A Bitcoin on-chain adatai azt mutatják, hogy a lejáró piac a 10 000 dollárt erős támogatási szintként kezeli

Eredeti kutatási jelentés, amely a Bitcoin blokklánc adatait értékeli a piaci viselkedés és trendek felmérése érdekében.

Írta: OKEx Insights | Powered by Catallact

A következő jelentés PDF-fájlja az oldal aljára került, hogy az olvasók kényelmük szerint megtekinthessék, letölthessék és megoszthassák azt.

Az elmúlt pár hétben – mivel a Bitcoin (BTC) ismét jóval a 10 000 dolláros szint fölött kereskedett – a piaci szereplők természetesen megkérdőjelezik a Bitcoin további növekedési képességét. A bullish piaci viszonyok miatt az elemzők azt a kérdést teszik fel, hogy a jelenlegi árakat túlhúzzák-e, vagy alapvetően támogatják-e.

Míg az eszköz teljesítményével kapcsolatos ilyen kérdések megválaszolásához általában nem mindig nyilvánosan hozzáférhető adatokra van szükség, a Bitcoin esete – tekintettel a decentralizált nyilvános főkönyvre – különösen egyedi. Ebben az esetben hozzáférésünk van a láncolatban lévő adatok sokaságához, amelyek elemzéskor hasznos nyomokat szolgáltathatnak arról, hogy mi lehet a vezető digitális valuta jövője.

Ennek érdekében az OKEx Insights együttműködött a blockchain elemző céggel Catallact bemutatni és megvitatni a különféle on-chain adatkészleteket, amelyek jobban megvilágíthatják a jövőbeni piaci magatartást és a Bitcoin árával kapcsolatos várakozásokat.

A Bitcoin ára – Miért érdekel

A Bitcoin továbbra is polarizáló téma hasznossága és kilátásai szempontjából egy olyan világban, amely vitathatatlanul csak tömegesen ismert központi pénzügyi rendszereket. Hívei követelés megváltoztatja a vagyon megőrzésének és átadásának módját, miközben rontja vitatkozni soha nem fogja kiszorítani a központi bankok által kibocsátott valutákat.

Filozófiai kérdéseket leszámítva azonban a Bitcoin egyetlen el nem nevezhető és teljesen szegecselő aspektusa – amely a főbb médiumokban uralta a főcímeket, és tudomásul vette a hagyományos bankokat, szabályozókat és pénzügyi testületeket – az ára.

Tekintettel arra, hogy a BTC hogyan kereskedett egy dollár alatt 2010-ben, az évek során bekövetkezett emelkedése szkepticizmust, hitetlenkedést, kritikát, szabályozási intézkedéseket, regionális tilalmakat és végül elismerést váltott ki, mivel ez lett a az évtized legjobb befektetése 2020-ra lépve.

Ilyen példátlan nyereség mellett a Bitcoin milliomosokat csinált a korai támogatók közül, és nem meglepő módon kultuszt nyert, különféle. A vezető kriptovaluta a közösségi média csatornáin – köztük a Twitteren -, amelynek kriptográfiai fókuszú része ragaszkodóan (vagy keserűen) Crypto Twitter néven ismert, vagy csak "CT."

Az ár és a piaci magatartás közötti kapcsolat

Bármely eszköz ára, beleértve a Bitcoin-t is, bármikor nem csupán kereskedési adat. Ez képviseli a piaci szereplők konszenzusát, és megjelöli azt a küszöböt, ahol az ajánlatok (azaz a vevő által az eszközért fizetni kívánt maximális ár) elérése (vagyis az a minimális ár, amelyet az eladó hajlandó az eszközért felvenni) felkérésére kerül sor. A nyilvánvaló mellett azonban az eszköz ára magában hordozza a piaci magatartást és a pszichológiát is egy alapszabály miatt: A piaci szereplők általánosságban alacsony áron és magasan akarnak eladni. Ez a feltételezés minden racionális kereskedő vagy befektető esetében igaz lesz, és általában ez vezérli a piacokat.

A jövedelmezőségre való törekvés jelentőséget tulajdonít minden résztvevő belépésének, vagy annak az árának, amelyért eszközt vásárol. Ha egy kereskedő 10 000 dollárért vásárolta meg a Bitcoint, akkor ez az ár lesz belépő az adott pozícióra, és a kereskedő nyereségességének referenciapontjaként szolgál..


Ebben a példában a kereskedő természetesen arra törekszik, hogy 10 000 dollár felett eladja a Bitcoint, és valószínűleg visszaesések során – a lehető leghosszabb ideig – kitart az eszköz mellett, hogy legalább elérje a töréspontot és elkerülje a veszteséget. Másrészt, ha a Bitcoin egy darabig 10 000 dollár felett marad – ezzel profitálva a kereskedőből -, akkor valószínűleg többet fognak hozzáadni pozíciójukhoz, ha a Bitcoin korrekciós lépésként 10 000 dollárra esik vissza. Ez a viselkedés, ha nagy léptékben mutatják be, azt ábrázolja, amit a technikai elemzők támogatási és ellenállási zónának neveznek.

Ha jelentős számú kereskedő állapítja meg pozícióit egy bizonyos árszinten, akkor kevésbé valószínű, hogy az adott ár alatt értékesít, és nagyobb valószínűséggel növeli pozícióit, ha az eszköz egy növekedési időszak után korrigál. Másrészről ugyanazok a kereskedők nem lesznek hajlandók hozzáadni a pozícióikat, ha az eszköz jelentősen a belépési ár alá csökken, ami arra ösztönzi őket, hogy a fellendülés első jeleire eladják a kamatot és kilépjenek a kereskedésből..

Az előbbi viselkedés táplálja az ár drágulását és a támaszszintek kialakulását, míg utóbbi elnyomja a felfelé irányuló mozgásokat és ellenállási zónákat hoz létre. Ez egy fontos szempont, amelyre emlékezni kell, amikor megvitatjuk a közelgő Bitcoin piaci adatsorokat.

A Bitcoin könyvelésének és az UTXO-k áttekintése

Mivel a blokkláncok nyilvánosan elérhető nyilvántartási nyilvántartások, különösen alkalmasak a mélyreható könyvelésre és adatelemzésekre. Az olyan cégek, mint a Catallact, képesek sokféle on-line adatpont kinyerésére a Bitcoin blokkláncból, hogy feltöltsék, összefüggésbe hozzák és ábrázolják a hálózat állapotának vizuális ábrázolását, valamint a piac korábbi viselkedését és jelenlegi helyzetét..

Az árral kapcsolatos elemzések többsége, a jelentésben szereplőkhöz hasonlóan, a blokklánc-elszámolásra támaszkodik az érmék eredetének – vagyis az érmék első bányászatának vagy utoljára mozgatásának – azonosításához, a megfelelő piaci árakkal és jelenlegi állapotukkal (például azzal, hogy az érmék származnak-e). el nem költöttek vagy sem). Ez a Bitcoin (és a belőle keményen elágazó érmék) számára azt jelenti, hogy meg kell tekinteni a fel nem használt tranzakciók kimenetelét vagy UTXO-kat..

Minden Bitcoin tranzakciónak van bemenete (küldő címe), kimenete (fogadó címe) és UTXO rekordja. Amikor egy Bitcoin-cím BTC összeget kap, az összeget UTXO-ként rögzítik. Miután a kapott BTC-t új tranzakcióban elküldték, elfogyasztottnak vagy elköltöttnek tekintjük. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az UTXO-k képviselik az adott címre rendelkezésre álló aktív érmemérlegeket.

Az alábbi képernyőkép a Blockchain.com felfedezőtől készült, egy véletlenszerű tranzakciót mutat be- és kimeneteivel, amelyeket abban az időben a vevő nem költött el.

Példa egy Bitcoin tranzakcióra, amely bemutatja annak bemenetét és kimenetétBitcoin tranzakció, amely bemutatja a bemenetét és a kimenetét. Forrás: Blockchain.com

A fenti tranzakcióban szereplő 23,51 BTC az egyik kimenetet képviseli, amelyet most a blokklánc rögzít, annak létrehozásának idejével és annak idején USD értékével együtt. Ez a rekord akkor használható a jövőben az adott BTC összeg referenciapontjaként. Amíg ezt a 23.51 BTC-t a vevő el nem költi, lehetőség van ennek az összegnek a nem realizált nyereségét vagy veszteségét kiszámítani – a piaci árakat figyelembe véve és összehasonlítva a BTC árfolyamával, amikor a kimenet beérkezett. Miután a BTC-t egy másik tranzakcióban kiküldték, az elköltötté válik, és hasonlóan lehetséges kiszámítani a realizált nyereséget vagy veszteséget.

Az UTXO-adatok figyelése a teljes Bitcoin blokkláncon belül az alábbiakban tárgyalt adatkészletek középpontjában áll.

Meg kell jegyezni, hogy az UTXO modell nem minden érmére vagy hálózatra alkalmazható. Például az Ethereum számlaegyenleg-modellt használ a tulajdonjog kijelölésére. E jelentés alkalmazásában azonban minden adat hivatkozni fog a Bitcoin UTXO-kra.

UTXO helyek – A pozíció felépítésének azonosítása

Az UTXO-k helyének azonosítása a blokkláncon a Bitcoin árához viszonyítva gyors, betekintő képet adhat a hosszú pozíciókról (mivel természetüknél fogva el nem költöttek) és azok belépési árairól.

Az alábbi diagram, amelyet a Catallact szolgáltatott, vizuálisan ábrázolja az UTXO-k számát az idő (2015 óta) különböző árpontjain, és jó mutatóként szolgál a kialakult pozíciókhoz és azok méretéhez.

Ránézésre az UTXO-k két fő klaszterét láthatjuk, amelyeket rózsaszín pontok képviselnek: az elsőt 2018. december körül, a másodikat pedig 2020 július végén és augusztus elején..

Az UTXO felépítésének helyei a Bitcoin hálózatonAz UTXO felépítésének helyei a Bitcoin hálózaton. Forrás: Catallact.com

Az első klaszter, 2018 decemberétől, a Bitcoin mágikus varázslatának legalacsonyabb pontja körül alakult ki a 2017-es mániát követően. Általában azt tükrözi, hogy a piaci szereplők abban az időben azt érezték-e, hogy a Bitcoin vonzó volt 5000 dollár alatti áron.

Az alábbi grafikonon belüli nagyítással az alábbi ábrán, 2018 augusztusa és 2019 júliusa között láthatjuk, hogy a többi UTXO klaszter viszonylag nagyon kicsi (főleg, hogy a BTC 10 000 dollárig vagy tovább emelkedett) a 4000 és 3400 dollár között létrehozott klaszterhez képest Ez azt jelzi, hogy abban az időben nem volt bizalom az árban, amely jóval meghaladja a 10 000 USD-t.

A Bitcoin UTXO felépítésének helyszínei, 2018. augusztus és 2019. július közöttAz UTXO felépítésének helyei a Bitcoin hálózaton, 2018. augusztus és 2019. július között. Forrás: Catallact.com

Ugrás az újabb időkeretekre, amint az az alábbi ábrán látható, láthatjuk, hogy a 2020 márciusi összeomlás nem tekinthető döntő alaphoz 2018 decemberéhez képest, tekintettel az UTXO klaszterek viszonylag kisebb méretére.

A Bitcoin UTXO felépítésének helyszínei, 2020. január és 2020. augusztus közöttAz UTXO felépítésének helyei a Bitcoin hálózatban, 2020. január és 2020. augusztus között. Forrás: Catallact.com

Ugyanakkor láthatóan nő a megállapított pozíciók száma, mivel az ár 2020 júliusának végén és augusztus elején átlépte a 10 000 dollárt, ami arra utal, hogy a kerítésen álló befektetők és kereskedők beugrottak vásárolni, miután ezt az ellenállási szintet megsértették..

Összefoglalva, ezek az UTXO helyek a közelmúltbeli elmozdulást tükrözik, ahol a 2020 márciusi balesetet követően szkeptikus piaci szereplők arra vártak, hogy a Bitcoin vásárlás előtt irányt válasszon. A jelenlegi árszintek körül megállapított UTXO-k relatív mérete egyértelműen viszonylag magasabb piaci bizalmat tükröz a közelmúltbeli 10 000 USD feletti lépésben, szemben a 2019-es azonos szintre való felkészüléssel.

Változások az UTXO részesedéseiben – tükrözve a piaci elvárásokat

Míg az UTXO helyszínei az idő múlásával, amint azt a fentiek mutatják, lehetővé teszik a piaci érzelmek azonosítását a főbb ármozgások körül, az UTXO részesedéseiben a közelmúltbeli változások megfigyelése segíthet megerősíteni néhány ilyen megállapítást.

Az alábbi ábra az UTXO részesedéseinek változását mutatja be 2020. június 15. és augusztus 6. között. A kék vonalak a megfelelő árakon létrehozott új pozíciókat, míg a rózsaszín vonalak az eredeti belépési árakkal azonos pozíciókat jelentenek, amelyeket ugyanabban az időszakban zártak.

Változás a Bitcoin UTXO részesedéseiben a különböző Bitcoin árfolyamokonVáltozás a Bitcoin UTXO állományokban különböző áron. Forrás: Catallact.com

A fenti ábra azt mutatja, hogy az eredetileg 6 200 dollár körül alakult pozíciókat hogyan zárták be a június 15. és augusztus 6. közötti hét hét alatt. Ezt követte a 8700 és a 9 700 dolláron alapított pozíciók bezárása – vagyis a kereskedők eladták BTC-jüket nyereség. Másrészt viszonylag nagyobb új pozíciókat hoztak létre 10 000 dollárig, majd ismét 11 000 és 12 000 dollár között, amint azt a kék vonalak jelzik.

A régebbi pozíciók bezárása a bullish varázslat során csökkenti az ár lefelé irányuló nyomását, mivel a hosszú távú piaci szereplők realizálják nyereségüket és kilépnek ezekből a kereskedésekből. Ez mögött maradnak a magasabb belépési árakkal rendelkező kereskedők és befektetők vagy az újonnan kialakított pozíciók a jelenlegi árszinten. Ezek az új pozíciók hozzájárulnak az árszint alsó vagy támogatási zónájának kialakításához, amely ebben az esetben valószínűleg a 10 000 dolláros szint körül alakul ki – alátámasztva az előző szakaszban található megállapításokat.

Realizált nyereség és veszteség – Piaci feltételezések felfedése

Ahogy az UTXO-k a nem realizált nyereséget és veszteséget tükrözik abban, hogy fel nem használták, elemezni lehet a felhasznált outputokat is a realizált nyereség és veszteség kiszámításához a különböző áron. Míg a profitszerzés természetes piaci jelenség, a szélsőséges értékek – mind a realizált nyereség, mind a realizált veszteségek tekintetében – a piaci egyensúlyhiányra utalhatnak.

Az alábbi ábra a megvalósult P-t mutatja&L (USD-ben kifejezve) különböző időpontokban, valamint a BTC árai az elmúlt négy évben.

Ténylegesen realizált nyereség és veszteség a Bitcoin különböző pontjain, 2016. július és 2020. július közöttMegvalósult P&L a Bitcoin hálózaton, 2016. július és 2020. július között. Forrás: Catallact.com

Két figyelemre méltó tüske van itt: az első a realizált nyereséget (zöld) jelentette 2017 decemberében (a Bitcoin minden idők legmagasabb értéke meghaladja a 20 000 dollárt), a második pedig a realizált veszteségeket (piros) mutatja a 2020 márciusi baleset során.

Utólag az első fokon vásárlók és a másodfokú eladók nagy hátrányban voltak. A 2017-es rendkívüli profitszerzés tükrözte a "Most vagy soha" hozzáállás, ami azt mutatja, hogy nincs bizalom az árszintek megtartásában vagy felértékelésében. Másrészről a rendkívüli veszteség realizációja 2020 márciusában emlékeztetett a "csinálni, vagy meghalni" forgatókönyv, tükrözve a félelmet és az elkeseredést.

Az újabb időkereteket tekintve azonban láthatjuk, hogy a márciusi összeomlás okozta veszteségek némi megkönnyebbülést jelentettek a piac számára, mivel a realizált veszteségek jelentéktelen szintre csökkentek a nagy csúcs után, mivel a pánik-eladók már kiléptek a piacról.

Realizált nyereség és veszteség a különböző Bitcoin-árfolyamok között, 2020. március és 2020. július közöttMegvalósult P&L a Bitcoin hálózaton, 2020. március és 2020. július között. Forrás: Catallact.com

Hasonlóképpen, a profit realizálásának esetei is jelentősen alacsonyak voltak az elmúlt hónapokban, ami azt jelenti, hogy kevesebb kereskedő és befektető értékesít – vagyis kilép a nyereséges pozícióiból. Ez különösen figyelemre méltó 2019 júniusához és júliusához képest, amikor a Bitcoin nagyjából 8500 és 14 000 dollár között kereskedett.

Az alacsony realizált nyereségnek ez a tendenciája a piaci lejáratnak tudható be, és ez azt mutatja, hogy a kereskedők és a befektetők nem rohannak a készpénzfelvételre, mint 2017-ben, amikor a ralit sokan egyszeri eseménynek tekintették. A realizált veszteségek hiánya viszont annak tudható be, hogy az úgynevezett gyenge kezek elhagyják a piacot a pánik első jelei előtt, és előkészítik az utat az ár drágulásához..

Maga az a tény, hogy a piaci szereplők nem a jelenlegi szinten veszik figyelembe a nyereséget – ahogy a múltban ugyanezen szinteken tették – a piaci mentalitás és elvárások elmozdulása felé mutat. A kereskedők és a befektetők egyértelműen nem gondolják, hogy a jelenlegi szint ésszerűtlen vagy fenntarthatatlan.

Nem realizált nyereség és veszteség – a piac állapota

Míg a realizált P csökkenő tendenciáját figyeltük meg&L az elmúlt hónapokban a nem realizált nyereség tartományainak és arányainak tanulmányozása további betekintést nyújthat, és segíthet igazolni eredményeinket és feltételezéseinket.

Az alábbi ábra az UTXO-k arányait és ártartományait mutatja a pénzben (azaz profitban) vagy a pénzből (vagyis veszteségben) idővel.

Nem realizált nyereség és veszteség a különböző Bitcoin-árfolyamok között, 2017. június és 2020. július közöttNem realizált P&L a Bitcoin hálózaton különböző áron, 2017. június és 2020. július között. Forrás: Catallact.com

A diagramon három fő kamatperiódus van feltüntetve az eredmény és a veszteség szempontjából – a 2017-es csúcs, a 2019-es medvepiaci mélypont és a jelenlegi 10 000 USD feletti árszint.

Először is, a pozíciók többsége érthetően profitban volt, mivel az ár majdnem 20 000 dollárt érintett. Másodszor a Bitcoin 4000 dollár alá esett, és a legtöbb pozíciót vörösbe, vagy a fenti diagramra rózsaszínbe helyezte. A harmadik, újabb esetben azonban az érmék aránya a profitban viszonylag magas, míg a veszteségeseké kevés – annak ellenére, hogy az ár még mindig alacsonyabb, mint a 2019-es csúcs.

Ez a nem realizált nyereség és veszteség legutóbbi, a 2020 márciusi összeomlást követő mintázata két fő tényezőnek tulajdonítható: veszteséges kereskedők már bezárták pozícióikat, realizálva veszteségeiket, és azok a kereskedők, akik viszonylag alacsony áron vásároltak BTC-t a baleset alatt és után nyereségben.

Maga a tény, hogy a realizált nyereség is alacsony, amint azt korábban bemutattuk, annak ellenére, hogy szinte minden nyitott pozíció a jelenlegi szinten profitál, azt jelzi, hogy a piaci szereplők közép- és hosszú távon még nagyobb nyereségre számítanak.

SOPR – A piaci trendek mutatója

A felhasznált kibocsátás nyereségráta vagy a SOPR lényegében megmutatja, hogy a piaci szereplők átlagosan nyereséggel értékesítik-e részesedéseiket. Az 1 feletti arány átlagosan nyereséges kiadásokat jelez, az 1 alatti adatok pedig veszteséges eladást tükröznek.

Ez az arány a piaci trendek mutatójaként használható a kereskedők és a befektetők szokásos viselkedési formája miatt (azaz nyereségre törekszik és minimalizálja a veszteségeket)..

A bullish piacon, amikor a piaci szereplők az ár növekedésére számítanak, nem valószínű, hogy veszteségért adják el részesedéseiket. Ez azt eredményezi, hogy a SOPR a bullish varázslat időtartama alatt 1 vagy annál magasabb szinten marad. Hasonlóképpen, a medvepiacon a kereskedők és a befektetők várják a megtérülést és a kilépést, ami eladási nyomást eredményez, amikor az SOPR eléri az 1-et, és ismét visszalökte.

Az alábbi ábra bemutatja ezt a viselkedést a SOPR-rel a 2018–2019-es medvepiacon. A narancssárga doboz kiemeli, hogy az arány 1 alatt maradt-e ennek a bearish-varázslatnak a alatt – vagyis a legtöbb ember veszteségesen értékesített – a nyereséges áron történő értékesítés nyomása miatt.

A Bitcoin SOPR az árpontokon, 2018. június és 2019. április közöttA Bitcoin SOPR különböző áron, 2018. június és 2019. április között. Forrás: Catallact.com

Alternatív megoldásként, ha megnézzük az elmúlt hónapok SOPR-jét, amint az alább látható, láthatjuk, hogy az érték főleg 1 felett maradt-e, jelezve, hogy a piaci szereplők optimistaak az ártrenddel kapcsolatban, és eladás előtt várják a profitot..

A Bitcoin SOPR-ja az árpontokon, 2020. március és 2020. augusztus közöttA Bitcoin SOPR különböző áron, 2020 márciusától 2020 augusztusáig. Forrás: Catallact.com

Következtetés

Ez a jelentés számos on-line adatkészlet trendjeinek azonosítására irányult annak megvitatása és következtetése céljából, hogy a Bitcoin erős támogatást élvez-e a jelenlegi árszinten – nemrégiben átlépte a 10 000 dollárt és 11 000 dollár felett kereskedett már közel két hétig.

A Bitcoin blokklánc által követett UTXO-modell lehetővé teszi az elköltött és el nem költött tranzakciók nyomon követését. Árinformációkkal párosítva ezek az adatsorok betekintést nyújthatnak a piaci magatartásba és a Bitcoin állományok makroállapotába.

Az értékelésünk során figyelembe vettük az UTXO helyszíneit, az UTXO részesedéseinek változásait az elmúlt hetekben, a realizált és nem realizált nyereségeket és veszteségeket, valamint a felhasznált kibocsátási arányokat, hogy a következő következtetésekre jussunk:

  • A piaci szereplők új, nagy BTC pozíciókat építettek ki, mivel az ár elérte a 10 000 dollárt.
  • Sok régebbi pozíciót (6200 és 9700 dollár között) nemrégiben (az elmúlt hét hétben) nyereség miatt bezártak, csökkentve a BTC árára gyakorolt ​​lefelé irányuló nyomást.
  • A realizált nyereség és veszteség 2020 áprilisa óta nagyon szelíd a korábbi áremelkedésekhez képest, ami a piaci érettséget és optimizmust jelzi.
  • A jelenlegi szinten nem realizált nyereség és veszteség optimista piacot képvisel, a kereskedők és a befektetők láthatóan nagyobb nyereségre számítanak a jövőben.
  • A 2020 áprilisi SOPR értékek szintén tükrözik a jelenlegi árak optimizmusát és egy általánosan pozitív piaci tendenciát.

Ezen meglátások fényében úgy tűnik, hogy a 2020 márciusi összeomlásban a gyenge kezek kiszorultak a piacról, lehetővé téve a fokozatos helyreállítást és 10 000 dollár visszaszerzését – ami ma a legtöbb nyitott pozíciót a zöldbe helyezte.

Ezenkívül a jelenlegi szintig (10 000 USD és 12 000 USD között) vezető pozíciók felépítése, valamint a nyereségvállalás jelenlegi enyhe jellege azt jelzi, hogy ezeket az árakat a résztvevők ésszerű belépési pontoknak tekintették. Ez azt is jelzi, hogy a profitban lévők hajlandók nagyobb jövedelemért tartani érméiket.

Ezek a megfigyelések – az előre haladó nyomás nyilvánvaló hiányával és a közelmúltbeli árképzés körüli általános pozitív piaci hangulattal együtt – arra utalnak, hogy a piac kereskedési napjai 10 000 dollár alatti kereskedéssel számolhatók.

Ha ezt az elemzést éleslátásnak találta, akkor a jelentés PDF-változatát alább megtekintheti, letöltheti és megoszthatja:

Teljes képernyős nézet megtekintése

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map