nešto likvidnije. S naša dva fantastična programera (Michael Dietz / Jesse Ngatai) razvili smo našu (primarnu) izdavačku platformu na javnom Ethereum Blockchainu, bez uvođenja bilo kakvih zaštićenih standarda ili beskorisnih među-korisnih žetona. Uz to, proveli smo nekoliko (uspješnih) presuda s financijskim regulatorima Švicarske i Lihtenštajna u vezi s tokenizacijom imovine. Kako bismo ispunili svoje drugo obećanje (likvidnost za sekundarno tržište), pokrenuli smo STX.SWISS da demonstrira mogućnosti nepovjerljive, peer-to-peer (decentralizirane) razmjene bez operatera, za tokeniziranu imovinu poput nekretnina. Rezimirano, izgradili smo rješenje za tokenizaciju i za primarno i za sekundarno tržište. Kako bismo proširili naše potencijalne klijente i partnere, odlučili smo preimenovati tvrtku u Token Factory Switzerland Ltd. Platforma (marka) „blockimmo“ prirodno će se i dalje koristiti za tokenizaciju nekretnina.

Blockimmo tokenizira nekretnine, trenutno su sva imanja u Švicarskoj. Hoćemo li vidjeti više međunarodnih opcija za nekretnine?

Da definitivno. Zapravo je švicarsko tržište nekretnina zahvaljujući svojoj atraktivnosti među etabliranim igračima (investitorima) prilično nezgodno za započeti. Trenutno imamo u pripremi nekoliko projekata (kako postojećih, tako i projekata razvoja nekretnina) koji se nalaze izvan Švicarske i bit će objavljeni u dogledno vrijeme.

Kako potražiti i odabrati portfelj nekretnina koji se nudi?

Ovo je dobro pitanje koje se odnosi na bilo koju platformu za ulaganje u nekretnine (bez obzira koristite li tehnologiju blockchain). Zbog mog iskustva na tržištu nekretnina (12+ godina) i naravno zbog činjenice da smo jedna od rijetkih platformi koja zapravo već ima tokeniziranu nekretninu s javno dostupnim pametnim ugovorima za izdane sigurnosne tokene i sljedive transakcije ulaganja u javni Ethereum blockchain – privukli smo puno pažnje i primamo puno zahtjeva za buduće slučajeve tokenizacije.

Je li STX Swiss trenutno licenciran, ako ne, jeste li u postupku stjecanja licence? Pod kojom jurisdikcijom će ovo biti licencirano?


STX.SWISS je decentralizirana razmjena koja dokazuje koncept kako se sigurnosni tokeni mogu razmjenjivati ​​na javnom Blockchainu (Ethereum) bez sudjelovanja bilo koje kontrolne strane (operatora). To znači da niti jedna centralizirana strana ne kontrolira nijedan važan element koji zahtijeva licencu, na primjer novčanik (moguć je samo decentralizirani pristup), ali i važnije elemente poput knjige naloga (nema je) ili pružatelja likvidnosti (moguće samo putem decentralizirani proces). Više informacija možete pronaći u našim postovima na blogu (visoka razina / više usredotočen na tehnologiju). Međutim, u tijeku je uspostavljanje regulirane razmjene s centraliziranim elementima (kako bi se kontrolirali određeni elementi koji regulator treba da kontrolira). To radimo zajedno s licenciranim institutom sa sjedištem u Švicarskoj i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti objaviti daljnje detalje.

Koji su zahtjevi za navođenje sigurnosnog tokena na STX Swiss?

Zahtijevamo da sigurnosni token bude pod nadzorom vlasnika imovine (izdavatelja) u bilo kojem trenutku. Jednostavno rečeno, to je ono što naše rješenje za tokenizaciju čini jedinstvenim, jer s blockimmo (TokenFactory) uvodimo “bijelu listu” pametnog ugovora koja je priložena zadanom pametnom ugovoru tokena ERC20. Unutar „bijele liste“ nalaze se adrese identificiranih investitora (što znači da su prošli kroz usklađeni postupak ukrcaja KYC / AML). Iako je nazivamo “bijelom listom”, to je zapravo mehanizam mapiranja, tako da s našim rješenjem ne gubite (transakcijsku) brzinu bez obzira postoji li tisuću ili milijun adresa na bijeloj listi.

Token Factory nudi usluge digitalizacije imovine. Možete li objasniti koje su različite vrste usluga?

Da, trenutno nudimo važan dio slagalice za tokenizaciju; kao tehničko rješenje koje je već nekoliko puta revidirano i izvršeno i dostupno je za bilo koju drugu imovinu. Sljedeći važan aspekt je da se ovo rješenje temelji na javnom Ethereum blockchainu, otvorenim standardima i stoga je “budući dokaz” za nadolazeći ekosustav decentraliziranih financija. Osim toga, ne činimo da vlasnik imovine (izdavatelj) ovisi o nama, oni imaju potpunu kontrolu i vlasništvo nad pametnim ugovorima koji predstavljaju tokeniziranu imovinu. Naravno, na temelju naših iskustava, nudimo savjetodavne usluge uglavnom oko teme tokenizacije i zahtjeva i izazova financijskog tržišta.

Koje su usluge bijelih etiketa koje nudi Token Factory?

Postoji puno tržišnih niša s jakim igračima gdje tokenizacija kao takva donosi koristi postojećim rješenjima. Otvoreni smo za pružanje našeg tehničkog rješenja kao cjelovite usluge s bijelim etiketama (Softver kao usluga / SaaS) za te igrače i trenutno aktivno radimo na pokretanju takvih u bliskoj budućnosti.

Nudite upravljanje investitorima; možete li objasniti koje su to usluge upravljanja?

Ključni dio slagalice koji se odnosi na sigurnosne tokene je, pored naše dopuštene mrežne liste, način na koji se nalazite na ulaganjima i kako aktivno upravljate njima kako biste ostali usklađeni s propisima. Izgradili smo cjelovito rješenje za ukrcaj bez papira, integrirano s jakim KYC i AML pružateljima usluga i nudimo to našim klijentima koji traže funkcionalno tehničko rješenje.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti s našom publikom?

Da, trenutno smo vrlo bliski s partnerom sa snažnim partnerom koji je u skladu s propisima i tada ćemo moći ponuditi cjeloviti „sve na jednom mjestu“ za tokenizaciju. Dakle, ne samo snažno tehničko rješenje, već nudi i rješenje za pravne, regulatorne, usklađene, distribucijske i marketinške / PR elemente. Sve od jednog pružatelja usluga sa znanjem, kvalitetom i brzinom, koji stvarno razumije pravu vrijednost (davatelj likvidnosti) i za izdavatelja i za investitora. Još smo na početku ere tokenizacije i pred nama su uzbudljiva vremena!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map