Paul Claudius, izvršni direktor tvrtke BlockState – Interview Series

Paul Claudius je suosnivač & Izvršni direktor tvrtke BlockState.

BlockState je švicarska platforma sigurnosnih tokena za nebankarsku imovinu kao što su kapital i dugovanja MSP-a ili nekretnina.

Kako ste se u početku uključili u digitalne vrijednosne papire?

Na Blockchain i Bitcoin nabasao sam početkom 2013. čistom slučajnošću. Sa Satoshi WP-om me upoznao prijatelj koji ima predznanje iz informatike. Trebalo mi je vremena da shvatim kakav će utjecaj tehnologija zapravo imati na tržišta kapitala i financije. Kako sam započeo karijeru u investicijskom bankarstvu i privatnom kapitalu, bio sam vrlo svjestan naslijeđenog postupka i uključivao sam troškove koje su naplaćivali visoko plaćeni posrednici. Mogućnost korištenja DLT-a kao katalizatora za transformiranje cijelog tržišta, ne samo za digitalizaciju nove imovine, već posebno za mogućnost da budu dostupniji široj bazi investitora bio je razlog zašto sam sa svojim suosnivačima odlučio izgraditi BlockState.

Neki su primjeri nebankarske imovine izvan nekretnina i duga?

Plavi žetoni i druga tradicionalna imovina dosegnuli su najvišu vrijednost u pogledu procjene. Istodobno obveznice donose najniže prinose koje smo vidjeli proteklih godina. To pokreće potražnju za alternativnom imovinom koja pruža veće prinose, ne samo za institucionalne već i za male investitore. Stoga vjerujem da ćemo vidjeti puno više duga malih i srednjih poduzeća koje su izdavači izdali u obliku tokena, ali i ostale imovine koja generira prinos, poput projektnog financiranja ili obrnutog najma, a koje su u prošlosti bile istražne samo za sofisticiranije investitore, a dostupne su im putem tokeniziranih vrijednosnih papira.

U srpnju je BlockState objavio izvještaj o stanju na trenutnom globalnom STO tržištu. Je li u izvještaju bilo nalaza koji su vas iznenadili?

Željeli smo potvrditi svoje pretpostavke koje smo interno imali na tržištu. Naša su otkrića potvrdila ranu fazu u kojoj se trenutno nalazimo. Istodobno su se regulatori pozabavili potrebom i pokazali spremnost za pojašnjenje propisa gradeći potrebno povjerenje potrebno za tržište kako bi ubrzalo ono što vjerujem da ćemo vidjeti početkom 2020. godine. Također, potrebna infrastruktura koja osigurava likvidnost na sekundarnim tržištima putem reguliranih burzi imat će utjecaj na usvajanje tržišta 2020. godine.

Možete li podijeliti s nama neke detalje u vezi s predstojećim Streetlife STO?

Ovisno o odobrenju regulatora, vidjet ćemo kako će početi s radom u četvrtom tromjesečju 2019. ili tromjesečju 2020. Za sada je to sve što možemo podijeliti jer je velik dio pojedinosti o izdavanju rezerviran za prospekt koji mora odobriti regulator. Osim Streetlife STO, radimo na brojnim drugim švicarskim i njemačkim izdavanjima. Ažuriranje ćemo podijeliti sa zajednicom čim dobijemo sva potrebna odobrenja.

Prethodno smo izvijestili o namjeri BlockStatea da migrira brojne ERC-20 tokene iz Ethereum blockchaina u privatnu distribuiranu knjigu koju je razvio R3 – Corda. Što je bilo obrazloženje ovoga i je li to primijenjeno?

Prijedlog temeljne vrijednosti financijskih tržišta utemeljenih na DLT-u je stvaranje pristupa financijskim instrumentima. Zato vjerujemo da je važno stvoriti interoperabilnost između različitih infrastruktura koje omogućavaju različitim vrstama ulagača pristup takvoj imovini. Vidimo da regulirane institucije trenutno imaju tendenciju davati prednost nejavnoj infrastrukturi iz niza razloga koji imaju puno smisla. R3 pruža izvrsnu infrastrukturu tim klijentima. Stoga želimo omogućiti interoperabilnost naših tokeniziranih vrijednosnih papira temeljenih na ERC-u kako bismo ih učinili dostupnima sudionicima na tržištu koji se oslanjaju na R3 infrastrukturu.

Blockstate je u stanju pokrenuti STO za samo 10 tjedana, možete li podijeliti što BlockState čini da to postane stvarnost?

Vrijeme pokretanja uglavnom se definira vremenom kada regulator treba odobriti izdanja koja se obraćaju malim ulagačima putem javne ponude. Osim toga, izdavatelji obično trebaju određeno vrijeme za pripremu aktivnosti prikupljanja sredstava.

Što se tiče vremena postavljanja tehnologije i infrastrukture, izdavanje možemo izvršiti u roku od tjedan dana. S novom direktivom o prospektu koja omogućuje izdavanje do 8 milijuna eura bez formalnog prospekta, ovisno o državi članici, vidjet ćemo da se vrijeme od 10 tjedana još više smanjuje.

Koji su minimalni zahtjevi za popis tvrtki koje su zainteresirane za vaše STO usluge? Također, kako odabrati koje tvrtke / proizvode želite tokenizirati?

Surađujemo s tvrtkama koje imaju ili vrlo jaku zajednicu ili veliku bazu klijenata koje pretvaraju u investitore ili zrelije tvrtke koje imaju zdrava financijska sredstva, pa su stoga privlačne i konzervativnijim i nešto više institucionalnim investitorima. Za sada nema definiranih prepreka koje tvrtka treba pružiti. Svaki slučaj promatramo pojedinačno.

Koji su detalji kojih bi investitori trebali biti financirani na vašoj platformi. Prihvaćate li klijente iz SAD-a?

Prihvaćanje investitora ovisi isključivo o ponudi, a ne o našoj platformi. Obično podržavamo javnim ponudama koje omogućavaju sudjelovanje maloprodajnih i institucionalnih investitora, vodeći računa da naša infrastruktura udovolji specifičnim potrebama izdavatelja putem samostana i reguliranih skrbničkih partnera.

Američki klijenti su poseban slučaj jer zahtjevi za usklađenošću stvaraju dodatne procese i zadatke povezane s izvještavanjem. Stoga naši klijenti često ne prihvaćaju američke ulagače u svojoj ponudi.

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti o BlockStateu?

Kako smo u ranoj fazi razvoja ovog tržišta, želim istaknuti neka od velikih industrijskih tijela s kojima smo surađivali i koja pomažu u stvaranju okvira za profesionalni prostor digitalne imovine. Mogu jako stupiti u kontakt s  INATBATO JE i MAMA svima koji rade u ovom prostoru.

Da biste saznali više posjetite BlockState, naš popis tvrtki BlockState ili slijedite Pavao Klaudije na Twitteru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner