Claus Skaaning, izvršni direktor Digisharesa – Interview Series

Claus Skaaning izvršni je direktor Digisharesa, softverskog rješenja koje se koristi kroz postupak izdavanja i kontinuirano upravljanje tokeniziranim dionicama.

Ranije ste bili glavni izvršni direktor tvrtke Venturefusion – kripto-sigurnosni ekosustav za stvaranje i rast startupa. Kako ste prešli u predsjednika uprave DigiSharesa?

Vizija VentureFusion je stvoriti decentraliziranu platformu inkubatora za startupe. To će funkcionirati kao platforma za suradnju i pokretanje, gdje osnivači mogu tokenizirati kapital u svojim startupovima (čak i ako ne postoji pravna jedinica) i koristiti tokene kapitala kao sredstvo plaćanja za svakoga tko pridonese pokretanju. Osnivači tada mogu napraviti plan koliko kapitala žele potrošiti da bi se razvili razni dijelovi njihovog pokretanja, čineći individualne planove raspodjele tokena kapitala za kratkoročne suradnike kao što su slobodnjaci i dugoročne ulagače, poput suosnivača i stalnih članovi tima, pod uvjetima stjecanja prava. VentureFusion je još uvijek aktivan projekt, ali njime je ovih dana prvenstveno upravljao moj suosnivač Jurij Zubarovskij.

VentureFusion ponukao nas je da pogledamo kako tokenizirati kapital i početkom 2018. ovo je bio relativno novi koncept. Otišli smo na neke od prvih konferencija u Europi o tom konceptu i odlučili stvoriti novi projekt GoSecurity koji bi se usredotočio na tokenizaciju vrijednosnih papira. Ovaj projekt kasnije je preimenovan u DigiShares i postao sam izvršni direktor. Sada mi je primarni fokus upravljati i razvijati DigiShares.

Možete li objasniti usluge koje nudi DigiShares?

DigiShares je jedan od vodećih pružatelja infrastrukture za izdavanje i upravljanje tokenizacijom vrijednosnih papira u Europi. Naš prvi proizvod bila je platforma za jedan projekt za izdavanje i dugoročno upravljanje tokeniziranim vrijednosnim papirima, a upravo objavljujemo veliku nadogradnju koja može obraditi više projekata s puno više funkcionalnosti. Jedna smo od rijetkih tvrtki u Europi – i jedina u nordijskim zemljama koja može pružiti operativnu platformu ove vrste.

Naša platforma može se nositi s kompletnim tijekom rada STO (ponuda sigurnosnih tokena), od registracije investitora, provjere (KYC / AML), odobrenja, do stvarne kupnje tokena s fiatom ili kripto, potpisivanja ugovora (e-potpisi), tokena pregled tablice ograničenja vlasnika, komunikacija s imateljima tokena, glasanje (skupštine dioničara), isplata dividende itd.

Za tokenizirani kapital nudimo jedinstvenu funkciju u kojoj dopuštamo da dio dioničara nema tokenizaciju, tj. Što je moguće digitaliziraniji, ali ne i tokenizirani, dakle bez izdavanja tokena. To je prema zahtjevu kupca jer su neki od naših klijenata izrazili zabrinutost da bi se željeli obratiti i kripto i nekripto investitorima – a nekripto ulagači mogu preferirati netokeniziranu registraciju. Još jedna jedinstvena funkcija na kojoj radimo je mini razmjena, interna platforma za trgovanje nalik OTC-u za vlasnike tokena u okviru jednog projekta.

Sveukupno, pružamo rješenja koja omogućuju bilo kome da provodi vlastiti STO ili nudimo niz istodobnih STO. Prvenstveno radimo u partnerskim odnosima s bijelim etiketama gdje klijenti nude rješenje pod vlastitim imenom.

Uz pružanje softvera, pružamo i pristup ekosustavu sigurnosnih tokena. Imamo veliku mrežu partnera za pravne poslove, investicije, skrbništvo, KYC / AML itd. Neki od njih integrirani su u platformu.

Digishares je jedna od rijetkih tvrtki u industriji sa sjedištem u Danskoj. Podržavaju li danski propisi o vrijednosnim papirima digitalizaciju dionica?

Iako smo sa sjedištem u Danskoj i zabrinuti zbog lokalnih propisa o vrijednosnim papirima, važno je unaprijed reći da smo agnostički nadležni i možemo raditi iz bilo koje jurisdikcije. Zapravo imamo kontinuirane projekte i u Europi i u SAD-u.

Lokalno radimo s danskim odvjetnikom i danskim regulatorima kako bismo utvrdili mogu li dionice biti predstavljene kao tokeni. Do sada je naš odvjetnik utvrdio da su tokenizirane dionice podržane danskim zakonodavstvom, ali neke detalje treba potvrditi regulator i Ministarstvo industrije, poslovanja i financijskih poslova. DigiShares se prijavio za sudjelovanje u zaštićenom okruženju danskog regulatora za daljnju analizu kako tokenizirani vrijednosni papiri mogu postojati zajedno s danskim zakonom.

Neke zemlje ne podržavaju tokenizaciju dionica jer im trebaju ili papirnati certifikati dionica ili ovjerena trgovina. Srećom, danski zakon o vrijednosnim papirima podržava digitalizaciju dionica i nema niti jedan od tih zahtjeva.

Sposobnost tokeniziranja dionica (i drugih vrsta vrijednosnih papira) naravno je važna za DigiShares i za danske tvrtke, ali imat će važnost i izvan Danske, jer se vrijednosni papiri izdani u Danskoj mogu prenijeti u bilo koju državu članicu EU-a. Vjerujemo da bi Danska mogla biti dobra STO destinacija iz gore navedenih razloga – ali i zato što vjerujemo da se ovdje mogu znatno smanjiti drugi tipični STO troškovi (osnivanje, pravni troškovi itd.). Kao dodatnu prednost, Danska je financijska jurisdikcija s velikim povjerenjem s jednom od najnižih razina korupcije na svijetu.

Kakav je ekosustav i zajednica sigurnosnih znakova u Danskoj?

Još uvijek je prilično mali, ali činimo sve da ga razvijemo redovitim konferencijama u Kopenhagenu. Organiziramo godišnju konferenciju usmjerenu na tokenizirane vrijednosne papire (Fintech Disruption Summit – http://www.fintechdisrupt.dk/en/home/) i redovita događanja o različitim vrstama tokenizacije, sljedeći put 12. rujna s naglaskom na tokenizaciju nekretnina (http://www.digishares.io/events).

Trenutno smo jedina nordijska tvrtka koja ima platformu za izdavanje STO, a ujedno smo i prva koja provodi STO. Međutim, očekujemo da će nam se uskoro pridružiti i drugi.

Trenutno ste u procesu prikupljanja sredstava za vlastiti STO. Koliko prikupljate i kakve će koristi imati ulagači?

Prikupljamo nešto ispod 1 milijuna eura. Ova relativno niska granica postavljena je kako bi nam omogućila pristup maloprodajnim investitorima i javno stavljanje na tržište STO-a širom Europe. Osim toga, u SAD-u smo predali obrazac D kako bismo mogli pristupiti američkim akreditiranim investitorima. Europski propisi fleksibilniji su od SAD-a i omogućuju nam da napravimo “demokratskiji” STO budući da smijemo ciljati na maloprodaju u gotovo svim europskim zemljama.

Dizajnirali smo svoj STO tako da ulagači dobivaju obične dionice u tvrtki s potpuno istim upravljačkim pravima kao osnivači, slično standardnom IPO-u. Mnogi STO-ovi dizajniraju “hendikepirane” tokene s prilično ograničenim upravljačkim pravima za investitore, ali mi to nismo željeli učiniti. Općenito, vjerujemo da će za STO industriju predstavljati problem ako izdavatelji nastave stvarati tokene s vrlo ograničenim pravima upravljanja investitorima.

Koji su planovi za prikupljena sredstva?

Prikupljena sredstva koristit će se za ubrzavanje našeg razvoja & marketinški napori. Pored toga, postoje određene licence koje bismo željeli dobiti kako bismo proširili opseg našeg poslovanja. Općenito, vidimo više potencijalnih kupaca & mogućnosti nego što imamo resurse za iskorištavanje.

Dogovarate događaj o tokeniziranoj nekretnini u Kopenhagenu 12. rujna. Vidite li nekretninu kao najperspektivniju klasu imovine koju treba tokenizirati?

Da, ako pogledate statistiku i razgovarate s industrijskim stručnjacima, postoji konsenzus da su nekretnine trenutno najveći homogeni dio STO tržišta. Dakle, trenutno usmjeravamo svoje marketinške i razvojne napore u tom smjeru. Našem događaju tokenizacije nekretnina prisustvovat će oko 100 nordijskih profesionalaca u prometu nekretninama. 90% njih su ljudi koji nisu blockchain za koje se nadamo da će motivirati i nadahnuti usvajanje blockchaina. Općenito, ne idemo na mnoge događaje u blockchain industriji, već radije trošimo napore na tradicionalne financije & industrije nekretnina.

Nadamo se da ćemo uskoro objaviti STO za nekretnine, a također smo uključeni u zaista uzbudljiv projekt o stvaranju euroazijskih razmjena sigurnosnih tokena.

Na koje ćete se druge klase imovine usredotočiti?

Preko partnera također promatramo dug i obveznice, ali u ovoj smo fazi prvenstveno usmjereni na kapital. Platforma može podnijeti bilo koju vrstu sigurnosti.

Gdje vidite industriju za 5 godina i ulogu DigiSharesa u ovoj industriji?

Trenutno vidimo dva glavna trenda; jedan sa startupovima koji pokušavaju stvoriti novu paralelnu financijsku infrastrukturu, a drugi s trenutnim operaterima koji usvajaju blockchain i novim mogućnostima pristupaju vlastitom brzinom. Ova dva trenda će se na kraju spojiti i pojavit će se nova financijska infrastruktura u kojoj će neke stare financijske institucije i dalje postojati, a neki od novih igrača biti uspostavljeni kao lideri. Vidjet ćemo samo jedan ili dva glavna standarda protokola sigurnosnih tokena. Potrošači (investitori) su stvarni dobitnici sa znatno smanjenim naknadama za trgovanje, smanjenim kamatnim stopama za dug, povećanim kamatnim stopama za depozite, bržim i učinkovitijim financijskim operacijama itd., Itd..

Da biste saznali više, posjetite našu stranicu s popisom tvrtki Digishares ili Web stranica Digishares.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner