A Bitcoin ETF szabályozási akadályainak és jelentőségének vizsgálata a mainstream befektetés szempontjából

A Bitcoin ETF szabályozási akadályainak és jelentőségének vizsgálata a mainstream befektetés szempontjából

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) legújabb kiadását követően elutasítás egy Bitcoin tőzsdei alapú (ETF) alkalmazás Wilshire Phoenix-től, 2020 februárjában, a New York-i székhelyű vagyonkezelőtől iktatott a múlt héten nyilvánosan forgalmazott Bitcoin Commodity Trust új alkalmazás.

Ugyanakkor a kriptovaluta közösség izgalmat fejezett ki a közlemény hogy a londoni székhelyű ETC Group első kriptográfiai terméke (ETP) június végén szerepel a német Xetra digitális tőzsdén..

A kriptovaluta ETP-ket érintő pozitív fejlemények ellenére a kriptográfiai közösség továbbra is várja az első Bitcoin ETF bevezetését. Ezt szem előtt tartva az OKEx Insights megvizsgálja a legfontosabb különbségeket a Bitcoin ETP-k és a Bitcoin ETF-ek között, miközben megvitatja azokat a fő akadályokat, amelyek megakadályozzák az utóbbiakat abban, hogy jóváhagyást kapjanak a SEC-től.

Miben különbözik a Bitcoin ETP a Bitcoin ETF-től?

A tőzsdéken jegyzett ETP olyan befektetési eszköz, amely nyomon követi az alapul szolgáló értékpapírokat, indexet vagy más pénzügyi eszközöket.

Az ETP-knek három fő típusa van:

  • Tőzsdén kereskedett alapok
  • Tőzsdei részvények (ETN-ek)
  • Tőzsdén forgalmazott áruk (ETC)

Az ETF-ek a leggyakoribb ETP-típusok, és értékpapírkosarat tartalmaznak – beleértve a részvényeket, kötvényeket vagy árukat. Tőzsdén jegyzik őket, és a befektetők kereskedhetnek velük, mint a törzsrészvények.

Az ETN-ek időközben fedezet nélküli hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyek nyomon követik az értékpapírok mögöttes indexét. Az ETN-ekbe érkező befektetők hozamaikat a követett indexből kapják meg a lejárat napján.

Végül az ETC-k nyomon követik az egyes árukat vagy egy árukosarat – például az energiát és az állatállományt.

Richard Keary, a Global ETF Advisors LLC alapítója az OKEx Insights-nak elmagyarázta az ETF, az ETN és az ETC közötti különbségeket:

„A tőzsdén kereskedett alap tőzsdén forgalmazott termék. A legtöbb ETF egy indexen alapul, ahol más termékek, például az Egyesült Államokban működő ETN-ek vagy az európai ETC-k többnyire fizikailag támogatott termékek – mint például a Németországban bevezetendő új Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) -, és ETP-ként emlegetik őket. néha ETF-ként. ”

A Bitcoin ETP-k és ETF-ek esetében mindkettő nyomon követi a Bitcoin (BTC), mint mögöttes eszköz árát. Kitettséget kínálnak a kriptovaluták iránt érdeklődő kereskedők és befektetők számára, anélkül, hogy bitcoinokat vásárolnának közvetlenül a kriptovaluta tőzsdékről. A szabályozók jóváhagyása után mind a Bitcoin ETP-ket, mind az ETF-eket kereskedik és tőzsdén jegyzik.

A szabályozásról van szó


A Bitcoin ETP és a Bitcoin ETF közötti elsődleges különbség arra vonatkozik, hogy az ETF hogyan szabályozott bizonyos joghatóságokban.

Az Egyesült Államokban az ETF-ekhez további megfelelésre van szükség az ETP-khez képest. Ez utóbbiak ETF-ekként vannak besorolva, ha az ESZA szerint befektetési társaságok 1940. évi befektetési társaságokról szóló törvény. Mivel az ETF-ek nyílt végű befektetési társaságként vagy befektetési alapként működnek, a kibocsátóknak mentességet kell kapniuk a SEC-től az ETF-ek elindításához.

A SEC fogadott A 6c-11. Szabály tartalmazza a mentesség alóli mentességek biztosítását 2019-ben, és a jogosult ETF-eknek meg kell felelniük az ETP-hez képest további eljárásoknak. A megfelelési eljárások magukban foglalják a napi portfólió-átláthatósági jelentéseket, az egyedi testreszabott kosarakra vonatkozó írásos irányelveket, valamint a korábbi befektetési információk, például a díjak, az engedmények és az eladási-eladási spreadek közzétételét..

Mi van Svájccal?

Svájcban az ETF-eket alapszerkezetük különbözteti meg az ETP-ktől.

A SIX Svájci Tőzsde szerint a svájci ETF-ek olyan alapok, amelyekre az A kollektív befektetési rendszerről szóló törvény (CISA), és nem a Svájci Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság (FINMA) felügyeli és nem szabályozza őket.

A Bitcoin ETP-k viszont egy speciális célú jármű (SPV) által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Az SPV az anyavállalat által létrehozott leányvállalat, amelynek külön jogi státusza van, és nem felel az anyavállalat pénzügyi kötelezettségeiért.

További különbség a svájci ETP-k és ETF-ek között a biztosítékok tárolása. Míg az ETF-ek és az ETP-k egyaránt fedezettek, az ETF-ek fedezetét az eszközök elkülönített készletében tárolják, amelyre a FINMA szabályozása vonatkozik. Az ETP-k biztosítéka viszont az letétbe helyezve harmadik félnél.

A hat svájci tőzsdén a piacon lévő ETP-k ETN-k vagy ETC-k.

A svájci ETF-ek és ETP-k közötti legfontosabb különbségek. Forrás: HAT svájci tőzsde

Az Egyesült Államok ETF-dominanciája

Bár számos ETP szerepel az Egyesült Államokban és Európában, a kriptográfiai közösség továbbra is várja az első Bitcoin ETF jóváhagyását.

Az Egyesült Államok régóta vezető szerepet játszik az ETF kereskedésben. Az ETF adatszolgáltatója, az ETFdb.com szerint a kezelt vagyonban lévő 30 legjobb ETF 60% -a alapú az Egyesült Államokban.

Az ETF-ek hagyományos piaci dominanciája az Egyesült Államokat tette az elsődleges helyre a Bitcoin ETF listázására. Mindazonáltal az ország minden kérelmét eddig elutasította a SEC, amely nincs meggyőződve arról, hogy a javasolt Bitcoin ETF-ek ellenállnak-e a piaci manipulációknak.

A legfontosabb Bitcoin ETF alkalmazások az Egyesült Államokban Forrás: SEC

A pályázóknak be kell bizonyítaniuk, hogy a Bitcoin piaca védve van a manipulációtól

A SEC-k legújabb tagadás A Wilshire Phoenix Bitcoin ETF alkalmazásának 2020. február 26-i verziója, csakúgy, mint a korábbi javaslatok, azon az alapon volt, hogy nem bizonyította, hogy képes megfelelni a 6. szakasz b) pont 5. alpont törvény az 1934. évi értékpapír-tőzsdéről.

A szabály szerint a Bitcoin ETF-eket felsoroló tőzsdéknek megelőző intézkedéseket kell létrehozniuk a csalárd és manipulatív cselekmények ellen a befektetők védelme érdekében. A szabály azt is előírja, hogy a cserékről átfogó felügyelet-megosztási megállapodást kell bemutatni „az alapul szolgáló eszközök tekintetében jelentős méretű szabályozott piaccal” – ezt elengedhetetlennek tartják, mivel az ilyen megállapodások megkönnyítik az információk megosztását, például a piaci kereskedelem tevékenységét elszámolási tevékenység és ügyfél-identitás.

A SEC hivatkozott a múltban jóváhagyott árutőzsdei alapú ETP-kre, kijelentve, hogy ilyen esetekben legalább egy jelentős és szabályozott piac volt az alaptermék határidős kereskedelmében. Ezen túlmenően az ETP-k tőzsdéi felügyelet-megosztási megállapodásokat kötöttek vagy Intermarket Felügyeleti Csoport (ISG) tagságot tartottak fenn a szabályozott piacokkal. Ezért a SEC indokolja, hogy ugyanazt a szabványt kell alkalmazni a Bitcoin ETF-ekre is.

A Wilshire Phoenix Bitcoin ETF alkalmazásának legutóbbi elutasításában a SEC megjegyezte, hogy a korábbi kérelmezők a felügyelet-megosztási megállapodásokon kívül más eszközökkel is megkísérelték a piaci manipuláció megakadályozását. Például a Winklevoss Bitcoin Trust és Bitenként Bitcoin ETF Trust azt állította, hogy a Bitcoin spot piac „egyedülállóan” és „eredendően” ellenáll a piaci manipulációnak. A SEC elutasította az ilyen állításokat, hangsúlyozva, hogy sok Bitcoin spot piacot nem kormányzati ügynökség szabályoz vagy felügyel, és megjegyezve, hogy a BTC azonnali kereskedést kínáló platformokon hiányzik az ügyfélvédelem.

Mindazonáltal a SEC felmentést ajánlott a felügyelet-megosztási megállapodásokra, ha a Bitcoin ETF-es pályázók képesek bizonyítani a piaci manipulációval szembeni ellenállást a hagyományos árupiaci vagy részvénypiacok meglévő védelmein túl..

A Bitcoin alapok nem feltétlenül ETF-ek

A NYDIG Bitcoin Strategy Fund készpénzzel kiegyenlített határidős ügyletekkel foglalkozik

A Bitcoin ETF-alkalmazások többszöri elutasítása ellenére a SEC jóváhagyta a NYDIG Bitcoin Strategy Fund-ot (BTCNX.US) iktatott a Stone Ridge Trust VI által 2019 decemberében. Az alap közvetlenül nem fektet be a Bitcoin-ba. Ehelyett készpénzben kiegyenlített Bitcoin határidős szerződésekbe fektet be a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) által bejegyzett tőzsdéken..

A NYDIG Bitcoin Strategy Fund nem ETF. Amint azt a beadványában kifejezetten megfogalmazták, „az Alap részvényei nem szerepelnek a tőzsdén, és az Alap jelenleg nem szándékozik nemzeti részvénytőzsdén forgalomba hozni részvényeit.”

A szürkeárnyalatos Bitcoin Trust tőzsdén kívül kereskedik

Míg a SEC a Winklevoss Bitcoin Trust és a VanEck SolidX Bitcoin Trust visszavonta vagy elutasította, nem szabad összetéveszteni őket a 2013-ban elindított hasonló nevű szürkeárnyalatos Bitcoin Trust (GBTC) névvel. Bár ezeket a termékeket „Bitcoin” néven nevezik el Trustok ”- fontos megjegyezni, hogy a Grayscale Bitcoin Trust nem ETF.

A Grayscale Bitcoin Trust és a javasolt Bitcoin ETF-ek közötti fő különbség az, hogy az előbbivel tőzsdén kívül kereskednek (OTC), és csak akkreditált befektetők számára érhető el. A Grayscale Bitcoin Trust nyilvánosan kereskedik az OTCQX OTC piacon, amely az Alternatív Jelentési Standard hatálya alá tartozik. Így nem szükséges regisztrálni a SEC-nél.

A további átláthatóság érdekében a szürkeárnyalatos Bitcoin Trust kapott A SEC jóváhagyása beszámoló társaságként 2020 januárjában, és a társaság részvényeit a jutalék nyilvántartásba veszi az 1934. évi értékpapír-tőzsdei törvény 12. szakaszának g) pontja alapján..

Hester Peirce, a SEC biztosa – akit a kriptopénziparban sokan „Crypto Mom” néven ismernek – kijelentette, hogy a szabályozott Bitcoin ETF hozzájárulna a szürkeárnyalatos Bitcoin Trust igazságosabb árképzéséhez. Azt mondta a Bloomberg interjú:

„Nemrégiben kiadtam egy második ellenvéleményt, mondván: Számomra úgy tűnik, hogy a jelenlegi bizottság nem érdekelt semmilyen tőzsdén forgalmazott termék jóváhagyásában, amely a kiskereskedelmi közönség rendelkezésére áll, és amelyek kriptográfiai alapul szolgálnak. […] Az elemzés, amelyet arra használtunk, hogy megakadályozzuk e termékek kereskedelmét az Egyesült Államokban, egyedülállóan testre szabott elemzés, amelyet úgy tűnik, hogy csak ilyen típusú termékeknél használunk, ami azt sugallja számomra, hogy a kriptográfia esetében van egy szabvány termékekre, majd egy másik szabvány a más típusú termékekre. És nem hiszem, hogy ez helyes. ”

A kanadai „Bitcoin Fund” -ot aktívan kezelik

A 3iQ Corp kanadai befektetési menedzser április 9-től jegyezte a The Bitcoin Fund-ot (QBTC.U) a torontói tőzsdén (TSX). A megszerzett Bitcoin Fund jóváhagyás az Ontariói Értékpapír Bizottságtól (OSC) 2019. október 29-én – amely megmutatta, hogy az OSC látszólag támogatja a feltörekvő eszközosztályt.

Míg a QBTC.U a TSX-en szerepel és kereskednek vele, az ETF-vel szemben zárt végű alap. Egy fő megkülönböztetés a zárt végű alap és az ETF között az alapkezelés aktív jellege. Az ETF-ek passzív irányításúak, és célja az index teljesítményének nyomon követése. Ez ellentétes a QBTC.U-val, mivel az alap aktívan irányítják by 3iQ Corp.

A japán FSA úgy látja, hogy a kriptopénzek túl ingatagak egy ETF számára

Úgy tűnik, hogy egy Bitcoin ETF nincs Japánban a kártyákon.

A japán pénzügyi szolgáltatási ügynökség (FSA) elfogadta aÁtfogó irányelvek a pénzügyi eszközök üzemeltetőinek felügyeletére stb.”, 2019. december 27-én – amely kimondja, hogy a befektetési alapok létrehozása és értékesítése csak meghatározott eszközökre engedélyezett. Az FSA állította hogy a kriptovaluták nincsenek meghatározva meghatározott eszközként.

Ezenkívül az FSA idézte a kriptovaluták túlzott áringadozását, és arra a következtetésre jutott, hogy az akkreditált vagy intézményi befektetők számára nem megfelelő kriptográfiai eszköz-összetevőket tartalmazó alapokba befektetni. Ez azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy a befektetők a közeljövőben jóváhagyott Bitcoin ETF-t látnak Japánban.

A Bitcoin ETP javítja-e a Bitcoin ETF jóváhagyásának valószínűségét?

A Bakkt Bitcoin határidős piacának és a nemrégiben bejelentett ETC Group Bitcoin ETP bevezetése átjáróként szolgál a BTC-be befektetni kívánó intézményi befektetők számára – de ezek a termékek közelebb visznek-e minket egy jóváhagyott Bitcoin ETF-hez?

A Bitcoin ETP-k erős keresletet tapasztaltak az európai befektetők részéről, 18 kriptovaluta ETP-vel listázott Keary elmondta az OKEx Insights-nak, hogy a BTC határidős piacok hozzájárulnak a Bitcoin ETP-k egyre növekvő számához:

„A Bitcoin ETP bevezetésének nagyobb valószínűsége a határidős piacoktól származik. Az ETP-piaci döntéshozóknak képesnek kell lenniük fedezni az ETP-t, ami általában határidős szerződés útján történik. Minél nagyobb a likviditás a határidős termékekben, annál valószínűbb, hogy egy ETP elindulhat. “

Keary azonban úgy véli, hogy a Bitcoin ETP-k nem feltétlenül javítják annak valószínűségét, hogy a Bitcoin ETF jóváhagyásra kerül, az Európában és az Egyesült Államokban működő különböző szabályozási rendszerek miatt.

„Az Egyesült Államokban egészen más a szabályozási rendszer, mint Európában. Az Egyesült Államok szabályozói aggódnak amiatt, hogy nem tudják nyomon követni a Bitcoin kereskedéseit az eredeti megbízás bejegyzéséig, és ezért aggódnak a Bitcoin kereskedelmében rejlő kockázatok miatt – mert ármanipulációs cserék lehetnek, és a szabályozók semmilyen módon nem képesek felderíteni vagy rendőri tevékenységet folytatni. A Bitcoin vagy más kriptovaluták felügyeletének hiánya jelentős akadályt jelent az USA-ban piacra dobott fizikailag támogatott kriptotermékek terén. ”

Keary véleményét Lanre Ige, a 21 részvény és az Amun Tokens kutatója osztja, aki az OKEx Insights-nak elmondta, hogy személyes és nem a vállalatok véleménye szerint a Bitcoin ETP-k elsősorban Európában szerepelnek, és nem kapcsolódnak semmilyen potenciális Bitcoin-hoz. ETF-ek az Egyesült Államokban.

„Az ETP-k azért különböznek az ETF-től, mert az Európai Unióban az ETF-ek általában ÁÉKBV-k, és ezért diverzifikációs követelményeik vannak, ami miatt leginkább nem megfelelőek az olyan dolgokhoz, mint például az arany vagy a BTC. Tekintettel arra, hogy a legtöbb ETP Svájcban és Európában szerepel és elérhető, ez nem kapcsolódik közvetlenül a Bitcoin ETF listázására irányuló erőfeszítésekhez az Egyesült Államokban. ”

Mikor lesz Bitcoin ETF?

A Bitcoin ETF-ekről 2018 óta széles körben vitattak – és a SEC számos nagy jelentőségű pályázót elutasított. Míg Bakkt Bitcoin határidős piacának bevezetése 2019-ben vonta be a figyelmet, a kriptográfiai közösség 2020-ban még mindig várja az első Bitcoin ETF jóváhagyását.

A lakossági befektetők számára a Bitcoin ETF közvetlenebb hozzáférést biztosítana, mint a Bakkt-féle Bitcoin határidős ügylet, lehetővé téve a kriptopénzek vásárlását nyugdíjas számlákról. Eközben a Bakkt elsősorban az intézményi befektetőket célozza meg. Bakkt elnöke, Adam White azonban, állította hogy a BTC határidős ügyletei a lakossági befektetők számára elérhetőek a kiskereskedelmi közvetítőkön keresztül.

Az Egyesült Államokban a Bitcoin ETF SEC általi jóváhagyása azt jelentené, hogy bármely személy, aki rendelkezik Roth IRA-kkal, 401 (k) nyugdíjalapokkal és befektetési ügynöki számlákkal, közvetlenül vásárolhat BTC-t. Azáltal, hogy a befektetők befektetési és nyugdíjszámlákon keresztül vásárolhatnak Bitcoin-t, az ezeken a számlákon lévő pénzeszközöket a Securities Investor Protection Corporation (SIPC), a SEC által felügyelt szövetségi felhatalmazással rendelkező vállalat védi..

Ige az OKEx Insights-nak elmondta, hogy úgy véli, hogy a Bitcoinba történő befektetés ETP-k vagy ETF-ek révén adóelőnyökhöz vezet, és megszünteti a felhasználók letétkezelésének és kereskedelmének bonyolultságát, elmagyarázva:

„Az ETP-k / ETF-ek lehetővé tennék a befektetők számára, hogy az alkuszon keresztül befektessenek a Bitcoin-ba, és kihasználhassák nyugdíjas vagy adókedvezményes befektetési számláik előnyeit bármely olyan joghatóságban, ahol a terméket fel kellett venni. Ezenkívül a legtöbb intézményi befektetőnek nincsenek megbízásai a fizikai Bitcoin-ba történő közvetlen befektetésre, és nem akarnak foglalkozni a letétkezeléssel és a kereskedelem végrehajtásával kapcsolatos gondokkal. Másrészt egy ETP vagy egy ETF megkönnyítené a Bitcoin befektetését, mint a részvényvásárlás az ilyen befektetők számára. “

A Bitcoin ETF-ek kényelmet jelenthetnek a befektetők számára, mivel befektetésekhez adókedvezményes nyugdíjszámlákat használhatnak. Az ilyen adókedvezmények ösztönzik a tömeges befektetéseket, ami lehetőséget nyújt a Bitcoin számára, hogy kiaknázza az óriási vagyonkezelési ágazatot, amely a PwC becslései szerint várhatóan elérni 2025-re 145,4 billió dollár. Ige elmagyarázta:

„A Bitcoin ETP-je és ETF-je képes arra, hogy széles körben növelje a Bitcoinba fektethető tőkét – ami ezen a ponton alig volt elérhető az intézményi befektetők és sok lakossági befektető számára. Ez jelentős, mivel az ETP és az ETF hozzáférhetősége a joghatóságok között, különösen az Egyesült Államokban, valószínűleg kulcsfontosságú lendületet jelentene a Bitcoin árának jövőbeli emelkedése mögött, és elősegítené az ipar további intézményesítését. “

A kezelt vagyon globális vezetőit tekintve a BlackRock 6,5 billió dollárral vezette a listát – ezt követte a Fidelity, a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs, akik aktívan részt vettek a digitális eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások elindításában..

2019: Globális vezetők a kezelt vagyon felett. Forrás: Statista

Keary az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a Bitcoin ETF-ek kibővítik a potenciális Bitcoin-befektetők körét. Kiemelte azt is, hogy az ilyen ETF fedezeti ügyletként szolgálhat, ha a részvénypiac erősen ingatag, és kifejtette:

„Befektetői szempontból az ETF jelentősége az, hogy így vásárolhat vagy befektethet a Bitcoin-ba anélkül, hogy pénztárcát kellene beszereznie, vagy egy bányászon kellene átmennie. Tágítaná a BTC befektetőinek körét. Ez azért fontos, mert egyes befektetők a Bitcoin biztonságos menedéknek tekintik, amikor a részvénypiacok ingatagokká válnak és / vagy medvepiaci környezetbe kerülnek. A Bitcoin ETF egyszerű és olcsó módszer lenne a különböző piaci feltételek fedezésére. ”

Ige arra is utalt, hogy a Bitcoin ETP-k / ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy alacsonyabb díjakat fizessenek a kriptográfiai eszközök kitettségéért, megjegyezve:

“Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban jelenleg elérhetőek a Bitcoin és az Ether befektetési alapok, amelyek alacsonyabb szintű termékstruktúrájuk miatt azt jelentik, hogy az ilyen termékekkel rendelkező lakossági befektetők drasztikusan túlfizetnek a kriptográfiai eszközökért. Az A, az ETP vagy az ETF rendkívüli eszköz lenne a befektetők számára, hogy nagy prémiumok fizetése nélkül kapják meg a kriptográfiai eszközök kitettségét. “

____________________________________________________________________________

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map