Zoe Adamovicz, izvršna direktorica i suosnivačica Neufunda – serija intervjua

Zoe Adamovicz je izvršna direktorica i suosnivačica Neufunda. Iskusna je poduzetnica i povremeni anđeoski investitor.

Zoe je strasna u izgradnji tehnoloških tvrtki koje su utjecajne, pozitivne, a istovremeno profitabilne i moćne. Prije Neufunda, osnovala je Xyo, tvrtku koja iznova zamišlja kako ljudi otkrivaju aplikacije, Priori Data (inteligencija trgovine aplikacija) i Concise Software koji pruža usluge razvoja i inženjeringa.

RS: Neufund je opisan kao „burza bez operatora na leđima“. Kakve sličnosti i razlike postoje u Neufunda s tradicionalnom burzom?

ZA: S jedne strane, Neufund pruža tvrtkama tehnički ekosustav koji im omogućuje tokeniziranje vlastitog kapitala, a s druge strane služi kao primarno tržište za ponude vrijednosnih papira, što tvrtkama olakšava provođenje kvazi-IPO-a na Blockchainu. Ovo potonje može podsjetiti investitore na tipičnu ulogu burze. Međutim, sekundarno trgovanje takvim tokeniziranim vrijednosnim papirima događa se izvan platforme Neufund. Vlasnički kapital koji se tokenizira kroz naš protokol u skladu je s ERC20, što znači da je na tehničkoj razini moguće trgovati tokenima na bilo kojoj kripto razmjeni.

RS: Koja je prednost provođenja kvazi-IPO-a na Blockchainu u odnosu na javno objavljivanje na tipičnoj burzi?

ZA: Provođenje STO-a mnogo je pristupačnije tvrtkama od izlaska na javnu burzu na tradicionalnoj burzi. Javnu ponudu na Blockchainu možete provesti gotovo bez ikakvih troškova i u bilo kojoj fazi rasta. Zanimljivo je primijetiti koju će prazninu na postojećem STO-u na tržištu prikupljanja sredstava popuniti. Mislimo da je to prirodno za fazu prije IPO-a, kada je tvrtka prevelika za tipični VC krug i premala za prijavu na IPO.

Otvaranje javnosti na Blockchainu donosi različite prednosti i prije i poslije ponude. Tvrtke više ne trebaju uključivati ​​više posrednika u različite faze svoje ponude, njihova se tablica ograničenja ažurira u stvarnom vremenu i investitor sada može upravljati svojom imovinom s većom fleksibilnošću. Također je vrijedna pažnje programiranost tokenizirane imovine, što znači da izdavatelji mogu uključiti korisne funkcije u samu imovinu, kao što je automatizirana raspodjela dividende. Istodobno, objavljivanje javne ponude na Blockchainu uključuje sve tipične prednosti izlaska na tržište, kao i mogućnost jednostavnog provođenja sekundarnih ponuda.

RS: Što mislite koje će vrste investitora privući ekosustav Neufunda?

ZA: Tijekom nedavne, ujedno i prve ponude sigurnosnih žetona, privukli smo vrlo raznoliku skupinu investitora, koja uključuje istaknute tvrtke rizičnog kapitala poput Atlantic Labs ili Freigeist Capital, kao i anđeoske investitore, od kojih mnogi nisu imali prethodno iskustvo u ovom području . Ovo nam je posebno zanimljivo s obzirom na tekuću raspravu o tome kako će Blockchain utjecati na svijet rizičnog kapitala. Nama provođenje ponude na Blockchainu nije u suprotnosti s tipičnim investicijskim krugovima, već ih poboljšava, donoseći prijeko potrebnu likvidnost koja je do sada postojala samo na tržištima kapitala.

Ali to nije sve, također imamo širok interes mnogih kripto i maloprodajnih ulagača. Prvi vide Neufund kao siguran način ulaganja svog kripto kapitala, dok drugi cijene lakoću s kojom mogu ulagati i upravljati imovinom u kasnijoj fazi.


RS: Zašto je Neufund dobra platforma za investitore da ulažu?

ZA: Neufund služi kao tržište s različitim ponudama različitih tvrtki i potičemo sve ulagače da svaku priliku pregledaju samostalno. Međutim, svi vlasnički tokeni koji se nude putem Neufunda imaju slične prednosti u odnosu na imovinu na papiru koja je poznata s tradicionalnih tržišta.

Prvo, vlasnici tokena potencijalno će imati pristup jednom globalnom fondu ulagača na više sekundarnih burzi što potencijalno povećava likvidnost. Drugo, oni su programibilna imovina koja omogućuje ugradnju komunalnih funkcija poput automatizirane distribucije dividende ili mehanizama glasanja. Treće, jednu imovinu iz stvarnog svijeta mogu predstavljati mnogi tokeni koji smanjuju prepreke ulasku za male ulagače.

Ono po čemu se Neufund izdvaja iz mase primarnih platformi za izdavanje, od kojih su mnoge stvorene tijekom posljednjih mjeseci, naša je jedinstvena ekonomičnost – za svako ulaganje provedeno putem naše platforme ulagači postaju ekonomski suvlasnici same platforme Neufund i tako može zahtijevati udjele u prihodu koji generiramo. Često ga uspoređujemo s ulaganjima putem NASDAQ-a u Facebook, ali povrh kapitala u Facebooku investitori dobivaju i dio NASDAQ-a.

RS: Koje su vrste tvrtki najprikladnije za pokretanje s Neufundom?

ZA: Imamo puno tvrtki u pripremi i mnogo više tvrtki koje su pokazale svoj interes za prikupljanje sredstava kod nas. Jedanaest ih je već bilo javno objavljeno 2018. Oni su u različitim fazama rasta (sjeme, serije A, B, D) i s različitim proizvodima (bankarstvo, IoT, mobilnost). Važno je da ne moraju nužno biti povezani s Blockchainom.

RS: Zašto bi tvrtke trebale lansirati na Neufundu u odnosu na druge konkurentske platforme?

ZA: Prvo, Neufund stoji uz gomilu jer nam je cilj učiniti ponudu dostupnom ljudima iz cijelog svijeta s različitim financijskim statusom, s minimalnom ulaznicom od par stotina eura. To omogućuje upućivanje ponude globalnoj zajednici investitora. Drugo, pružamo tvrtkama punu tehničku i pravnu podršku tijekom priprema za njihovu ponudu sigurnosnih tokena, na primjer, pružamo im čak i predložak prospekta, ako je potrebno.

RS: Prošlog ljeta ste se udružili s MSX-om (inovacijskim odjelom na Malti), kako će to profitirati Neufundu? A najavili ste i partnerstvo s liderom u industriji Binance prošlog ljeta, možete li nam reći više o partnerstvu Binance i onome što ono podrazumijeva?

ZA: Cilj oba partnerstva je donijeti prijeko potrebnu likvidnost i stvoriti cjelovito okruženje za izdavanje i, u kasnijoj fazi, sekundarno trgovanje sigurnosnim tokenima izdanim putem Neufundovog skupa protokola.

RS: Koji je najveći izazov s kojim se Neufund suočava lansiranjem vašeg prvog sigurnosnog tokena i kako to planirate prevladati?

ZA: Suočili smo se s većinom izazova u fazi pripreme ponuda. Uključivalo je osiguravanje usklađenosti naše pravne arhitekture i osiguravanje tehničkih rješenja. Sada, kad su tokeni pušteni u prodaju, što će se dogoditi nakon razdoblja potpisivanja, usredotočeni smo na izgradnju sustava upravljanja i UX oko njega.

RS: Neufund je izvršio ICO 2017. godine i prikupio oko 15 milijuna dolara. Što će se dogoditi s komunalnim tokenima kada Neufund pokrene novi token kapitala?

ZA: Tijekom našeg ICBM-a (mehanizma početne izgradnje kapitala) uspjeli smo osigurati protuvrijednost od 12,5 milijuna eura. Važno je napomenuti da Neufund nije imao pristup tim sredstvima. Predani ETH i EUR zaključani su pametnim ugovorom i investitori će ih moći uložiti u nadolazeće ponude plasirane putem Neufunda. U zamjenu za svoju ranu predanost investitori su nagrađeni NEU tokenima, koji predstavljaju ekonomsko suvlasništvo na platformi. S tim ulagači mogu zahtijevati svoj udio u prihodu koji Neufund ostvaruje.

RS: Sjedište imate u Berlinu koji ima sjajnu blockchain zajednicu. Je li ova zajednica pomogla poticati razvoj Neufunda?

ZA: Da, apsolutno. Neufund okružen je nevjerojatnom zajednicom ovdje u Berlinu koja nudi pristup i podršku vrhunskih umova u razvoju Blockchaina. Njemačka je na zanimljivom sjecištu između tradicionalnog VC-a, inovativnog duha startupa i regulatornog ulaza u EU.

RS: Želite li još nešto reći čitateljima o Neufundu? 

ZA: Blockchain je jedna od najvećih prilika koje su nam se ukazale u modernoj povijesti. Decentralizacija se u konačnici svodi na izjednačavanje prilika, pa mladi poduzetnik iz trećeg svijeta dobiva isti pristup kao bogati investitor. Izgradnja rješenja koja nastavljaju pogreške na postojećim tržištima samo u svrhu povećanja prihoda nije dovoljna. Mi kao Blockchain zajednica možemo i trebamo učiniti bolje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map