Oliver Siah, izvršni direktor Fraxtor Capital – Intervju serije

Imate zanimljivu i raznoliku životnu priču, pošto ste proveli 17 godina u državnoj službi kao časnik zrakoplovstva Republike Singapur i pilot. Kako ste prešli iz takve karijere u pokretanje vaše prve tvrtke za ulaganje u nekretnine Hanson Court Pte Ltd?

Odrastao sam dvije strasti. Jedno je bilo zrakoplovstvo, a drugo ulaganje u nekretnine. Registrirao sam se za pilota u zrakoplovstvu s 19 godina i ponuđena mi je vladina stipendija za daljnji studij u Australiji. S 21 godinu kupio sam prvu komercijalnu nekretninu, koja je bila maloprodajna jedinica u trgovačkom centru u Singapuru. Do trenutka kad sam diplomirao s 23 godine, prodao sam maloprodajnu jedinicu za otprilike dvostruku nabavnu cijenu, ostvarujući mi više od 10 puta veći povrat kapitala. To me toliko zaintrigiralo da sam jedva čekao da kupim svoje sljedeće imanje, ovaj put, stambenu jedinicu u Singapuru. Ovu sam jedinicu prodao šest godina kasnije i za više nego dvostruko više od nabavne cijene.

Znao sam da sam na nečemu. Tako sam osnovao svoje obiteljsko investicijsko vozilo Hanson Court Pte Ltd (nazvano po prvoj nekretnini koju smo stekli) nakon završene pilotske obuke u zrakoplovstvu 2009. godine (tijekom financijske krize). Nastavili smo s kupnjom deset komercijalnih i industrijskih jedinica u Singapuru, sa strategijom dodavanja vrijednosti imovini poboljšanjem imovine. Čineći to, uspjeli smo znatno povećati prihod od najma i prodali smo jedinice pet godina kasnije, postigavši ​​više od 40% IRR (p.a.).

Nakon što sam služio 17 godina, 2018. godine, napustio sam zrakoplovstvo kako bih se usredotočio na svoj startup Fraxtor.

Da bismo bolje upoznali naše čitatelje, možete li podijeliti s nama što radi Hanson Court Pte Ltd?

Hanson Court Pte Ltd osnovana je kao tvrtka za ulaganje u nekretnine u Singapuru. Tijekom financijske krize 08/09. Stekli smo mnoštvo komercijalnih i industrijskih dobara za procjenu ispod vrijednosti i držali smo ih dok se tržište nije oporavilo, zaradivši više od 40% IRR-a. Trenutno još uvijek ulažemo u komercijalne jedinice u Singapuru, a također smo se odvažili u inozemstvo u Kinu da bismo razvili nekretnine.

Je li vas nešto što ste vidjeli ili iskusni u radu s Hanson Courtom nadahnulo da pokrenete Fraxtor, tvrtku specijaliziranu za pružanje tokeniziranih i financiranih nekretnina?

Kroz svoje iskustvo ulaganja u imovinu shvatila sam da se neke probleme mogu riješiti tokenizacijom. Prvo, veliki kapitalni izdatak potreban je za kupnju nekretnine što investitorima otežava diverzifikaciju portfelja. Drugo, nedostatak likvidnosti ulaganja čini ga zabranjivim za ljude koji žele ulagati u kratkom roku. Treće, dobivao je pristup globalnom tržištu nekretnina. Znanje potrebno za provođenje dubinske analize imovine, pa čak i za strukturiranje investicije, pojedincima otežava ulaganje u inozemstvo.

S platformom poput Fraxtor, možemo omogućiti investitorima da zajedno s nama ulažu već od 10.000 USD i uživaju u bez poteškoća u investicijskom iskustvu.

Možete li objasniti kako Fraxtor dolazi do izvora imovine u koju treba investirati?

Trenutno se fokusiramo na oportunističke projekte s dodanom vrijednosti na dozrelim tržištima poput Australije, Japana, Singapura i Europe (uključujući UK). To su tržišta na kojima je i naš tim iskusniji.

Prvo, promatramo dva ključna čimbenika: mjesto i potencijal. Lokacija je nešto što ne možemo promijeniti. Stoga je neophodno odabrati projekte na temelju pristupačnosti i poželjnosti lokacije imovine. Potencijal je ono što možemo otključati u vlasništvu putem inicijative za ponovni razvoj ili poboljšanje imovine. To smatramo da bi nam omogućilo da povećamo vrijednost imovine.

Zatim ćemo pogledati financijsko strukturiranje imovine. Gledamo na najbolji način da strukturiramo kapitalni kapital ulaganja kako bismo maksimizirali povrat za ulagača. U trenutnoj tržišnoj situaciji gledamo 10 +% IRR za projekte s dodanom vrijednosti i 15 +% IRR za oportunističke projekte.

Projekti koji udovoljavaju našim kriterijima bili bi predstavljeni našem investicijskom odboru na odabir.

Koliko se dugo posjeduju nekretnine? Je li cilj unajmiti ih ili ih preokrenuti radi kapitalne dobiti?

Trajanje razdoblja držanja ovisi o vrsti imovine i strategiji koju usvajamo. Za naše razvojne projekte težimo prodati imovinu što je prije moguće kako bismo otključali povrat za naše investitore. To bi vjerojatno trebalo između 1,5 i 3 godine. Cilj naših investicijskih projekata je dodavanje vrijednosti imovini inicijativama za poboljšanje, povećanje neto operativnog prihoda i naknadna prodaja uz kapitalnu dobit. To bi trajalo između 3 i 5 godina.

Izdaju li se mjesečna ili tromjesečna ažuriranja za investitore? Kojoj vrsti informacija mogu pristupiti?

Investitori se ažuriraju kad i kada postoje ažuriranja na nekretnini. Ulagači mogu pristupiti informativnom memorandumu za nekretninu kao i studiji financijske izvedivosti koju smo napravili za projekt.

Gdje je reguliran Fraxtor i kakve licence ima?

Fraxtor je trenutno oslobođen licenciranja u Singapuru jer imamo posla samo s ovlaštenim investitorima.

Možete li nam reći o nekim trenutnim ulaganjima koja nudite, kao što su mjesto i vrsta nekretnine?

Naš trenutni projekt je obnova stambenog zemljišnog posjeda u Singapuru. Imanje se nalazi na imanju Adelphi Park uz Upper Thomson Road. Planiramo srušiti postojeće imanje i na zemlji izgraditi dvije dvojne jedinice.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti s našim čitateljima?

Fraxtor će uskoro proširiti naše poslovanje u Australiji i mi smo u procesu dobivanja australske licence za financijske usluge.

Da biste saznali više, posjetite Fraxtor Capital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner