Erich Spangenberg, izvršni direktor IPwe – Intervju serije

Erich Spangenberg izvršni je direktor i osnivač tvrtke IPwe, koja koristi blockchain i umjetnu inteligenciju za stvaranje klase patentnih sredstava. Također je bio osnivač tvrtke nXn Partners, tvrtke koja je usredotočena na prediktivnu analitiku. Bio je osnivač i izvršni direktor tvrtke IPNav, tvrtke koja je bila jedan od pionira u monetizaciji patenata.

AT: Možete li dati kratki pregled kako IPwe planira revoluciju tržišta patenata?

EP: IPwe koristi tehnologiju – posebno AI i blockchain, iskustvo i promjene u tržišnim stavovima za stvaranje klase patentnih sredstava. Milijarde se troše na regulaciju, dobivanje i održavanje patenata, a povrati vlasnicima i društvu su mali. Pomoći ćemo popraviti to. AI i blockchain čine stvari mnogo lakšima za razumijevanje i daleko transparentnijima. Nematerijalna imovina – a patenti su jedna od ključnih nematerijalnih imovina mnogih tvrtki – suviše su važni da bi se zanemarili i prepustili lošem učinku pod upravljanjem ljudi koji nisu upravitelji imovinom.

AT: Koristite li javni ili privatni blockchain?

EP: Globalni registar patenata IPwe – prvi registar svjetskih patenata – i naša platforma za transakcije izgrađene su na tkanini Hyperledger. Nakon procjene drugih rješenja zaključili smo da je našem tržištu najbolje služiti putem privatnog blockchaina – ne bavimo se zamjenjivom robom u kojoj problemi s kim imate transakciju nisu od nikakve važnosti. Izgradit ćemo javne komponente kao dio naše mape proizvoda – ali trebat će vremena da tržište prihvati ta rješenja.

AT: Kako ćete educirati tvrtke da registriraju patente na blockchainu?

EP: Sretni smo što je naš menadžerski tim dobro poznat u svemiru i ima široke veze s ključnim igračima u industriji te neprofitnom i vladinom sektoru. Iskorištavajući ove veze, dolazimo do velikog broja svjetskih vlasnika patenata. U 2019. vidjet ćete kako IPwe agresivnije oglašava i podiže svoj profil.

AT: Jedan od vaših ciljeva je omogućiti lak pristup bilo kojem patentu iz bilo kojeg ureda na svijetu. Kakav će poticaj imati ti uredi za upotrebu blockchaina?

EP: Mnogi od 200 svjetskih ureda za patente već razumiju važnost blockchaina i njegovu sposobnost da poveća transparentnost i poboljša stvari poput snimanja naslova. Najsmjerniji uredi već su u razgovorima s nama i mi ćemo s njima javno najavljivati ​​inicijative 2019. Ne prodajemo ništa tim patentnim uredima – ne tražimo prihod od patentnih ureda. Ono što nudimo je način da ovi uredi bolje ispune svoju javnu misiju. Hoće li svi oni sudjelovati? Ne, budući da postoje neki uredi u kojima se čuvaju znatiželjna uvjerenja da je njihova misija raditi nešto drugo osim služiti inovatorima i društvu – želimo im dobro i vjerujemo da će dovoljno brzo prepoznati da mogu igrati važnu ulogu u poboljšanju patentnog sustava.

AT: Blok lanac IPwe povezan je s vašom platformom za analitiku patenata, Zuse. Možete li objasniti kako Zuse može i procijeniti vrijednost patenta i njegovu valjanost?

EP: Zuse se razvija već 10 godina i jedini je analitički sustav za kojeg smo svjesni da može tvrditi da je središnji za i izravno uključen u preko 3 milijarde dolara identificiranih transakcija licenciranja i financiranja i prikupljanja preko 1,4 milijarde dolara kapitala kao dio strategije za poništavanje patenata. Zuse koriste stručnjaci u nedavnim američkim slučajevima patenata. “Kako” je prilično složeno, a bijele knjige dostupne su na našoj web stranici za one koji žele dublje kopati, ali sustav usko oponaša metodologiju koju stručnjaci koriste za procjenu valjanosti. Naši napori na procjeni napreduju i najavit ćemo inicijativu u prosincu kao dio zajedničkih napora s ključnim industrijskim, računovodstvenim i akademskim sudionicima koji će unaprijediti procjenu patenata na novu razinu.

AT: Jedan od namjeravanih ciljeva IPwe-a su jeftinije transakcije patenata. Kako će blockchain pomoći u ovim uštedama troškova?

EP: Već smo najavili cijene za tradicionalne transakcije – 10% od nabavne cijene ili cijene licence – što se uspoređuje s trenutnim tržišnim cijenama od 25% – i cijene ostalih usluga koje vlasnici plaćaju za stvari poput godišnje naknade za održavanje preko 50 % niže od onoga što vlasnici patenata trenutno plaćaju. Koristimo raznoliku tehnologiju – uključujući pametne ugovore izgrađene na Hyperledgeru – kako bismo smanjili transakcijske troškove. Budući da pitu povećavamo, i dalje postoji presudna uloga za pravne, brokerske i druge pružatelje patentnih usluga da želimo surađivati ​​na poboljšanju sustava i povećati opseg transakcija. Ključni cilj IPwe-a je dramatično smanjiti troškove vlasništva patenta.

AT: IPwe nije nastavio ICO – zadovoljan tom odlukom?

EP: ICO nije bio održiva opcija za IPwe. Na kraju smo rješenje za B2B tržište. Danas većina velikih tvrtki jednostavno ne može proći regulatorna pitanja koja su pokrenuli tradicionalni ICO-i. To će se promijeniti – ali trebat će vremena. Također vjerujemo da prisiljavanje kupaca na transakcije s vama samo kroz jednonamjenski token nije izvediv način transakcija ili izgradnje platforme.

AT: Što kažete na ponudu sigurnosnih tokena – igraju li oni ulogu u budućnosti IPwe-a ili budućnosti tržišta patenata?

EP: STO su po našem mišljenju nešto potpuno drugačije od ICO-a. Mi smo veliki ljubitelji propisa koji su u skladu s regulativom i koristit ćemo strukture STO i za IPwe i za naša rješenja za financiranje patenata. Ovo je ogroman razvoj u patentnom prostoru koji će postati očit uskoro kada najavimo naša prva dva financiranja STO-a sljedeći mjesec.

AT: Ne zvuči kao da IPwe želi eliminirati posrednike koji postoje na trenutnom tržištu patenata – zašto?

EP: Patenti su zapravo složena imovina i određeni će posrednici igrati presudnu ulogu u budućnosti, a neki će, pretpostavljamo, ili promijeniti svoje poslovne modele ili nestati. Mnogi uživaju izdvajati odvjetnike kao posrednike koji ne stvaraju vrijednost, i iako je to u nekim kontekstima točno, u patentnom prostoru to nije istina. Mislimo da bi se njihova uloga mogla promijeniti jer će se usredotočiti na usluge veće vrijednosti, ali vjerujemo da igraju važnu ulogu na novom tržištu koje IPwe pomaže stvoriti. Patentni posrednici koji naplaćuju pretjerane stope, na primjer, ne čine ništa drugo nego samo godišnje uplate patentnim uredima – mislimo da su njihovi dani iskorištavanja ove vrste neučinkovitosti ograničeni.

Mislimo da će se nekim zlouporabama i negativima u sustavu – na primjer, patentnim trolovima, učinkovitim prekršiteljima i patentima niže kvalitete, rješavati i otklanjati istim tim promjenama. Posrednici koji prihvate AI i transakcijske učinkovitosti koje se mogu ostvariti putem blockchaina i usredotoče se na usluge visoke vrijednosti postat će još bolji kako se tržište širi. Ljenjivci i luditi nestat će.

AT: Ako ponovno posjetimo IPwe za nekoliko godina, o čemu ćemo razgovarati u vezi s patentima i tržištem patenata?

EP: Najveće promjene koje će omogućiti AI i blockchain su to što će novi menadžeri vjerojatno preuzeti klasu patentnih sredstava, a kako kapital postane ugodniji za patente, financiranje na temelju patenata dramatično će se povećati, a veliki i mali vlasnici patenata redovito će koristiti patenti za pristup kapitalu. Nematerijalna imovina – koja uključuje patente – većina je bilanci većine tvrtki. Danas ovom imovinom u velikoj mjeri upravljaju odjeli koji nisu financije, a vrste financija ne razumiju dobro. To će se promijeniti i bit će promjena nabolje.

AT: Hvala na razgovoru. Svatko tko želi saznati više može posjetiti IPwe web stranicu ili možete pročitati naš profil IPwe članak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner